x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bush si Kerry, sange de Dracula

Bush si Kerry, sange de Dracula

01 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL

Presedintele SUA si rivalul sau in cursa pentru Casa Alba au radacini romanesti

Indiferent cine va iesi zilele urmatoare presedinte al SUA, Romania va avea un loc oarecum special la Casa Alba. Oricat ar parea de incredibili, specialisti americani in genealogie au descoperit ca cei doi adversari la sefia SUA, George W. Bush si John Kerry, sunt rude cu nimeni altul decat cu Vlad Tepes.

Bush Jr. si Kerry, urmasii lui Dracula

Oricine va iesi peste cateva zile presedinte in SUA, Romania va fi reprezentata cu cinste. Asta pentru ca, sustine o echipa de experti americani in genealogie, rivalii in cursa pentru Casa Alba, republicanul Bush Jr. si democratul Kerry, sunt rude cu Vlad Tepes.
LAVINIA TUDORAN

Click pentru a mari imaginea
STRAMOSUL. Sangele lui Vlad Tepes curge prin venele unor personaje de marca
Coincidenta sau nu, avand in vedere faptul ca ieri a fost Halloween, iar americanii au slabiciune pentru Dracula si, cu siguranta, multi s-au costumat in "Vampirul din Carpati", o informatie spectaculoasa a aparut in presa de peste ocean: cei doi contracandidati la sefia Casei Albe, presedintele George W. Bush si senatorul John Kerry, veri de gradul 16, se inrudesc cu nimeni altul decat Vlad Tepes, cel care a generat mitul lui Dracula. O sustin cativa specialisti in genealogie din Utah, SUA, potrivit carora pe Bush si pe Kerry ii despart de Contele Dracula 34 de generatii.

DOVADA. Este o legatura de sange destul de fragila, dar expertii americani sustin ca ea exista. Au si prezentat pe adresa de web www.myfamily.com argumente: o schema a arborelui genealogic, din care reiese ca presedintele si senatorul se inrudesc cu Tepes prin familia regala britanica. O informatie deja verificata si cat se poate de reala, fiind analizata in amanunt in urma cu sase ani de presa britanica.

URMASUL NR. 1. Presedintele SUA, George W. Bush, a fost in Romania in 2002. S-o fi simtit ca acasa?
URMASUL NR. 2. John Kerry ar putea fi viitorul presedinte al SUA. Astfel, Tepes va mai avea un urmas la Casa Alba

PRINTUL. BBC transmitea in 1998, cand printul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a venit cateva zile in Romania, ca Vlad Tepes, cunoscut de occidentali drept Dracula, ar fi unul dintre stramosii sai. Se crede ca regina Maria, sotia lui George al V-lea, era inrudita cu Vlad Tepes, cel care a inspirat celebrul volum al lui Bram Stoker. "Printul Charles este constient de legatura dintre familia sa si Vlad Tepes", nota BBC, care a adaugat, mai in gluma, mai in serios, ca pe domnitorul roman si familia regala britanica ii mai leaga ceva: o deficienta a fierului in sange, care se crede ca ar fi in spatele mitului vampirului.

FRATELE. Gazetarii americani glumesc si ei pe seama stirii-bomba. Nimeni nu i-a vazut pe Bush si Kerry ca pe verii apropiati, care tin unul la celalalt, dar atentie, s-ar putea chiar sa muste, scrie agentia Associated Press. Beau Sharbrough, unul dintre specialistii in genealogie de la www.myfamily.com, spune ca legatura cu Tepes nu este directa, ci prin fratele acestuia. Insa, dupa cum sustin aceiasi experti, ea exista.

…

…

EXPERTUL CARE A GASIT VERIGA MISTERIOASA
Click pentru a mari imaginea
Americanul Beau Sharbrough (foto), cel care a descoperit inrudirea lui Tepes cu Bush si Kerry, lucreaza in genealogie de aproape 15 ani. Este cunoscut peste Ocean pentru analizele sale spectaculoase in domeniu. A absolvit Filosofia, dar pasiunea sa numarul unu ramane genealogia. Crede ca astfel a cunoscut foarte mult despre trecutul sau si ca este o pasiune extrem de interesanta. Multi politicieni isi pot descoperi radacini nebanuite daca arhivele ar fi in regula si daca vreun cercetator ar fi dispus sa priveasca foarte mult in urma, in istorie, este parerea lui Sharbrough. Din punctul sau de vedere, in cazul in care specialistii in genealogie ar da de legaturile istorice ale personalitatilor momentului si, in general, ale oamenilor de astazi, ar putea ajunge la concluzia ca toata lumea este inrudita cu toata lumea. Pana una-alta, Sharbrough a descoperit insa o legatura de rudenie care ne intereseaza pe noi, romanii, in special. Cine si-ar fi inchipuit ca politicienii americani cei mai cunoscuti ai momentului, Bush si Kerry, sunt tocmai urmasii lui Vlad Tepes?
RADACINILE RIVALILOR
Vlad Tepes s-a nascut in anul 1431 in fortareata de la Sighisoara. Tatal sau, Vlad Dracul, guvernator al Transilvaniei si apoi print al Valahiei, s-a remarcat atat datorita calitatilor de lider, cat si naturii foarte iubarete. A avut patru fii legitimi, printre care Vlad si Radu, devenit Radu cel Frumos, dar si doi fii nelegitimi. Vlad Tepes a condus de mai multe ori Valahia, dar cea mai lunga domnie a fost cea inceputa in 1456 si care a durat sase ani.

Click pentru a mari imaginea

Potrivit specialistilor americani, Vlad Tepes a avut un frate, Vlad al IV-lea Calugarul. De aici porneste practic intreaga legatura de rudenie cu Bush si Kerry. Veriga este Mary von Teck, consoarta regelui George al V-lea al Marii Britanii (1910-1936). Prin casatoria printului Charles, fiul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu Lady Di, s-a creat practic legatura cu familia lui George W. Bush.

Mai exact, prin mariajul dintre Elizabeth Cope, din familia printesei Diana, cu John Dryden, stramos al lui Bush Jr. Intrebarea fireasca este: Care-i legatura cu Kerry? Ei bine, Harriet Eleanor Fay, membra a familiei Bush, s-a maritat cu James Smith Bush.

Unul dintre membrii familiei acestuia, Edmund Reade, a fost insurat cu Elisabeth Cooke, inaintasa a senatorului democrat Kerry. Despre legatura de rudenie dintre presedintele SUA si senatorul John Kerry s-a aflat la inceputul acestui an, cand rivalii au inceput, practic, sa se lupte pentru presedintia Americii. Atunci, specialistii de peste ocean au descoperit ca rivalii din cursa pentru Casa Alba sunt neamuri. Intr-un cuvant, veri. Nu sunt ei rude chiar asa de apropiate, avand in vedere faptul ca sunt veri de gradul 16. Descoperirea a bulversat pentru ceva timp opinia publica din Statele Unite ale Americii, mai putin pe cei doi contracandidati, care si-au vazut in continuare de lupta electorala.

Nici macar nu si-au aratat putina prietenie asa, ca intre neamuri. Dimpotriva, batalia a fost, parca, mai crunta. Ei s-au tot improscat de-atunci cu tot soiul de acuzatii si povesti neplacute. Ca asa e in campania pentru castigarea fotoliului celui mai puternic lider al lumii.

Diferenta in sondaje dintre cei doi rivali este extrem de mica. Potrivit unui sondaj publicat ieri de revista Newsweek, Bush are 50% din intentiile de vot ale americanilor, iar Kerry, 44 de procente. Un alt sondaj, de data aceasta al institutului Zogby, il are in frunte pe Kerry, cu 47 de procente fata de 46% cat ii revine lui Bush.
×