x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Calendar NATO, Paşti, 1 Mai

Calendar NATO, Paşti, 1 Mai

de Carmen Vintila    |    26 Mar 2008   •   00:00
Calendar NATO, Paşti, 1 Mai

Calendarul zilelor declarate nelucrătoare cu ocazia Summit-ului NATO, sărbătorilor de Paşti şi de 1 Mai arată că unii dintre bucureşteni vor avea trei zile libere în perioada 2-4 aprilie, iar toţi bugetarii la 27, 28 aprilie şi 1 Mai. Pentru cei care lucrează în sectorul privat, zilele libere sunt stabilite de fiecare companie în parte.


Deşi elevii şi studenţii sunt în vacanţă, Guvernul nu s-a gândit să dea liber bugetarilor, astfel încât să unească liberele de Paşti şi 1 Mai. Cu toate acestea, agenţiile de voiaj au venit cu oferte cât mai atrăgătoare atât pentru începutul lunii aprilie, când are loc Summit-ul NATO, cât şi pentru minivacanţa de Paşti şi 1 Mai.


Dacă de Summit-ul NATO, organizat la Palatul Parlamentului în perioada 2-4 aprilie, se vor bucura de trei zile libere doar unii dintre bucureşteni, de Paşti, toată lumea va putea sta liniştită acasă. Potrivit legii, prima şi a doua zi de Paşti, respectiv duminică, 27, şi luni, 28 aprilie, sunt declarate zile nelucrătoare. Românii vor reveni la serviciu pentru două zile, marţi, 29, şi miercuri, 30 aprilie, pentru ca joi, 1 Mai, să poată ieşi liniştiţi la iarbă verde, această zi fiind sărbătoare legală, iar vineri, 2 mai, să se întoarcă la muncă. Până în prezent, Guvernul nu s-a gândit să unească minivacanţele de Paşti şi 1 Mai, deşi copiii sunt în vacanţă. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, ne-a declarat că nu intenţionează să mai propună Guvernului acordarea a încă două zile libere între Paşti şi 1 Mai. "Nu s-a gândit nimeni la aşa ceva până acum şi nici nu cred că se va lua o astfel de măsură", a declarat Păcuraru, asigurându-ne că pe ordinea de zi a şedinţelor de guvern viitoare nu se află vreo hotărâre în acest sens.


EVENIMENT. O astfel de atitudine a guvernanţilor era de aşteptat, în condiţiile în care şi decizia de a da liber bucureştenilor în perioada când are loc Summit-ul NATO, 2-4 aprilie, s-a luat destul de greu şi nu pentru toată lumea. Instituţiile implicate în organizarea Summit-ului NATO, în special MAE, au solicitat ca în această perioadă să nu se lucreze în Bucureşti, dar Executivul nu a fost de acord, în special premierul, care îşi anunţase intenţia de a nu le da liber tuturor bucureştenilor încă de la începutul lunii martie. "Cei de la Externe au venit cu o propunere foarte amplă să suspendăm toate activităţile pe perioada Summit-ului, ceea ce nu este bine. Îmi povesteau diverşi colegi că au fost la Riga, în 2006, şi au asistat la un summit, în condiţiile unui oraş care era pustiu. Nu mi se pare normal. Oraşul trebuie să funcţioneze...", explica anticipat Tăriceanu decizia ce urma să fie luată la scurt timp. Astfel că, după ce a stat aproape o lună pe masa Guvernului, proiectul de hotărâre privind acordarea zilelor libere în perioada Summit-ului a fost aprobat abia săptămâna trecută. Potrivit deciziei anunţate de Tăriceanu, doar o serie de servicii publice vor avea liber în zilele de 2, 3 şi 4 aprilie, cu ocazia Summit-ului. Excepţie vor face serviciile medicale, administraţia locală şi serviciile de siguranţă publică. Premierul i-a rugat pe locuitorii Capitalei să înţeleagă măsurile care sunt luate de autorităţi pentru organizarea Summit-ului şi şi-a cerut scuze, anticipat, pentru "deranjul" pe care-l presupune acest eveniment.  Cei care vor sta acasă în perioada 2-4 aprilie vor recupera zilele libere la 12 aprilie, 19 aprilie şi 10 mai.


PRECEDENT. În anul 2003, românii au sărbătorit Paştile tot la 27 aprilie. Atunci ei s-au bucurat de nouă zile libere, Executivul unind minivacanţele de Paşti şi de 1 Mai. Şi anul trecut, aceştia au avut mai mult noroc. Pentru că 1 Mai a căzut într-o zi de marţi, Guvernul a declarat nelucrătoare ziua de luni, 30 aprilie 2007, românii având parte de o vacanţă de patru zile.


Libere şi pentru angajaţii din privat

Nu doar angajaţii de la stat vor avea liber de Summit. O mare parte din firmele private care îşi desfăşoară activitatea pe traseul culoarului unic au dat deja zile libere angajaţilor. Unele firme au profitat chiar de aceste zile şi au organizat team-bulding la munte pentru toţi angajaţii. În Bucureşti sunt 1.220.443 de angajaţi, din care 1.024.959 lucrează la firme private, 164.496 la stat şi 30.988 de persoane sunt salariaţi ai unor instituţii mixte, potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii. Situaţia este de aşteptat să se repete şi în cazul minivacanţei de primăvară. Deşi Guvernul nu a unit cele două sărbători, dând liber şi în zilele de 29 şi 30 aprilie şi 2 mai, o parte din angajatorii privaţi au anunţat deja că aceste zile vor fi libere. În România sunt 4.717.200 de salariaţi, din care doar un sfert este angajat al statului. Circa 200.000 dintre aceştia lucrează în administraţia publică şi în apărare, precum şi în asigurările sociale din domeniul public; circa 400.000 de salariaţi lucrează în sistemul de educaţie, iar 356.000 îşi desfăşoară activitatea în sistemul de sănătate şi în asistenţa socială.
  • Cătălin Pruteanu


Vacanţe

Dacă unii părinţi vor merge la serviciu în perioada Summit-ului, copiii preşcolari, elevii şi studenţii vor sta toţi acasă. Ministerul Educaţiei a decis că toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar din Capitală vor avea liber în perioada 2-4 aprilie, cursurile urmând să fie recuperate ulterior. De asemenea, elevii şi studenţii vor avea vacanţa de Paşti legată cu cea de 1 Mai. Ei nu vor mai merge la şcoală de sâmbătă,26 aprilie, până luni, 5 mai 2008.



Oferte speciale pentru zilele libere

Operatorii din turism vor valorifica la maximum toate aceste zile libere ale locuitorilor din Capitală din perioada Summit-ului NATO şi a sărbătorilor legale.


DESTINAŢII. Estimările specialiştilor legate de numărul de bucureşteni care vor părăsi oraşul pe timpul Summit-ului sunt optimiste. "La începutul lunii viitoare, pe perioada Summit-ului, estimăm că vor pleca din Bucureşti circa 20.000 de oameni. Cea mai mare parte dintre aceştia vor merge în ţară într-o minivacanţă la munte sau la mare, iar circa 5.000 de cetăţeni vor pleca în străinătate", a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Pentru unii hotelieri de pe Litoralul românesc, sezonul se va deschide anul acesta cu o lună mai devreme, respectiv la 1 aprilie. Astfel, pe Litoral vor fi deschise circa 30 de hoteluri de trei şi patru stele, unităţile pregătind tarife speciale de cazare, ce variază între 90 lei şi 528 lei camera pe noapte, în funcţie de clasificare şi de serviciile oferite. Astfel, preţurile variază între 90 şi 339 de lei cu cazare în cameră single pe noapte, şi între 96 şi 528 de lei în camera dublă. De asemenea, unităţile hoteliere din Delta Dunării sunt pregătite să primească turişti atât pe perioada Summit-ului, cât şi de Paşti şi de 1 Mai. Preţul unui pachet de servicii turistice în Deltă, pentru trei zile, variază între 265 şi 500 de lei.


PAŞTILE, LA PACHET CU 1 MAI. Anul acesta, sărbătoarea Învierii Domnului are loc la 27 aprilie, cu doar trei zile înainte de 1 Mai. Operatorii din turism au profitat de ocazie şi au realizat pachete turistice comune pentru cele două sărbători. Aceştia speră ca majorările de 15% pe turismul intern şi 25% pe extern să se respecte şi anul acesta şi estimează că încăsările vor depăşi 40 de milioane de euro. Operatorii estimează că aproximativ 80.000 de turişti vor petrece vacanţa de primăvară în ţară, iar circa 35.000 vor alege destinaţii externe. Bădulescu spune că preţul mediu pentru un sejur pe intern este în jur de 250-300 de euro de persoană, în timp ce, pentru vacanţele în străinătate, tarifele medii variază între 300 şi 400 de euro.


"Cel mai bine s-au vândut Grecia, Cipru, Tunisia, Egipt, Malta, Bulgaria şi Spania. Românii s-au grăbit să cumpere mai ales sejururi pentru ţările ortodoxe, la ora actuală sunt chartere deja închise pentru Creta şi Rodos, iar agenţiile au suplimentat numărul de locuri. Malta continuă să atragă, cele 25 de grade de la sfârşitul lui aprilie sunt un plus, la fel Egiptul şi Tunisia, unde în aceeaşi perioadă se face plajă. Bulgaria e în continuare imbatabilă la oferta all-inclusive, românii merg la vecinii noştri atât pentru servicii, cât şi pentru faptul că Litoralul lor e la doi paşi", a explicat Ciprian Enea, consultant www.bestourism.ro. Agenţiile au fost chiar nevoite să suplimenteze numărul charterelor pentru a putea face faţă cererii pentru Sărbătoarea de Paşti.


O săptămână în Tunisia, cu zbor charter direct din Bucureşti, transferuri aeroport hotel şi retur, asistenţă turistică, şapte nopţi cazare cu mic dejun şi cină la un hotel de trei stele şi toate taxele incluse costă 399 euro pentru un loc în cameră dublă, iar pentru aceleaşi servicii, în Egipt, turiştii pot opta pentru pachete complete începând cu 419 euro pentru un adult", a declarat Csaba Garamszegi, managerul Best Reisen.
  • Elena Stan



×