x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Business numit Ceausescu

Business numit Ceausescu

de Cristina Diac    |    23 Ian 2005   •   00:00

Pentru unii, obiect de studiu, pentru altii, o amintire urata, renumele lui Ceausescu se intrevede si ca viitoare afacere.



Jurnalul National: Cum v-a venit ideea sa faceti un muzeu tematic, un muzeu Ceausescu?
Dinel Staicu: De fapt, eu nu vreau sa fac un muzeu propriu-zis, cu obiecte expuse, la care sa vina oamenii sa se uite si gata. Ce a fost deschis pana acum a fost asa, un fel de test, sa vad cum se comporta cladirile. Planul meu este sa amenajez o zona mai mare, in care oamenii sa fie imbracati, sa manance si sa traiasca precum in socialism, sa serveasca masa din servicii de farfurii pictate cu chipul lui Ceausescu si al Elenei, din strachini, pahare si ce mai erau, sa se adreseze unul altuia cu "tovarase", sa existe militieni imbracati in uniforme, cum erau atunci…


Cam ce suprafata va ganditi sa aiba?
Cam 200 de hectare. O sa intram curand in Uniunea Europeana. Nu o sa putem face fata daca ii concuram la… productia de televizoare, de exemplu. De aceea, cred ca ar trebui sa venim cu idei, sa dezvoltam turismul, pentru ca oamenii din Vest sa vina sa cheltuiasca bani in Romania. Oltenia este o zona saraca in atractii turistice. N-avem munte, nu e mare, cea mai apropiata zona montana e la Olanesti sau la Herculane. Nu ai, practic, ce sa vezi. De aceea, m-am gandit ca un astfel de muzeu, sa spunem, ar fi o buna idee. Cred ca va avea mare succes, dar nu inainte de 2010.


Deci este pur si simplu o idee de afacere de succes?
Nu, nu e doar afacere, o fac si din pasiune, m-a impresionat sfarsitul lui Ceausescu si faptul ca acum se dezic de el oameni care inainte i-au fost devotati. Dar, in acelasi timp, sunt ferm convins ca va fi o idee de succes.


Si ce ar trebui sa faca vizitatorii aici? E obligatoriu sa intre in rolul de localnici ai unei insule comuniste?
Nu neaparat, ceea ce imi doresc este sa recreez atmosfera din acei ani, sarbatorile socialiste - 23 August, 1 Mai, 26 ianuarie sa aiba loc acolo - , va fi practic un fel de intoarcere in timp, statul comunist in miniatura. Prevad ca, peste cativa ani, elevilor de scoala li se va preda lectia despre socialism in acest parc.

Care este "targetul", la ce "public tinta" va ganditi? Straini, nostalgici sau pur si simplu persoane curioase sa vada cum se traia in comunism?
Si, si. Nu ma gandesc la un public anume.

Ce v-a fost mai greu, sa identificati obiectele care au apartinut lui Ceausescu sau sa intrati in posesia lor?
Multe le-am cumparat de la Regia protocolului de Stat, am pentru ele certificate de autenticitate. Altele sunt de la intreprinderi, de la persoane particulare care detineau obiecte personalizate cu Nicolae si Elena Ceausescu. Toti cei care au furat cate ceva in decembrie 1989 acum incearca sa se descotoroseasca de ele daca afla ca valoreaza ceva bani.

In ansamblu, ce contine colectia pana acum?
Am multe, diverse. Medalii de aur primite in diverse ocazii, arme de vanatoare, saua de la calul pe care il calarea, tablouri de Sabin Balasa, seturi de farfurii si de pahare cu chipurile lor imprimate pe ele, am toate volumele omagiale, la unele dintre ele am chiar dubluri. Am inclusiv manualele de scoala dupa care a invatat Nicolae Ceausescu, caiete, insemnari personale. Multe dintre ele le pastra, nu stiu din ce motiv, la Elena Barbulescu. De la dumneaei le-am cumparat eu. Printre ele se gasesc si unele ciorne facute de Ceausescu si dupa care se scriau carti. De exemplu, el scria patru pagini de idei, dupa care persoanele de meserie scoteau patru sute din cele patru pagini scrise de Ceausescu. Mai am colectia de timbre, o agenda pe care sunt trecute numele colaboratorilor cei mai apropiati, un album de la vizita lui in Anglia, despre care am inteles ca sunt doua in lume… Am costume, celebrul costum de in cu care apare in multe poze.

Aveti si sapca?
Da, costumul complet.

Se spune ca la Targoviste i-au confiscat doua agende. Stiti ceva de ele, le aveti?
Am auzit, dar nu le am, nu stiu unde sunt. Astept, ca multe dintre obiectele pe care le am sunt furate, cei care le-au furat de la CC le-au tinut si acum fac bani din ele.

Care apreciati ca e cel mai valoros obiect pe care il aveti, nu neaparat cel mai scump, cel mai vechi poate ?
Toate au valoarea lor pentru mine, ele vin sa completeze intregul de care eu am nevoie pentru a-l prezenta vizitatorului. Am luat dintr-o fabrica, de exemplu, un citat din Ceausescu scris pe un geam, daca mi-a placut.

Dupa ce criterii ati ales obiectele spre cumparare? Le-ati considerat valoroase artistic, v-a impresionat volumul de munca incorporata in ele sau, pur si simplu, cum s-a nimerit?
Pai, nu. Vedeti, un covor cu nu stiu cate noduri pe centimetru patrat, lucrat manual, care are pe el chipul lui, cand ma gandesc ca oamenii aia s-au chinuit la el nu stiu cate luni sa il faca, indiferent daca e un kitsch, pentru mine e o valoare.

Exista un obiect pe care il stiti foarte valoros si pe care nu il aveti?
A, da, sunt foarte multe. Multe, dar negociez sa le obtin. Eu pozez ca nu sunt interesat, ala nu are cum si cui sa-l vanda, mai incerc sa bag pe cineva ca venind din partea unui strain care sa para interesat, asta e arta negocierii...

Exista concurenta in domeniu, mai e cineva care sa colectioneze astfel de obiecte?
Nu, sunt singurul.

Poate faceti o marca din Ceausescu, o inregistrati la OSIM…
Nu cred ca s-ar putea. Am incercat sa inregistrez Scanteia si nu s-a putut.

E adevarat ca incercati sa ii dezhumati?
Da, incerc de ceva timp. Am facut o biserica care are hramul Sfantului Nicolae, in memoria lui. Biserica a fost prevazuta din constructie cu doua cripte, ca sa pot sa ii inmormantez acolo. La Ghencea sunt ingropati ca niste carutasi, nu e demn de istoria noastra. Eu caut si osemintele lui Antonescu si nu le gasesc.

Nu aveti nevoie de acordul familiei, ei stiu ce intentionati sa faceti?
Pai, familia vrea, practic fiica lui e cea care se judeca si eu sunt omul care sta la panda, astept sa vad ce se intampla. Zoe e bolnava, din cate am inteles, Valentin sta in banca lui, nu se baga, fratii s-au cam dus... Si tin permanent legatura cu avocatul care se ocupa de caz.

In concluzie, credeti ca veti avea succes cu mini RSR-ul?
Sunt convins. Dar nu acum, va depinde mult de situatia economica a tarii, de statutul de membru al Uniunii Europene.
"Le-am spus celor de la cimitir ca o sa-i fur (pe sotii Ceausescu - n.r.) si nu o sa aiba cum sa reclame ca i-am furat, din moment ce nu exista. Cum sa ma acuze ca am furat ceva ce nu exista? Ma gandesc eu la un plan. Pun un batranel in cimitir sa faca o pomana si sa cheme toti oamenii de paza. Si in timpul asta, sa actioneze un commando specializat in treburi din astea
Dinel Staicu - om de afaceri


ALTFEL SI DUPA MOARTE
Pentru Nicolae si Elena Ceausescu s-au emis certificatele de deces pe 30 decembrie, certificate care atesta ca ei au decedat pe 25 decembrie. Insa Ceausestii nu figureaza in registrele cimitirului. In locul unde sunt inmormantati ei, oficial au fost inregistrati doi ofiteri ai Armatei Romane, decedati in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Din punct de vedere scriptic, cei doi nu exista in Cimitirul Ghencea.

OM AL PREZENTULUI
Dinel Staicu a fost inainte de ’89 militian la Craiova. Printre obligatiile sale de serviciu era si aceea de a asigura paza locuintei de protocol in care statea Ceausescu cand venea in Banie. Conform CV-ului actual, este doctor in economie, absolvent al Facultatii de Drept "Nicolae Titulescu" din Craiova in 1992, absolvent al Academiei "A.I. Cuza" in 1983. Printre implinirile sale postdecembriste se numara si aceea de a fi devenit proprietarul obiectivului pe care il pazea, cumparandu-l de la fostul proprietar.

NECROPOLA LA SCORNICESTI
Fratele omonim al lui Nicolae Ceausescu, Nicolae Andruta, sora sa, Elena Barbulescu, si sotul ei odihnesc in cimitirul de la Scornicesti. Desi au trait in ultimii ani la fiul lor in Bucuresti, parintii, Andruta si Alexandra, au fost inmormantati in locurile de unde au plecat. Mai mult, ei sunt pictati pe peretii bisericutei la care era arondata familia Ceausescu. Preotul care slujeste acum la biserica a povestit ca, practic, biserica a fost ridicata dupa moartea parintilor, la ordinul lui Nicolae Ceausescu. Inainte nu exista decat o troita.

Continuare: Fiul lui Dracula

×
Subiecte în articol: special nicolae ceausescu