x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Când leul românesc juca biliard cu francul elveţian

Când leul românesc juca biliard cu francul elveţian

de Carmen Anghel-Dobre    |    01 Iul 2011   •   21:00
Când leul românesc juca biliard cu francul elveţian

Centenarul relatiilor diplomatice intre Ro­ma­­­­nia si Elvetia se sarbatoreste anul acesta. Pri­­­­ma reactie poate fi: 'Foarte bine! La multi ani!'. Si gata. Dar un studiu mai atent al re­la­ti­i­­­lor dintre elvetieni si romani te transpune in epoci si in unele povesti pe care nici nu le poti banui.

'Primele contacte directe romano-el­ve­ti­e­­ne au fost stabilite de calatorii aventurieri, de mi­­sionarii catolici si protestanti, precum si de mer­cenari – se spune in albumul aniversar «El­vetienii in Romania», al carui autor Claudia Chi­­nezu, doctor in Litere al Universitatii din Fribourg, Elvetia, a cautat multi ani prin multe ar­­hive ale lumii. Cea mai veche atestare do­cu­men­­­tara a prezentei elvetienilor in tara noastra da­teaza din secolul al XV-lea. Manuscrisul (...) re­pre­zinta marturia a doi calugari despre dom­nia lui Vlad Tepes.' Un document foarte im­portant pentru felul in care avea sa fie perce­put domni­to­rul roman multe secole dupa ace­ea:

'Cei doi mar­tori descriu cu multa ima­gi­na­tie si exagera­re torturile aplicate barbatilor, fe­me­i­lor si co­pi­i­­­lor de domnitorul Valahiei'. In se­co­lul al XVI-lea, un alt elvetian joaca un rol cel putin interesant pentru istoria si destinul nea­mului ro­manesc. Se chema Johan von Muraltus, care, du­pa ce, in ca­li­tatea sa de me­dic al curtii poloneze, a fost acu­zat ca l-a otravit pe printul Stefan Bathory, alt Bathory, Sigismund, l-a adus la Curtea sa din Transilvania, ba, mai mult, a pri­mit in ex­plo­a­ta­re minele de aur si argint din Transilvania. Ajunge apoi omul de incredere al lui Mihai Vi­teazul, care il trimi­te in Moldova sa ne­go­cieze uni­fi­carea cu cele­lal­­te tari romanesti!

In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, mai multi artisti elvetieni cauta inspiratie in terito­ri­i­le romanesti. Au fost si viteji care au luptat si chiar au murit pentru cauzele poporului ro­man. '(...) G.F. Bordier, din Geneva, a luptat in ar­­ma­ta lui Tudor Vladimirescu impotriva turci­lor si a murit pentru cauza romana pe campul de la Dragasani. Ceva mai tarziu, Eduard Girard, din Fribourg, a luptat in armata domnitorului Mi­hai Sturdza si a fost ridicat la rangul de co­lo­nel. Apoi a luat parte la Razboiul de Independen­ta a Romaniei si a luptat contra turcilor.'

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Elvetia tre­­cea printr-o criza economica. Multi elvetieni au plecat spre toate colturile lumii, dar au fost multi care au venit aici, deoarece 'au perceput Ro­­ma­nia ca pe o tara cu oportunitati excelente de afaceri, in special al comertului si al in­dustriei. (…) Intr-o jumatate de veac, Romania a devenit «gra­narul Europei», moneda sa na­ti­o­nala era ega­la cu francul elvetian, iar re­sur­sele petroliere au inceput sa aduca impor­tan­te venituri vis­ti­e­riei. Avantajele economice ale oraselor ro­ma­nesti au atras dintotdeauna in­te­resul imi­grantilor elvetieni'. Multi dintre nou-veniti au fost luati pe lan­ga curtea domnitorilor romani si pe la curtile bo­ie­­resti pentru a educa odraselele acestora, fiind foar­te apreciati pentru talentul lor didactic. Unii au predat chiar la Colegiul Sfantu Sa­va din Bucuresti. Franz Josef Sulzer, profesorul fiilor lui Ale­xandru Ipsilanti, a fost si cel care a in­tocmit pri­mul plan urbanistic al Bucurestilor.

'Pe vremea domniei lui George Bibescu (1842-1848), ar­­­hi­tectul Louis Keller, originar din Ge­ne­va, a fost an­­gajat pentru a concepe reteaua de canalizare din Bucuresti.'
Louis Blanc, un arhitect celebru, 'a proiectat planurile si a condus lucrarile mai multor ca­se private, cladiri de utilitate publica si palate im­pu­natoare' (unele) aflate si astazi in patri­mo­niul national: Universitatea A.I. Cuza din Iasi, Mi­nisterul Agriculturii sau Casa Take Ionescu din Bu­curesti si altele.

Elvetienii au construit, au educat, au dezvol­tat afaceri, au iubit si iubesc Romania. Albumul aniversar, aparut la Editura Noi Mediaprint, este o poveste reala, frumoasa, interesanta si completa a relatiilor romano-elvetiene.

'Eminenta cenusie'
Un personaj straniu si puternic. 'Elvetianul Louis Basset (1846-1931) a fost considerat eminenta cenusie a regelui Carol I, omul sau de incredere, devenind indispensabil in materie de finante, la Pa­latul Regal. Deoarece a fost secretar al celor trei regi care s-au suc­cedat la tronul Romaniei, se mai spunea despre Basset ca era «fi­del ca un elvetian». «(...) Printul Carol l-a facut secretarul sau per­sonal, administratorul domeniilor sale private si partener de joc la biliard.'

Basset avea legaturi puternice cu lojile masonice din Romania, fiind Mare Secretar al Marelui Orient al Romaniei. 'Dupa moartea re­gelui Carol I, succesorii acestuia l-au pastrat pe Basset la Palatul Regal, datorita influentei si relatiilor sale considerabile.'

Fotograful regal
Dupa cum am vazut, el­ve­ti­enii erau foarte apreciati la Curtea regala, Carol I spu­nand despre ei ca sunt 'rasa perfecta'. Unul dintre fo­to­gra­fii Curtii Regale a fost Adolph Chevalier (1880-1962). 'A realizat o serie de imagini-document cu regele Ferdinand si cu regina Maria. (...) Colectia lui Chevalier cu­prin­de fotografii cu peisaje de pe Valea Bistritei, obiceiuri si activitati ale locuitorilor din aceasta zona, arhitectura ru­ra­la, costume traditionale si surprinde cu realism tra­sa­tu­ri­le fizice si psihice ale local­ni­cilor.' In fotografie este regina Maria, surprinsa intr-unul dintre frumoasele sale costume populare, ad­mi­rand florile, una dintre marile sale pasiuni.

×
Subiecte în articol: special