x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carol al II-lea, calator in croaziera placerii

Carol al II-lea, calator in croaziera placerii

19 Apr 2004   •   00:00

Un barbat considerat nesatios din punct de vedere sexual, in mijlocul a trei femei frumoase: Elena Lupescu - amanta oficiala, Livia Auschnit - vampa, si domnisoara Malaxa - fecioara. Toti patru pe un elegant iaht, ce avea sa fie scena unor pasiuni amoroase dezlantuite. Insemnarile scriitorului Petre Pandrea (Magazin istoric, mai 2002) evoca un episod din viata lui Carol al II-lea, care ar fi putut fi subiectul unui film interzis minorilor.

Personajele centrale ale epocii 1930-1940 erau Elena Lupescu si Nicolae Malaxa (sotia sa era incuscrita cu nepotul Elenei Lupescu), magnatul industriei romănesti intre cele doua razboaie mondiale. Reusita afacerilor lui Malaxa se baza si pe stransa prietenie „de afaceri" cu cuplul Carol-Elena Lupescu. Elena era prietena cea mai buna a sotiei lui Malaxa si o musafira de pret a familiei. Industriasul isi detesta sotia, considerand-o frivola, dar aceasta nu l-a impiedicat, prin 1933, sa-si trimita fiica, de 17 ani, intr-o croaziera de la Constanta la Istanbul, pe iahtul regal „Luceafarul", intr-o companie „selecta": Carol al II-lea, Elena Lupescu, Livia Auschnit - sotia unui alt magnat al timpurilor, Max Auschnit. Iahtul s-a transformat in scena unor pasiuni dezlantuite, cu nimic mai prejos de vremurile noastre.

Iuresul amoros

Pentru Carol, croaziera s-a dovedit a fi „mana cereasca". El, un barbat cu un apetit sexual peste limita, in mijlocul a trei femei frumoase: Elena - amanta oficiala, Livia Auschnit - vampa si domnisoara Malaxa - fecioara. Conform memoriilor lui Pandrea, fecioara nu a rezistat avansurilor lui Carol, care, la randul lui, nu a ratat sansa de a deveni primul barbat din viata ei. Livia Auschnit nu putea asista, neputincioasa, la balansul lui Carol intre proaspata deflorata si amanta cu state vechi. Ea a considerat croaziera momentul propice pentru a i-l „sufla" pe Carol, Elenei Lupescu. Culmea este ca, cele doua mai aveau un obiect comun al pasiunii, in persoana lui Ernest Urdareanu, ministru al Curtii Regale. Astfel, totul s-a incheiat cu un scandal intre cele doua dame, nu pentru Carol, ci pentru Urdareanu! Cu ce s-a ales dupa „croaziera sexului" domnisoara Malaxa? Inginerul Malaxa si-a retras odrasla din mediul rau-famat, expediind-o la Paris, insotita de sora lui, o profesoara severa. Pentru a-i „repera" onoarea, i-a gasit, mai tarziu, un sot tanar - un medic sarac, devenit mai tarziu o somitate in domeniu, pentru a o vindeca de amintirea „taurului regal".

Cuplul indistructibil

Lasand la o parte insemnarile lui Pandrea, se pare ca, tanara Malaxa isi considera virginitatea un pret bun pentru a-l face pe Carol sa renunte la Elena Lupescu. Cum sa nu fie un rege atras de virginitate? Degeaba insa. Elena si Carol isi puneau coarne reciproc, dar ii uneau prea multe pentru a se desparti. Se pastrau aparentele foarte bine: Carol iesea la „vanatoare de femei", iar Elena trecea din dormitorul lui in cel al lui Urdareanu.

Ministrul Curtii Regale detinea si el anumite „atuuri" care atrageau femeile, precum lampa mustele. Regele cunostea situatia, dar era fericit ca isi poate continua aventurile amoroase nestingherit. Elena cunostea si ea situatia, dar era satisfacuta ca primea de la el cadouri de pret. Unul din elementele ce ii unea era si priapismul lui Carol al II-lea. Priapismul nu este o afectiune sexuala, ci o boala a sangelui care da manifestari legate de organul sexual al barbatului. Boala are trei faze, ultima, faza cronica, conducand la impotenta. Istoricii consemneaza ca Elena Lupescu ii intelegea perfect boala si il stapanea perfect pe Carol, din punct de vedere psihologic.

Din 1925, cand Elena devenise metresa regelui Carol al II-lea, jurnalistii o descriau cu cele mai jignitoare cuvinte. Ei considerau ca toate deciziile politice dezastruoase ale regelui au fost inspirate de „Lupeasca", iar ministrii solicitau alungarea ei. Se vehicula chiar varianta ca ea i-a fost prezentata de catre seful Regiei de cinematografie din acea perioada, care ar fi avut si un fel de afacere proprie: se ocupa cu albume foto sexy si porno si plasa diferite domnisoare protipendadei bucurestene. La un moment dat, printre numeroase alte fete pe care i le plasase lui Carol al II-lea, care era unul dintre clientii sai, s-ar fi numarat si Elena Lupescu.

Legatura cu Elena, pe care Carol al II-lea o alinta Duduia, era insa mai puternica decat orice presiuni politice. „Aceasta femeie, mai degraba ispititoare decat frumoasa, l-a ingenuncheat pe viata pe cel care a fost numit «regele playboy»", nota Constantin Argetoianu.

Camarad de escapade

Cine era, de fapt, acest Ernest Urdareanu, destul de prezent in povestile amoroase ale regelui? Ca ministru al Curtii regale, avea un rol important in administrarea averii din tara si din strainatate a lui Carol al II-lea. A profitat si el de aranjamentele financiare ale regelui, aranjandu-si mari afaceri, ca membru al consiliilor de administratie a unor importante intreprinderi. Urdareanu, cel ascultat orbeste de Carol al II-lea este acela care, la 27 iunie 1940, il trezea din somn pe monarh la ora doua noaptea, pentru a-i spune urmatoarele: „Molotov, comisarul pentru Afaceri Externe al Uniunii Sovietice a transmis ambasadorului nostru la Moscova nota ultimativa privind cedarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord". Spre sfarsitul domniei lui Carol al II-lea, Urdareanu a pierdut increderea regelui dar, pana la urma, a fugit din tara impreuna cu regele. Au impartit femeile, au impartit si ultima „aventura"...

Cu toate ca fostul suveran Carol al II-lea a abdicat la 5 septembrie 1940, Elena Lupescu nu a disparut din viata lui. Au urmat peregrinari prin Europa, apoi in Cuba si Mexic. In 1946, Duduia a inceput sa se simta tot mai rau si, in perspectiva unei insuportabile despartiri, Carol i-a indeplinit si ultimul capriciu, casatoria, la 3 iulie 1947, in Brazilia. La cateva zile dupa ceremonie, Elenei i s-a acordat titlul de Alteta Sa Regala Printesa Elena de Romania. Se spune ca dupa acordarea acesti titlu Elenei au inceput sa circule „vorbe de duh" printre aristocratii romani retrasi la Paris: „Deh, la cate Altete i-au mototolit asternuturile, ce mai conteaza una in plus?".

Roxana Roseti


Un avangardist al amorului

In 1925, regina Maria nu ezita sa-si considere fiul, Carol al II-lea, „un om bolnav, un om obsedat". Tatal sau, Ferdinand, ii gasise si o porecla - „Creanga putreda", pe care considera ca trebuie sa o taie, pentru a salva coroana. Constantin Argetoianu noteaza in memoriile sale ca, prin 1934, regele iesea cu un Buick decapotabil - un „aspirator" de femei pe atunci, la agatat. Se ducea in zona Academiei si Batistei, sa isi aleaga prostituatele. Fetele care ajungeau in patul regal erau platite cu 100 de lei. Un fleac, dar fetele castigau „cota de piata". Toata lumea romaneasca stia de existenta Elenei Lupescu in viata principelui mostenitor. Dar scandalul era si mai mare in strainatate. Carol nu prea era la curent cu faima lui pe alte meleaguri dar, intr-o calatorie la Londra, a observat, cu stupoare, doua personaje care ocupau prima pagina a ziarelor: el si Elena Lupescu. Deja scandalizase curtile regale ale Europei. Aventurile sale in India, Ceylon, Birmania, China , Japonia, Hawai, il facusera un precursor al turismului sexual practicat in prezent de europeni. Dupa unele rapoarte ale Foreign Office-ului, la curtea regala romaneasca domnea „o nesatioasa patima pentru destrabalarea fara cumpat". Vlastarele regale din lume aveau un zambet mai mult decat jenat cand se vorbea despre „avangardistul sexual" Carol. Dar, prolifica scriitoare de „romane roz", Barbara Cartland, nu s-a jenat cand i-a descris viata, in „The scandalous life of king Carol" (1957). Cartea incerca, printre multe altele, sa redea ceea ce se stia demult printre cei de la Palat: Carol al II-lea avusese, in adolescenta, un preceptor homosexual, elvetianul Arnold Mohrlen, pasionat de botanica, Biblie si idealuri republicane.


Prea socant pentru America

Una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei americane, regizorul D.W.Griffith (1880-1948; printre filmele regizate de el se numara si „Nasterea unei natiuni", pelicula considerata istorica in SUA), isi dorea foarte mult sa ecranizeze viata Ioanei Lambrino (de stirpe fanariota, intrata in istoria scandaloasa a Romaniei sub numele de „Zizi") - prima iubita a regelui, imediat dupa ce o ecranizase pe cea a presedintelui Abraham Lincoln. Carol urma sa aiba un rol principal, dar, fatalitate! Dupa ce meticulosul regizor a efectuat o documentare profunda privind viata aventuroasa a lui Carol, a renuntat. Gurile rele, incitate si de condeiul intepator al presei, spuneau ca Griffith n-ar fi putut introduce in scenariu aventura printului cu nevasta unui sef de gara, „idila" in urma careia au venit pe lume doi copii - dupa marturisirile fostului prim-ministru Marghiloman - sau alte orgii, prea socante pentru America puritana de atunci. Astfel, dinastia romana a ratat sansa unica de a ramane in istoria cinematografiei, din cauza proastei reputatii a lui Carol al II-lea.


CONTINUARE: Amor intelectual, desfrau si drame

×
Subiecte în articol: special viata carol ii-lea lupescu elena malaxa