x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Camerista Regelui Mihai

Camerista Regelui Mihai

de Alina Turcitu    |    11 Iul 2011   •   21:00
Camerista Regelui Mihai

In primele zile cand ii aparea Regele brusc in fata si o ruga sa faca ceva, camerista Roxana Tache se imbujora toata si aproape ca o rupea la fuga sa implineasca dorinta Majestatii Sale. 'Nu, nu mai alerga; aici, la Pala­tul Elisabeta, tot ceea ce faci tu trebuie sa decurga foarte natural, firesc', o dascalea Ion Tuca, directorul Admi­nistratiei Regale.

Dar cum sa nu se fi emo­tio­nat camerista? Caci ea era firava, ti­mi­da si neumblata prin lume. Inainte lu­cra­se la Hotel Lido, fre­ca si randuia prin ca­mere. Acum insa opt ore pe zi locuia sub ace­lasi acoperis cu Familia Regala din cartile de istorie: cu Regele si Regina Ana, cu Principele Radu si Prin­ci­pesa Margareta. Ii lasasera pe mana la curatat si dereticat un palat intreg!

Adica, Salonul Ferdinand si Maria, Galeria de Arta, anticamera, biroul Regelui, Salonul Alb, sufrageria mica si cea mare – la parter. Apoi, la etajul unu, Salonul cu barne si camerele Majestatilor si ale Altetelor Regale. Iar la nivelul doi, inca trei camere de oaspeti. Totul, numai lemn masiv, patinat, numai ferestre uriase, parca decupate in perete in ciuda, anume sa nu scape neobservat nici un firicel de praf. Si usile imense, atat de grele, ca poti sa-ti prinzi degetele daca nu esti atent.

In 2002, cand au angajat-o, Ro­xana nici nu implinise 30 de ani si era cam speriata ca o s-o dea in bara. Daca sparge ceva, daca incurca tacamurile, daca arde la calcat vreo haina de-a Principesei? N-a dat-o-n bara, ba chiar a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. 'Si nu stiu cum se face, dar, si cand am mai gresit cate ceva, Regele nu mi-a atras atentia niciodata... ba chiar s-a facut ca nu vede', zice Roxana. Altfel, se stie ca Regele nu se incrunta niciodata la angajati. Chiar si la 90 de ani, cati va implini anul acesta, e gospodar la casa sa. 'Daca gaseste o clanta stricata sau un robinet, nu le lasa sa zaca asa, ci vine si anunta ca s-au stri­cat. Odata aveam un co­­leg ca­re nu reu­sea sa des­faca un surub. Ei bi­ne, M­­a­jestatea Sa a venit cu un spray special si a rezolvat pro­ble­ma', zice di­rec­to­rul Ad­mi­nis­tra­tiei Regale.

De acasa, din Drumul Sarii, cu autobuzul pana la palat
La 5 dimineata, cand se trezeste Roxana in fiecare zi, e intuneric afara. Copilul si barbatul si-i lasa acasa inca dormind, in cartierul Drumul Sarii, la doi pasi de Rahova. La 6 ia autobuzul, la 7 ajunge la palat. O vezi pe strada si n-o banuiesti pe femeia asta simpla ca-l serveste pe Rege la masa. Pala­tul e ascuns in Parcul Herastrau, imediat langa Muzeul Satului. Regele se trezeste pe la 7:00-7:30, iar la 8:30 isi ia micul dejun. Asta i-a fost cel mai greu Roxanei sa invete cand a sosit la Palat: aranjatul mesei regale. Unde sa aseze paharele, unde tacamurile, unde servetele si cartile cu meniul?

I-au aratat cum se aranjeaza masa Principele Radu si Principesa in persoana. La urma, au strans mai tot personalul din casa si le-a pus un film despre cum se fac toate astea la Buckin­gham, ca documentare. De teama sa nu uite, Roxana isi nota totul pe un caiet. Alte dati fotografia masa gata aranjata din sufrageria mica, iar apoi, seara, acasa, invata scolareste locul fiecarui obiect de pe masa.

'Aici, de pilda, tacamurile nu se pun lateral, ca la mesele obisnuite, ci in fata. Eu asta n-o mai vazusem in alta parte pana sa vin aici. La final, tot ce se afla pe masa trebuie sa fie si placut aranjat si la indemana, dar si sa respecte eticheta. Apoi, servetelele, lumanarile, decoratiile trebuie sa se asorteze cu florile. Servetelele sunt mereu albe si se prind fie intr-un inel din argint, fie intr-o funda asortata. Daca sunt invitati, in dreptul fiecaruia se asaza o floricica, o libelula sau alta decoratiune', zice ea.

Asa am si cunoscut-o pe Roxana: la 11 dimineata statea in sufrageria mica a Palatului, pregatind gustarea regala pe o tava din argint. Aici ia masa Familia Regala; camera nu e prea mare, are bolta, covor romanesc, dulapuri, cutii din lemn, ferestre spre gradina interioara si in mijloc, o masa grea. Pe scaunul din capul mesei sta Regele, iar in absenta sa, Principesa. La masa se folosesc niste cescute minuscule din portelan, vechi, facute la Alba Iulia.

Cum arata dresingul Principelui Radu
'Dupa ce servim micul dejun pentru Altetele Lor, aranjam camerele si facem curat in Palat. Apoi schim-bam apa la flori, le taiem un centi­metru din tulpini, ca sa ramana proas­pete (trandafiri, crizanteme, lalele). Asta trebuie facut zilnic. Trandafirii se pun in apa cu gheata, sa reziste mai mult, si cel mai bine merg in vaze inalte de cristal. Uneori aranjam florile impreuna cu Altetele Lor. Dupa asta urmeaza spalat, calcat, curatat saloanele palatului. La asta mai lucrez impreuna cu colega mea, Tia, si ne calculam foarte bine timpul, astfel incat sa ne completam la treburile palatului. Mai mult de lucru este la argintarie, o curata cu o crema speciala. Exista foarte multe obiecte din argint: ceainice, fructiere, tacamuri, sfesnice, tavi si multe altele', mai povesteste Roxana.

Tot ea se ocupa si de dresingul Altetelor. Principele Radu, de pilda, isi organizeaza hainele pe culori, pe materiale, cu o rara rigoare: 'Totul este atat de minutios aranjat acolo, de la camasi pana la pantofi, incat ai senzatia ca au fost masurate la centimetru, in fiecare zi. Iar noi, de unde le-am luat, exact in acelasi loc trebuie sa le punem'.

'Ia spune, cum este Regele Mihai ca om?'
Cand familia pleaca in calatorie, Roxana face valizele impreuna cu Principesa Margareta. De obicei pregatesc doua valize, una cu haine, alta cu accesorii. Si acum, dupa noua ani, cand ii calca hainele, camerista inca are emotii, nu carecumva sa le arda, la cat de fine sunt.
Uneori, cand Alteta Sa Regala merge la evenimente oficiale, schimba si cinci tinute pe zi. De aceea, valizele Principesei sunt tot timpul voluminoase. Nu pleaca nici­odata fara agenda si fara laptop. Ca sa aiba o evidenta stricta, Roxana fotografiaza inainte tot ce pune in valize. La fel, trebuie tinuta si evidenta cadourilor primite sau oferite (totul se noteaza si se fotografiaza) pentru a nu se comite gafa ca pe viitor familia sa ofere cuiva acelasi cadou pe care l-a mai oferit deja.
Cand afla ca lucreaza la curtea regala, oamenii obisnuiesc sa-i puna toti aceeasi intrebare: 'Ia spune, cum este Regele Mihai ca om?'.

×