x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bijuteria cercetarii medicale este in agonie

Bijuteria cercetarii medicale este in agonie

13 Feb 2004   •   00:00

Amenintare la siguranta nationala.

Institutul Cantacuzino este in agonie. Pentru ca nimeni nu are interesul ca sa se construiasca o arie de productie care sa respecte standardele europene, institutului i s-a suspendat dreptul de a mai face vaccinuri si seruri si este in pragul desfiintarii.
MAGDA MARINCOVICI

Cu aproximativ 9 milioane de euro, Institutul Cantacuzino ar putea sa produca in continuare vaccinuri si seruri, cu respectarea GMP, precizeaza doctorul Marian Negut, directorul Institutului Cantacuzino.
La finele lui 1999 este emisa Ordonanta 52 privind obligativitatea introducerii GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica in fabricatie) in fluxul de producere a medicamentelor. GMP reprezinta un set de reguli de functionare a unei instalatii de productie care incepe cu controlul calitatii materiilor prime, al procesului tehnologic si al produsului finit. In anul 2002 este aprobata Legea nr. 336 in care se stipuleaza ca 1 ianuarie 2004 este termenul-limita pana la care administratiile societatilor producatoare de medicamente si seruri au obligatia sa indeplineasca conditiile de producere in sistem GMP. Daca in alte tari multor producatori li s-au acordat termene de gratie intre 10 si chiar 15 ani, la noi introducerea noului sistem a trebuit finalizata in vreo patru ani. Unii producatori au reusit. Altii, printre care Institutul Cantacuzino, nu au avut banii necesari pentru introducerea sistemului GMP.
Daniela Enache, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului, precizeaza ca 18 producatori de medicamente - 6% din totalul de 66 autorizati de Ministerul Sanatatii nu vor primi certificate GMP, fiind nevoiti sa-si stopeze activitatea.

Obligat sa renunte la produse destinate sanatatii publice
In prezent, Institutul Cantacuzino mai comercializeaza din stoc doar 200 de produse, dintre care: 29 de produse administrabile la om (vaccinuri, imunomodelatori, seruri terapeutice), produse destinate diagnosticului, furaje si animale de laborator. Cele 29 de produse destinate omului reprezinta din punct de vedere economic si al importantei in sanatatea publica partea cea mai importanta din activitatea institutului. Astfel, peste 60% din bugetul institutului este obtinut prin aceste produse. Dar institutul este in situatia de a renunta la cele 29 de produse, deoarece acestea nu sunt obtinute in conditii GMP.

Un euro pentru Cantacuzino
Doctorul Adrian Onu, directorul adjunct al Institutului Cantacuzino, spune ca cladirea adecvata proceselor tehnologice in sistem GMP exista chiar in curtea Institutului. Exista si proiectul de fezabilitate privind reabilitarea cladirii respective pentru introducerea sistemului GMP. Calculele estimative arata ca pentru toate ariile GMP sunt necesare aproximativ 9,6 milioane euro, spune directorul institutului, Marian Negut. Pentru salvarea institutului au fost adresate cereri de sustinere financiara catre Ministerul Sanatatii, Comisiile de sanatate ale Parlamentului, Guvern, Presedintie.

Promisiuni
In scurtul sejur in fotoliul de ministru al Sanatatii, Ionel Blanculescu promitea salvarea institutului. "Cred ca este la indemana noastra sa gasim solutiile necesare si sunt convins ca Guvernul va aproba masurile de salvare", declara Blanculescu la sfarsitul anului trecut. Si in discutiile avute cu reprezentantii sindicatului din institut, ministrul Blanculescu sublinia ca "este si dorinta premierului Adrian Nastase ca aceasta marca sa fie salvata", ea reprezentand o "componenta strategica".
Din pacate, la inceputul anului 2004 s-a dovedit ca declaratiile n-au fost decat promisiuni desarte. Directorul Marian Negut s-a mai intalnit de cateva ori cu ministrul Blanculescu si in cursul lunii ianuarie cu scopul de a evita falimentul. In opinia lui Blanculescu, institutul si-ar putea mentine statutul actual daca printr-o ordonanta de urgenta i s-ar recunoaste componenta strategica a product iei de seruri si vaccinuri, alocandu-se banii necesari introducerii liniilor GMP. Dar iata ca, unde la sfarsitul anului insusi premierul era doritor sa salveze acest institut national, de importanta strategica, in prezent nimeni nu mai este interesat de aceasta solutie.

Nu se inchide, dar se restructureaza
Recent, ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a facut publica posibila solutie in cazul Institutului Cantacuzino. Partea de cercetare va fi subordonata unui alt institut national de sanatate publica, iar partea de productie de seruri si vaccinuri sa fie privatizata. Ministrul Branzan a anuntat deja ca se va intalni la inceputul saptamanii cu administratia institutului pentru a discuta despre parteneriatul public-privat, intrucat "ar fi cateva oferte, unele din partea unor investitori din Israel si din Egipt".
Astfel, Institutul Cantacuzino, infiintat dupa modelul Institutului Pasteur din Paris, este in pragul desfiintarii. Prin aceste masuri se va pune punct unei traditii in cercetarea in domeniul bolilor infectioase, in productia de seruri si vaccinuri, de materiale de diagnostic pentru aceste boli, in invatamantul superior in aceasta specialitate, in asigurarea serviciilor de microbiologie destinate scopurilor epidemice. Totodata, Romania va pierde dialogul cu foruri internationale. Deoarece Institutul Cantacuzino pune la dispozit ia forurilor internationale implicate in combaterea bolilor infectioase toate informatiile investigarii epidemice. Institutul Cantacuzino este, prin centrele sale de referinta (pentru gripa, hepatita, enterice virale etc), interfata intre autoritatile nationale de sanatate publica si cele internationale.

Consecinte
Conducerea institutului recunoaste ca liniile GMP sunt absolut necesare continuarii productiei de seruri si vaccinuri. Nu ar respinge nici solutia privatizarii. Dar considera ca privatizarea poate sa duca si la schimbarea obiectului de activitate sau a restrangerii productiei de seruri si vaccinuri. Ceea ce are consecinte directe asupra populatiei.
In timp ce vaccinul contra gripei produs la Cantacuzino s-a vandut cu 180.000 de lei, cele de import au avut preturi de aproximativ 300.000 de lei. Presedintele Asociatiei Produca torilor de Medicamente din Romania, Petre Panculescu, avertizeaza ca anul viitor, o data cu disparitia de pe piata a vaccinurile Cantacuzino, este posibila o scumpire a vaccinurilor importate, limitand si mai mult accesul populatiei la acestea. Daca pana acum cele cinci vaccinuri obligatorii - BCG (antituberculos, difteric-tetanic-pertusis si gripal) erau produse de Cantacuzino, din 2005 acestea vor fi importate.
Consecintele devin dramatice in conditiile amenintarilor cu bioterorismul sau in cazul unei pandemii. In aceste situatii, producatorii straini stopeaza exportul pentru a asigura protectia populatiilor din tarile unde isi au sediile companiile.
Datele publicate de OMS sunt din ce in ce mai alarmante. Epidemia de pneumonie atipica din 2003, epidemia pasarilor din 2004, avertismentele OMS potrivit carora exista o ciclicitate a pandemiilor de gripa ar trebui sa dea de gandit asupra importantei unui institut care sa produca seruri si vaccinuri, cu statut "national" si "strategic " pe care sa ne putem baza in situatii deosebite.


"Fabrica de soareci"

Institutul Cantacuzino dispune de cea mai moderna animalerie. Aici sunt crescute animale mici (soareci, hamsteri, cobai), lipsite de patogeni, destinate cercetarii stiintifice si controlului produselor farmaceutice. In proprietatea institutului e si Statiunea Baneasa, unde sunt crescute animale mari (cai, oi, bovine), dar si iepuri, pentru productia de seruri. Doctorul Cristian Coman spune ca zilnic cheltuieste in jur de 100.000 de lei pentru intretinerea unui cal. Motiv pentru care efectivele de animale mari s-au redus mult. In anii ‘50 aici erau 600 de cai, acum sunt 54.


Carte de vizita

  • 80 de ani de experienta in productia de vaccinuri imuno-modulatorii, seruri de diagnostic si terapeutice de uz uman, reactivi imunologici, medii si reactivi de diagnostic microbiologic
  • 33 de unitati, o filiera la Iasi si o statiune pentru animale de experienta la Baneasa
  • Institutul gazduieste Colectia Nationala de Tulpini Microbiene si o serie de tulpini virale de referinta
  • Face parte din reteaua Institutelor Pasteur si institutele asociate
  • A avut si are o serie de colaborari cu institute si universitati din tari ca: Franta, Germania, Italia, SUA, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia etc.
  • Organizeaza cursuri si lucrari practice pentru studenti, demonstratii si stagii practice pentru medici rezidenti, stagii si cursuri de pregatire medicala continua pentru medici specialisti microbiologi, epidemiologi si biologi.

    CONTINUARE: Prosperitate pe ruinele Institutului Pasteur

×