x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bordeaux, nebunie între vinuri de soi

Bordeaux, nebunie între vinuri de soi

de Sorin Anghel    |    29 Aug 2010   •   00:00
Bordeaux, nebunie între vinuri de soi
Sursa foto: Sorin Anghel/

Un oraş situat pe malurile unui râu al cărui nume are la noi rezonanţa unei băuturi alcoolice nu poate fi altceva decât locul ideal pentru degustări de vinuri.



Roşu. Roşu de Bordeaux. Roşu şi sec! Sec şi bun! În oraşul din sud-vestul Franţei trebuie să mergi musai dacă ajungi în Hexagon. Ajungi acolo şi poţi spune că ai văzut ce n-a văzut Parisul. Vorbim despre un loc cu de toate. Cultură, industrie, turism. Portul este prea puţin cunoscut din moment ce toată lumea alege să meargă la Bordeaux pentru vinurile alese produse în cea mai fierbinte zonă a Franţei. Localnicii parcă-s olteni. Umor cu carul! Dar le sare ţandăra imediat. Aproape că nu-i de glumit cu ei atunci când vine vorba despre vin. Ţi-au dat un pahar, trebuie să-l bei. Pe al doilea nu ţi-l vor mai da, deci nu-l mai cere.

Din 2005, centrul vechi al oraşului a fost înscris în patrimoniul UNESCO. Locul merită văzut. Aparatul de fotografiat o să-ţi sară automat din geantă la vederea unei asemenea privelişti. Ai parte doar de clădiri vechi. Stilul este unul clasic şi neoclasic, fiind neschimbat de peste două secole. Râul Garonne întregeşte peisajul dintr-un oraş parcă desprins din poveste. Autorul acestui superb tablou este Alain Juppé, cel care în 1996 a refăcut complet toate faţadele, a curăţat podurile şi zonele adiacente, reuşind chiar să "tragă" un tramvai a cărui sursă de alimentare este la nivelul solului. Oraşul arată grozav, iar arhitectura din centru, la care au lucrat arhitecţi, urbanişti, istorici şi cercetători, demonstrează că vechiul şi noul se pot îmbina perfect atunci când scopul nu este altul decât conservarea culturală.

Metropola franceză este cunoscută peste tot în lume datorită vinurilor care se produc aici. Să bei un "roşu de Bordeaux" este chiar o plăcere. Servirea este mereu pretenţioasă. Franţuzească, de fapt. Chelnerul, când îţi aduce paharul, parcă e un balerin. Are graţie, se mişcă cu eleganţă. Paharul este de un singur fel. Mare şi, absolut obligatoriu, cu picior. Soiurile sunt cu miile, dar, dacă îţi doreşti ceva autentic, cere un vin roşu şi sec. Nu e dulce precum vinul de Porto. E un vin adevărat. E de Bordeaux. O să te bucuri atât de mult de gustul lui încât o să-ţi doreşti mereu aşa ceva. Pentru localnici, vinul nu e o simplă băutură. Este o maşinărie de turism.

Oamenii vin aici, beau, dar îşi doresc să viziteze şi o cramă. Să vadă cum se poate face o asemenea minune. Château-Prieuré Lichine, Château Rauzan-Gassies, Château la Tour de Bessan, Château Kirwan îşi deschid porţile pentru vizite tematice şi degustări de vin. Obligatoriu, nu uitaţi de specialităţile locale. Acestea au rolul de a te face şi mai fericit. Pentru cei care caută vinul roşu pe principiul "bun pentru femei când îl beau bărbaţii", Bordeaux este destinaţia perfectă. S-ar putea să ai însă probleme după ce tipa îşi dă seama care a fost cauza performanţelor nocturne. O femeie nemulţumită se transformă într-o fiară imposibil de îmblânzit. Vei rămâne singur, variantă care nu-ţi convine. Asta dacă nu cumva te întorci la Bordeaux pentru "realimentare".

×
Subiecte în articol: special