x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu cere Belgradului să comunice cu Priştina

Băsescu cere Belgradului să comunice cu Priştina

de Oana Stancu Zamfir    |    22 Feb 2008   •   00:00
Băsescu cere Belgradului să comunice cu Priştina

INVITAŢIE LA BUCUREŞTI ● După principiul "copilul e mort, viaţa merge înainte"
Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, venit ieri într-o vizită-fulger la Bucureşti, a fost sfătuit de omologul său român să "treacă cât mai repede peste momentul dificil" al independenţei Kosovo, să nu renunţe la integrarea în UE, pentru că "autoizolarea Serbiei ar fi păguboasă". Mai mult, deşi România nu recunoaşte noul stat Kosovo, Traian Băsescu i-a transmis lui Tadici că "trebuie să vorbească cu Priştina".


● Ion Cristoiu: Despre adevăratul adversar al PSD
/articole/117649/


● Tudor Octavian: Atenţie, produce tâmpenie!
/articole/117650/


● Marian Nazat: Lehamite
/articole/117651/


● Claudiu Săftoiu:      PSD poate arunca astăzi mănuşa pentru prezidenţialele din 2009
/articole/117652/


● Gabriela Vrânceanu Firea: Cu o mână se dă, cu trei se ia
/articole/117653/


INVITAŢIE LA BUCUREŞTI ● După principiul "copilul e mort, viaţa merge înainte"
Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, venit ieri într-o vizită-fulger la Bucureşti, a fost sfătuit de omologul său român să "treacă cât mai repede peste momentul dificil" al independenţei Kosovo, să nu renunţe la integrarea în UE, pentru că "autoizolarea Serbiei ar fi păguboasă". Mai mult, deşi România nu recunoaşte noul stat Kosovo, Traian Băsescu i-a transmis lui Tadici că "trebuie să vorbească cu Priştina".


Un Boris Tadici înalt şi demn. Un Traian Băsescu cu capul plecat, ca mai toţi cei prezenţi, când preşedintele sârb, după un discurs aproape rece, îşi plânge pierderea în cuvinte puţine şi pe un ton diplomatic. Pentru Boris Tadici, lucrurile stau astfel: "Serbia doreşte în continuare să îşi păstreze teritoriul în integritate, să îşi păstreze propria provincie, Serbia nu va renunţa însă niciodată la viitorul său ca stat al UE". În ciuda statelor care au "lovit-o", recunoscând independenţa Kosovo. "Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa provinciei Kosovo, dar orice acţiune, orice mişcare a Serbiei va fi realizată cu scopul de a se menţine integritatea teritorială a statului. Din aceste considerente, nu va purta niciodată război, deoarece avem o experienţă destul de grea când este vorba despre confruntările din Balcani." Însă, spune preşedintele sârb, colaborarea cu ţările care au recunoscut "actul ilegal" al independenţei Kosovo va fi redusă. "Aceasta nu înseamnă în nici un caz autoizolarea Serbiei, deoarece, în cazul în care Serbia s-ar îndrepta spre autoizoare, asta ar însemna că susţine gestul celor care susţin independenţa provinciei Kosovo", a explicat Tadici.


Şeful statului vecin s-a declarat "recunoscător României pentru atitudinea sa principială", pentru că "nu recunoaşte statul nou-creat ilegal Kosovo, cu atât mai mult cu cât România, în calitatea sa de membru al UE, îşi menţine această poziţie principială, ceea ce denotă că la nivelul UE nu există o atitudine comună când este vorba despre recunoaşterea statului ilegal Kosovo". Pe Traian Băsescu, Tadici l-a numit "prietenul" său, "prietenul tradiţional al Republicii Serbia, care crede în integritatea Serbiei, care respectă regulile internaţionale şi care crede în viitorul european al Serbiei, exact aşa cum cred şi eu".

O promisiune voalată şi pentru noul stat: Serbia îşi va "întări capacităţile economice"  care "sunt de un real interes la Kosovo".


MESAJUL DE LA UE. Mesajul lui Traian Băsescu pentru Boris Tadici a fost cel care a curs în timpul zilei de ieri pe agenţiile de ştiri şi dinspre Berlin, Ljubljana sau Sofia: Belgradul trebuie să continue procesul de integrare în structurile euro-atlantice. "Ca prieten al sârbilor, mi-aş permite să îi rog pe oamenii politici sârbi să vorbească cu statele europene, să stea în legătură cu statele membre ale UE. Orice strategie care ar însemna o relativă izolare a Serbiei este păguboasă pentru Serbia", a punctat şi Traian Băsescu. El a declarat, în calitate de şef de stat membru UE, şi nu ca un om care vrea să facă o plăcere cuiva, că "Uniunea este interesată ca Serbia să avanseze în procesul de integrare".


Şeful statului român, care a declarat independenţa Kosovo ca fiind "ilegală", a mers însă mai departe, sfătuindu-l pe Tadici să comunice cu statul ilegal pe care nu îl recunoaşte. "Mi-aş permite să mai spun un lucru care, probabil, nu va fi bine primit, dar oamenii politici au obligaţia să spună de multe ori lucruri care nu sunt bine primite. Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina. Trebuie să găsească soluţii de comunicare, dacă ne referim şi măcar la nevoia de a proteja sârbii care se află în Kosovo."

Nu întotdeauna ai opţiunea de a face ce vrei, dar nimic nu îi împiedică pe oamenii politici să facă ce trebuie, a ţinut Băsescu să le spună "prieteneşte" ziariştilor sârbi. El a urat poporului vecin "să treacă peste acest moment dificil cât mai repede şi să-şi mobilizeze tot efortul în jurul unui obiectiv de importanţă naţională: integrarea în UE". "Să dea Dumnezeu unitate poporului sârb în atingerea obiectivelor de interes naţional, integrarea în UE în primul rând."


KFOR DA, Eulex, BA. Boris Tadici spune însă că îşi va apăra cetăţenii din Kosovo prin intermediul KFOR şi UNMIK, pentru că Belgradul nu va recunoaşte legalitatea forţelor UE în Kosovo, întrucât această misiune (EuLEX) a fost decisă în afara Naţiunilor Unite.


DURERE
"Doresc să mă exprim foarte clar aici, la Bucureşti, în România. Serbia este astăzi lovită, vătămată, într-un fel. Poporul meu trăieşte nişte sentimente foarte greu de suportat astăzi, când există unele ţări care sunt pregătite să recunoască independenţa provinciei Kosovo. Eu împărtăşesc aceste sentimente cu cetăţenii Republicii Serbia, dar noi nu vom ceda niciodată, nu ne vom preda niciodată. Nu vom ceda şi nu ne vom preda niciodată"
Boris Tadici

Democraţie cu supraveghere

Proiectul de Constituţie kosovară, supus dezbaterii publice, confirmă că provincia Kosovo, după declararea independenţei, va fi o "republică democratică sub supraveghere internaţională, care va acorda garanţii importante minorităţilor", relatează AFP. Comisia constituţională a lansat o campanie de informare publică pe site-ul său de pe internet. Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament înainte de încheierea unei perioade de tranziţie de patru luni, la o dată încă neprecizată. Proiectul reia dispoziţiile prevăzute de planul trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari, şi se angajează să-l respecte. Constituţia afirmă că "Republica Kosovo este o ţară independentă, suverană şi democratică", cu "o societate multietnică", a cărei autoritate este bazată pe "respectarea drepturilor omului pentru toţi cetăţenii" şi pe egalitate şi stricta respectare a libertăţilor fundamentale recunoscute internaţional. Ea prevede o supraveghere internaţională pentru o durată nedeterminată, puterile acordate autorităţilor kosovare "vor fi limitate de puterile acordate unei prezenţe internaţionale civile în Kosovo, care va fi autoritatea supremă în ceea ce priveşte interpretarea" planului Ahtisaari. "Prezenţa militară internaţională, care operează sub autoritatea NATO, va avea ca responsabilitate furnizarea unui mediu securizat pentru întreaga provincie Kosovo". Constituţia se angajează să protejeze drepturile sârbilor din Kosovo (sub 10% din populaţie) şi ale altor minorităţi.
  • Marina Constantinoiu


Rusia ne felicită pentru Kosovo

Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis salutul său Parlamentului României pentru poziţia adoptată în privinţa independenţei Kosovo, relatează Mediafax. Ambasada a transmis Senatului o scrisoare în acest sens, la care a anexat traducerea declaraţiei comune a preşedintelui Dumei de Stat, Boris Grîzlov, şi a preşedintelui Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Serghei Mironov, pe tema Kosovo. "Ambasada Federaţiei Ruse în România foloseşte acest prilej pentru a reînnoi Parlamentul României – Senat – asigurările sale de deosebită consideraţie", se mai arată în scrisoare. Scrisoarea de felicitare intervine ca răspuns la adoptarea, de Parlamentul României, luni seară, privind recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, cu 357 de voturi "pentru" şi 27 "împotrivă", România fiind, de altfel, singurul stat din cadrul Uniunii Europene în care s-a dezbătut problema declarării unilaterale a independenţei provinciei Kosovo în Parlament. Poziţia Moscovei împotriva declarării unilaterale a independenţei este binecunoscută, Rusia cerând duminică ONU şi NATO să acţioneze "fără întârziere" pentru a anula proclamarea independenţei Kosovo. Din păcate, demersul pe lângă ONU este evident sortit eşecului, atât timp cât declararea independenţei nu s-a făcut cu acordul ONU, ci chiar prin contrazicerea rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care trata Kosovo ca pe teritoriu al Serbiei.
  • Marina Constantinoiu


Portul Constanţa, închiriat

Tadici a invocat interesul Serbiei pentru construirea flotei dunărene şi a unor porturi pe Dunăre, dar şi pentru infrastructura oleoductului Constanţa-Pancevo-Trieste. Potrivit traducerii oficiale a conferinţei celor doi preşedinţi, extrem de deficitară, Boris Tadici i-ar fi spus preşedintelui român că "Serbia este interesată ca pentru o perioadă mai îndelungată să închirieze Portul Constanţa". Potrivit ziariştilor sârbi, în traducere corectă, închirierea ar viza anumite capacităţi ale portului.

×