x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Burse de studiu în străinătate

Burse de studiu în străinătate

de Catalin Pruteanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Burse de studiu în străinătate

În ultimii ani, studenţii, masteranzii şi doctoranzii au la dispoziţie tot mai multe burse de studii, ofertele cele mai atractive fiind pentru specializări în străinătate. Pentru aceasta e nevoie de depunerea unei candidaturi şi susţinerea unui interviu.

În ultimii ani, studenţii, masteranzii şi doctoranzii au la dispoziţie tot mai multe burse de studii, ofertele cele mai atractive fiind pentru specializări în străinătate. Pentru aceasta e nevoie de depunerea unei candidaturi şi susţinerea unui interviu.


Instituţia competentă prin care tinerii au şansa de a pleca să studieze peste graniţele ţării este Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Străinătate (CNBSS), aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Centrul este singurul organ al ministerului abilitat să acorde burse de studii în străinătate, fiecare bursă avînd, un regulament propriu de eligibilitate.

Pentru a candida la o bursă în străinătate, trebuie întocmit un dosar de candidatură complet, care se depune la registratura Ministerului Educaţiei sau se transmite prin poştă sau curier la CNBSS. Pentru un concurs se poate depune doar un singur dosar de candidatură şi, în anumite cazuri, candidaţii trebuie să contacteze mai întîi instituţiile din străinătate la care doresc să studieze sau să efectueze stagii de cercetare, în vederea obţinerii unei scrisori oficiale de accept pentru anul universitar pentru care se solicită bursa.

 
DOSARUL. Conţinutul dosarului de candidatură este diferit în funcţie de tipul de bursă ales, iar informaţiile suplimentare se publică la lansarea concursului. Fiecare tip de bursă se acordă în baza unui concurs naţional, organizat de CNBSS, la începutul fiecărui an universitar, pentru studii care încep în anul universitar următor, iar concursul are mai multe etape. Mai întîi se lansează oferta, specificîndu-se termenul de înscriere, apoi se depun dosarele; pentru valabilitatea candidaturilor este necesară achitarea unei taxe. Celelalte etape sînt: evaluarea academică a dosarelor de candidatură, intervievarea aplicanţilor de către doi evaluatori şi un psiholog, afişarea rezultatelor la sediul CNBSS şi pe site-ul www.roburse.ro. Eventualele contestaţii trebuie depuse tot la registratura Ministerului Educaţiei.

Candidaţii declaraţi admişi de Consiliul CNBSS sau cei care au primit acceptul părţii externe (pentru bursele acordate în baza acordurilor de colaborare bilaterală sau oferite în mod unilateral) se pot deplasa la studii în străinătate numai pe baza ordinului nominal emis de ministrul Educaţiei şi Cercetării. Pe site-ul www.roburse.ro pot fi găsite informaţii despre fiecare bursă în parte, termenele-limită de depunere a candidaturilor şi condiţii de eligibilitate.

×
Subiecte în articol: ediţie specială strainatate