x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bilant - Haos si liberali in Delta Dunarii

Bilant - Haos si liberali in Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    24 Mar 2006   •   00:00
Bilant - Haos si liberali in Delta Dunarii

Haos in pescuit, braconaj cat cuprinde, resurse ale statului date gratis, contracte nerespectate, interventii politice, investitii minime, turisti aproape deloc. Astfel transpune in realitate Paul Cononov programul de guvernare al Aliantei D.A. care viza redimensionarea economica si ecologica a Deltei Dunarii.

In urma cu un an, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor numea Delta Dunarii drept "Perla Coroanei", subliniind faptul ca acorda o importanta aparte Rezervatiei Biosferei. Cu toate acestea, numea la conducerea Administratiei Rezervatiei un liberal care nu avea nimic in comun cu Delta. Paul Cononov a fost, inainte de a fi uns guvernator, administratorul unei firme care strangea gunoiul in Tulcea, fapt ce i-a atras porecla de guvernatorul-gunoier. Intr-un an de la venirea la carma ARBDD, a reusit sa stopeze toate proiectele serioase care fusesera incepute de fostul guvernator, nu a adus nici o distinctie pentru Delta si cu atat mai putin vreo finantare pentru Rezervatie si a satisfacut interesele liberalilor din Tulcea, dovedind din plin ca nu este apolitic, dar si ca nu are nici o treaba cu postul de guvernator. Singura bila alba, daca se poate spune asa, este aceea ca nu s-a implicat prea mult in chestiunile ecologice din Rezervatie. Ramane de vazut cat timp va mai fi Cononov mentinut in functie de seful sau direct, ministrul Sulfina Barbu, in conditiile in care exista multi experti apolitici care l-ar putea inlocui.

PERMIS IN PROHIBITIE. Prima isprava a lui Cononov dupa numirea in functie a fost aceea de a elibera permis de pescuit pentru sturioni pentru o firma, desi era plina perioada de prohibitie. Asa ceva nu s-a intamplat nici macar pe vremea lui Ceausescu, desi pe atunci nu se respecta nici o masura de protejare a speciilor. De altfel, grija autoritatilor pentru speciile protejate sau pe cale de disparitie s-a vazut pe tot parcursul anului trecut, cand Romania nu si-a respectat mare parte din angajamentele pe care si le-a luat fata de organismele internationale din domeniu. Rezultatul? Statele Unite nu mai importa caviar si carne de sturion din Romania, iar CITES (Conventia Internationala privind Comertul cu Specii Protejate) a amanat foarte mult acordarea cotei de captura si de export pentru tara noastra pe 2006.

PESCUITUL. O alta gafa de proportii a guvernatorului-gunoier a fost cedarea resursei piscicole din administrarea ARBDD in cea a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura - institutie din subordinea Ministerului Agriculturii (minister economic). Si asta in ciuda unei recomandari exprese a Consiliului Europei care, in anul 2000, a emis o rezolutie prin care cerea ca toate resursele din Delta sa aiba acelasi administrator ARBDD, intrucat era vorba de o Rezervatie a Biosferei, sit UNESCO si Ramsar. Autoritatile de la Bucuresti si-au batut joc de aceasta recomandare, iar guvernatorul Cononov nu a spus nici un cuvant, desi ar fi trebuit sa se opuna din rasputeri acestei decizii. In schimb, sub pretextul unor presiuni din partea responsabililor europeni, guvernantii au incercat sa rezilieze contractele de concesiune, desi 18 procese pe rol la diferite instante, aproape 20 de controale de la diverse comisii si o ancheta a DNA nu au scos la iveala nimic in neregula legat de aceste documente. Resursa piscicola a fost data gratis si prin atribuire directa unor asociatii de pescari din Delta, incalcandu-se astfel Constitutia. Rezultatul? La ora actuala in Delta este un haos de nedescris, braconajul a depasit orice limite, iar zeci de tone au fost capturate in doar cateva saptamani. Aceleasi cantitati s-au braconat in trei ani de concesiuni! In plus, daca pana acum statul incasa anual cateva sute de mii de euro de pe urma exploatarii pestelui din Delta, prin redeventa, de anul acesta la buget nu va mai intra nici un ban, aviz Curtea de Conturi. Repopularea resursei piscicole, investitii de mediu - notiuni necunoscute pentru gunoier.

VANATOAREA. Cononov s-a facut remarcat in toamna prin faptul ca a fost de acord cu deschiderea sezonului de vanatoare in Delta, cu o luna si jumatate mai devreme decat in mod obisnuit. Si asta desi existau avertizari serioase cu privire la aparitia gripei aviare in Romania. In plus, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, intr-un studiu, arata faptul ca, din cauza apelor foarte mari de peste vara, pasarile nu au cuibarit la timp, iar la inceputul toamnei multe specii inca isi invatau puii sa zboare si sa se hraneasca singuri. Cononov nu a avut nici o treaba cu respectivul studiu si l-a calcat in picioare fara nici o problema. Rezultatul? Zeci de vanatori au intrat in contact cu pasarile moarte, iar in aceeasi perioada au aparut primele focare de gripa aviara.

CANALUL BISTROE. Dupa ce in toamna anului trecut, Ucraina anunta abandonarea lucrarilor la Canalul Bistroe, proiect considerat ucigas pentru Delta Dunarii, guvernatorul Cononov declara ca s-a implicat in rezolvarea acestui caz prin cateva intalniri cu partea ucraineana, desi greul "bataliei" il dusesera fostul guvernator Virgil Munteanu si echipa Ministerului de Externe. La inceputul lui 2006, cand Kievul a anuntat reluarea lucrarilor, Cononov nu a facut altceva decat sa continue seria gafelor. Cel mai recent exemplu s-a petrecut chiar saptamana trecuta cand guvernatorul-gunoier i-a inmanat ambasadorului ucrainean la Bucuresti, Iuryi Malko, placheta "Prietenul Deltei Dunarii". Oficialul ucrainean a multumit pentru distinctie spunand ca tara sa va finaliza Canalul Bistroe…

STUFUL. Interesele politice, evident liberale, nu au stat departe de Delta. In primul rand, desi Consiliul Stiintific (forul suprem al ARBDD) a hotarat o anumita procedura pentru recoltarea stufului din zonele strict protejate ale Rezervatiei si exista in derulare contracte de concesiune de pe urma carora statul incaseaza miliarde de lei vechi, Colegiul Executiv (subordonat Consiliului Stiintific) a fost intrunit de Cononov in pragul Craciunului pentru a decide ca resursa stuficola va fi data oricaror firme interesate in baza unor protocoale! Asta pentru ca firma unui liberal din Tulcea a primit drept de igienizare a zonei strict protejate - Grindul Lupilor, desi nu indeplinea la data autorizarii nici una din conditiile legale pentru a avea acest drept.

CALITATI?
"Numirea domnului Cononov a avut si substrat politic. L-am ales pe dansul din cinci propuneri, pe baza CV-ului. Si-a construit singur afaceri. Este o persoana tanara, energica" - Sulfina Barbu, despre Cononov

PLANURI
"Delta este «Perla coroanei» pentru noi si o iau si in nume personal, daca nu vom reusi sa aducem Rezervatia acolo unde-i este locul. Va fi si un esec personal" - Sulfina Barbu, despre Delta Dunarii

FARA TURISTI DE SASE LUNI
In fata isteriei aviare, reactia guvernatorului-gunoier a fost una extrem de ezitanta. Desi situatia era foarte grava, declaratiile de presa ale lui Cononov au fost in general "Nu comentez". Nu a avut nici o reactie in fata autoritatilor centrale si locale puse pe parjolit totul in calea virusului H5N1 fara a se gandi nici un moment la refacerea economiei zonei afectate dupa inchiderea focarelor. Vina nu-i apartine in totalitate, insa aceasta nepasare a avut un pret de milioane de dolari. Asa se face ca din octombrie 2005 si pana in prezent, turismul, una dintre principalele surse de venit in judetul Tulcea, a fost efectiv redus la zero. Mii de turisti si-au anulat rezervarile pentru Delta din cauza gripei aviare. Exemplul Belgiei, Olandei sau Statelor Unite, care au actionat protectionist la izbucnirea focarelor, a fost ignorat.
×
Subiecte în articol: special dunării delta delta dunării cononov