x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu, invitat de Iliescu la Bruxelles

Basescu, invitat de Iliescu la Bruxelles

13 Dec 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu l-a felicitat ieri pe succesorul sau, Traian Basescu, pentru victoria in alegeri, stabilind o intalnire la 15 decembrie, pentru transferul puterii.


GABRIELA ANTONIU

APRECIERE. Presedintele Ion Iliescu i-a telefonat lui Traian Basescu pentru a-l felicita pentru castigarea alegerilor
Consilierul prezidential Corina Cretu a anuntat ieri ca Ion Iliescu si Traian Basescu au convenit sa aiba o prima intilnire, joi, impreuna cu principalii lor colaboratori, pentru a asigura un transfer adecvat la nivelul Presedintiei si pentru trecerea in revista a agendei externe a sefului statului roman.Corina Cretu a precizat ca, in cursul diminetii de ieri, presedintele Ion Iliescu i-a telefonat lui Traian Basescu pentru a-l felicita pentru rezultatul obtinut in turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale. Potrivit Corinei Cretu, cei doi au avut o discutie cordiala, in cadrul careia au convenit sa aiba intalnirea de joi.

INVITATIE. Potrivit Corinei Cretu, Ion Iliescu l-a invitat pe Traian Basescu sa-l insoteasca la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European din 17 decembrie. Ea a adaugat ca, prin prezenta la Bruxelles a presedintelui in exercitiu, presedintelui ales si a primului-ministru in functie, se va da un semnal foarte bun, care va arata ca in Romania democratia functioneaza si ca lucrurile intra in normalitate. Intrebata daca Traian Basescu a raspuns pozitiv la invitatia lui Ion Iliescu, Corina Cretu a declarat ca presedintele Iliescu a inteles ca da.

FELICITARI. Ion Iliescu a adresat in acelasi timp felicitarile sale calde lui Adrian Nastase pentru modul responsabil in care a inteles sa-si transmita mesajul, a precizat Corina Cretu.

Seful statului ii multumeste primului-ministru pentru colaborarea in acesti patru ani si apreciaza performantele Guvernului, care au permis Romaniei aderarea la NATO si finalizarea negocierilor de aderare la UE, a mai spus Corina Cretu. Ea a precizat si ca actualul sef al statului considera ca urmeaza o noua etapa a dezvoltarii natiunii romane, cand toate fortele politice si toti cetatenii trebuie sa dea dovada de responsabilitate si de spirit civic, de solidaritate sociala si nationala.

Pe de alta parte, presedintele Iliescu saluta modul corect in care s-a desfasurat procesul electoral in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale si apreciaza spiritul civic al cetatenilor romani, a afirmat Cretu. Seful statului crede ca votul de duminica este o confirmare a soliditatii si functionalitatii democratiei romanesti.

Intrebata daca Ion Iliescu va deveni presedintele PSD, Cretu a raspuns ca nu poate sa precizeze si ca urmeaza ca o decizie in acest sens sa ia congresul partidului. Corina Cretu a multumit la randul ei jurnalistilor pentru colaborarea din ultimii patru ani, cu ocazia ultimului briefing sustinut in calitate de purtator de cuvant al sefului statului roman.

DESPRE ADRIAN NASTASE
La prima sa vizita la Senat, in calitate de proaspat parlamentar, presedintele Ion Iliescu a sustinut ca "trebuie reflectat" asupra infrangerii lui Adrian Nastase in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Iliescu s-a aratat iritat de o intrebare legata de cine va fi presedintele PSD in viitor. "Vreti sa va spun eu ce va fi la Congresul PSD?", a replicat seful statului, spunand si ca nu stie cine va candida la acest congres. Conform Mediafax, Iliescu a fost vizibil deranjat si de o intrebare legata de ce se va intampla cu Adrian Nastase. "Dvs. ii plangeti de mila sau ce? E un om politic cu o experienta indelungata, e presedintele partidului, e inca premier, a avut Guvernul cu cele mai substantiale rezultate de pana acum. Viata politica se asaza", a replicat el. (Monica Iordache)
×