x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Boala scuza

Boala scuza

15 Noi 2004   •   00:00

POSTUL LA SPITAL
Este indicat postul in cazul bolnavilor? Majoritatea specialistilor spune ca nu. Sau mai degraba totul depinde de afectiune si de credinta fiecaruia.
STELUTA INDREI

Click pentru a mari imaginea
Religia nu impune abstinenta de la carne, lapte, oua si alte alimente de origine animala pentru bolnavi, copii, femei insarcinate. Iar in spitale nu exista meniuri pentru Postul Craciunului sau alte perioade de post. Atat pentru organism, cat si pentru suflet, postul reprezinta intotdeauna o proba de rezistenta. De aceea este bine ca suferinzii sa ceara sfatul medicului si al preotului cand vor sa posteasca. Oricum, bolnavii trebuie sa stie ca Postul Craciunului este de asprime mijlocie, fiind oranduite dese dezlegari la peste.

"Daca un pacient de la regimul comun doreste sa posteasca vinerea sau miercurea sau doua-trei zile in Postul Craciunului, noi ii putem oferi mancare fara carne, oua, lapte… Dar nu am avut niciodata o dispozitie generala pentru a include o dieta de post in cele 15 diete pe care noi le oferim zilnic bolnavilor in functie de afectiuni. De altfel este greu pentru un bolnav sa tina post atunci cand el are nevoie sa-i fie asigurat un anumit aport de proteine. Insa pentru credinciosii care au permisiunea medicului si vor neaparat sa posteasca gasim o solutie asa incat sa pregatim cateva portii speciale printre cele 1.300-1.500 de portii pe care le pregatim zilnic", afirma asistenta dieteticiana Anisoara Dumitrescu, sef de tura la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, care se ocupa de alcatuirea meniurilor.

BATRANI. La Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" se respecta dorinta batranilor care vor sa tina post miercurea si vinerea, mai ales in Postul Craciunului si Postul Pastilor. Sunt multi credinciosi care postesc cateva zile consecutiv, dar din cauza afectiunilor de care sufera nu pot tine tot postul. Fiind in varsta, oamenii vor sa se spovedeasca, sa primeasca Sfanta Impartasanie, iar pentru aceasta, parintele Vicol de la biserica institutului ii sfatuieste sa tina doua-trei zile post daca pot. Parintele merge in saloanele pacientilor sau acestia vin la biserica pentru a primi sprijinul duhovnicesc de care au atat de multa nevoie."Atunci cand pacientii vin la Institutul "Ana Aslan", ei sunt evaluati si primesc dieta in functie de patologia fiecaruia. In afara de aceasta, tratamentul fiind personalizat, le respectam dieta celor care sunt vegetarieni si, de asemenea, respectam dorinta celor care vor sa tina post. Avem un personal deosebit de intelegator si nu sunt probleme cu respectarea dorintei pacientilor. La noi, relatia dintre medic si pacient este o mare dovada de afectiune si de gingasie a "halatului alb" catre pacient", ne asigura conferentiar doctor Maria Georgescu, directorul Institutului "Ana Aslan". "Asistentele dieteticiene si bucatarii pun suflet in ceea ce fac, iar oamenii simt acest lucru si servesc cu placere meniurile pregatite. Aproape toti pacientii nostri apreciaza savoarea mancarii", adauga conf. dr. Maria Georgescu.

Grija profesorului doctor Ana Aslan ca batranii sa-si pastreze traditia chiar daca se afla internati in institut s-a perpetuat inca din anii comunismului, cand "nu stiu in cate asezaminte spitalicesti din Romania acelor zile, in ajunul marilor sarbatori crestine, pensionarii puteau fi vizitati de preot pentru a primi sprijinul duhovnicesc", aminteste Theodora Poli in biografia "Ana Aslan - In memoriam", aparuta in 1997 ca volum omagial dedicat implinirii a 100 de ani de la nasterea marii personalitati care a inventat Gerovitalul. Ana Aslan a crezut in principiile religiei ortodoxe in care fusese crescuta si educata. Conf. dr. Maria Georgescu, aflata alaturi de mentorul sau pana in ultima clipa, marturiseste ca a gasit in poseta Anei Aslan, dupa ce s-a stins, o iconita cu Fecioara Maria.

Dupa ce s-a construit biserica din curtea sediului central al Institutului de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti, directorul Maria Georgescu a realizat ca dimensiunea spirituala si rolul duhovnicului sunt foarte importante atat pentru batrani, cat si pentru personalul spitalului. "Noi, medicii, alaturi de duhovnic, de pedagog, ar trebui sa avem si un har. Gasim in activitatea noastra situatii in care tot ce am invatat, toate cunostintele noastre medicale ne depasesc. Sunt cazuri pe care le declaram ca plecate pe sensul unic al vietii si ziua urmatoare se intorc la viata sau sunt cazuri care merg foarte bine si in mai putin de o fractiune de secunda viata se stinge. Si atunci credinta devine explicatia acestor cazuri."

"Respect omul care are forta necesara pentru a tine perioadele de post si a se hrani numai cu legume si fructe, dar sunt de parere ca alimentatia echilibrata este cea care aduce toate principiile nutritive in proportiile necesare organismului"
conferentiar doctor Maria Georgescu

LA POPOTA MEDICILOR MILITARI

La popota Spitalului Militar Central din Bucuresti vin sa serveasca masa numeroase cadre medicale si militare. Majoritatea nu tin post, dar in perioada Postului Craciunului unii respecta traditia, mai ales miercurea si vinerea. Cei care tin post prefera, in general, fasolea uscata preparata in diverse feluri, varza calita, cartofii prajiti, ciorba de cartofi, mancarea de mazare sau de fasole verde, spanacul, iar la desert compot sau cornulete de post.

BOLNAVI CRONICI SI GRAVIDE

Postul ar putea sa-i puna in dificultate pe bolnavi pentru ca risca sa agraveze un eventual dezechilibru metabolic. Astfel, cei cu afectiuni cronice, cardiovasculare, renale, digestive si hepatice nu au voie sa tina post mai mult de o zi si asta cand starea lor nu este foarte grava. Si femeile insarcinate tot o zi ar putea sa posteasca, desi specialistii nu recomanda, fatul fiind sensibil la variatiile alimentare si la carenta de vitamine si minerale.

VINERI, LA MASA DE PRANZ

Intr-o zi de vineri, aproape 200 de varstnici luau masa de pranz la Institutul "Ana Aslan" de la Otopeni. In farfurii se servea supa de legume, tocmai buna pentru cei care tineau post, sau ciorba à la grec pentru altii. Felul doi: spanac cu ochiuri sau piure de morcovi si telina cu ou sau cu carne. Credinciosii care posteau au ales, bineinteles, legumele.
×
Subiecte în articol: special post postul aslan ana