x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Calin Popescu Tariceanu:"Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu"

Calin Popescu Tariceanu:"Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu"

de Gabriela Antoniu    |    04 Feb 2007   •   00:00
Calin Popescu Tariceanu:"Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a acordat in exclusivitate Jurnalului National un interviu in ca-re lanseaza un atac fara precedent la adresa pre-sedintelui Traian Basescu. In avanpremiera, va pre-zentam cateva fragmente din acest interviu care va aparea maine in Jurnalului National

  • Basescu dezlantuit - Olteanu, Geoana si "Felix Motanul" - "lichele"
  • Ungureanu demisioneaza luni Premierul Calin Popescu Tariceanu a acordat in exclusivitate Jurnalului National un interviu in care lanseaza un atac fara precedent la adresa presedintelui Traian Basescu. In avanpremiera, va prezentam cateva fragmente din acest interviu care va aparea maine in editia tiparita a Jurnalului National

    "Presedintele Romaniei trebuie sa mentina echilibrul, nu sa critice dimineata, la pranz si seara, Guvernul...
    (...)
    Pentru ca nu-i mai plac ochii primului-ministru, trebuie sa forteze limitele constitutionale? Problema aparuta in ultimii doi ani de zile vine din refuzul constant al Presedintelui de a se conforma obligatiilor cuprinse in fisa postului. Amestecul in politica interna a partidelor, criticarea permanenta a Guvernului, tentativele de imixtiune in politica economica, presiunile asupra sistemului judecatoresc, subordonarea totala a serviciilor de informatii, sunt rezultatele unui sistem de gandire. Am fost pusi in situatia de a reciti Constitutia si de a constata ca echilibrul puterilor in stat s-a depreciat. Spre deosebire de altii, nu am pretentia ca adevarul si eficienta sunt monopol personal sau de partid. Insa in general, criticile venite din zona Presedintiei nu au vizat imbunatatirea unui proiect, ci imbunatatirea imaginii unor actori politici".
    (....)
    "Cand avem doi sau trei dirijori si doar o singura orchestra, nu se incalca nicio lege. Dar concertul este compromis.

    Concret, la ce situatii va referiti?
    La majoritatea atacurilor la care a fost supus PNL de catre Traian Basescu, Theodor Stolojan, Elena Udrea. Toti trei apartin administratiei prezidentiale! Sa o luam cronologic. Grupurile de interes. Este un act de impostura morala sa vorbesti despre astfel de grupuri, dar in acelasi timp sa ai ca subalterni oameni care au facut sau fac afaceri suspecte pe spinarea statutului. Va mai dau iun exemplu: colaborarea cu PSD. Trecand peste detaliul de bun simt ca Presedintele Romaniei nu ar trebui sa dea sfaturi despre cine si cum sa voteze, tin sa mentionez cateva episoade relevante pentru ipocrizia cu care este atacat acum PNL. Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Ilie Botos, oamenii din sistemului ticalosit pe care il infiera Traian Basescu, au fost tinuti in functie de nimeni altul decat de Traian Basescu" (...)
    PNL este in situatia de a cere lamuriri colegilor pentru ceea ce au facut pana acum. Incepand cu Traian Basescu si terminand cu Emil Boc.

    Ce anume le reprosati?
    Nu sunt in masura sa le reprosez. E prea mult spus...Le-as cere sa se gandeasca cat de bine a fost reprezentata Romania in plan international de catre seful statului. Eu nu vreau sa reprosez, ci vreau sa lamuresc lucruri. Adica vreau sa stiu ce interes a avut Traian Basescu sa saboteze constant guvernarea si PNL, vreau sa inteleg de ce PD accepta sa fie o unealta a sefului statului si, mai ales, vreau sa stiu cine si de ce a decis ca Alianta trebuie sa moara. (...)

    Dar de ce exista acum aceasta preocupare in PNL pentru viitorul Aliantei, mai ales ca multi dintre liberalii care acuza PD-ul pentru sabotarea acestui proiect au fost initial adversari ai colaborarii cu democratii?
    Lucrurile sunt foarte simple: daca moare Alianta, atunci renaste FSN. PD si PNL pot sa obtina o majoritate parlamentara la viitoarele alegeri, doar daca raman impreuna. Daca PD se transforma in adversarul PNL, atunci nu poate fi gandita o formula de guvernare care sa excluda PSD. Iar cooptarea PSD la guvernare este raul cel mai mic. Pentru ca putem avea si scenarii de-a dreptul exotice cu PNG sau PRM la Putere. Si sincer sa fiu, nu vreau sa vina ziua in care Traian Basescu si Becali sa faca guvernul la Golden Blitz. Cat despre existenta unor adversarii ai Aliantei din PNL, asta este o mostra de manipulare orchestrata tocmai de cei care vor sa-i indeparteze pe liberali de democrati.

    La cine va referiti?
    Cititi presa! Cine repeta intr-una acest refren? Theodor Stolojan si cativa purtatori de vorbe din PD. Si vreau sa fie foarte clar. Dar dupa votul din 2004, PNL a primit un mandat politic legat de mentinerea Aliantei, mandat pe care niciun liberal nu l-a pus sub semnul intrebarii. Am stiut de la inceput ca va fi un drum dificil. Dar daca am plecat pe un drum, mergem pana la capat. Theodor Stolojan, care a finalizat mai putine proiecte decat a inceput, ne cere sa procedam asa cum a facut domnia sa in intreaga cariera politica. Adica sa ne luam jucariile si sa plecam. Theodor Stolojan vrea sa fure stafeta de la PNL.

    Se vorbeste mult despre colaborarea dintre PD si PLD. Credeti ca este posibila?
    In Romania condusa de Traian Basescu, nimic nu este imposibil. Cand seful statului se joaca de-a despotul luminat si da sfaturi pretioase in stanga si in dreapta, nu m-ar mira sa-l auzim intr-o campanie electorala spunand cine trebuie sa ajunga la putere si cine nu.

    Va asteptati la o interventie a sefului statului in campania pentru Parlamentul European?
    De doi ani de zile, Romania este intr-o permanenta campanie electorala. Si nu este cea pentru Parlamentul European, ci este cea pentru Traian Basescu. Spuneti-mi un singur lucru pe care l-a facut seful statului si care iese din logica electorala. Avem de doi ani de zile, toate simptomele unei campanii. De la bai de multime si proiecte marete, de tipul conflictului cu Rusia, si pana la manipulari grosolane sau campanii negative cum sunt cele care i-au vizat pe Teodor Atanasiu si pe Varujan Vosganian.

    Considerati ca toate acestea au fost opera lui Traian Basescu?
    Rugati-l pe Traian Basescu sa va raspunda sincer la aceasta intrebare... Eu stiu raspunsul si va pot spune ca toate au un singur punct de plecare, iar acesta este Traian Basescu. As vrea insa sa vorbesc despre actiunile ostile care il au ca autor explicit pe Traian Basescu.

    Scandalul "Biletelul" intra in aceasta categorie?
    Categoric! Traian Basescu s-a erijat in autoritate morala si s-a substituit autoritatii judecatoresti. Nu a fost nimic ilegal, iar asta a recunoscut-o chiar seful statului. Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii despre care vorbeam mai devreme. Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu. Asta nu inseamna ca respecta regulile de circulatie. Dar biletelul este doar un exemplu. L-am auzit recent amenintand ca va vorbi despre politica mincinoasa. Nu il rog, ci il somez sa o faca! Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care a practicat-o.

    Este o acuzatie destul de grava. Puteti sa o demonstrati?
    Minciuna prin omisiune, tot minciuna este, oricat balet logic s-ar face pe aceasta tema. Iar in momentul in care Traian Basescu omite sa spuna adevarurile supreme pe care zice ca le detine, omite sa prezinte dovezile pe care le invoca, si omite sa treaca de la vorbe la fapte, nu face altceva decat sa persevereze in minciuna. Si sunt nevoit sa apelez iarasi la evenimente mai vechi si mai noi, relatate pe larg inclusiv de presa. Am auzit despre "grupurile ilegitime", "atentatul la interesul national", "telefoanele ascultate", "stenogramele sedintelor CSAT", "informarile de la SRI" doar in discursurile presedintelui. Nu este suficient! Ele trebuie sa ajunga la Parchet si daca este cazul, in justitie. Daca Traian Basescu detine dovezi pentru acuzatii atat de grave, este obligat de lege sa le dea mai departe. Iar daca vorbeste fara dovezi, doar pentru a poza in primul justitiar al tarii, atunci avem de-a face cu noi manifestari ale unei campanii electorale care umfla procentele presedintelui dar arunca in ridicol institutia Prezidentiala. (...)

    Pe langa discursul destul de dur din ultima vreme, ati lansat si o ofensiva politica propriu-zisa prin trimiterea proiectelor de lege privind siguranta nationala in Parlament. De ce ati optat pentru aceasta varianta?
    Pentru ca cealalta varianta a fost blocata cu largul concurs al Presedintiei. Intentia noastra era sa trimitem aceste legi ca proiect asumat de Guvern, insa procedura a fost blocata sistematic de toate institutiile si persoanele care sunt in relatii stranse cu seful statului. Picatura care a umplut paharul a fost cand ni s-a cerut avizul de la SRI si SIE, adica tocmai de la institutiile a caror activitate urma sa fie reglementata de aceste legi, in sensul reducerii puterilor pe care le detin si al diminuarii bugetelor alocate.

    Sunt voci care sustin totusi ca PNL urmareste sa aplice o noua lovitura lui Traian Basescu prin aceste proiecte...
    Cei care au astfel de opinii sunt tocmai cei care doresc sa foloseasca serviciile de informatii in interes personal sau de partid. Trebuie totusi sa ne obisnuim cu ideea ca Romania nu incepe si nu se termina cu Traian Basescu.
    (....)

    In aceste conditii, va mentineti pozitia din aceasta saptamana, ca Alianta a intrat in moarte clinica? Cand ar trebui sa ne asteptam sa apara certificatul de deces?
    Da. Alianta este in moarte clinica si, mai mult, Traian Basescu tot incearca sa scoata aparatele din priza. Este insa posibil ca Alianta D.A. sa iasa din coma. PNL vrea ca Alianta sa supravietuiasca si sunt sigur ca multi din colegii nostri de la PD vor acelasi lucru.

    Credeti ca este posibila o revigorare a proiectului Aliantei?
    Doar in masura in care PD nu va mai accepta sa faca jocul lui Traian Basescu.
    (...)

    De ce l-ati demis pe ministru Mihai Razvan Ungureanu?
    I-am cerut sa-şi asume responsabilitatea pentru neinformarea guvernului. I-am cerut acest lucru din considerente de logica institutionala. Nu putem pretinde ca ne ocupam de treburile tarii, iar informatiile sa circule doar pe acolo unde le place unora. Nici acum nu mi-am dat seama daca a fost o proasta gestiune a situatiei, sau incompetenta unor functionari.

    La rea-vointa nu v-ati gandit?
    In ce sens?

    In sensul in care nu v-au fost furnizate toate informatiile pentru a va face de ras daca erati intrebat?
    M-am gandit şi la aceasta varianta, dar nu pot crede ca n-am fost informat despre soarta a doi romani arestati in Irak pentru ca preşedintele Basescu a dat acest ordin. Ar fi o incalcare grava a separatiei puterilor in stat, mai mult un gest anticonstitutional. Nu cred ca ministrul de externe ar fi facut acest lucru... e un profesionist! Mai mult, vreau sa spun public ca Mihai Razvan Ungureanu a reprezentat cu cinste Partidul National Liberal, este un om in care am incredere şi a dat dovada de verticalitate morala asumandu-şi vina pentru greşeala ministerului din subordine. O sa vedeti cum in perioada urmatoare, Mihai Razvan Ungureanu işi va continua cariera politica. Ma gandesc sa-i propun o responsabilitate in cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deocamdata e doar un gand al meu pe care vreau sa-l discut cu conducerea partidului. Dar am aceasta intentie...

    Circula o varianta printre ziarişti. Dumneavoastra li-ati cerut demisia domnului Mihai Razvan Ungureanu pentru ca Traian Basescu va acuzase de minciuna şi va provocase sa-l demiteti, ca sa dovediti ca n-ati fost informat!
    Asta-i inca o marşavie fabricata in laboratoarele de la Cotroceni! Pentru Traian Basescu nu mai exista nici macar reguli de bun simt, darmite legi! In primul rand, daca e sa vorbim de mincinoşi, trebuie sa ne uitam la declaratiile lui halucinante. Vezi Doamne, s-a concentrat la un discurs şi a uitat ca doi romani erau acuzati de spionaj in Irak. Ori nu este obişnuit sa citeasca mai mult de doua pagini şi a fost epuizat dupa ce a vorbit zece minute in Parlamentul European, ori minte...In al doilea rand, discutia mea cu ministrul de externe a avut loc inainte de difuzarea ştirii cu declaratia lui Basescu. Deci n-aveam cum sa fiu influentat de speculatiile lui.

    Am vazut ca exista o ofensiva la adresa SIE pe aceasta tema. Veti cere demisia lui Claudiu Saftoiu?
    Serviciul de Informatii Externe este sub control parlamentar, iar parlamentarii noştri vor incerca sa afle cum de a fost posibil ca membrii guvernului sa nu fie informati de posibilitatea ca doi romăni sa fie acuzati de spionaj in Irak. Pentru ca jumatate din vina apartine SIE. Ministerul de Externe avea obligatii consulare, dar SIE avea obligatii informative. De-abia dupa trei luni au venit cu un raspuns ametit, potrivit caruia au facut verificari şi cei doi nu apartineau nici unui serviciu strain. Lucru pe care eu l-am aflat din presa, inca o data!

    Trebuie sa multumiti presei...
    Bineinteles ca vreau sa le multumesc tuturor ziariştilor pentru modul in care şi-au facut meseria in acest caz. Fara ei nu am fi realizat deficientele de comunicare ale unor institutii de stat, modul neglijent in care au fost tratati doi romăni. Sper ca acum intelegeti ofensiva pe care am declanşat-o la congresul PNL impotriva transformarii serviciilor romăne de informatii in organisme aservite politic. Mentalitatea fostei Securitati trebuie sa dispara daca vrem sa avem un stat modern, european.
    (...)

    Ungureanu demisioneaza luni

    In ciuda informatiilor neoficiale care circulau si sustineau contrariul, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu a anuntat ca şi va prezenta luni demisia din aceasta functie, ca "un gest de onoare şi o asumare de responsabilitate", fara sa paraseasca insa si PNL. El s-a intalnit in cursul zilei de astazi cu premierul Calin Popescu Tariceanu, care i-a adus in sprijinul solicitarii sale de a demisiona un argument de autoritate şi un argument de onoare. Argumentul de autoritate a fost ca premierul trebuie sa aiba relatii clare cu miniştrii din subordinea sa, cu referire la faptul ca şeful diplomatiei nu l-a informat pe şeful guvernului in legatura cu situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak. Ungureanu a explicat ca premierul nu a fost informat asupra "acestei chestiuni", sub consideratia ca problema cadea exclusiv in sarcina MAE, fiind un caz de interventie consulara. In schimb, preşedintele Basescu a fost informat despre situatia romanilor din Irak, pentru ca numai şeful statului, in virtutea subordonarii institutionale poate confirma daca aceştia erau o problema consulara sau de alta factura. Ungureanu a recunoscut ca a avut astazi sI o convorbire cu seful statului, dar a refuzat sa dezvaluie continutul acesteia. Cum premierul Tariceanu afirma in interviul acordat Jurnalului National ca intentioneaza sa-l propuna cap de lista la alegerile europarlamentare, ministrul spus ca nu I s-a propus nimic, fiind in cautare de slujba.

    BASESCU DEZLANTUIT

    Olteanu, Geoana si "Felix Motanul" - "lichele"

    de OANA STANCU
    Presedintele Traian Basescu a dezlantuit din nou pe micile ecrane o serie de epitete colorate la adresa oamenilor politici din opozitie, dar si de la putere.

    Invitat la emisiunea "Pro Vest", difuzata ieri de Pro Tv, Traian Basescu i-a acuzat pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pe senatorul PNL Norica Nicolai si pe presedintele PSD, Mircea Geoana de "lichelism politic dus la absurd" pentru pozitia avuta in cazul celor doi romani retinuti in Irak de fortele americane. "Ce am vazut la televizor este lichelism politic dus la absurd. A fost oameni politici care, pentru a-si face jocurile, au lansat suspiciunea ca ar fi cei doi ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete romanesti. Sa vina directorul SIE la Parlament sa ne spuna noua de ce ii spionam pe americani - Bogdan Olteanu, Mircea Geoana, Norica Nicolai si au mai fost destui. Au fost cei mai proeminenti dusmani ai acestor doi amarati. Cum credeti ca Mircea Geoana, Olteanu, Norica Nicolai au aparat public pe acesti doi oameni? Din dorinta care ii orbeste de a lovi in presedinte, au mers pana in a face rau acestor doi oameni", a spus Traian Basescu, aratand ca nu se sfieste sa ii nominalizeze pe politicieni, avand in vedere ca pe acestia "nu i-au interesat cei doi romani".

    "FELIX MOTANUL". Traian Basescu s-a referit in acest context si la presedintele PC, Dan Voiculescu, nominalizandu-l doar sub apelativul "Felix motanul". "Acesti oameni (cei retinuti in Irak - n.red.) aveau dreptul sa nu fie obiect de balci in Romania din dorinta de a se lovi in presedinte. L-ati vazut pe Felix? Felix motanul! Ce abordare agresiva, acuzand serviciile de informatii romanesti si sa vina sa-i spuna lui, presedintele lui Felix, cum ne-am trimis noi spioni in bazele americane", a declarat Basescu. Seful statului a sustinut ca aceasta dezbatere publica a fost "preluata de Ambasada Statelor Unite si transmisa exact in zilele cand cei doi erau la interogatoriu: vedeti ca domnul Felix, care e mare sef la trusturi de presa si la partid, domnu’ Geoana, fostul ambasador al Romaniei in Statele Unite, domnul Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor din Romania, ii suspecteaza ca sunt ofiteri acoperiti". "Fiti convinsi ca am explicat celor care trebuiau sa primesca informatiile ca declaratiile nu trebuie luate in consideratie pentru ca vizeaza atacul la presedinte sacrificand chiar interesele a doi cetateni romani", a spus Basescu.

    "MAI MULT DECAT PROSTaNAC". Despre Mircea Geoana, presedintele tarii a aratat ca acesta nu este adevaratul lider al opozitie, personajul cu aceasta raspundere fiind de fapt "altcineva, de pe la liberali", insa a refuzat sa nominalizeze. Liderul PSD s-a ales insa si cu un nou apelativ. Dupa ce Ion Iliescu l-a caracterizat drept "prostanac", Traian Basescu spune ca ar fi chiar mai mult decat prostanac. "Pe domnul Geoana l-a etichetat domnul Iliescu ca fiind prostanac, ceva de genul asta. E, a fost indulgent etichetandu-l doar asa!", a spus seful statului, care si-a pus vorbele in seama faptului ca Geoana ar fi incercat sa il decredibilizeze inainte de discursul rostit in fata Parlamentului European. "Daca v-ati uitat, Mircea Geoana spunea: Cum si-a permis presedintele sa mearga in Parlamentul European, pentru ca noi am anuntat ca vom declansa procedura de demitere! Ce mod de a gandi sau cum foloseste un politician roman ideea de a decredibiliza presedintele tarii, chiar mergand intr-o actiune politica in folosul Romaniei?", a spus Basescu.
  • ×