x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bătaie de joc pe bani europeni

Bătaie de joc pe bani europeni

de Veronica Micu    |    17 Mar 2008   •   00:00
Bătaie de joc pe bani europeni

EŞEC ● Bursierii Young Professionals Scheme încă aşteapta posturile de manageri publici
Statul român a cheltuit peste opt milioane de euro pentru şcolirea tineretului pe postul de manageri în administraţia publică. Întorşi din străinătate, ultimii 48 de bursieri s-au trezit în situaţia ingrată de a nu li se oferi locul de muncă garantat prin contract, neavând dreptul de a se angaja legal pe un alt post. 


EŞEC ● Bursierii Young Professionals Scheme încă aşteaptp posturile de manageri publici
De cinci luni, absolvenţii programului de bursieri Young Professionals Scheme (YPS), ciclul 2, aşteaptă să fie repartizaţi pe posturile de manageri în administraţia publică. Fără bani, asigurări medicale şi sociale şi fără dreptul de a se angaja legal pe un alt post, cei 48 de tineri au dat în judecată statul român, cerându-şi posturile şi daune materiale pentru lunile de inactivitate.


Bursierii au terminat studiile în octombrie 2007. Ar fi trebuit ca în noiembrie tinerii să-şi primească posturile de manageri publici. Lucru care nu s-a întâmplat nici la termenul legal, nici mai târziu. Responsabili: Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Motivele invocate: îngheţarea posturilor din administraţie, necuprinderea Managerului Public în bugetul instituţiilor, lipsa de dorinţă a unor instituţii de a angaja manageri publici sau imposibilitatea de a o face. Ar mai fi replica "ar fi posturi, dar nu pentru toţi absolvenţii, aşa că mai durează până le găsim pe toate".

Până în prezent s-au încheiat două cicluri de pregătire a tinerilor bursieri şi stagiari pentru care Uniunea Europeană, prin programul PHARE RO 2003/005-551.03.01.02, a alocat peste 7 milioane de euro. Statul român a contribuit şi el cu aproximativ 1,2 milioane de euro. În total, peste 8 milioane de euro, bani de care au beneficiat 237 de tineri pentru a studia atât în România, cât şi în străinătate. Scopul: să devină manageri în instituţiile publice româneşti.


MOMEALA. "Proiectul Tinerilor Profesionişti reprezintă o iniţiativă importantă, finanţată de UE prin programul Phare 2003, în vederea accelerării ritmului de modernizare a funcţiei publice din România. Proiectul pregăteşte un nucleu de lideri ai unei noi generaţii în cadrul funcţiei publice, care să fie neutri din punct de vedere politic şi formaţi profesional în spiritul valorilor şi principiilor moderne ale managementului sectorului public în UE." Cam aşa sună sloganul postat pe internet la adresa www.yps.ro. Un mesaj optimist, "înghiţit" şi de cei 48 de tineri care au urmat ciclul 2 al programului şi care acum stau pe tuşă din cauza lacunelor legislative şi a lipsei de interes, afişată de instituţiile responsabile.

Paula Tănăsescu are 31 de ani şi a absolvit şi ea acest program în octombrie 2007. A lucrat în învăţământ timp de şase ani şi în 2005 a decis că era timpul să facă o schimbare. "Am mers la examenele de selecţie cu foarte mare încredere, pentru că proiectului i se făcuse o reclamă extraordinară şi părea să ofere o şansă autentică de a schimba ceva în sistem, urmând ca managerii publici să se ocupe de proiecte, integrare şi să acţioneze ca agenţi ai schimbării în administraţia publică. Evident, o tentaţie era şi ocazia de a urma studii postuniversitare la o instituţie prestigioasă din UE", ne-a declarat Paula.

Asemenea celor 47 de colegi bursieri, Paula Tănăsescu a trebuit să-şi dea demisia de la locul de muncă, să reia viaţa de student, să petreacă un an departe de familie şi să nu beneficieze de asigurări medicale şi sociale, întrucât calitatea de "cursant" nu este recunoscută nici de Casa de Asigurări de Sănătate, nici de Casa Naţională de Pensii.


ANGAJAMENT NEONORAT. În octombrie anul trecut, "cursanţii" s-au întors în ţară. În aceeaşi lună, ANFP a întocmit şi publicat clasamentul final al absolvenţilor YPS, ciclul 2, pe baza căruia urma să se facă apoi repartiţia pe posturi. "Din acest moment au început problemele noastre. Pe durata cursurilor am primit bursa, care, conform legii, a încetat din momentul publicării clasamentului. Prin urmare, din luna noiembrie nu mai avem nici un fel de venit şi, legal, nu avem dreptul să ne angajăm nicăieri. Evident, nici de asigurări medicale sau sociale nu beneficiem, decât dacă le plătim noi. Dar, neavând venit, e foarte greu. Vă daţi seama ce înseamnă să stai cinci luni fără să faci nimic şi fără un ban, tot aşteptând postul promis. Nimeni nu are grijă de noi în această perioadă. Mie personal îmi este cumplit de greu. Mama mea e foarte bolnavă şi depinde în totalitate de mine. Eu nu mă pot angaja nicăieri legal, aşa că mă sprijină soţul. Şi de aici inerente probleme financiare şi conflicte în familie. Pierd vechimea în muncă, ceea ce va conta nu numai la pensionare, ci şi când voi dori să promovez. Aştept un copil şi mă tem că nu voi avea dreptul la concediu maternal. Chiar să îl am, cum va fi să plec după o lună, două de la angajare? Cum voi mai putea promova? Locuim într-o garsonieră. Cum să ne mutăm, cum să cer împrumut la bancă dacă nu am salariu? Am o diplomă de master, cu distincţie, dar la ce mă ajută? Am sacrificat atât, şi pentru ce? E ca şi cum statul a avut de cheltuit nişte bani ca să bifeze o obligaţie luată faţă de Uniunea Europeană, ulterior nemaiştiind ce să facă cu noi sau, pur şi simplu, nu i-a mai păsat", ne-a povestit Paula.


ÎN FAŢA INSTANŢEI. Fără bani şi fără dreptul de a se putea angaja legal pe un alt post, ca urmare a unei clauze din contractul încheiat cu MIRA, cei 48 de tineri nu au stat cu mâinile în sân. S-au organizat şi, din decembrie, au început să trimită petiţii la instituţiile răspunzătoare pentru soarta lor. Au fost în audienţă, au trimis mesaje celor care puteau să îi ajute şi, în final, au apelat la un avocat, dând în judecată statul, cerându-şi posturile şi daune materiale pentru cele cinci luni în care au tot aşteptat să fie repartizaţi. Prima înfăţişare va fi la 8 mai a.c.

Presiunile făcute de tineri au avut un oareşice ecou, în sensul că, la sfârşitul lunii februarie, ANFP a scos o listă cu posturile de manageri publici vacante. Procesul de plasare a fost însă oprit iar, de data aceasta deoarece Comisia pentru Manageri Publici nu s-a întrunit pentru a valida rezultatele. "S-a cerut Comisiei să voteze electronic şi la 7 martie trebuia finalizată procedura. Nici până în ziua de azi nu am primit vreun rezultat, şi timpul trece. Chiar dacă vom fi numiţi pe posturi, procesul intentat statului român va rămâne pe rol. Cineva trebuie să dea socoteală pentru aceste luni pierdute, în care nu am avut nici un venit legal. Statul ne-a şcolit în străinătate, iar acum am ajuns să lucrăm la negru ca să supravieţuim", ne-a mai declarat Paula.


VIZIBILITATE REDUSĂ. Contactat telefonic, preşedintele ANFP, Jozsef Birtalan, ne-a declarat: "Noi încă nu am primit de la Comisia Managerilor Publici lista finală de repartiţii. Dar sunt sigur că lucrul acesta se va întâmpla în câteva zile. Din câte ştiu eu, Comisia ar fi trebuit să valideze lista, dar noi nu am fost încă înştiinţaţi". Întrebat de ce a durat atât de mult timp găsirea posturilor de manageri, tinerii fiind nevoiţi să aştepte cinci luni, deşi, conform angajamentului semnat, ar fi trebuit numiţi încă din noiembrie anul trecut, Birtalan ne-a spus: "Nu ştiu ce să vă spun. Nu am vizibilitate pe acest palier, dar noi suntem pregătiţi să-i repartizăm".

Am încercat să luăm legătura şi cu reprezentantul MIRA, Liviu Radu, secretar de stat pentru Reformă în Administraţia Publică, însă acesta nu a fost de găsit. Directorul de cabinet al acestuia, Zoltan Gheorghe, a promis că ne va da o declaraţie în legătură cu soarta bursierilor, însă ulterior nici dânsul nu ne-a mai răspuns, secretara acestuia spunându-ne că e "prins" în şedinţe.

×
Subiecte în articol: special ne-a publici manageri