x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Capitala-i ca o floare, nici în NATO nu ne doare!

Capitala-i ca o floare, nici în NATO nu ne doare!

29 Mar 2008   •   00:00
Capitala-i ca o floare, nici în NATO nu ne doare!

TRĂIASCĂ ŞI ÎNFLOREASCĂ
Douăzeci de kilometri de steaguri nou-nouţe, floricele cu termen de garanţie de cinci zile, borduri lipite în grabă, să dea bine în rondurile cu verdeaţă, şi garduri vopsite pe margini, cu tot cu găurile din dotare. Cine a mai avut timp şi de reparaţii pentru Summit? Nimeni. Deci s-a făcut în pripă curăţenia de primăvară, ca pentru ochii soacrei, de-a lungu’ şi de-a latu’ deja celebrului culoar unic din Bucureşti.


Primăria Capitalei se căzneşte în aceste zile să ascundă gunoiul sub preş după ce ani la rând l-a lăsat să mustească pe străzile oraşului. Comunitarii de pe traseul Summit-ului NATO sunt ridicaţi şi îndesaţi pentru o săptămână în cele două adăposturi existente în Bucureşti.


Până luni, maidanezii care au ghinionul să hălăduiască pe traseul Summit-ului vor fi vânaţi de echipele de la Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân (ASCS) şi îngrămădiţi peste cei 500 de comunitari deja aflaţi în centrele bucureştene. Zilnic, până la începerea manifestărilor, sunt adunaţi câte 80 de patrupezi fără stăpân. Simona Panaitescu, director ASCS, afirmă că aceştia vor fi sterilizaţi, identificaţi şi vaccinaţi, iar peste o săptămână vor fi eliberaţi, conform legii, din nou pe stradă. În lipsa unei reglementări care să aducă o soluţie pentru micşorarea numărului maidanezilor, situaţia comunitarilor a rămas încremenită din ianuarie 2008, când s-a interzis eutanasierea acestora. Dacă, până la începutul anului, serviciul de ecarisaj al primăriei ridica 80 de câini pe zi, după apariţia Legii 9/2008 privind protecţia animalelor, câinii fără stăpân nu mai pot fi adunaţi din lipsă de spaţiu în adăposturile existente. Nici de sterilizat nu se pune problema, deşi şi autorităţile şi ONG-urile susţin că au resursele necesare. Prin legea actuală, "sterilizarea se face numai în momentul adopţiei. Nu putem să sterilizăm toţi câinii. Noi suntem instituţie de stat şi respectăm legea!", afirmă directorul ACSC. În cursul acestui an va fi deschis un al treilea adăpost cu o capacitate estimată la 500 de locuri. Mai nimic pe lângă cei 30 de mii de maidanezi care hoinăresc prin capitală.


STATISTICI ŞI PĂRERI. De partea cealaltă, fundaţiile pentru protecţia animalelor susţin că acţiunea autorităţilor este inoportună. "Nu mi se pare o soluţie, cei din afară ştiu care este situaţia în România. Câinii de pe stradă nu pot constitui un pericol pentru această întâlnire. Noi propunem programe de sterilizare de mulţi ani, dar ele sunt în permanenţă în aşteptare. În toată lumea s-a demonstrat că sterilizarea şi returnarea câinilor este singura soluţie eficientă. Am apreciat un cost de 10 euro pentru fiecare câine identificat, sterilizat, vaccinat, deparazitat, tratat şi returnat. Este o sumă care se poate găsi pentru a scăpa de acest fenomen. Adăposturile nu sunt o soluţie în România", afirmă Ioana Pârvulescu, director de marketing şi comunicare Vier Photen. Potrivit estimărilor fundaţiei, prin capitală hălăduiesc aproximativ 30 de mii de maidanezi, iar numărul lor creşte de la o zi la alta din cauza lipsei unui program de sterilizare şi a abandonului. Deşi legea adoptată la începutul anului pedepseşte abandonul animalelor, în lipsa unor norme metodologice ea nu poate fi pusă în practică. Fundaţiile speră însă ca adoptarea actului normativ aflat la Camera Deputaţilor să reglementeze lipsurile actualei legislaţii.
  • Carmen Dragomir



Aurolacii au fost şi ei vânaţi, de jena NATO

Pe lângă panseluţele şi magnoliile răsărite peste noapte în ronduri în încercarea de a face capitala frumoasă, autorităţile au mai gândit una. Să ascundă de ochii lumii aurolacii, profund inestetici într-o capitală organizatoare de Summit. De mai bine de o lună le-au sigilat canalele, le bântuie culcuşurile de la metrou, îi izgonesc de pe arterele principale ale oraşului ca să nu "ne râdă lumea". În Bucureşti sunt în jur de 500 de copii ai străzii.


ÎN MISIUNE. "Suntem vânaţi", se propteşte într-un cot Sergiu, de scara rulantă de la Universitate. Vorbeşte printre două inhalări din punga argintată şi cu un zâmbet ameţit. "Acuma, cu summitul ăsta, Poliţia e pe noi, dormim pe unde apucăm, că ne alungă dintr-un loc în altul", zice băiatul abia trecut de majorat, dintr-o gaşcă de vreo 15 puşti cu punga din dotare. Cu toţii spun că au fugit din centre de curând şi că, profitând de concertul din faţa Teatrului Naţional, s-au strâns la "bază". Ei sunt gaşca de la Universitate, despre care alţi aurolaci spun că mai fură şi-şi bagă în venă. Printre ei răsar, discreţi, domni îmbrăcaţi frumos, în pantaloni de stofă, cămaşă şi jachetă. "Uite, asta e ăla de la Capitală. Mi-a tras un şut în fund şi mi-a zis să o tai de-aici. Aşa ne fac de câteva zile", spune Sergiu. Domnul elegant, un poliţist în civil, trece discret pe lângă doi puşti cu pungi la gură. "Haţ!" le jumuleşte aurolacul şi-i pune pe fugă. Un chelios, de doi metri, atacă punga altui puşti, îl apucă de aripă şi îi cere să dispară. Sergiu colectează pungile de la toţi şi le îndeasă într-o plasă. Oficialul undercover, în misiune de anihilare şi anesteziere de aurolaci, se îndreaptă către o puştoaică asemenea unui glonţ. Şi pac, trage. Trage cu nervozitate de pungă, dar pe şoptite.


"ŞOBOLANII". De când a început "acţiunea", sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie, aurolacii au avut viaţă grea. Razii peste razii i-au trimis în centre, i-au scos din cuiburile lor, de la metrou şi din canale. În limbajul oamenilor din subteran, "pisicile" s-au pus pe urmele "şobolanilor", să-i dosească de ochii internaţionali. "Da, aşa le zicem la poliţişti, «pisici» sau «cimpanzei». Cei mai răi sunt ăştia de la Comunitară", ne explică Gabi, un puşti de 16 ani pe care l-am găsit ieri-dimineaţă la staţia de metrou Unirii. Dacă vede că se apropie agenţi de pază sau poliţişti, Gabi îşi vâră expert punga cu aurolac, cu inscripţia unei companii farmaceutice, sub salopetă. A fugit acum câteva zile de la centrul de zi Pinocchio. "Mi-au zis poliţiştii să nu mă mai prindă pe stradă între 1 şi 5 aprilie", recunoaşte Gabi. Nevoia de aurolac, pe care şi-l cumpără cu 300.000 de lei sticla şi iubita sa Lăcrămioara, şi ea din gaşca de la Universitate, l-au chemat la metrou din nou. În zonele cunoscute pentru numărul de aurolaci pe metru pătrat sunt acum pustii: Gara de Nord, Universitate, Unirii, intersecţia de la Morarilor, Obor, Ştefan cel Mare, nu mai prinzi picior de consumator de bronz. La Gară, un taximetrist ne lămureşte că "a dat NATO în copiii ăştia" şi că în tot Bucureştiul nu mai vezi un aurolac. "Dar lasă că urmează să vină aurolacii ăia mari cu girofare", râde singur de poanta făcută. După mai multe ture pe la Universitate vedem o gaşcă subţire, care dădea de lucru poliţiştilor la concertul ce sărbătorea unirea Basarabiei cu ţara. Aurolacii s-au întâlnit în faţa Facultăţii de Istorie cu două tinere de la o organizaţie nonguvernamentală. "Mergem să facem analize, să vedem dacă avem TBC", spune Ana, şi ea proaspăt fugită dintr-un centru unde fusese dusă "la păstrare" pentru Summit. Una dintre cele două oengiste explică: "Mai mult îi stresează cu Summit-ul. Seara îi bagă în centre, dimineaţa le dau drumul sau fug ei".


"CĂMINIŞTI". Într-unul din centrele în care sunt duşi copiii străzii, la Pinocchio, în Sectorul 1, au fost aduşi de la 1 martie, doar de pe raza sectorului, 80 de copii ai străzii, majoritatea aurolaci. "Acum mai sunt în centru cam 20 dintre cei adunaţi. Nu am primit vreo dispoziţie specială pentru evenimentul NATO. Ni s-a spus să nu creăm probleme", a spus consilierul asistent din cadrul centrului, Mirela Păun. Astfel că în decurs de două zile, de exemplu, au fost aduşi în jur de 20 de copii. "Au fost aşa de multe intrări în centru, pentru că s-a implicat şi Jandarmeria de data asta. Mulţi au fugit, consumatorii de aurolac fug cel mai adesea". Aceasta a precizat că luna trecută, de exemplu, numărul aurolacilor culeşi de pe străzi a fost mult mai mic.


Alexandru e unul dintre puştii de pe stradă care s-a lăsat convins să rămână în centru şi să se lase de pungă. Are 16 ani, părul vopsit roşcat, chică şi cercel în ureche. Acum câteva zile a fost luat de poliţişti şi adus la centru vrând-nevrând. "Au zis că ne împuşcă dacă ne prin pe stradă zilele astea cu summit-ul. Nu ştiu exact de ce. Ştiu că vin nişte preşedinţi la Bucureşti. «Staţi, mă, măcar acuma la centre, că vă rup cocoaşa»", povesteşte că i-ar fi zis poliţistul care l-a prins. (Diana Rotaru, Ionela Gavriliu)




Şi Litoralul este gata de Summit!

La începutul lunii aprilie, Litoralul va deveni cea mai păzită zonă, după Bucureşti, iar pregătirile pentru primirea preşedintelui american, George W. Bush, şi a staff-ului care îl însoţeşte au intrat în linie dreaptă. Au fost montate camere video de supraveghere, iar gurile de canalizare au fost sudate. Deşi nu se ştie dacă cei doi preşedinţi, al SUA şi al României, vor alege pentru deplasare calea rutieră sau cea aeriană, autorităţile locale s-au preocupat de curăţenie mai mult ca niciodată. Au fost plantate flori, s-au văruit pomii şi bordurile, s-au săltat maşinile abandonate de pe trasee, iar coşurile de gunoi vor fi şi ele ridicate.


Pe lângă întâlnirile la nivel înalt, Litoralul este vizat şi de turişti care vor putea veni la mare în perioada Summit-ului. Motiv pentru care hotelierii s-au pregătit cu tot felul de oferte să îi atragă, dar şi cu programe de distracţie. Scafandrii militari verifică podurile şi zona ţărmului, iar fregatele şi navele militare vor monitoriza apele teritoriale ale Mării Negre şi Dunărea, acţiuni pentru care aproape 2.000 de militari de la forţele navale au fost dispuşi în dispozitivul de securitate. În zona staţiunii Neptun, unde se află vila de protocol prezidenţială, fregatele marinei militare vor monitoriza marea, scafandrii de luptă vor fi mobilizaţi pe zona de control, iar poliţiştii de frontieră vor patrula pe plajă cu ATV-uri. Vizita lui George W. Bush pune în gardă şi personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, cărora nu li se va permite să îşi ia zile libere la începutul lunii. Şi medicii veterinari au un program încărcat, aceştia verificând alimentele de la restaurantul hotelului Doina, unde va fi cazat staff-ul preşedintelui SUA, dar şi celelalte locaţii, unde hrana va fi asigurată prin catering.
  • Emilia Sava

×
Subiecte în articol: special s-au