x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bertzi: ducaci, onorabil şi de soi

Bertzi: ducaci, onorabil şi de soi

24 Iul 2009   •   00:00
Bertzi: ducaci, onorabil şi de soi
Sursa foto: Arhiva personală/

Voia să se facă birjar, dar nu s-a ales cu această meserie. Însă birja, asociată cu ideea de plecare, de ducă, i-a fost semnul destinului. Ca şi numele său de altfel, pentru că Ducu tot de la ducă vine, conform spuselor mamei sale, Florica.



Ducaci au fost toţi cei din neamul său, până să prindă rădăcini, începând cu străbunicul, fiu de prinţ polonez refugiat în Bucovina, apoi în Maramureş, şi terminând cu mama sa, trimisă de soartă din Galaţi tocmai la Sighetu Marmaţiei, unde l-a cunoscut pe Alexandru Bertzi senior.


NU ÎI PLACE NEDREPTATEA

"Tata este un maramureşean - aşa îi place lui să zică. Este un om foarte hotărât, meticulos şi foarte exact - mărturiseşte Maura, fiica sa «vitregă». Poate nu multă lume ştie că eu sunt copilul din prima căsătorie a mamei mele. Sau cum îmi place mie să îi zic lui câteodată, ne-a luat la ofertă specială, 2 în 1... Nu îi place nedreptatea şi apreciază oamenii care gândesc liber şi care nu se încorsetează în canoane. Este un  om cu principii foarte solide, dar care sunt principii de viaţă, de moralitate.

Este un om foarte direct, care întotdeauna îţi va spune ce gândeşte. Tata a pus tot timpul familia înaintea carierei şi poate că a avut de pierdut  uneori, dar nu cred că regretă." A făcut multe şi de toate, dar tot ce-a făcut a fost la vedere, cu acte în regulă, ca orice ardelean onorabil şi de soi.


GENEROZITATE
"Talentul său în muzică este forma de exprimare a unei mari bogăţii sufleteşti şi a darului de a aduce cu sine pacea, zâm­betul şi prietenia. Poate că nici pentru noi, cei care ne bucurăm de melodiile şi textele cântecelor sale, şi nici pentru el, talentul şi munca sa nu ar fi fost suficien­te, dacă Ducu nu ar avea un caracter atât de frumos, onorabil şi atâta generozitate. Nu cred că el ar spune cuiva, vreodată, «nu».  Iubeşte oamenii, îi vrea fericiţi şi cred că asta îi oferă sentimentul îm­pli­ni­rii. Aş spune că muzica pe care Ducu o dăruieşte publicului este dovada preo­cu­pă­rii şi dorinţei sale de a exprima prin ar­tă mesajul că frumuseţea şi bunătatea nu sunt niciodată prea mult", spune Ovidiu Turcu, unul dintre prietenii artistului.


EDUCAŢIE IREPROŞABILĂ
Anda Pittiş, soţia lui Florian Pittiş, a simţit că în muzica lui Ducu se regăseşte omul întru totul: "Cel mai mult, la Ducu Bertzi, ne-a impresionat, pe Florian şi pe mine, fiul lui, Rareş. De fapt, aşa ne-a cucerit pe amândoi Ducu, prin educaţia ireproşabilă de care dădea dovadă Rareş. După ce Florian şi Ducu au început să facă spectacole împreună, i-am cunoscut întreaga familie: pe soţia lui, Theodora, pe fiica lor, Maura, şi pe Rareş, care nu este nici el o excepţie sau o întâmplare. Muzica lui Ducu reflectă de fapt întru totul firea,caracterul, tristeţile şi bucuriile care îl definesc. Şi e atât de frumoasă!".


5076-97696-ducu_fatacopy.jpg"PE CINE ŞI CÂTE CĂRĂRI"
În luna noiembrie 2003 a în­ce­put seria de concerte "Ducu Bertzi şi invitaţii săi". În cadrul acestui proiect, alături de Flo­rian Pittiş, Marius Baţu, Mihai Neniţă, Ducu realizează o serie de spectacole la Teatrul Notta­ra, ulterior urmând peste 50 de spectacole în ţară şi în străi­nă­tate.

Proiectul are şi o latură maramureşeană în care i se alătură Vlady Cnejevici şi trupa de dans "The Sky". În aprilie 2006, "Ducu Bertzi şi invitaţii săi" este prezentat la TNB - Sala Atelier, într-un spectacol care a avut loc cu casa închisă. O parte din spectacol se regăseşte pe CD-ul lansat în aprilie 2009 de Roton - "Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert". Concertul integral va apărea în toamna acestui an, în format DVD.

CD-ul de Colecţie ce va însoţi Ediţia de Colecţie de luni, 27 iulie, conţine piese de referinţă pentru Ducu Bertzi: "Cum ar trebui", "În ziua când va fi să vii", "Pe cine şi câte cărări", "Şi de-ar fi", "Dacă ai vrea", "Nu am cer", "Iertările", "Focul vânăt", "Nunta din bar", "Dans", "Plecarea", "Singur fără nimeni", "Floare de colţ", "Nu regret", "Cântec de dragoste", "Dacă tu", "Suflet fără chei", "Balada firului de iarbă", "De mii de ori", "M-am îndrăgostit numai de ea".
În peste 30 de ani de activitate, Ducu Bertzi a susţinut peste 4.000 de spectacole şi întâmplări artistice - numai cu Cenaclul a susţinut peste 1.300 de concerte.

×