x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

07 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

Mai multi gorjeni, inclusiv candidati sau reprezentanti ai unor partide, sunt cercetati pentru incalcarea Legii electorale.
GABRIELA ANTONIU

Potrivit Biroului de presa al IJP Gorj, sunt cercetati mai multi membri ai PRM, care sunt acuzati ca vineri seara ar fi spart usa principala de acces la sectia de votare numarul doi din comuna Pades, satul Calugareni, pentru a-si sustine campania electorala.

Sectia de votare este amenajata in incinta Caminului Cultural, presedintele sectiei, Gheorghe Licareti, declarand ca el a preluat, sambata, in conditii "bune si fara probleme" sectia respectiva, neavand cunostinta de vreun incident.

Un candidat independent din comuna Lelesti este cercetat pentru ca ar fi incercat sa cumpere votul alegatorilor oferindu-le mici si bere in timp ce acestia participau la intrunirea electorala a unui partid.

Un localnic din comuna Rosia de Amaradia, Constantin Cornea, este si el cercetat pentru ca, la inceputul saptamanii, ar fi deteriorat o portavoce montata pe un autoturism ce se afla in caravana electorala a PNL.

Alti patru gorjeni au fost amendati cu diferite sume de bani pentru ca au rupt, deteriorat sau mazgalit afisele electorale ale unor diferiti candidati, mai precizeaza sursa citata.

Mischie a gresit sectia de votare

Nicolae Mischie a mers ieri-dimineata la urne, insotit de sotia sa si de matusa, care i-a lasat mostenire o vila din Targu-Jiu. Cei trei au gresit initial sectia de votare, intrand in sectia numarul 7, amenajata in cadrul aceluiasi liceu. Apoi, Nicolae Mischie e iesit din cabina de vot afirmand ca, din greseala, era sa voteze pe lista altui partid. Mischie a reusit destul de greu sa introduca in urna buletinul de vot pentru Consiliul Judetean, fiind pentru prima data cand el nu figureaza pe listele respective. Mischie sustine insa ca absenta de pe listele CJ nu i-a starnit nici un fel de regret si ca se simte "cat se poate de bine si de lejer".

Cercetari pentru mita electorala la Orastie

Politistii din municipiul Orastie cerceteaza o posibila incalcare a Legii electorale, dupa ce a fost sesizata ca in oras au fost impartite pungi cu sigla PNL, care contineau bauturi alcoolice si alimente, informeaza Mediafax. Seful Politiei municipiului Orastie, comisarul-sef Viorel Calina, a declarat ca politistii au fost sesizati, sambata seara, ca mai multe persoane impart pungile cu sigla PNL, care sunt umplute cu bauturi si alimente. "Deocamdata am audiat cativa martori. Pana la aceasta ora nu am depistat persoanele care au impartit plasele, dar facem cercetari in continuare. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani", a declarat comisarul-sef.

Protocolul fals intre UDMR si PNL

PNL Mures a solicitat sambata Biroului Electoral Central suspendarea alegerilor la Targu-Mures pana la finalizarea plangerii penale depuse de liderii partidului la IPJ Mures.

Deputatul Eugen Nicolaescu a afirmat ca a primit un document falsificat, a unui asa-zis protocol secret de colaborare, care ar fi fost semnat intre candidatii PNL si UDMR la Primaria Targu-Mures, Teodor Giurgea si Attila Kelemen, act datat pe 2 aprilie. "PNL cere suspendarea alegerilor la Targu-Mures pana la descoperirea celui care a facut acest fals", a spus Nicolaescu.

Sesizare

De altfel, liberalii au si depus o sesizare la IPJ Mures pentru identificarea autorilor si cercetarea acestora pentru fals de semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii publice si inselaciune.

Cealalta formatiune afectata, UDMR, a emis un comunicat de presa prin care anuntat ca Uniunea a depus o plangere penala la IPJ Mures pentru identificarea autorilor. "Este un act de periculozitate maxima ca semnatura unui VIP, a presedintelui UDMR Mures, Atilla Kelemen, sa fie falsificata prin tehnici de scanare pe un act oficial, care poate produce consecinte juridice si politice", se arata in plangerea udemeristilor.

Acest "document secret" a fost difuzat vineri spre sambata noaptea in cutiile postale din Targu-Mures. In document se arata ca Teodor Giurgea, candidatul PNL la Primaria Targu-Mures, se obliga sa-si depuna candidatura deoarece partile convin sa se sustina neconditionat in campania electorala si sa nu se atace reciproc si ca, in conditiile in care PNL respecta primele doua puncte din protocol, UDMR se angajeaza sa-l sustina pe Teodor Giurgea sa ajunga vicepresedinte al Consiliului Judetean Mures. (Stefan Ormenisan)

Mai multe buletine in urna

O sectie de votare din municipiul Galati a fost inchisa mai bine de doua ore, dupa ce o persoana a introdus in urna patru buletine, in loc de trei. Imediat dupa incident a fost anuntat Biroul Electoral Municipal, iar o comisie a decis inchiderea sectiei de votare si sigilarea urnei in care au fost depuse buletinele. In urma verificarilor s-a stabilit ca greseala apartine membrilor comisiei de votare, care in loc de trei buletine au dat patru. Potrivit presedintelui sectiei de votare cu pricina, Gabriel Goldan, dupa deschiderea urnelor, va fi anulat un vot, insa, avand in vedere ca buletinele nu au fost marcate, se pune problema carui partid ii va apartine acest vot. "Vom anula unul care ramane in plus. Sunt organe abilitate care sa ia decizia asta", a mai spus Goldan. (Dana Piciu)

ANDREI MARGA RECLAMAT

PSD Cluj a depus ieri o sesizare la Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca, in care reclama ca presedintele Consiliului Academic al Universitatii "Babes-Bolyai", Andrei Marga, ar fi utilizat doua buletine de vot. In sesizarea se arata ca cele doua buletine de vot i-au fost date lui Marga de catre reprezentantul Aliantei D.A. PNL-PD din Sectia de votare nr. 20. Andrei Marga este acuzat si ca a incalcat dispozitiile art. 122 din legea respectiva, votand cu pasaportul turistic. Presedintele BEM Cluj-Napoca, judecatorul Gabriel Nasui, a spus ca Marga a primit un buletin in plus pentru Consiliul Judetean, dar ca acesta a fost anulat si nu a ajuns in urna. Presedintele Sectiei de votare nr. 20, Felicia Fenesan, sustine ca Andrei Marga a primit, din greseala, doua buletine de vot pentru Consiliul Judetean Cluj, agatate unul de altul. "Buletinul in plus a fost predat si a fost anulat", a precizat Felicia Fenesan. Potrivit acesteia, Marga nu a votat cu pasaportul, ci cu cartea de identitate, la fel ca si sotia sa. Mai mult, Marga si-a si uitat cartea de identitate la sectia de votare. (Camelia Ionescu)

DE PRIN TARA ADUNATE

BRASOV. Presedintele PNL Sighisoara, Mircea Purentiu, a fost amendat cu 3 milioane de lei, dupa ce s-a constatat ca pe spatiul de afisaj apartinand PD de pe unele panouri au fost lipite afise ale liberalilor. Potrivit unei informari remise ieri de Politia municipiului Sighisoara catre IJP Mures si Biroului Electoral Judetean Mures, presedintele liberalilor sighisoreni a fost amendat dupa ce a fost analizata o contestatie a PD, in care se preciza ca pe spatiul de afisaj al partidului de pe panourile de pe unele strazi au fost lipite afise ale PNL. Liberalii din Sighisoara dau vina pe lipsa de instructaj a celor care au lipit afisele electorale.

NEAMT. Un barbat din localitatea nemteana Miron Costin a fost prins incercand sa introduca in urna 17 buletine de vot, in loc de trei, a declarat Catalin Butnaru, loctiitor al presedintelui Biroului Electoral al Circumscriptiei 74 Neamt. Butnaru a declarat ca Gelu Rugina, de 55 de ani, a primit cele trei buletine pentru primar, consilieri locali si judeteni si a intrat in cabina de vot, iar in momentul in care a vrut sa le introduca in urna membrii comisiei au observat ca acesta avea in mana un teanc de buletine. Acesta avea in plus 14 buletine, pe care le-a luat fara ca cineva sa observe acest lucru. Cele 14 formulare au fost anulate.

ILEGAL

Un satmarean care facea propaganda electorala pentru PRM langa o sectie de votare din Negresti Oas a luat 10 milioane de lei amenda. Mihai Pop a fost acuzat de incalcarea prevederilor Legii 67 a alegerilor locale, care interzice ca in ziua votarii sa se faca propaganda electorala la mai putin de 500 de metri de sectia de votare. Comandantul Politiei Negresti Oas, comisarul Vasile Stan, a declarat ca, ieri-dimineata, in jurul orei 9:P00, Pop facea propaganda electorala in favoarea PRM, in apropierea sectiei de votare de la Liceul Teoretic din localitate.

SUMAR ALEGERI - 7 iunie 2004

Basescu 59,3% - Geoana 29,6%

Basescu: "Le multumesc bucurestenilor ca si-au luat Bucurestiul inapoi!"

Tristete in Kiseleff

Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

Monica Tatoiu nu se da batuta

Dumitru Dragomir: "Ma intorc la fotbal"

Rezultatele sondajelor in tara

Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

Peripetii cu stampile

Vot muiat de ploaie
×