x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bazele SUA si tevile lui Ungureanu!

Bazele SUA si tevile lui Ungureanu!

de Valentin Stan    |    11 Mar 2006   •   00:00
Bazele SUA si tevile lui Ungureanu!

Analistul Valentin Stan critica ati-tudinea principalilor demnitari din MAE roman cu privire la acordul Ro-mania - SUA, din 2005, catalogand-o drept "o monumentala proba de in-competenta si slugarnicie fata de partenerul ameri-can". Analiza acida ii vizeaza pe ministrul Ungureanu si adjunctul sau Teodor Baconschi.

Valentin Stan prezinta incredibilele elaborari ale principalilor demnitari din MAE roman, cu privire la acordul Romania - SUA, din 2005, o monumentala proba de incompetenta si slugarnicie fata de partenerul american, ca si inaplicabilitatea la diplomatie a celor doi, Ungureanu si Baconschi...

Intotdeauna, m-am dat in vant dupa rafinatele tirade politice ale oamenilor nostri de cultura, care au ambitionat sa coboare civismul superior al ratiunii critice in arena vetusta a bataliilor de imagine si ciolan, maiestrit altoite pe dialogurile platonice. Sigur, mi-ar fi placut ca toti acesti exegeti ai "apei in piua" sa nu-l injure constant pe Iliescu, doar pentru a-l recomanda, apoi, pentru a fi ales presedinte, numai pentru simplul motiv ca cealalta varianta ramasa era Corneliu Vadim Tudor! Ma asteptam la mai multa "critica a ratiunii pure" din partea lor! Dar, deh, se pare ca fiind cu mult sub capacitatea de a intelege forta acestor genii, din "mundus intelligibilis", am ratat intalnirea cu absolutul!

Eu, unul, am crezut mereu ca Romania noastra ar sta mult mai bine pe harta, daca fiecare ar face ce se pricepe mai bine! Tamplarul sa bata cuie, fierarul sa puna potcoave, zidarul sa aseze caramizi in zid si genialul sa faca lucruri geniale! Uite-asa, genialii nostri intelectuali, specialisti in arhondologia boierilor Moldovei si patristica, mult celebratii domni Ungureanu si Baconschi au ajuns sa diriguiasca diplomatia romana! Ce, in Franta, n-avem un medic, ministru de externe? Ba da, dar medicina franceza pare a cunoaste mai multa diplomatie decat arhondologia romaneasca!

Diplomati si Teologi!

Pe 14 februarie 2006, Camera Deputatilor a ratificat acordul semnat pe 6 decembrie 2005 de reprezentantii Romaniei si SUA, sub numele de "Acord intre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile Fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei". Acordul inlesneste "accesul" fortelor americane la "facilitatile si zonele convenite" intre parti, pentru a usura proiectia efectivelor si tehnicii de lupta americane, in teatrele de operatii unde este nevoie de ele. Adica, partea romana pune la dispozitia americanilor baze militare pentru proiectie de forte.

Pana aici, toate bune! Acordul intareste relatia romano-americana si este, categoric, un act pozitiv pentru interesele de securitate ale Romaniei! Problema este: Ce au acceptat, in textul cu pricina, specialistii nostri in arhondologie si patristica?

Cand textul acordului a ajuns in Senat, acolo s-a produs un tumult destul de surprinzator! Senatorii, nefamiliarizati cu patristica si arhondologia, nu prea au inteles cum se face ca, in baza acordului, SUA pot ataca orice tara de pe Terra, pornind de la facilitatile oferite pe teritoriu romanesc, fara ca statul roman sa aiba drept de a se opune unei astfel de decizii! In baza dreptului international, orice atac pornit de pe teritoriu romanesc, impotriva unei tari independente, fara o validare prin rezolutii ale Consiliului de Securitate, poate fi considerat ca act de agresiune, din partea Romaniei la adresa acelui stat, chiar daca atacul este purtat, exclusiv, de fortele americane!

Practic, conform artico-lelor II-V, fortele SUA au "acces nerestrictionat" la aceste facilitati, de pe care "tranzitul" efectivelor si tehnicii militare este nelimitat si nesupervizat de partea romana! Mai mult, Romania va "furniza sprijin logistic" pentru toate aceste operatiuni (vezi textul acordului publicat in editia electronica a ziarului Ziua, din 4 martie 2006). Faptul ca diferendele in interpretarea acordului nu sunt supuse spre rezolvare procedurilor prevazute de Conventia de la Viena cu privire la dreptul Tratatelor, ci sunt "alocate" unei solutionari "prin consultari intre parti" este intr-adevar o culminatie a arhondologiei si patristicii intergalactice, care dovedeste specializarea cuplului de vis Ungureanu-Baconschi in diplomatie si relatii internationale!

Nu conteaza ca atunci cand aviatia americana a lovit Libia a trebuit sa ocoleasca spatiul aerian al aliatului din NATO, Franta, pentru ca Franta nu a vrut razboi cu Libia! Nu conteaza ca Turcia nu a permis aliatului american sa invadeze Irakul, de pe teritoriul turcesc, desi facilitatile din Turcia erau fundamentale in planul de operatii american! La fel si Arabia Saudita! Specialistii nostri in arhondologie si patristica au decis: SUA trebuie sa ceara aprobare Romaniei, daca vor, de pilda, sa sape o privata, pe partea lor de baza, ca sa nu afecteze calitatea mediului (conform articolului II.4), dar, daca vor sa atace Iranul sau Siria sau Imperiul Klingonian, de pe teritoriul romanesc, n-au decat! Aferim, Bre!

Chemat sa sustina acordul in Senat, ilustrul teolog Baconschi si-a umplut de "har" patristic interlocutorii, conform Rador, aratandu-le ca nici un militar american nu va mai scapa din Romania in 24 de ore, daca va mai exista un caz tragic, de tipul celui in urma caruia a fost ucis Teo Peter:

"Militarii americani care vor veni in Romania nu au statut diplomatic, deci nu pot sa dispara in 24 de ore, ca diplomati, protejati de imunitate si care intra sub o jurisdictie straina. Daca se vor intampla incidente nedorite, de natura penala, cu acordul partilor, ei vor putea fi, la rigoare, judecati in Romania". (RADIO ROMANIA ACTUALITATI, 8 martie 2006, ora 7:14)

Suverani si plini de tevi!

Nu-i asa ca sunteti, acum, mult mai linistiti? Caci, iata ce zice articolul III, cu privire la jurisdictia penala, din Legea nr. 260, din 29 aprilie 2002, pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor SUA in Romania, semnat la Washington, la 30 octombrie 2001:

"Romania recunoaste importanta deosebita a controlului disciplinar exercitat de autoritatile militare ale Statelor Unite ale Americii asupra membrilor fortei si a efectului pe care acest control il are asupra pregatirii operationale. In consecinta, pentru indeplinirea angajamentului de aparare colectiva, Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale, in conformitate cu paragraful 3(c) al art. VII din Acordul NATO/SOFA".

Iar articolul 8, cu privire la imunitatea de jurisdictie, din Codul Penal al Romaniei, specifica:

"Legea penala nu se aplica infractiunilor savarsite de catre reprezentantii diplomatici ai statelor straine sau de alte persoane care, in conformitate cu conventiile internationale, nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman".

Asadar, nu iti trebuie deloc sa ai doctorat in arhondologie si patristica pentru a intelege ca militarii americani, care ar repeta cazul Teo Peter, au tot dreptul din lume sa paraseasca Romania, nu in 24 de ore, ci in cinci minute! Ceea ce este perfect normal, in baza acordului din 2001! Pentru ca au imunitate fata de jurisdictia penala, in baza acordului respectiv, exact la fel cum au si agentii diplomatici americani, sub garantiile Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice. Problema este: De unde stie onorabilul Baconschi, specialist reputat in patristica si teologie si demnitar al statului roman, in MAE, ca militarii americani nu pot parasi Romania, in 24 de ore, daca incalca legea penala romaneasca, de vreme ce acestia au imunitate fata de jurisdictia penala romaneasca si pot parasi Romania cand vor?

La randul sau, domnul ministru Ungureanu ne-a explicat, inca din 10 decembrie 2005, pe postul de televiziune B1 TV, de ce suveranitatea Romaniei ramane nestirbita, in cazul amplasarii facilitatilor americane pe teritoriu romanesc:

"Nu se aduce nici o stirbire suveranitatii nationale. Inca o data, administrarea presupune prezenta romaneasca, folosirea lor presupune decizie romaneasca, si asa mai departe, nu se intampla nimic. Tevile sunt romanesti, drumurile sunt ale Romaniei, muncitorii care, ma rog, personalul militar civil, sa zicem, auxiliar civil, iertati-ma, sunt, o sa fie, in buna parte, romani (...)."

Asadar, dragii mei, "arhondologul" sef al diplomatiei romane a hotarat ca suveranitatea Romaniei, printre altele, este data de provenienta tevilor din constructiile aflate pe teritoriul ei! Pai, ce faceti acum? Va spun eu! Va smulgeti toate tevile din import, din peretii locuintei personale! Caci nu vreti sa stirbiti suveranitatea nationala, nu-i asa?

INTREBARE
De unde stie onorabilul Baconschi, specialist reputat in patristica si teologie si demnitar al statului roman, in MAE, ca militarii americani nu pot parasi Romania, in 24 de ore, daca incalca legea penala?

RASPUNS
Ungureanu: "Tevile sunt romanesti, drumurile sunt ale Romaniei, muncitorii care, ma rog, personalul militar civil, sa zicem, auxiliar civil, iertati-ma, sunt, o sa fie, in buna parte, romani (...)"
×