x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cartier de vile platit si de stat

Cartier de vile platit si de stat

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    07 Dec 2006   •   00:00

Expertiza testamentului, in baza caruia Ion Radu Fotino a revendicat mai multe proprietati,  prin-tre care si cartierul Henri Coanda, demonstreaza ca acesta este un fals. Statul a alocat o subventie  guver-namentala de peste 10 milioane de dolari pentru  con-struirea cartierului de lux.

ANCHETA - Dosarul cartierului Henri Coanda a ajuns pe masa procurorilor anticoruptie
SCUMPIRE. Pretul caselor din cartierul de lux Henri Coanda a crescut cu 5%

Cartierul de lux Henri Coanda, construit prin ANL, a beneficiat de o subventie din partea statului in valoare de 29 de milioane de RON. Mai multe proprietati care au apartinut unei familii de mosieri au fost revendicate de Ion Radu Fotino, pe baza unor documente controversate. Cazul a fost preluat de Directia Nationala Anticoruptie.

In luna august, Jurnalul National scotea la iveala povestea testamentului in baza caruia Ion Radu Fotino sustine ca este mostenitorul terenului pe care se construieste cartierul ANL Henri Coanda. Acum, aceasta poveste se afla pe masa procurilor de la Directia Nationala Anticoruptie. "Procurorii anticoruptie cerceteaza fapte comise prin folosirea unui testament fata de care exista suspiciuni ca a fost falsificat, fiind folosit ulterior in vederea retrocedarii unor suprafete de teren amplasate in intravilanul municipiului Bucuresti (pe raza Sectorului 1) si in orasul Voluntari, dar si in judetele Teleorman si Calarasi. Competenta DNA a fost atrasa de faptul ca valoarea terenului revendicat depaseste pragul de un milion euro. Cercetarile vizeaza infractiunile de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie.

EXPERTIZA TESTAMENTULUI. Nicola Gheorghe, expert criminalist, a expertizat grafic si tehnic semnaturile lui Radu Lazarescu aflate pe trei documente diferite. Din expertiza grafologica a testamentului, ceruta de contractantii caselor, reiese ca semnatura de pe testamentul adus la redactia Jurnalului National de Andra Rasnoveanu si folosit in instanta nu este cea a lui Radu Lazarescu. Pe baza acestui testament, Ion Radu Fotino a depus in anul 2001 prima cerere de revendicare la Primaria din Voluntari pentru 13 hectare, la care anexeaza o copie dupa certificatul de unic mostenitor. La scurt timp, Fotino a cerut revendicarea a 26,5 hectare de teren. Cu ajutorul acelorasi certificate, Fotino a revendicat un teren de 144 de hectare din Teleorman, pe care l-a si castigat, dupa cum ne-a declarat Andra Rasnoveanu, mandatara acestuia, si un alt teren situat in comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Terenul a fost expropriat in anul 1949. "Noi revendicam dintr-un act de la 1949. Fotino are de recuperat cam 88 de milioane de lei la Banca Romaneasca", ne-a declarat in luna august unul dintre avocatii lui Fotino. La data de 16 ianuarie 2003, in sedinta Consiliului Local Voluntari s-a rediscutat dosarul depus de Fotino in calitate de mostenitor al lui Lucian Bildirescu. Atunci, Marian Tipluica, reprezentant al Comisiei Judetene Ilfov, a propus inaintarea dosarului la Comisia Judeteana Ilfov pentru inscrierea suprafetei de 26,5 hectare.

MORILE SI TERENUL. Ion Radu Fotino a depus la Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului trei notificari, in baza Legii 10 din 2001, prin care revendica mai multe terenuri din judetele Teleorman si Calarasi. In prima notificare, Fotino solicita acordarea de masuri reparatorii pentru o moara si un teren situate in comuna Baneasa din judetul Teleorman, detinute de o societate comerciala. In luna februarie 2002, mai solicita restituirea in natura a unei constructii in suprafata de 800 de metri patrati si a terenului aferent de 4.200 de metri patrati din comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Tot din comuna Ulmeni, Fotino mai cerea restituirea in natura a unei mosii compuse dintr-un conac, o moara si terenul aferent acestora, detinute de SC Ilsa SA Calarasi. "Prin trei decizii consecutive din noiembrie 2004 s-a hotarat respingerea notificarii, nefiind depuse actele de proprietate si cele care atesta calitatea de mostenitor", ne-a declarat directorul AVAS, Mioara Iordache. Cele trei decizii ale AVAS au fost atacate in instanta de Fotino.

BANUL PUBLIC. Statul a acordat o subventie de peste 10 milioane de dolari pentru 564 de persoane care beneficiaza de case prin credit ipotecar in cartierul Henri Coanda. Directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte ne-a informat ca pentru organizarea unei noi licitatii pentru executia lucrarilor erau necesare: rezilierea contractelor de antrepriza generala si rezilierea contractelor incheiate in forma autentica intre beneficiari si constructori. In conformitate cu prevederile Codului Civil si a Legii numarul 36/1995 privind legea notarilor publici, toate contractele de construire incheiate in forma autentica vor putea fi anulate pe calea instantelor judecatoresti. In cazul rezolvarii problemelor de mai sus, organizarea unei noi licitatii pentru desemnarea constructorilor ar fi insemnat si schimbarea pretului/mp fata de cel pentru care s-au incheiat contractele de mandat incepand din anul 2004. Ceea ce inseamna ca, odata modificat pretul caselor, prin scumpirea cu 5% se modifica si pretul pe metru patrat. In schimb, licitatia pentru atribuirea noilor contracte nu a mai avut loc, pentru ca s-a apelat la un act aditional.

GHEORGHE POPESCU. Prima casa din acest cartier va fi data in folosinta in trimestrul doi al anului 2008

SCUMPIRILE. O data cu decizia Judecatoriei Buftea de a debloca lucrarile pe partea de Voluntari, oamenii au avut surpriza sa constate scumpirea caselor. "Scumpirea caselor cu 5% a fost stabilita in urma negocierilor cu constructorii care au solicitat actualizarea valorii contractelor initiale semnate in 2004, in euro, din cauza cresterii preturilor materialelor de constructii", a declarat Gheorghe Popescu. Insa, dupa negocierile care au avut loc intre ANL si constructori, mai multe firme de constructii s-au retras. Mai multi beneficiari de locuinte prin credit ipotecar nu au fost intrebati daca sunt de acord cu aceasta scumpire, cu toate ca pretul locuintei specificat in contract era unul ferm. "Aceste case sunt la preturi mult sub pretul pietei. Daca iei de pe piata o casa acum, este mai scumpa daca iei in cartierul Coanda. Aceste contracte s-au incheiat in euro acum trei ani. Eu ceea ce am facut si sper ca am reusit sa salvez proiectul. Sunt doi actori aici. Constructorii si beneficiarii. Ei au fost de acord cu scumpirea", a declarat ministrul-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.

"Costurile de constructie nu pot fi stabilite decat cu firmele care executa lucrarile. Eventualele obiectii ale beneficiarilor privind majorarea de 5% ar fi avut ca rezultat retragerea tuturor societatilor de constructii, deoarece acestea nu mai doreau sa execute lucrarile la valorile contractelor initiale de antrepriza generala din 2004", sustine Gheorghe Popescu. Cu toate acestea, 13 firme au renuntat la contractele de executie a caselor din cartierul Henri Coanda, dar si-au cedat contractele pe care le aveau semnate cu ANL altor firme. "Agentia nu a dorit sa modifice valorile contractelor initiale, dar s-a vazut nevoita sa faca acest lucru (...) reusind sa mentina majorarea la un nivel acceptabil. Firmele care s-au retras din acest proiect au dorit o majorare mult mai mare a valorii contractelor de circa 20%-25% decat cea acceptata de catre ANL in urma negocierilor - 5%", ne-a comunicat Gheorghe Popescu. "5% nu reprezinta nimic, constructorii pierd. Otelul beton era acum un an 14.000 kilogramul, acum e peste 18.000. Cine-i de vina? Nu eram tributar la toate materialele energofage. Si il faceam. Pentru ca gazul se mai scumpeste. Toate materialele care consuma gaz metan si energie sunt cvasimonopoluri. Si pretul se mareste in euro", sustine Gelu Sorescu, patronul firmei SCIT SA, care si-a cesionat contractul de construire.

CONCESIONARI. Anul acesta, 13 firme au renuntat la contractul cu ANL, cedand lucrarile altor firme alese tot de ele, dar cu acordul Agentiei. ANL motiveaza retragerea firmelor astfel: firmele care s-au retras din acest proiect au dorit o majorare mult mai mare a valorii contractelor (circa 20%-25%) decat cea acceptata de catre ANL in urma negocierilor (5%). Sa presupunem ca motivarea aceasta sta in picioare. Ne intrebam atunci ce interes au avut aceleasi firme care au renuntat la contract sa aduca alte firme care ar lucra pe bani putini. Firma SCIT SA, condusa de Gelu Sorescu, a renuntat la contract de peste 3 milioane de euro in favoarea societatii Global Transco SRL, patronata de Doroftei Petru. "In momentul in care un an m-ai oprit, am toate motivele sa reziliez contractele. Eu am dat niste oameni afara. Santierul meu era de vreo 3 milioane de euro. Am fost singurul care mi-am imprejmuit cu gard. Eram singura firma care aveam lucrarile demarate intr-o anumita ordine. Si ma opreste. Mie mi-a facut o paguba. Eu am cesionat lucrarile unei firme cu acordul ANL", a declarat Gelu Sorescu. Dupa ce Agentia Nationala pentru Locuinte si-a dat acordul, mai multe firme si-au cesionat lucrarile. Motivul invocat de firme a fost acela ca locuintele se construiesc ieftin.

Firma CONCAS SA Buzau, patronata de Ionel Gangu, presedintele Camerei de Comert Buzau, a primit de la societatea ARCOM SA, infiintata inainte de 1989 de Securitate si apoi privatizata in anul 1990, contractul de construire de locuinte in cartierul Coanda.

INTERMEDIARI. Societatile Comnord, Comcontractor si Cominco si-au "predat" o parte din contracte firmei Iulcover Group din Targoviste, unde primarul orasului Targoviste, Iulian Furcoiu, este actionar. Unul dintre actionarii firmei Iulcover, Veronel Tomescu, ne-a declarat: "Din cauza domnului primar am luat lucrari in Bucuresti, ca sa nu fie probleme. Anul acesta avem o pierdere de 10%, pentru ca in cartierul ANL Henri Coanda se construieste foarte ieftin". Societatea Comnord SA il are ca actionar majoritar pe Sorin Creteanu, care detine 57,49% din numarul de actiuni, si ii are ca asociati pe Tivichi Stere, cu 6,14%, iar off-shore-ul cipriot Naveco Limited detine 33,35% din firma. Firma Comcontractor a mai intermediat cesionarile de lucrari dintre societatile Cominco si Comnord catre Build Trust 2000.

Societatea Condor Paduraru si-a cesionat lucrarile firmei Antrepriza Constructii Montaj Lirtrac SA, care apartine Consiliului General al Municipiului Bucuresti, unde apar ca cenzori Constantin Miu si Buzduga Dumitru, director executiv al Directiei Buget din cadrul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti. Administratorii firmei sunt Vladimir Sommer (seful de cabinet al primarului Adriean Videanu), Lenuta Boncota, director executiv adjunct al Directiei Venituri din cadrul Primariei Generale, si Ilie Valeriu, director executiv adjunct al Directiei transporturi, drumuri si sistematizarea circulatiei. Cenzorul Constantin Miu si Stefan Ivanovici sunt asociati la Elite Consulting cu Gheorghe Iliescu. Cei doi sunt experti contabili, respectiv cenzor la Nova Bank si la Centrul de Afaceri Romano-Rus, firme controlate de controversati investitori rusi, cum ar fi Alexey Voskoboy, Iurie Cecan, Anatoly Patron si Serghei Vlasov, aflati in legatura cu serviciile secrete de la Moscova. Bancii Nova Bank i-a fost retrasa licenta de curand, din cauza faptului ca nu a mai avut lichiditati, foarte multi bani fiind trimisi in afara tarii. Condor Paduraru si-a mai cesionat o parte din lucrari firmei Antrepriza Constructii Montaj numarul 4 Bucuresti, unde administratia este asigurata de Constantin Petre si detine 8,07% iar actionar majoritar este Florian Walter. Printre actionari se mai regasesc Viorel Constantin Ene, iar ca cenzor apare Rodica Ifrim. ACM 4 se afla sub protectia lui Florian Busca, fost consilier PSD la Primaria Capitalei si finul lui Miron Mitrea.

Finalizarea caselor

Primele case din cartierul Coanda trebuiau finalizate inca din toamna anului 2004. In luna august a acestui an, directorul general Gheorghe Popescu, prezent pe terenul pe care se construieste cartierul, sustinea ca "proiectul nu putea fi abandonat si acest lucru a fost lamurit. In cel mai scurt timp, Agentia Nationala pentru Locuinte va relua lucrarile pe aceasta zona (n.r. - zona Voluntari) si vom incerca sa recuperam timpul pierdut". Primaria Sectorului 1 a eliberat autorizatii de construire pentru cartierul Coanda inca din luna octombrie a anului trecut. Lucrarile nu au fost incepute din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Conform normativelor in vigoare in domeniul constructiilor, lucrarile de executie se sisteaza pe perioada de timp friguros. Perioada de timp friguros stabilita in aceste normative este cuprinsa intre 15 noiembrie si 15 martie. "Pana acum, nici o casa nu a fost finalizata. Prima casa din acest cartier va fi data in folosinta in trimestrul doi al anului 2008", a declarat Gheorghe Popescu.
×