x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Caracatiţa imobiliară

Caracatiţa imobiliară

de Iulia Barbu    |    10 Iul 2007   •   00:00
Caracatiţa imobiliară

Băieţii deştepţi din imobiliare au trecut la impărţirea prăzii din nordul Bucureştiului - cele 60 de hectare de verdeaţă ale institutului pomicol. In spatele dosarelor ce primesc avizele autorităţilor nu se găsesc vechii proprietari, ci afacerişti, avocaţi, cămătari şi chiar funcţionari publici. Miza sunt banii, foarte mulţi bani, de ordinul zecilor de milioane de euro.

Băieţii deştepţi din imobiliare au trecut la impărţirea prăzii din nordul Bucureştiului - cele 60 de hectare de verdeaţă ale institutului pomicol. In spatele dosarelor ce primesc avizele autorităţilor nu se găsesc vechii proprietari, ci afacerişti, avocaţi, cămătari şi chiar funcţionari publici. Miza sunt banii, foarte mulţi bani, de ordinul zecilor de milioane de euro.

Dosarele de retrocedare pentru zona de nord a Capitalei se ţin lanţ. Să ratezi o bucată de teren care te face milionar peste noapte se traduce prin eşecul vieţii tale. In Băneasa, preţul unui metru pătrat variază intre 1.500 şi 2.000 de euro. Jurnalul Naţional a relatat in numeroase rănduri modul in care diverşi oameni de afaceri iau hectare intregi de verdeaţă prin tertipuri sau cumpărări de drepturi litigioase. Partea savuroasă a afacerilor este cea din spatele hărtiilor. Culisele acaparărilor imobiliare ascund bani, relaţii, prietenii. Toate armele sunt aruncate in joc de cei care ştiu să fenteze legea şi au şi capitalul necesar ca să o facă. In timp ce autorităţile işi dau acordul tacit pentru distrugerea ultimelor zone verzi ale Bucureştiului, băieţii deştepţi din afacerile imobiliare işi impart frăţeşte prada de război.

OFICIAL. In urmă cu o săptămănă, alte patru dosare de retrocedare au trecut "testul" autorităţilor, găsindu-şi loc in buzunarele generoase ale pretendenţilor. Pănă in acest moment, mai bine de zece hectare din terenul unităţii pomicole au fost smulse in numele retrocedării. Staţiunea mai are in jur de 40 de hectare, iar "show-ul" este departe de a se fi incheiat. Daniel Drăgan, noul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), a semnat, in urma unor procese, trei protocoale de predare pentru terenul din incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa. Pasul următor a fost reconstituirea dreptului de proprietate pentru cei trei petenţi, Primăria Sectorului 1 semnănd la scurt timp punerea in posesie. Noii proprietari din Băneasa sunt, cel puţin pe hărtie: Dumitru şi Lupu Cristina, cu 15.800 metri pătraţi, Tache Iolanda, cu o suprafaţă de 19.000 metri pătraţi, şi Haram Adriana, cu un teren 20.000 metri pătraţi.

ACTORII. Pentru terenul valoros al unităţii pomicole din Băneasa se duc lupte grele. S-au făcut alianţe, s-au legat prietenii, s-au creat grupuri. Băieţii deştepţi din imobiliare se diferenţiază in funcţie de categoria in care prestează. Avem cunoscători, foşti avocaţi, cămătari şi nu in ultimul rănd funcţionari publici. Cea mai puternică grupare este cea a lui Gigi Becali, care şi-a consacrat de altfel poziţia datorită afacerilor cu pămănt. El este reprezentat in teren de Virgil Tudorache. Finul latifundiarului a cumpărat numeroase drepturi litigioase pentru "averea" din zona de nord. Se pare că, pănă in acest moment, unicul succes al grupului este dosarul Tache Iolanda, recent aprobat de autorităţi. Jurnalul Naţional a relatat insă cu un an in urmă faptul că Becali cumpărase drepturile litigioase ale unui boier pentru 27 de hectare in Băneasa. Afacerea este departe de o finalizare fericită, aşa că oamenii lui Gigi au inceput să lucreze pe dosare mici, cu miză mai mică, dar cu şanse mult mai mari de reuşită. Pe tabla de şah din Băneasa, Viorel Tudorache are mai multe dosare. In funcţie de căt de bine se mişcă lucrurile, Becali recunoaşte sau nu rolul pe care il joacă finul său pe piaţa imobiliară a Capitalei.

AVOCAŢII. Un al doilea grup care se luptă pentru terenul din Băneasa este cel al unor foşti avocaţi. Nici acesta nu este străin Jurnalului Naţional. Ei sunt cei care au decapitat colecţia naţională de soiuri de duzi şi s-au ales cu 2,8 hectare in nordul Bucureştiului, in apropiere de DN 1. Grupul numără doar doi membri: Iulian Capeti şi Iulian Marin. La vremea respectivă, cotidianul nostru a relatat modul in care aceştia au cumpărat drepturile litigioase ale vechilor proprietari din zona institutului sericicol. Afacerea lucrată ca la carte nu a atras atenţia instituţiilor competente, in ciuda numeroaselor demersuri realizate de cotidianul nostru. Cei doi au aplicat, se pare, aceeaşi metodă şi in cazul unităţii pomicole, unde au in joc mai multe dosare de retrocedare. De altfel, cei 15.800 metri pătraţi, care au primit votul autorităţilor săptămăna trecută, le aparţin.

CĂMĂTARII. Aceştia se implică pe piaţa imobiliară in stilul lor caracteristic: imprumută bani pentru cumpărarea unor drepturi succesorale. Ulterior ei devin titularii drepturilor garate prin sume colosale. Jurnalul Naţional a şi publicat o convenţie semnată intre Viorel Tudorache, finul lui Becali, şi căteva persoane din lumea interlopă, prin care se puneau la bătaie 600.000 de euro pentru blocarea unui dosar de retrocedare, cel al colonelului Marinescu. Dar drepturile litigioase in acest dosar au fost cumpărate de grupul Capeti - Marin. Surse apropiate ziarului nostru au confirmat intervenţia unui grup de cămătari şi in momentul in care, in urmă cu o săptămănă, au fost semnate cele trei dosare de retrocedare. De această dată ar fi fost vorba despre Gică Alexandru şi fraţii Benga, cunoscuţi lumii interlope din Sectorul 4.

JUCĂTORUL SOLITAR. Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo, a fost cel care a deschis practic cutia Pandorei din Băneasa. Copaci a obţinut primul titlul de proprietate pe terenul unităţii pomicole. Incă din luna ianuarie a acestui an el a primit 2,8 hectare, in apropiere de DN 1. Dosarul reprezentat de Copaci este pe numele lui Petru Bleancă. Contactat telefonic, directorul clubului a negat orice legătură cu afacerea de mai sus.

FUNCŢIONARII PUBLICI. Gurile rele vorbesc despre o inlesnire a unui dosar de retrocedare in Băneasa pentru un ieşean de-al Mioarei Mantale. Nicoară Viorel este administratorul a două societăţi din Iaşi: CAV SRL şi VOIEVOD SRL. Prima se găseşte in lichidare, iar cea de-a doua in reorganizare judiciară. Omul de afaceri va primi jumătate din cele 12 hectare ale proprietarului de drept Preda Natalia. Femeia vine cu terenul şi cu dreptul, iar Nicoară participă la afacere cu... "increderea". Mioara Mantale a negat orice legătură cu omul de afaceri din Iaşi: "Eu nu am favorizat nici un dosar. In comisie sunt 12 membri, iar eu nu discut cu petenţii. Nu il cunosc pe Nicoară Viorel". Intre timp, dosarul cu cele 12 hectare de verdeaţă a trecut cu lejeritate prin Comisia Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar. Odată validat, dreptul de proprietate este greu de contestat. Cele 12 hectare işi vor găsi fără indoială locul pe harta verde din nordul Bucureştiului

Cursa umilinţei pentru nordul Bucureştiului

Patrimoniul de verdeaţă al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a rezistat cu greu pănă in acest moment. Nu a făcut-o insă datorită opoziţiei şi străduinţei autorităţilor, ci din cauza luptelor de culise care au blocat terenul atăt de răvnit. Asediul asupra pămăntului a durat atăt căt cei interesaţi să işi impartă captura. Norocul este, pare-se, de partea celor care se văd moşierii de măine. Daniel Drăgan (foto), noul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, a declarat: "Eu aş semna toate dosarele pentru unitatea pomicolă. Dacă le-aş avea pe masă acum, intr-o zi aş rezolva toată această problemă, care ţine de prea mult timp. O să mă retrag din toate procesele in care ADS este parte." La marginea jocului vor rămăne intotdeauna cei cu dreptatea in mănă, dar care nu au bani, pile sau curajul să semneze diverse contracte care le promit imbogăţirea peste noapte..

×
Subiecte în articol: special terenul băneasa hectare