x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bere cu spumă DNA

Bere cu spumă DNA

de Gabi Golea    |    19 Dec 2007   •   00:00
Bere cu spumă DNA

O licitaţie cu dedicaţie in favoarea Romaqua Group a devenit dosar la DNA. 16 consilieri municipali din Sebeş plus primarul localităţii dau cu subsemnatul pentru că ar fi prejudiciat bugetul local cu 7-8 milioane de euro, pentru a face loc temeliei unei fabrici de bere patronate de Octavian Creţu, presupus ofiţer SIE sub acoperire.


Octavian Creţu, directorul grupului de firme Romaqua, incearcă să păstreze discreţie totală asupra afacerilor in care este implicat. O serie de intămplări cu scăntei il scot din anonimat, aducăndu-l mereu la uşa DNA.


Anul 2007 nu a fost deloc fast pentru Octavian Creţu, dat de numeroase ziare ca ofiţer SIE sub acoperire. Dacă este aşa, serviciul are o mare problemă, in primul rănd că "acoperitul" s-a "descoperit". De aici decurg alte consecinţe la fel de neplăcute, faptele "acoperitului-descoperit" atrăgănd SIE intr-o serie de scandaluri care trec pe la Departamentul Naţional Anticorupţie.


PROFIL. Octavian Creţu este un specialist in a-şi arunca prietenii sau colaboratorii in afaceri ce ajung dosare. Omul de afaceri Creţu Octavian a reuşit să bage acum la apă un intreg consiliu local; este vorba de 16 consilieri din Sebeş, judeţul Alba. Primarul, majoritatea consilierilor şi mai mulţi angajaţi ai Primăriei municipiului Sebeş au averile puse sub sechestru asigurător. Ei au aprobat o licitaţie cu căntec prin care s-a văndut un teren de căteva zeci de hectare (240.000 mp) către Romaqua Group, la un preţ mult sub cel al pieţei.


LICITAŢIA. Terenul se află in apropierea oraşului Alba-Iulia, vecin cu Lancrăm. Aici s-au făcut vănzări de terenuri cu preţuri intre 30 şi chiar 50 de euro/mp. In aceste condiţii consilierii locali au decis să inceapă licitaţia de la un preţ de lichidare: doar 5,95 euro/mp.


CIUDÃ...ŢENIA. Deşi o hotărăre a Consiliului Local prevedea că acest teren va fi scos la vănzare cu minimum 30 de euro/mp, preţul cerut s-a prăbuşit. Cum? Ne explică dl Nechifor Simionel, consilier CL Sebeş.
"Hotărărea care stabilea nivelul minim 30 euro/mp a fost abrogată. Ea a rezistat doar vreo două săptămăni."

Aceasta a dat posibilitatea să se treacă la licitaţia cu dedicaţie. "In caietul de sarcini a fost introdusă o prevedere ciudată, care limita participarea la licitaţie, aceasta fiind doar pentru producătorii de bere. Limita minimă a cifrei de afaceri a cumpărătorului era de 50 de milioane de euro", precizează acelaşi consilier.


APROBAT. In şedinţa de consiliu s-a aprobat vănzarea, prin votul "pentru" a 16 consilieri. Nechifor Simionel s-a opus, dar Romaqua a intrat in posesia terenului mult dorit, cumpărăndu-l cu 6,2 euro/mp.
Consilierul Nechifor a sesizat DNA, considerănd că in tranzacţia cu terenuri Consiliul Local a suferit un prejudiciu substanţial. Potrivit unor surse, acest prejudiciu este estimat la 7-8 milioane de euro. "Am fost de trei ori la DNA pentru a da declaraţii in acest dosar", adaugă dl consilier.


DOVEZI. Actele arată că preţul licitaţiei a fost trucat in folosul Romaqua, care a cumpărat cu 6,2 euro/mp un teren de 30-50 euro/mp (click pentru a mari imaginea)
BERE-BERE. Grupul Romaqua de indată ce s-a văzut cu sacii in căruţă a inceput construirea fabricii de bere. Pe şantier oaspeţii nu sunt bine primiţi. Totul este sub "control informativ strict". Fabrica se inalţă insă pe temelia şubredă a unui dosar DNA şi cu un credit bancar de circa 30 de milioane de euro. Primarul oraşului Sebeş, Adrian Dăncilă, care a sprijinit acţiunea de dijmuire a patrimoniului municipalităţii in folosul afacerii lui Octavian Creţu, se află şi el pe lista de stat la coadă la DNA.


SECRET. Octavian Creţu, in calitate de şef la Romaqua, are o problemă imobiliară in lucru la DNA. Nu este singura neplăcere acum in prag de Crăciun. Nori negri se adună şi pe un plan de dezvoltare imobiliară in oraşul Borsec unde Grupul are gănduri mari. Locuitorii din Borsec sunt ingrijoraţi de presiunea pe care Grupul Romaqua a pus-o pe oraş, planurile edilitare scăpănd de sub controlul instituţiilor locale care dansează după muzica lui Creţu&Co. In aceste condiţii, Serviciul de Informaţii Externe este obligat să lămurească relaţia cu presupusul său angajat, existănd voci care susţin că tensiunea intr-un oraş cu populaţie majoritară de etnie maghiară este interpretabilă ca o provocare organizată chiar de serviciul respectiv.

Un bloc ANL este pe cale să piardă finanţarea deoarece locul amplasamentului incurcă proiectele dirijate de la Bucureşti de Octavian Creţu.
DEDICAŢIE
"In caietul de sarcini a fost introdusă o prevedere ciudată, care limita participarea la licitaţie, aceasta fiind doar pentru producătorii de bere. Limita minimă a cifrei de afaceri a cumpărătorului era de 50 de milioane de euro"

PREŢ
"Hotărărea care stabilea nivelul minim 30 euro/mp a fost abrogată. Ea a rezistat doar vreo două săptămăni"
Nechifor Simionel - consilier local Sebeş

×
Subiecte în articol: special romaqua creţu octav