x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu i-a pus diagnosticul lui Vîntu: condamnarea

Băsescu i-a pus diagnosticul lui Vîntu: condamnarea

de Gabriela Antoniu    |    14 Feb 2011   •   20:37
Băsescu i-a pus diagnosticul lui Vîntu: condamnarea
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Starea de sănătate a omului de afa­ceri Sorin Ovidiu Vântu a ajuns motiv de bârfă la şuetele prezidenţiale transmise în direct de Televiziunea ro­mâ­nă, zisă şi liberă, dar şi pentru cohorta pro-băsesciană avidă să-i cânte în strună marelui cârmaci.

Deşi Sorin Ovidiu Vântu este grav bolnav, nici unul dintre cei sus-menţionaţi nu au făcut un efort elementar pentru a se informa care-i legătura între rotulă şi inimă sau de ce nu poţi salva rotula dacă inima e bolnavă.

A fost însă mult mai simplu, chiar şi pentru cel care se autointitulează cel mai informat om din ţară, să arunce cu noroi şi să bagatelizeze starea de sănătate a unui român, fie el şi "mogul", uitând când pentru sine se făceau "directe" şi "breaking news" de la Spitalul Mili­tar şi de la Viena şi nimeni nu comenta că s-ar da bolnav ca să mai crească un pic în sondaje.

Dar cum un "mo­gul" e numai bun când vrei să asmuţi câinii, şeful statului a făcut ce ştie mai bine: să arate că se pricepe şi la medicină, şi să împartă directive în stânga şi în dreapta. Mai ales că în România lui Traian Băsescu un nume ca Sorin Ovidiu Vântu vinde şi cumpără orice.

Chiar şi Justiţia care ar trebui să fie oarbă. Altfel cum s-ar putea explica atitudinea unui magistrat, care în loc să fie judecătorul imparţial s-a transformat în avoca­tul diavolului?
La termenul din 7 ia­nuarie, judecătoarea Camelia Bogdan a căutat pe internet şi a anunţat în instanţă că a descope­rit că medicul ginecolog Peter Husslein nici nu lucrează la clinica din Viena, indicată de Vântu la termenul precedent când  s-a cerut avocaţilor săi să prezinte documentele în origi­nal trimise de clinica austriacă. Un de­mers care se potriveşte mai de­gra­bă avocatului acuzării decât unui ju­de­cător.

Cu siguranţă că, dacă radio­gra­fiile lui Vântu se găseau pe Google, şeful statului ar fi văzut şi el cum e cu rotula crăpată în trei şi vorbea în cunoştinţă de cauză. Aşa, doar şi-a permis să jignească ziariştii în stilu-i caracteristic. "Aş face o remarcă ce a stârnit furtună pe la televiziunile mo­gu­lilor, cea legată de implicarea me­di­cilor în actul de justiţie. Şi am văzut mari ziarişti, unii chiar comandanţi de crucişătoare de presă, spunând «Ce se amestecă preşedintele?». Şi pot să-i răspund acestui «căpitan de crucişător» că atâta timp cât stăpânul lui nu poate merge în faţa instanţei pentru că primeşte de la un genicolog adeverinţă că e bolnav cu inima sau îşi crapă rotula în trei, dar nu vede nimeni nici o radiografie, nu pot să nu spun lucrurile acestea", a declarat Traian Băsescu joia trecută la radioul public.

Anterior, la TVR, şeful statului afirmase că "nu mai trebuie, aşa cum politicienii n-au dreptul să stabilească în locul judecătorilor şi pro­cu­rorilor, la fel nici medicii n-au dreptul să stabilească în locul jude­că­to­ri­lor şi procurorilor. (...) Deci, va trebui să gândim un sistem în care asistenţa medicală să fie dată de un număr cert de medici, care sunt certificaţi a fi morali. (...) Nu putem amesteca justiţia cu medicina, cum n-o putem amesteca nici cu politica".

Băsescu a  propus în acest context ca certificatele de moralitate pentru medici să fie date de "instituţii ale statului". Cum şi Administraţia Prezidenţială e o instituţie a statului, putem crede că prin declaraţiile în cazul Vântu şi al şefului CJ Argeş, Constantin Nicolescu, preşedintele Traian Băsescu a vrut să arate că se califică să dea astfel de certificate...

În cazul lui Sorin Ovidiu Vântu, cotidianul.ro îl contrazice pe Băsescu cu documente medicale, după cum urmează: În data de 11 ianuarie 2011, "părintele FNI" a părăsit Spitalul Cli­nic de Urgenţă Bucureşti cu un cârnat de diagnostice: sindrom coronar acut, triplu bypass aorto-coronarian (efectuat în 2007), cu grafturi venoase pe arterele circumflexă şi coronară dreaptă. Plus o boală tricoronariană severă, un diabet za­ha­rat tip 2, arteroscleroză de artere ca­ro­tide, tromboembolism pulmonar în antecedente, fractură de femur stâng operată în 2004.

Două săp­tă­mâni mai târziu, S.O. Vîntu ieşea de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Bu­cu­reşti cu încă un diagnoastic (conform foii de observaţie nr 3141): "Frac­tură cominutivă rotula dreaptă cu deplasare. Biletul de externare sem­nat de medicul primar ortopedie dr. Olivera Lupescu nu mai lasă nici un dubiu.

În ciuda di­ver­selor zvonuri că Vîntu ar vrea să fu­gă din ţară, un examen la compu­te­rul tomograf, efectuat tot la Ur­gen­ţă, stabileşte clar: "Fractura cominutivă rotula dreap­tă, 1/2 superioară a ro­tulei fiind multifragmentată" (adi­că spartă în mai multe bucaţi).

Bu­le­ti­nul exami­nă­rii 805 o descrie la mo­dul expli­cit: Fractura genunchiului drept nu poa­te fi însă operată din cauza că ini­ma lui S.O. Vîntu n-ar suporta anes­tezia necesară inter­ven­ţiei chi­rur­gicale. Ca atare, pacientul ar trebui să îşi re­zolve riscurile de la inimă şi abia ul­terior să fie operat la ge­nun­chiul cu ro­tula fracturată.

Recomandarea dr. Olivera Lupescu este clară: "În vede­rea realizării inter­ven­ţi­ei chirurgica­le ortopedice" se recomandă: "Reeva­lu­area şi stratificarea riscului cardiac prin crearea unei co­mi­sii co­mu­ne de evaluare cu medicul spe­cialist cardiologie şi stabilirea opor­tunităţii intervenţiei chirurgicale".

E la mintea cocoşului că o ope­raţie la o rotulă fracturată cu de­pla­sare (ca să nu moară de durere) tre­buie făcută cu anestezierea pa­ci­en­tului. În acest caz, ar trebui ca ini­ma lui Vîntu să reziste. Or, Vîntu are inima în pione­ze. A fost deschis la to­ra­ce şi i-au fost efectuate trei bypass-uri. Diagnosticele sale enumerate mai sus in­di­că un pericol evident. O anestezie pentru intervenţia la genunchi i-ar putea fi fatală.

Logica e de student în­ce­pător la Medicină! Ca să operezi ge­nunchiul fracturat trebuie rezolvat riscul de la inimă. Şi totuşi, jude­că­­toarea procesului nu este de acord. Ca­melia Bogdan s-a întrebat mai mult pentru deliciul publicului şi al sus­ţinătorilor pre­şe­din­telui Băsescu, de ce s-a băgat un car­diolog într-o ches­tiune de fractu­ră?

Judecătoarea Ca­melia Bogdan este primul doctor ju­ridic al lui Vîntu! Îl vrea condam­nat cu orice preţ! De ciudă sau de tea­ma presiunii politice. Al doilea mare doctor al lui Vîntu este chiar şe­ful statului. La Televizi­u­nea Ro­mâ­nă, Traian Băsescu a re­nun­ţat la ares­tările din vămi şi a trecut la condamnarea lui SOV: "Aşa cum politicienii nu au dreptul să stabilească în locul judecătorilor şi procurorilor, la fel nici medicii nu au dreptul să stabilească în locul ju­de­cătorilor şi pro­cu­rilor. Va trebui să facem un serviciu specializat pentru cei cărora le ples­nesc rotulele când sunt chemaţi al tribunal. Altora le plesneşte inima, alţii leşină, alţii devin foarte bolnavi, deşi, altfel, sunt extraordinar de vioi". (Traian Bă­ses­cu, în 8.02.2011, la TVR).

Cuprinderea renascentistă a pre­şe­dintelui României îl condamnă pe Vîntu la moarte sigură. Ziarele bă­sis­te au şi ele o soluţie simplă. Să se opereze în ţară, cu medici români! Nu ca alţii! Nimeni nu mai citeşte concluziile unui doctor vienez venit să constate situaţia lui Vîntu: "Nu este o opţiune să se realizeze o angio­gra­fie coronariană sau intervenţie prin restentare cu un stent coronari­an anti-restenoză de ultimă ge­ne­ra­ţie. Aici în Bucureşti. Motivele sunt: Instrumentarul (angiograful) are o ve­chime de două generaţii, acest fapt im­plică o vizibilitate sub limita op­ti­mă a procedurii"... Ce dacă ope­ra­ţi­ile de stentare pe vene de bypass sunt încă o mare necunoscută. Ce mai contează celelalte motive ale inculpatului!

Liber, prizonier la domiciliu, Vîn­tu nu poate să se plângă nimănui. Este captivul unei situaţii dramatice, cu note voit comice. Prin citirea în dungă a dosarului său medical, toată lumea crede că are certificate medi­cale de la un ginecolog (un profesor vienez care, în baza practicilor austriece, i-a organizat doar consultaţiile cu personalităţi medicale) şi a fost consultat la genunchi şi de un cardiolog. Sorin Ovidiu Vîntu mai pune steagul numelui său pe un teritoriu cumplit. Se poate lăuda cu o altă premieră naţională. În afară de FNI. El se poate considera primul pri­zonier liber inculpat, diagnosticat şi de preşedintele României şi de judecătoarea de caz, şi de câteva sute de mii de păgubiţi.
Articolul şi documentele medi­ca­le pe www.cotidianul.ro/137416-Sorin-Ovidiu-Vintu-la-un-pas-de-moarte.

×
Subiecte în articol: sorin ovidiu vintu