x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Calea către Patriarhie

Calea către Patriarhie

de Mihai Stirbu    |    01 Aug 2007   •   00:00
Calea către Patriarhie

BIOGRAFIE
A pornit in viaţă in urmă cu 92 de ani. La 14 ani intra in monahism. Ultimii douăzeci de ani a condus Biserica Ortodoxă Romănă.

BIOGRAFIE
A pornit in viaţă in urmă cu 92 de ani. La 14 ani intra in monahism. Ultimii douăzeci de ani a condus Biserica Ortodoxă Romănă.


S-a născut la 7 februarie 1915 in satul Tocileni, judeţul Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A primit la botez numele de Toader. I-a plăcut invăţătura. A studiat la seminariile monahale de la Neamţ şi Cernica, apoi a urmat şi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, dar şi pe cele ale Facultăţii de Litere şi Filosofie din Iaşi. La 6 august 1935 a depus voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa din Neamţ, schimbăndu-i-se numele de botez - Teodor - cu numele de călugărie, Teoctist.


HIROTONIREA. La 4 ianuarie 1937, la recomandarea conducerii Mănăstirii Bistriţa, Mitropolitul Pimen al Moldovei aprobă hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de Arhiereul Ilarion Băcăoanul in Biserica Precista din Roman, pe seama Mănăstirii Bistriţa. In 1943 a fost numit diacon la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, iar peste doi ani a cerut să fie transferat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde a fost hirotonit ieromonah (preot monah). Intre anii 1940 şi 1944 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie a Universităţii din Bucureşti, in timpul studiilor locuind la căminul din Mănăstirea Antim şi la internatul teologic de la Radu-Vodă. In această perioadă a fost rănduit de Patriarhul Nicodim in diferite ascultări la Birourile Arhiepiscopiei Bucureştilor şi apoi in postul de diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii. Din martie 1946 şi pănă in 1950, la Iaşi a indeplinit pe rănd funcţiile de Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, Exarh al Mănăstirilor, iar din anul 1948 a ocupat postul de Vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de Arhimandrit.


INCREDERE. In vara acelui an, in vreme de mare secetă, i s-a incredinţat conducerea pelerinajului cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la cererea credincioşilor, pentru ploaie şi pace sufletească, inălţăndu-se rugăciuni zilnice in perioada 27 mai-10 august in satele şi oraşele din judeţele Iaşi, Roman, Bacău, Neamţ şi Fălticeni. In 1950 a fost ales episcop vicar al Patriarhiei la propunerea Patriarhului Justinian. Apoi, timp de patru ani a indeplinit funcţia de rector al Institutului Teologic din Bucureşti, fiind in acelaşi timp şi secretar al Sfăntului Sinod, precum şi vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cancelaria aceleiaşi Arhiepiscopii a condus-o intre anii 1954 şi 1962. A fost ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului in 1962. In aprilie 1963, Congresul Episcopiei Ortodoxe Romăne din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit, SUA, devenit vacant prin decesul Episcopului Andrei Moldovanu, iar Sfăntul Sinod a aprobat alegerea şi i-a acordat rangul de arhiepiscop. Din cauza neacordării vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectivă a Episcopiei romăne din Statele Unite şi Canada. Ca Episcop al Aradului a avut sub jurisdicţie Vicariatul de la Gyula şi două protopopiate din Banatul sărbesc. Pentru puţin timp a suplinit Episcopia Oradei, iar din 1973 a fost Arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei pănă in 1977, cănd a fost ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. Din 1980 pănă in 1982 a fost delegat să suplinească Mitropolia Ardealului.


INSCĂUNAREA. La 16 noiembrie 1986 a fost ales de Măritul Colegiu Electoral Bisericesc Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne. Din 1986 şi pănă in 1990 a condus şi Mitropolia Moldovei şi a Sucevei, intrucăt nu se obţinuse aprobarea de ocupare a scaunului rămas vacant.
Bilanţul său: 92 de ani de viaţă, 78 de ani de călugărie, 57 de ani de arhierie, 20 de ani de patriarhat.

Cititi si: ● "Am mers de-a dreptul" ● Patriarhul ● Un vis: catedrala ● Sus să avem inimile! ● A ferit biserici de la demolare ● Intălniri istorice ● Inaintaşii săi ● Misiunea diplomatică ● O ultimă vizită

×
Subiecte în articol: eveniment