x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Când vom fi o sută de mii de oameni s-ar putea ca politicienii să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă. Veniţi în Piaţa Universităţii!

Când vom fi o sută de mii de oameni s-ar putea ca politicienii să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă. Veniţi în Piaţa Universităţii!

de Mara Raducanu    |    01 Feb 2012   •   22:31
Când vom fi o sută de mii de oameni s-ar putea ca politicienii să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă. Veniţi în Piaţa Universităţii!

Invitat in cadrul emisiunii "Sinteza zilei", Claudiu Craciun a sintetizat intr-un discurs la fel de simplu si de coerent ca si cel sustinut in fata Parlamentului European ideile care i-au facut pe oamenii aflati in Piata Universitatii sa reziste in fata gerului si sa continue protestele. Oameni care vorbesc unii cu altii, care se inteleg si care se ajuta uniti de solidaritatea redescoperirii spiritului civic si de credinta ca doar asa vocea fiecaruia dintre ei se va face auzita, va fi ascultata si va conta.

A fost o chemare adresata fiecarui roman la redescoperirea cetateanului care exista in el si care a tacut mai mult de 20 de ani, sau care nu s-a facut auzit niciodata.

Claudiu Craciun, mesajul Pietei Universitatii- "Sinteza zilei" - Antena 3

"Aseara in Parlamentul European m-am adresat politicienilor, politicienilor care se afla la guvernare si politicienilor care se afla in opozitie, in egala masura. Le-am dat un mesaj tuturor...

In seara aceasta vreau sa adresez un mesaj cetatenilor. Cetatenii care sunt marii absenti ai tuturor dezbaterilor din Romania din ultimii 20 de ani. Sunt cei care sunt indepartati, sunt cei care sunt ignorati, sunt cei care prefera sa stea acasa sa faca politica cu telecomanda, sa-i blameze pe cei care incearca sa ia atitudine.

Democratia romaneasca are nevoie in primul rand de cetateni si de abia dupa aceea de politicieni. Trebuie sa reinventam cetatenia. Si vreau sa va spun ca in Piata Universitatii exact acest lucru se intampla. Lasati teama la o parte! Veniti acolo!

Vreau sa-i salut pe cei care sunt acolo, zi de zi in Piata Universitatii. Chiar si in seara aceasta au fost oameni care au protestat la minus 17 grade. Si n-o fac pentru ei, o fac pentru dumneavoastra. O fac pentru a va da speranta, o fac pentru crea solidaritate.

Ii salut pe activistii civici si ecologisti care sunt in Piata Universitatii. Ii salut pe suporterii echipelor de fotbal, ii salut pe pensionari, ii salut pe studenti.Le multumesc ca sunt acolo si ca sunt dispusi sa vorbeasca unii cu altii, sa se inteleaga si sa se ajute. Acesta este mesajul Pietei Universitatii.

Si mai important. Este iarna... dar va veni primavara. Noi tinem Piata Universitatii vie, dar o tinem pentru dumneavoastra. Nu vrem sa fim o mie de persoane in Piata, vrem sa fim o suta de mii... Vrem sa fim doua sute de mii... Vrem sa fim trei sute de mii... Oameni pasnici care manifesta pentru o schimbare profunda in societatea romaneasca.
Si cand vom fi o suta de mii de oameni in Piata s-ar putea ca politicienii din toate partidele sa ne asculte, fie din admiratie, fie din respect sau poate chiar din teama".



Discursul care a ridicat in picioare Parlamentul European

Claudiu Craciun, portavocea manifestantilor din Piata Universitatii, a dat marti, tocmai din Parlamentul European, o adevarata lectie clasei politice din Romania. Intr-un discurs absolut admirabil, coerent, discret, Claudiu Craciun a fost vocea unei intregi Romanii. A celor care la temperaturi de minus 15 grade Celsius au iesit sa protesteze pentru schimbare... A celor care, facuti "viermi si ciumpalaci", continua sa isi ceara cu demnitate drepturile. A celor care in lupta pentru supravietuire au invatat sa-si apere nevoile si sa-si duca crucea cu discretie. Claudiu Craciun a vorbit, inainte de toate, despre miracolul numit Piata Universitatii. Despre acel miracol nascut din solidaritatea unor oameni diferiti, cu vieti diferite, dar uniti de o lupta comuna.

"Acesta este un mesaj mai degraba pentru politicieni decat pentru cetateni. Nu sunt aici nici in calitate de lider, nici ca reprezentant, nu exista aceasta «functie» in piata publica. Ma aflu aici ca «povestitor», si va aduc cateva povesti scurte din Piata Universitatii. Chiar daca sunt aici cu voi, inima mea este alaturi de oamenii din Piata, acasa. Unii dintre ei protesteaza de doua saptamani la rand la minus 15 grade Celsius. Aici, in piata publica, este locul in care se afla constiinta democratica a Romaniei. Asadar, alaturati-va pentru a-i aplauda impreuna pe oamenii care au restaurant democratia in Romania. Sunt timpuri dificile, in care o tara nu are incredere in politicienii ei, dar are incredere in cetatenii ei. Insa ar trebui sa aiba incredere in ambele entitati. Acesta este cel mai important mesaj din Piata Universitatii: «Vrem sa avem incredere in politicieni/ vrem sa avem incredere in democratie/ vrem sa avem incredere in institutiile publice. Dar nu faceti sa ne fie atat de greu».

Am fost martor la un mic miracol in Piata Universitatii: oamenii au venit impreuna, de la studenti, activisti, pensionari si pana la oameni care lucreaza in companii/corporatii si au salarii foarte bune. Toti au venit impreuna si au scandat impreuna. Nu este atat de simplu sa spui: «Nu vrem ca Guvernul actual sa plece». Bineinteles ca vrem ca Guvernul actual sa plece; aceasta este o schimbare imediata si necesara. Dar totodata avem nevoie de schimbari mai profunde. Nu vrem sa-i schimbam pe detinatorii puterii actuale si sa ne trezim in anul urmator in aceeasi situatie.

Asadar, dragi politicieni de la guvernare sau din opozitie, va rog, ascultati, pentru schimbare: sa pretuim acest moment in care politicienii asculta, iar cetatenii vorbesc. Dragi politicieni de la guvernare, dialogul nu inseamna sa trimiteti trupe de ordine care sa bata oamenii. Acesta nu este dialog. Aceasta nu este democratie. Aceasta nu este o situatie de care sa va aparati. Acesta este un lucru de care sa va fie rusine, voua si oamenilor care au hotarat sa se intample asta. Partide de opozitie, nu este usor, poate va bucurati ca oamenii au iesit in strada, dar poate anul urmator vor fi din nou acolo in strada daca veti castiga alegerile. Va rog, ascultati! Ascultati-i! Am fost intr-adevar martor la un mic miracol. Oamenii din toate categoriile au venit impreuna si au gasit ceva care i-a unit, au gasit solidaritate. Nevoia de schimbare, de a avea o voce, i-a adus impreuna. Sa nu oprim asta!

Sa va dau un exemplu legat de suporterii galeriilor de fotbal (ei sunt huliganii, asa au fost prezentati de mass-media). Am descoperit ca sunt oameni absolut normali, tineri, cu studii. Am descoperit si activisti civici si ecologisti care, dupa ce au stat zile de-a randul in Piata, au inceput sa sustina celelalte grupuri (suporterii sustinandu-i pe activisti, pensionarii pe studenti, si invers). Toate vocile (si acest lucru este un excelent exemplu pentru ce s-a intamplat in Piata), toti oamenii, chiar daca nu au auzit despre Rosia Montana Gold Corporation, bazata pe cianura si coruptie, dupa zile de protest, au inceput laolalta sa strige ca nu vor asta. «Vrem cianura pentru dictatura», scandau ei.

Si acesta nu este decat inceputul, pentru ca, probabil, Europa de Est are nevoie de o primavara democratica. Dupa 20 de ani, oamenii nu au incredere in democratie. Nimeni, sau aproape nimeni, nu vrea sa o apere. Poate ca dupa 20 de ani avem nevoie de o primavara democratica. Si aceasta va veni! Va veni daca ei continua sa ignore oamenii, asa cum s-a intamplat in Spania, Israel, in SUA. Oamenii din Europa de Est se uita la Bucuresti. Avem prieteni in Serbia, Bulgaria, Ungaria care spun ca trebuie sa facem impreuna un lucru ca acesta. Spun ca avem nevoie de schimbare. Asadar, nu vreau sa spun prea multe in continuare. Insa spun asta: timp de doua saptamani la rand sunt acolo, in piata publica, alaturi de oameni pe care nu-i stiam inainte, chiar si alaturi de oameni care nu au case si traiesc in strada. Ei au venit cu totii acolo si au protestat alaturi de noi. Am ramas fara voce de mai multe ori, dar am castigat in schimb speranta din noi.
Va multumesc!"

×