x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Batalie pe marile orase

Batalie pe marile orase

09 Iun 2004   •   00:00

ALEGERI

Ultimele date centralizate la BEC arata ca PSD se mentine in frunte, avand cele mai multe voturi adjudecate pentru primari, consilieri locali si judeteni. In peste jumatate din localitati se va organiza turul al doilea de scrutin pentru primari, iar batalia electorala in marile orase se anunta apriga. Turul al doilea pentru primari care se va organiza n majoritatea localit`]ilor ]`rii a pus pe jar partidele concurente [i candida]ii lor. Se fac calcule, se g~ndesc alian]e, unele chiar neobi[nuite pentru politica de la centru, ca toat` lumea s` ias` bine [i mul]umit` [i dup` al doilea tur, se sun` mobilizares. Jurnalul Na]ional v` prezint` situa]ia din c`teva ora[e, nainte de scrutinul de la 20 iunie: Gala]i, Ploie[ti, Arad, Slobozia, Br`ila, Satu-Mare, Ia[i, Suceava.

Galati: Eugen Durbaca, sustinut de alianta PNL-PD

In cursa pentru ocuparea fotoliului de primar din municipiul Galati au ramas actualul primar, Dumitru Nicolae, din partea PSD si fostul edil, Eugen Durbaca, candidatul PUR. Ieri, in cadrul conferintei de presa, Eugen Durbaca a declarat ca pentru cel de-al doilea tur de scrutin va avea sprijinul Alinatei PNL-PD.

"Impreuna cu PNL si PD am terminat un program pentru campania ce va incepe pana in al doi-lea tur al alegerilor. Este un program care cuprinde o parte din continutul programului candidatului PNL, precum si din cel al candidatului PD. Vrem ca acest program sa redreseze activitatea din Galati", a adaugat Eugen Durbaca. In ceea ce-l priveste pe contracandidatul lui Durbaca, primarul aflat in functie, Dumitru Nicolae, acesta nu a facut nici o referire la sustinerea pe care o va avea pentru al doilea tur al alegerilor locale. Totusi, este posibil ca acesta sa obtina spijinul PUNR si inca nu se stie cui vor acorda votul cei care l-au sustinut pe independentul Andrei Lisinschi. Acesta s-a clasat al treilea in lupta electorala de la Galati, reusind sa obtina 20,3% din voturile galatenilor. Din cele 123.034 de voturi valabil exprimate in municipiul Galati, Dumitru Nicolae a adunat 43.212 de voturi, ceea ce reprezinta 35,1%, iar Eugen Durbaca 31.434 de voturi, reprezentand 25,6% din total. Potrivit ultimelor date, PNL, PD si PUR au in Consiliul Local 15 reprezentanti din totalul de 27. Pentru urmatorii patru ani, Consiliul Local Galati va avea 10 consilieri din partea PSD, 7 din partea PUR, 5 de la PNL, 3 de la PD si doi de la PRM. (Erik Hoosz)

Ploiesti: La baioneta, Toma si Calota

Ca in multe alte localitati, si la Ploiesti va exista la alegerile locale un al doilea tur. Cei doi care se vor infrunta la scena deschisa sunt Emil Calota, candidat la fotoliul de primar din partea PSD, si Horia Toma, membru al PNL. Dupa cum se spune in mediile politice, si nu numai, cartile vor fi facute totusi de PUR, care a obtinut la nivelul Ploiestiului un procent de 5,69%.

Aliante, aliante...

Desi oficial nu s-a comunicat inca nimic, PSD a inceput deja tratativele cu PRM si PUR. Cum e lesne de inteles, PD va face front comun cu PNL, cele 6,36 procente ale candidatei Paula Ivanescu mergand,cel putin teoretic, spre Horia Toma. Dupa anuntul final al rezultatelor obtinute de candidati, se poate spune ca a inceput deja campania electorala pentru cel de-al doilea scrutin.

Candidatii

Emil Calota, actualul primar al Ploiestiului, pare a fi sigur de un rezultat favorabil la alegerile din 20 iunie. El saluta acum toti pensionarii aflati in parcul Nichita Stanescu din centrul orasului, laudand chiar, cu tarie patrupedele acestora, scoase la plimbare. Exista voci din destul de apropiata sa vecinatate care sustin ca, pentru a fi sigur ca va castiga, Emil Calota si-a rugat soacra, care nu e persoana publica, dar are o casa la Ploiesti si o vila la Cocosesti, sa aprinda cateva lumanari la biserica si sa inalte rugi speciale, pentru a chema pronia divina. Propunerea cu vrajitoarele, facuta de unii colegi de partid, cum ca ar fi bine sa vada si ce spune ghiocul, a picat din start. Astfel de discutii par sa nu fi avut loc pana acum, pesedistul fiind sigur pe toate miscarile lui. Cat despre celalalt candidat, Horia Toma, acesta spune ca "e necesara o confruntare bazata pe solutii propuse si mai putin pe raportari triumfaliste despre marete realizari, din care multe de data recenta". De asemenea, afirma ca, desi s-ar putea sa fie tinta unor rautati, ca si in 2000, intentioneaza sa ramana si sa se poarte civilizat. (Nina Marcu)

Slobozia: Opt voturi au despartit PSD de PD

Turul intai al alegerilor locale din municipiul Slobozia au inregistrat o premiera nationala. Candidatul PSD, Gabi Ionascu, si candidatul PD, Maria Petre, au inregistrat un scor egal in procente - 39%. Dupa numaratoarea voturilor avea sa se constate ca Ionascu a fost inainte cu numai opt voturi. In judetul Ialomita, partidul de guvernamant are motive de bucurie: a castigat confortabil in Consiliul Judetean (15 mandate), a castigat 15 localitati din primul tur (printre care si Amara), intrand in turul doi in alte 30 de localitati. Fata de anul 2000, cand obtinea 37% din Consiliul Judetean, PSD a obtinut acum 48%. In localitatile Fetesti, Tandarei si Urziceni, in turul urmator se vor confrunta candidatii PNl cu cei ai PSD. Singura problema serioasa o constituie insa primaria municipiului resedinta de judet, unde s-a demonstrat ca senatorul Maria Petre este un candidat redutabil. PD spera, previzibil, in sustinerea colegilor de alianta, respectiv PNL. PSD a inceput negocieri intense cu restul formatiunilor pentru propulsarea lui Gabi Ionascu pentru un nou mandat de primar. (Lucian Mihai)

Arad: O noua disputa social-democrata

In urma numararii voturilor, in municipiul Arad, sase partide au depasit pragul electoral si au intrat in Consiliul Local. Astfel, PSD a obtinut 20,43% din voturile valabil exprimate, PNL - 17,14%, PD - 16,89%, UDMR - 9,49%, PRM - 7,76% si PNTCD - 6,38%. In aceste conditii, Partidul Social Democrat a pierdut majoritatea din Consiliul Local si nu mai poate avea pretentia la postul de viceprimar. In viitorul mandat la Consiliul Local Muncipal, PSD va avea 6 consilieri, PD si PNL cate 5 consilieri fiecare, UDM 3, iar PRM si PNTCD cate 2 consilieri. Partidul Romania Mare a contestat la Biroul Electoral Muncipal modul de impartie a mandatelor de consilieri. Contestatia este in analiza Biroului Electoral Muncipal. In urma alegerilor locale din 6 iunie, Consiliul Local Muncipal are urmatoarea componenta. PSD are 6 consilieri: Dorel Popa, Rodica Borza, Edeleni Coloman, Emanoil Voicu, Alexandra Braica si Gheorghe Curta. In cazul in care Dorel Popa va castiga un nou mandat de primar, in consiliul local va intra si Adela Guciu. Partidul National Liberal are 5 consilieri: Gavril Popescu, Paul Valentin Neamt, Tiberiu Dekany, Liviu Bobar si Corneliu Padurean. Partidul Democrat are 5 consilieri: Gheorghe Falca, Adrian Nitu, Cristian Moisescu, Flrion Manta si Gheorghe Hutiu. Daca Gheorghe Falca va reusi in turul doi de scrutin, in consiliul local va intra Mihaela Vasil. UDMR are 3 consilieri: Levente Bognar, Andrei Kirally si Levente Horvath. PNTCD va avea 2 consilieri: Ovidiu Marian si Ionel Costin la fel ca si PRM care va fi reprezentat de Gheorghe Neamtiu si Ioan Dolha.

La Consiliul Judetean PSD are 9 consilieri, PD - 8, PNL - 7, PRM - 4 ,UDMR - 3, iar Partidul Umanist - 2. In judet, 24 de primari au castigat din primul tur, 12 apartin Paridului Social Democrat, 4 sunt din partea Partidului Democrat, 3 - UDMR, 3 - PNL, 1 din partea Partidului Umanist din Romania si 1 independent.(Nina Marin)

Suceava: Confruntare a candidatilor PNL si PSD

Functia de primar al municipiului Suceava va fi adjudecata in urma unui al doilea tur de scrutin in care se vor intalni candidatii PNL si PSD, Ion Lungu respectiv Marian Ionescu - primarul in exercitiu. Cel care pleaca din pole -position este liberalul care dupa primul tur de scrutin a intrunit mai multe voturi decit social- democratul.

Rezultate finale

Potrivit rezultatelor finale facute publice de Biroul Electoral Municipal Suceava, Lungu a obtinut 33,5% , iar Ionescu 31,4%. Primarul in exercitiu a realizat destul de greu ca s-a clasat abia al doilea in conditiile in care sondajele de opinie din ultima parte a campaniei electorale il dadeau drept castigator din primul tur. "Este o surpriza ca nu am iesit din primul tur, pentru ca eu m-am tinut de programul electoral, am facut ceea ce am promis, am facut o campanie decenta si curata. Ma surprinde pentru ca ceilalti candidati nu au venit decat cu critici. Eu imi voi vedea de programul meu electoral si vreau sa le arat cetatenilor ca eu sunt cel care va conduce Suceava in urmatorii patru ani", a declarat candidatul PSD.

Protocol in favoarea PNL

Contracandidatul sau si-a exprimat satisfactia fata de faptul ca a ajuns in turul al doilea si este sigur ca in final va avea castig de cauza "pentru ca toate voturile celor care nu l-au votat pe Ionescu in turul intai vor veni la mine". Legat de redistribuirea voturilor obtinute de ceilalti participanti in cursa pentru Primarie, situatia este clara. Voturile varsate in contul candidatilor PD - 8,2%, PRM - 6% si al Fortei Democrate - 3,2% ar trebui sa se indrepte in mod normal spre Ion Lungu, in conditiile in care formatiunile politice respective au semnat un protocol prin care s-au obligat sa-si sprijine reciproc candidatii in turul al doilea. Raman in discutie voturile acordate candidatului PUR - 12,6%, care chiar daca ar fi directionate catre Marian Ionescu nu l-ar ajuta prea mult. Cele doua tabere, PNL si PSD nu au stabilit strategia pentru turul al doilea, fiind inca sub influenta rezultatelor primului tur de scrutin. (Nicu Amuraritei)

Braila: Batalie intre PSD si PD pentru Primaria Brailei

Rezultatele finale ale scrutinului din 6 iunie au confirmat ca numarul total al voturilor valabil exprimate in municipiul Braila, pentru functia de primar, a fost de 104.937, primii clasati in urma numararii voturilor fiind Aurel Simionescu, candidatul PSD, cu 31.239 voturi, reprezentand 29,7% din total, Constantin Cibu, de la PNL, care a obtinut 30.506 de voturi (29%), iar pe locul al treilea fiind Daniela Vasioiu, candidatul PD, cu 22.496 (21,4%). Lupta stransa in cel de-al doilea tur de scrutin se va da intre candidatul PSD, care este si actualul presedinte al Consiliului Judetean Braila si reprezentantul PNL. Pana ieri, nici un lider politic din Braila nu a facut nici o declaratie referitoare la sustinerea pe care o va avea sau pe care o va oferi vreunui candidat, dar din cate se pare, cu siguranta candidatul PNL va avea sprijinul Partidului Democrat, ceea ce-l face sigur de alegerea in functia de primar. (Erik Hoosz)

Iasi: PSD vrea sa reinvie gloria lui Simirad

In turul al doilea pentru Primarie, la Iasi se vor confrunta candidatul PSD Gheorghe Nichita si democratul Dan Carlan. Dupa decembrie 1989, Iasiul nu a avut nici un primar PDSR sau PSD. Acum 13 ani, Constantin Simirad ajungea primar si de atunci partidul de guvernamant nu a mai reusit sa-i convinga pe ieseni sa voteze candidatii PSD. Strategia partidului de guvernamant a dat rezultate in ultimele luni ale mandatului 2000-2004, cand PSD a avut Primaria, dar numai dupa ce a inghitit Partidul Moldovenilor condus de Constantin Simirad.

Aproape de victorie din primul tur

Fostul manager al Regiei de apa canal a reusit sa-i convinga pe ieseni sa-l voteze. Gheorghe Nichita a intrat in politica la Partidul Democrat. In 2000, dupa ce a fost invins in lupta pentru Primarie de Simirad, obtinand un procent de numai 3% a intrat in PSD. Gheorghe Nichita a fost cat pe ce sa castige Primaria din primul tur, i-au lipsit 3 procente. Conform sondajelor facute duminica la iesirea de la urne, Gheorghe Nichita avea la ora 16:00, 61% din optiunile electoratului, la ora 18:00 58%, iar la ora 21:00 51,8%. Situatia s-a schimbat dupa anuntarea datelot finale. Potrivit Biroul Electoral Municipal, candidatul PSD la scaunul de sef al municipalitatii, Gheorghe Nichita a fost ales de 47,7% dintre iesenii cu drept de vot. Pentru candidatul PD, Dan Carlan au votat 18,63% dintre locuitorii Iasiului.

Similitudini cu Basescu

Astfel, la 20 iunie, iesenii vor merge din nou la urne pentru a alege intre primii doi clasati: Gheorghe Nichita (PSD) si Dan Carlan (PD). Democratul este sigur ca va fi ales de ieseni, desi diferenta dintre el si contracandidatul sau Gheoghe Nichita de la PSD este destul de mare. "Istoria ne arata cum in anul 2000, Traian Basescu a intrat in turul doi la procentaje identice cu cele pe care le avem acum la Iasi. Turul doi a fost castigat de Traian Basescu si pronosticul meu este acelasi 54% la 46% pentru Alianta PNL-PD", a spus Dan Carlan. Democratul a promis o campanie civilizata pentru al doilea tur al alegerilor. "Pentru domnul Nichita, singurul mesaj pentru turul doi este acela ca eu voi continua sa duc o campanie corecta", a declarat Carlan, care in primavara acestui an a parasit PNL pentru Partidul Democrat.

Reprezentantul partidului de guvernamant, Gheorghe Nichita, si-a explicat semiesecul sau prin faptul ca in prima parte a zilei de duminica s-a votat politic. "In prima parte a zilei, votul a fost unul politic, iar cei care au simpatizat PSD-ul au votat. Ceilalti au iesit la vot dupa-amiaza, astfel ca procentele din contul meu au scazut. Respect votul cetatenilor, nu il pot pune nici o secunda la indoiala si trebuie sa le multumesc tuturor celor care m-au votat", a declarat Nichita. Candidatul PSD crede ca poate castiga peste doua saptamani. "Rezultatul pe care l-am obtinut este unul foarte bun. Aproape ca am transat aceasta competitie din primul tur. Daca nu erau atat de multe voturi anulate, sunt convins ca as fi obtinut scorul necesar din primul tur. Le multumesc celor care m-au votat si sper sa vina la urne si la 20 iunie. Consiliul Local, care este preponderent social- democrat, are nevoie de un primar PSD, ca sa putem lucra eficient in echipa", a spus Gheorghe Nichita.

Sustinere de la centru

Reprezentantii Aliantei D.A. vor veni la Iasi in perioada urmatoare pentru a le arata iesenilor ca Dan Carlan este primarul de care au nevoie. Traian Basescu si Teodor Stolojan vor merge impreuna cu Dan Carlan prin toate cartierele Iasiului pentru a-i convinge pe alegatori sa-l voteze pe democrat la 20 iunie. Candidatul partidului de guvernamant, Gheorghe Nichita, nu-si va schimba prea mult strategia de campanie. "In turul doi voi merge pe aceeasi linie de campanie. Voi lupta pentru ca Dan Carlan sa nu ajunga primarul Iasiului", a spus pesedistul. Dan Carlan nu s-a decis inca cu cine va face aliante pentru sustinerea in turul doi, dar a declarat ca acestea vor fi anuntate in urmatoarele zile. Nici Gheorghe Nichita nu a spus pe ce partide politice mizeaza pentru turul al doilea. (Mirela Cimpoi)

Satu Mare: UDMR se bate cu PNL

UDMR este fara dar si poate marele castigator al alegerilor locale din judetul Satu-Mare, reusind pentru prima oara sa castige majoritatea absoluta in Consiliul municipal Satu-Mare, sa aiba prima sansa la Primaria municipiului Satu-Mare si majoritatea relativa in Consiliul Judetean, in conditiile in care are in judet si un subprefect, iar etnicii maghiari reprezinta doar 35% din electorat.

Primul tur

Pentru functia de primar al Satmarului se vor bate Iuliu Ilyes (UDMR) si Radu Bud (PNL). Uniunea a obtinut in Consiliul municipal, in urma redistribuirii, 12 mandate din totalul de 23 cu 39,9% din voturi si are prima sansa si la Primaria Satu-Mare. Candidatul acesteia, Iuliu Ilyes, s-a plasat primul in urma alegerilor de duminica cu 46,6% din votul alegatorilor satmareni, in timp ce contracandidatul sau, liberalul Radu Bud, a obtinut doar 23% din voturi. PNL a obtinut in Consiliul municipal sase mandate, iar PSD cinci. In aceste conditii, UDMR isi va desemna singura viceprimarul si are un cuvant greu de spus si pentru Consiliul Judetean. Totusi, aici cartea ar putea fi jucata de PNL.

Pe de alta parte, UDMR a obtinut in judet si cel mai mare numar de primari alesi din primul tur - 11, in timp ce PSD a castigat 10, PNL doi, iar PD unul.

Jocul aliantelor

Dominatia UDMR poate fi contracarata de o eventuala alianta intre PSD si PNL UDMR a obtinut la Consiliul Judetean 13 mandate din totalul de 33, fiind urmata de PSD cu zece mandate, PNL cu sapte mandate si PD cu trei. In afara de acestea, nici un alt partid nu are acces in forul de conducere al judetului in actualul mandat. Procentele obtinute de partide le va obliga, cel putin pe cele "romanesti", sa caute diverse cai de colaborare pentru a contracara dominatia UDMR-ului in Consiliul Judetean, astfel ca nu este exclusa nici o eventuala alianta intre PSD si PNL, desi la nivel central a fost respinsa de mai multe ori la nivel declarativ. Rolul Partidului Democrat este destul de nesemnificativ in aceste conditii, atat PSD, cat si UDMR avand nevoie doar de cele sapte voturi ale PNL. Totusi, cum UDMR-ului i-ar ajunge si patru, batalia se anunta destul de apriga daca se gaseste vreun "rebel" din randul celorlalte partide.

Batalia pentru conducerea Consiliului Judetean se va da intre reprezentantul UDMR, actualul presedinte al Consiliului, Stefan Szabo, si cel al PSD, fostul prefect Gheorghe Ciocan, care au nevoie fiecare de voturile liberalilor pentru a-si adjudeca presedintia la care ravnesc. O posibila alianta PSD-PNL ar situa partidul de guvernamant pe primul loc in conducerea judetului, insa totul depinde de persoana celui care va castiga batalia pentru Primaria Satmarului.

Nu este exclusa nici o alianta UDMR-PNL in care liberalii sa se multumeasca cu postul de viceprimar al municipiului ca o concesie de la UDMR, in cazul in care va pierde Primaria, si cu un post de vicepresedinte al Consiliul Judetean sau sa ceara doua posturi de vicepresedinte in forul de conducere al judetului. Reprezentantii celor trei partide se afla deocamdata in expectativa si asteapta rezultatul turului II pentru Primaria Satu-Mare. Pana atunci, liderii PSD si ai PNL au dat de inteles ca sunt deschisi discutiilor cu oricare dintre partidele care au acces in Consiliul Judetean. Pe de alta parte, liderii UDMR au afirmat inca inainte de alegeri ca o eventuala reinnoire a alintei cu PSD va fi decisa la Bucuresti, iar pe de alta parte este greu de crezut ca PSD va renunta usor la prima functie in conditiile in care a obtinut un procent mai bun ca niciodata in judet. (Crina Dunca)

Vrancea: Opozitia se uneste impotriva PSD in turul doi

Pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, opozitia vranceana isi va uni fortele impotriva Partidului Social Democrat, ne-au declarat surse din PD. Ieri dupa-amiaza, Biroul Electoral Judetean a numarat 90,6% din voturile exprimate duminica de vranceni. La aceasta numaratoare se arata ca la Consiliu, PSD ocupa locul intai, cu 48,6% din sufragiile electoratului, urmat de PNL, cu 20,4%, PD, cu 10,6%, PUR - 6,7% si PRM - 6,4%. Imediat dupa ce aceste rezultate au fost date publicitatii, conducerile filialelor locale ale PD, PUR, PRM si PNL s-au intrunit intr-o sedinta comuna extraordinara, in finalul careia au convenit sa ceara Biroului Electoral Central anularea scrutinului de la 6 iunie din Vrancea. "Am luat aceasta decizie, deoarece la nivelul judetului s-au constatat extrem de multe nereguli si ilegalitati. De asemenea, in termen de 48 de ore vom depune plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva tuturor presedintilor sectiilor de votare judetene", ne-a declarat Jan Vraciu, presedintele filialei PD Vrancea. In situatia in care turul intai va ramane valabil, PD se va uni cu PNL, PUR si PRM impotriva candidatilor PSD ramasi in cursa electorala. (Ion Alexandru)

SUMAR Alegeri - 6 iunie 2004

Batalia pe marile orase

Stavarache il detroneaza pe Seche

PSD si PNL, campionii alegerilor locale
×