x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Blaturile din fotbal lasă cu arestări

Blaturile din fotbal lasă cu arestări

de Petru Zoltan    |    Cara Fiori    |    28 Mai 2012   •   13:12
Blaturile din fotbal  lasă cu arestări

Mafia pariurilor sportive a fost decimata ieri de procurorul Guido Salvini de la Parchetul din Cremona, care a decis arestarea a 19 persoane implicate in trucarea meciurilor de fotbal din Seriile A si B din Italia. Din lotul celor 19 fac parte si 10 fotbalisti cu state vechi in trucarea meciurilor. Printre cei arestati se afla si fostul portar al echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, Matteo Gritti, despre care Jurnalul National a publicat in exclusivitate o ampla ancheta despre implicarea acestuia in trucarea meciurilor. Ancheta jurnalistica a fost publicata in ziarul din 12 martie, la cateva minute dupa terminarea meciului Rapid – Petrolul Ploiesti. Atunci giulestenii au castigat meciul cu 2-0, Gritti fiind titular in poarta ploiestenilor. Scorul a fost impus de mafia pariurilor. Dupa meci, intrebat de reporterii nostri despre acuzatiile aduse, Gritti a spus ca nu comenteaza, iar Rachita, vadit surprins, s-a zborsit la ei: “ce, e Cancan TV?', si a plecat suparat.

Matteo Gritti a aterizat in Romania tocmai din Elvetia pentru a apara buturile echipei Petrolul Ploiesti. In Elvetia, pe vremea cand juca la FC Chiasso, l-a intalnit pe Almir Gegic, un mijlocas cu dubla cetatenie sarba si turca. Ca s-au intalnit si au jucat impreuna din 2007 pana in 2008, cand Gritti a plecat la Young Boys, nu e o problema. Problema este ca s-au intalnit cu folos, in folosul lor si in defavoarea suporterilor. Gritti este anchetat atat de procurorii din Italia, cat si de cei din Elvetia pentru ca este considerat ca fiind unul din fruntasii europeni ai meciurilor aranjate. Ieri, a fost incatusat in timp ce se afla in vacanta in San Benedetto. Conform unor marturii ale unor jucatori din divizia secunda italiana, Gritti este veriga dintre Gegic si un grup organizat care aranja meciuri inca din sezonul 2008/2009. 
Banii din Singapore pentru meciuri din Europa Banii pentru pariuri veneau de la o filiera din Singapore, condusa de Wilson Maj Perumal, arestat in februarie 2011 in Finlanda, impreuna cu noua fotbalisti din Zambia si Georgia, pentru trucarea unor meciuri tocmai la Polul Nord, in Laponia. Din declaratiile aflate la dosar ale celor doi inculpati din Serie B, ale lui Perumal, care si-a dat drumul la gura, dar si din interceptarile anchetatorilor reiese ca grupul din care facea parte Gritti a aranjat 30 de meciuri din primele doua ligi italiene si elvetiene. Pariurile se faceau pe site-uri online din Singapore, nu numai pe rezultat, ci si pe numarul de goluri marcate. Banii veneau de la Perumal si asociatii lui care erau implicati in meciuri trucate din peste 30 de tari din Europa si Asia, printre ele aflandu-se si Romania.Organizatia lui Perumal, din care facea parte si portarul Petrolului, castiga intre 500.000 si 1,5 milioane de euro la fiecare meci, fotbalistii primind intre 15.000 si 30.000 la fiecare partida aranjata. Wilson Maj Perumal a povestit anchetatorilor finlandezi ca partea operativa a organizatiei sale se numea “Tiganii' si avea sarcina de a gasi jucatori coruptibili si ca seful acestui grup era Gegic, un jucator a carui valoare de piata era de 50.000 de euro, deci cat vreo doua partide aranjate.

Celula maghiara

Pentru trucarea meciurilor procurorul Guido Salvini a emis mandate de arestare pe numele fotbalistilor: Stefano Mauri (Lazio), Omar Milanetti (Padova ex-Genoa), Cristian Bertani (Sampdoria ex-Novara), Paolo Acerbis (Vicenza), Alessandro Pellicori (fost la Torino), Marco Turati (Modena), Matteo Gritti (fost la Petrolul), Kweullah Conteh (fost la Piacenza), Jose Inacio Joelson (Pergocrema) si Francesco Ruopolo (Padova). Gruparea era ajutata de “celula maghiara' din care faceau parte Zoltan Kenesei, Matyas Lazar, Laszlo Schultz, Istvan Borgulya si Laszlo Strasser, se precizeaza in ziarul Gazzetta delo Sport. In cadrul operatiunii “Last bet' a fost luata la puricat si casa antrenorului Antonio Conte de la Juventus, fost la Siena, pentru meciurile suspecte: Novara Siena si AlbinoLeffe - Siena. Acesta este al treilea val de arestari, dupa cele din noiembrie 2011 si aprilie 2012.

×