x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Biletul cutitelor lungi

Biletul cutitelor lungi

de Oana Stancu Zamfir    |    Victor Ciutacu    |    18 Ian 2007   •   00:00

Presedintele arata ravasul premierului, il acuza ca sprijina oligarhia liberala, dar nu-i cere demisia. Dupa o lunga perioada de negare, seful Executivului admite existenta hartiei, dar ataca devastator la "firma cu restaurantul" care asfalteaza "Bucuresti-Pitesti". Razboiul e total: care pe care. Variante prea multe nu sunt. Ori demisioneaza premierul intr-o incercare tardiva de resuscitare a Aliantei D.A., ori se porneste actiunea penala impotriva sa si presedintele-l suspenda, ori ministrii PD pleaca in bloc din Executiv.

  • Atac fara precedent din partea lui Tariceanu
  • Patriciu dezvaluie ca s-a intalnit si cu Basescu
  • Calin Popescu Tariceanu - Lantul minciunilor
  • Epopeea cazului Dinu Patriciu
  • Stolojan - "Documentul a mai fost trimis si oficial"
  • Parerea juristilor: "Nu sunt urme de infractiune"
  • DNA nu s-a autosesizat inca
  • Macovei si Blaga, la Cotroceni
    DOVADA. Mesajul a carui existenta a fost anuntata de Elena Udrea si negata de Calin Popescu Tariceanu

    DUPA DOI ANI/ Presedintele Basescu dezvaluie ca premierul Tariceanu i-a propus un parteneriat cu oligarhiile
    Presedintele Traian Basescu a facut ieri o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a aratat pentru o secunda biletul galben (nu roz) trimis de premierul Tariceanu. Suficient cat aparatele de fotografiat sa retina textul. Presedintele sustine ca premierul ii propunea de fapt un parteneriat cu "oligarhiile" Aliantei, dupa detronarea oligarhiilor PSD.

    "Draga Traiane, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?" (n.red - punctuatia apartine autorului). Asta scrie pe cardul galbui, cu antetul si semnatura prim-ministrului, pe care seful statului afirma ca l-a primit de la Tariceanu in prima parte a anului 2005, impreuna cu un raport intocmit de Petromidia. Intrebat de Jurnalul National de ce nu face public documentul, el a aratat ca i l-a trimis premierului, care a contestat veridicitatea lui, si, poate cand se va convinge ca este original, poate il va face acesta public. O copie a biletului, a fost trimisa la Cancelaria premierului ieri dupa-amiaza, la intoarcerea din Serbia, a aratat Basescu, originalul fiind tinut la Cotroceni la dispozitia sefului Executivului.

    Bogdan Iurascu/JURNALUL NATIONAL
    MOTIVATIE. Traian Basescu zice ca a tacut aproape doi ani pentru a nu decredibiliza Guvernul inaintea aderarii

    "PARTENERIATUL". Seful statului a expus aseara, dupa aproape doi ani de tainuire, interpretarea pe care ar fi dat-o misivei de la Tariceanu: "Semnificatia cardului era ca domnul prim-ministru imi propunea un parteneriat, dar un parteneriat, din pacate, cu oligarhiile noastre, la doar cateva luni dupa ce in campania electorala si eu si domnia-sa am vorbit de oligarhiile PSD. Altfel spus asta-i semnificatia pe care eu am dat-o a venit timpul nostru!". Basescu a subliniat ca respecta parteneriatele cu oameni de afaceri, ca respecta performanta Petromidia, dar acest "tip de parteneriat era inacceptabil din punctul sau de vedere", intrucat "nu putem sa ne interferam justitiei pentru oligarhiile noastre". Intrebat de Jurnalul National care era sensul acestui parteneriat, avand in vedere ca intr-un parteneriat ambele parti trebuie sa ofere cateva ceva, Basescu a aratat mai intai ca nu intelege intrebarea, dupa care s-a eschivat declarand ca nu are "nimic de dat decat respectarea legii si a angajamentelor din campanie".

    CONSECVENTA PREMIERULUI. Seful statului si-a motivat si interventia publica tardiva, la aproape doi ani de la momentul respectiv, prin faptul ca, daca ar fi facut atunci publica "tentativa", guvernul proaspat instalat "ar fi fost relativ decredibilizat" si ar fi intampinat mari dificultati in atingerea obiectivului prioritar: aderarea la Uniunea Europeana. In plus, a adaugat Basescu, biletelul ar fi avut un caracter "ambiguu" si nu ar fi produs efecte, intrucat vizata si sugerata interventie la Parchet nu a avut loc. In schimb, el a contextualizat acum demersul premierului amintind despre telefonul dat procurorului Ilie Botos chiar in ziua retinerii lui Patriciu de catre procurori, despre discursul din Parlament in care a calificat retinerea drept "un abuz" si despre invitarea ministrului Justitiei, Monica Macovei, la o discutie cu omul de afaceri pe marginea problemei sale cu justitia, demers dezvaluit de Jurnalul National. "As spune ca premierul a fost consecvent si ca in nici un caz nu a fost naiv. Concluzia mea este ca acesta este un mod de a gandi al domnului prim-ministru si el nu poate sa aiba decat un singur efect: decredibilizarea principiilor afirmate in campanie, exact a principiilor care au facut ca eu si Alianta sa putem fi astazi eu la Presedintie, Alianta la guvernare", a punctat presedintele.

    Intrebat daca se asteapta la demisia sefului Executivului, Traian Basescu a raspuns raspicat "Nu", motivand ca "obiectivul celor din jurul premierului e sa ramana la putere", ca atare el "nu-i poate cere asa ceva". Seful statului a amintit insa ca s-a adresat Parlamentului in trecut in legatura cu "deficientele din Guvern", Legislativul fiind "singurul care poate cenzura Guvernul". Relatia dintre el si prim-ministru va ramane "institutionala".

  • ×
    Subiecte în articol: basescu tariceanu eveniment parteneriat