x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bebelusii cardiaci, mingi in meciurile doctorilor

Bebelusii cardiaci, mingi in meciurile doctorilor

26 Mai 2004   •   00:00

ANCHETA
Ziarul nostru va prezenta in editia de ieri, pe larg, drama celor sase copii nascuti cu malformatii cardiace, care au fost condamnati la "eutanasie administrativa ", printr-un ordin al directorului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara. In ciuda apelurilor disperate facute de Jurnalul National, drama acestor copii continua. Intre timp, numarul lor a crescut...
STEFAN ORMENISAN, ADRIANA OPREA-POPESCU

Ieri-dimineata, medicii din Timisoara au descoperit un alt copil care astepta sa fie operat de doctorul Socoteanu. Se numeste Totoroanta Denisa, are 2 ani si fusese internata la Sectia pediatrie pentru a i se trata raceala din pricina careia, chipurile, fusese amanata interventia chirurgicala pe inima. Denisa, insotita de mama ei, a fost si externata din institutul timisorean si urcata intr-o ambulanta cu destinatia Targu-Mures....

Au sperat pana in ultima clipa

La primele ore ale diminetii, cei sapte copii cu malformatii congenitale grave la inima au fost externat i din Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara. Parintii lor mai asteptau inca o minune. Mai ales ca vazusera cadre medicale din spital citind articolul despre copiii lor din Jurnalul National. Asteptau, mai ales, o decizie de ultim moment din partea Ministerului Sanatatii, in care-si pusesera toata increderea, ca doar ministrul e si el tata de bebelus si stie cum e sa-ti planga in bratele neputincioase copilul... In zadar.

La ora 9:00, imbarcati in doua ambulante vechi impreuna cu mamele lor, micutii au pornit spre Targu-Mures. Patru copii intr-o masina, trei in cealalta.

Oxigenul de pe salvare - insuficient

"Ca refugiatii, povesteste mama micutului Alistar Nicolai. A intrat praf in masina, ni s-a facut noua rau, parintilor, la cei mici nici nu mai am curajul sa ma uit. Ne chinuim pe masini si abia asteptam sa ajungem la Targu-Mures cu toate ca nu stim cine ne va primi acolo si ce este de fapt acolo, daca exista conditiile necesare si daca copiii pot fi operati. Mai ales ca sunt doi copii dintre care unul e al meu, care nu sufera amanare in privinta operatiei. Vreau sa spun ca ceilalti mai pot astepta cateva zile sau o saptamana, dar al meu trebuie operat de urgenta", a marturisit mama micutului Nicolai, care are doar 2 luni. Peste 300 de kilometri, parcursi in sase ore si jumatate de hurducaieli de niste copii cu inimile gaurite... Pe drum, din cauza conditiilor improprii de calatorie si a grijilor, unei mamici i s-a facut rau. Fiecare salvare era dotata cu o butelie de oxigen, caci in astfel de cazuri, micii pacienti trebuie ajutati sa respire. La 20 de kilometri de Targu-Mures, butelia dintr-o salvare s-a golit si a fost adusa, pentru un copilas care intrase in criza, cea de pe a doua salvare. Daca un alt micut ar fi avut nevoie de oxigen, numai Dumnezeu l-ar fi putut ajuta...

Copiii nu erau asteptati

In jurul orei 16:00, salvarile cu bebelusii cardiaci au ajuns la Targu-Mures, acolo unde in mod normal ar fi trebuit sa ii astepte cineva de la Institutul de Boli Cardiovasculare. Din nefericire insa, aici nimeni nu stia nimic despre sosirea copiilor bolnavi. Contactat telefonic de reporterii Jurnalului National, profesorul dr. Radu Deac, seful Institutului de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures, a declarat ca a primit un telefon de la un medic din Timisoara care i-a spus despre un eventual transfer al celor... cinci micuti, insa fara a-i specifica o data certa. "Eu nu stiu ca acesti copii sa vina astazi. Pe noi nu ne-a anuntat nimeni, cu toate ca ar fi trebuit sa o faca cel putin in momentul in care copiii au fost imbarcati in salvare ", a declarat dr. Radu Deac.

Numele doctorului Deac figureaza si pe fisele de externare din Timisoara ale micutilor. Numai ca domnia sa nu cunoaste in amanunt nici unul dintre cazuri. Si nu se poate pronunta, in concluzie, asupra sanselor pe care acesti copii le-ar avea la Targu-Mures. De altfel, in momentul in care cele doua ambulante au ajuns in fata clinicii din Targu-Mures, nimeni nu a iesit in intampinarea micutilor pacienti. Cele sapte mame, cu bebelusii in brate asteptau, langa salvari, sa vina cineva si la ele, sa le intrebe de sanatate. Dar cine mai avea grija lor? Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, isi incheiase vizita de curtoazie la aceasta clinica si demarase in tromba, intr-o masina de lux a Guvernului, cu toata suita dupa el...

Cine este responsabil?

Totoroanta Denisa - 2 ani, Burlacu Bianca - 1 an si 3 luni, Popescu Catalin - 1 an si 6 luni, Ursei Izabela Maria - 10 luni, Sturzeanu Denisa - 4 luni, Ploscan Adelina - 4 luni, Alistar Nicolai - 2 luni. Cei sapte copii sufera de malformatii congenitale grave si au fost internati impreuna cu parintii lor in Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, fiind programati pentru o operatie la prof. dr. Ioan Socoteanu. Conducerea clinicii i-a interzis insa reputatului chirurg sa opereze pe cord copii cu greutatea sub... 15 kilograme. Adresa in baza careia s-a luat aceasta decizie este datata 19.05.2004 si este semnata de seful anestezistilor, care cere sistarea interventiilor chirurgicale la pacietii cu greutate mica, "datorita inexistentei infrastructurii organizatorice si a personalului calificat"

Ministrul Sanatatii a ajuns si el la Targu-Mures

Trebuie spus ca tot ieri, la Targu-Mures, a avut loc o vizita oficiala a ministrului Sanatatii, Ovidiu Branzan care impreuna cu premierul Sloveniei, Anton Rop, au participat la inaugurarea noii fabrici de medicamente Lek Pharmatech. Dupa aceasta vizita, ministrul Branzan, insotit de fostul ministru al Sanatatii, Daniela Bartos, au facut o vizita la viitoarea clinica de chirurgie cardiovasculara pediatrica care se afla in constructie. In tot acest timp, pe drumul de la Timisoara spre Targu- Mures, cei sapte copii grav bolnavi insotiti de mamele lor asteptau sa ajunga cu bine la Clinica de Chirurgie Pediatrica din Targu-Mures in speranta ca cineva iiva ajuta si iiva opera pe copii. Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures, condus de profesorul dr. Radu Deac, este primul institut din tara care a infiintat o sectie speciala de chirurgie cardiovasculara pediatrica. (Stefan Ormenisan)

Nu li se poate lua ultima speranta

Doctorul Aurel Nechita, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a primit din partea ministrului Sanatatii, Ovidiu Branzan, misiunea de a clarifica situatia creata la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara. In prezent, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara, profesorului doctor Ioan Socoteanu i s-a interzis sa opereze nou-nascuti cu malformatii congenitale la inima. Ieri dupa-amiaza, dr. Aurel Nechita ne-a precizat ca la Institutul din Timisoara nu mai era nici un copil, ei fiind transferati la Spitalul Judetean Targu-Mures. Deocamdata, oficialul din Ministerul Sanatatii a discutat despre situatia creata cu profesorii doctori Socoteanu si Luca. "Dar pentru o concluzie finala si obiectiva se impune o discutie si cu directorul institutului, prof. dr. Stefan Dragulescu, aflat in aceste zile la Paris", ne-a declarat secretarul de stat Nechita. Totusi, dr. Aurel Nechita considera ca "desi un numar de copii cu malformatii congenitale pe cord nu rezista la operatii, totusi nu li se poate lua sansa unei interventii chirurgicale. Orice tratat de specialitate mentioneaza ca sunt cazuri carora, daca nu sunt operate in timp util, li se ia orice speranta de supravietuire. Riscul este foarte mare in cazul acestor copii, dar peste 50% pot fi un succes". Potrivit secretarului de stat Nechita, in prezent, Ministerul Sanatatii si Banca Mondiala deruleaza un program de creare a doua-trei centre de chirurgie cardiovasculara pediatrica la Bucuresti, Timisoara, Tg. Mures si Cluj. (Magda Marincovici)
×