x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu, despre summit - “Succesul depinde de deciziile adoptate”

Băsescu, despre summit - “Succesul depinde de deciziile adoptate”

de Dana Piciu    |    02 Apr 2008   •   00:00

“La Bucureşti are loc cel mai amplu eveniment NATO din istoria Alianţei. Dacă amploarea evenimentului ne plasează deja în istorie, valoarea şi succesul acestui summit depind de deciziile consensuale care vor fi adoptate de şefii de stat şi de guvern cu privire la temele ambiţioase care se află pe agendă”, a spus preşedintele Traian Băsescu în discursul său de la Forumul Transatlantic “Conferinţa de la Bucureşti”, organizat de German Marshall Fund.

“La Bucureşti are loc cel mai amplu eveniment NATO din istoria Alianţei. Dacă amploarea evenimentului ne plasează deja în istorie, valoarea şi succesul acestui summit depind de deciziile consensuale care vor fi adoptate de şefii de stat şi de guvern cu privire la temele ambiţioase care se află pe agendă”, a spus preşedintele Traian Băsescu în discursul său de la Forumul Transatlantic “Conferinţa de la Bucureşti”, organizat de German Marshall Fund.  El a mai arătat că are datoria morală de a-şi exprima public speranţa că, la Bucureşti, NATO îşi va deschide porţile pentru toate cele trei state candidate, Albania, Croaţia  şi Macedonia, şi că este necesar, la Bucureşti, un consens bazat pe progresele individuale ale fiecăruia dintre cele trei state candidate, ţinând cont de contextul regional, care se află în continuă schimbare. Băsescu a mai spus că este convins că mesajul pe care NATO l-ar transmite prin acordarea Membership Action Plan Georgiei şi Ucrainei la summit-ul de la Bucureşti va avea un impact puternic asupra întregii regiuni.

 

 

SERBIA. Şeful statului român a mai precizat în discursul său că NATO trebuie să fie pregătită să ofere Belgradului o perspectivă clară privind reîntoarcerea în sânul comunităţii europene şi euroatlantice arătând că nu trebuie omis rolul indispensabil al Serbiei ca partener în consolidarea stabilităţii în regiune. Pe de altă parte, Băsescu a menţionat că România, ca stat care participă în Afganistan din 2002, se alătură aliaţilor săi pentru a reconfirma, la summit, angajamentul său ferm în această privinţă. El a mai ţinut să remarce semnificaţia specială a întrunirii Consiliului NATO-Rusia, apreciind că există în acest moment oportunitatea de a continua dialogul “complex” care caracterizează relaţia dintre cele două entităţi.

×
Subiecte în articol: eveniment