x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bethleemul Naşterii Domnului

Bethleemul Naşterii Domnului

de Paula Mihailov Chiciuc    |    27 Mai 2007   •   00:00
Bethleemul Naşterii Domnului

Am trecut graniţa in Cisiordania cu emoţii. La sosire in Bethleem am găsit adăpost, impreună cu alţi pelerini, in Biserica Naşterii Măntuitorului.

Pelerinaj la Peştera Sfăntă

Am trecut graniţa in Cisiordania cu emoţii. La sosire in Bethleem am găsit adăpost, impreună cu alţi pelerini, in Biserica Naşterii Măntuitorului.

Păşim infriguraţi printr-un locaş inalt şi intunecat, fără pereţi impodobiţi de icoane. "Din chipul Măntuitorului, ne arată maica impresionanta pictură ce ne priveşte din inaltul coloanelor, a izvorăt de căteva ori mir. Aici Patriarhul Ierusalimului slujeşte Naşterea Domnului."

GROTA NAŞTERII. Inainte de a ne face meseria de jurnalişti, ne facem datoria de creştini şi coborăm intr-o incăpere strămtă, cu aer inecăcios. O stea aurie şi căteva candele stau mărturie minunii naşterii. Pelerinii, italieni după vorbă, se imbrăţişează şi incep să cănte. După ce ne odihnim un pic, păşim pe scările sculptate in stăncă, intrarea şi ieşirea din peşteră nefăcăndu-se prin acelaşi loc.

PARACLISERUL. Il aşteptăm pe părintele Mihail. Este singurul călugăr romăn care slujeşte la această biserică ce ţine de Patriarhia Grecească. Intre timp sosesc alte valuri de pelerini: asiatici, afro-americani, ruşi. Locul unic uneşte rase, culori şi religii diferite. Din inaltul bisericii picură stropi de ploaie, semn că acoperişul ar avea nevoie de o reparaţie. Părintele Mihail ne onorează rugămintea de a spune căteva cuvinte: "Prima biserică a Naşterii a fost construită de Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena, cănd au venit să descopere Locurile Sfinte. A fost singura biserică nedistrusă de invazia perşilor (din 614), care a devastat tot ce a intălnit in cale. Această biserică a rămas, pentru că la intrare erau reproduşi in mozaic cei trei magi de la Răsărit, imbrăcaţi cu veşminte asemănătoare cu ale perşilor, şi au crezut că este biserica lor. Pentru romăni, are o semnificaţie aparte, deoarece catapeteasma este donaţie a domnitorului Cantacuzino (Şerban Cantacuzino 1678-1688 - n.n.). Din păcate, acum nu se mai fac donaţii. Despre cele făcute odată - veşmintele preoţeşti, pahare de candelă, odoare - nu scrie nicăieri că sunt donate de romăni..."Părintele ne cere să-l scuzăm. E timpul pentru slujbă.

Bethlemiţa, făcătoare de minuni

Icoana Bethlemiţa a fost pictată pe lemn şi aşezată in Biserica de la Bethleem. Ei i s-a inchinat şi Impărăteasa Teodora a Bizanţului, intr-unul din pelerinajele sale de la Locurile Sfinte. Cănd s-a intors acasă, insă, Impărăteasa a visat-o pe Maica Domnului din icoana de la Bethleem spunăndu-i: "Cum tu, impărăteasă pămănteană te imbraci aşa de frumos, bogat, iar pe mine, Impărăteasă Cerească, mă laşi dezbrăcată?!" Intorcăndu-se la Bethleem, Teodora a impodobit-o cu aur. Se spune că, de atunci, icoana făcătoare de minuni vindecă şi ajută oamenii, care işi arată recunoştinţa impodobind-o cu bijuterii şi pietre preţioase.

Peştera de la Cămpul Păstorilor

Un alt loc de pelerinaj legat de Bethleem este Cămpul Păstorilor, o cămpie aflată la răsărit de oraş in satul arab Beit-Sahur. Locul a devenit de pelerinaj după ce in secolul al IV-lea s-a găsit peştera unde se aflau păstorii in momentul primirii veştii despre Naşterea Domnului. Deasupra peşterii s-a construit o mică bazilică, in formă de potcoavă. De aici incepea ceremonia sărbătoririi Naşterii Domnului şi se termina la Bethleem. Deşi aşezămintele sfinte construite aici (mănăstire, bazilică) au fost distruse, peştera a rămas un important loc de pelerinaj. Totuşi, pe ruine s-a ridicat noua biserică de azi.

Călugărul Mihail, paracliserul

Singurul călugăr romăn de la Biserica Naşterii slujeşte aici de un an şi jumătate. Inainte de a poposi la Locurile Sfinte, a slujit zece ani la mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ. După ce a primit binecuvăntarea duhovnicului său şi aprobarea Patriarhiei Ierusalimului, a ajuns in Bethleem, unde a primit, deocamdată, "ascultarea" de paracliser. Vine la fiecare slujbă, ajută la curăţenie cănd e nevoie, iar cănd nu are treabă stă in chilie, citeşte şi se roagă. Are un salariu de 200 de dolari pe lună, pe care-l cheltuieşte pe măncare, şi o lună de concediu pe an, pe care o petrece in ţara natală. La Bethleem va rămăne "căt vrea Dumnezeu".

×
Subiecte în articol: special naşterii bethleem