x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cartierul Coanda - Justitia incepe sa faca lumina

Cartierul Coanda - Justitia incepe sa faca lumina

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    11 Aug 2006   •   00:00
Cartierul Coanda - Justitia incepe sa faca lumina

Controversata mostenire a Paulinei Bildirescu, revendicata de Ion Radu Fotino, ii poate aduce statului pierderi de peste un milliard de euro. In prima faza, Judecatoria Buftea a decis reluarea lucrarilor pe amplasamentul Cartierului Henri Coanda, dupa aproximativ un an. Daca se pierde procesul, fiecare cetatean al tarii trebuie sa contribuie cu 50 de euro la bugetul statului.

Judecatoria Buftea a decis reluarea lucrarilor pe amplasamentul Cartierului Henri Coanda, pe zona Voluntari. Lucrarile au fost sistate la cererea lui Ion Radu Fotino de catre Judecatoria Sectorului 1, in urma cu un an. Daca acum cateva saptamani, presedintele ANL declara ca nu are nimic de pierdut daca acest amplasament se face sau nu se face, acum este de alta parere. "Proiectul nu putea fi abandonat si acest lucru a fost lamurit. In cel mai scurt timp, ANL va relua lucrarile si pe aceasta zona si vom incerca sa recuperam timpul pierdut", a declarat Gheorghe Popescu, presedintele ANL.

"DUPA POSIBILITATI". Jurnalul National a scris cu o saptamana in urma cum reprezentanta lui Ion Radu Fotino il acuza pe secretarul Primariei Voluntari, Marius Ghincea, ca ar fi introdus la dosar certificatul de legatar numarul 86, emis in septembrie 2000 de notarul Lucia Dumitrescu. Din acest certificat reiesea ca Fotino devine unic mostenitor si legatar universal de pe urma lui Lucian Bildirescu. Pe baza acestui certificat si in urma cererii formulate de Fotino la data de 29 octombrie 2001, Primaria Voluntari il inscrie pe acesta in anexa 38 sau anexa 39, cu 26,5 hectare "dupa posibilitati", scrie in propunerea primarului Voluntari catre Prefectura Judetului Ilfov. Cum Andra Rasnoveanu, reprezentanta juridica a lui Fotino, sustine ca nu a folosit un astfel de act, logica spune ca si inregistrarea in aceste anexe si cererea de retrocedare a celor 26,5 de hectare din zona Voluntari, de pe urma lui Lucian Bildirescu, ar trebui anulata. Camera Notarilor Publici sustine ca acest certificat nici macar nu exista in arhiva raposatei Lucia Dumitrescu. Certificatul de legatar numarul 36, emis de notarul Ion Negrea, in anul 2000, ii dadea posibilitatea lui Fotino sa revendice mostenirea lui Radu Lazarescu. Dar acesta din urma, abia in anul 2002, postmortem, prin certificatul de calitate de mostenitor numarul 33, emis de notarul Maria Gabura, devine, impreuna cu Adina Bildirescu, mostenitoriul lui Lucian Bildirescu. Fotino insa revendica intreaga mostenire a familiei Bildirescu, adica teren si o importanta suma de bani pe care Lucian Bildirescu o avea depusa la Banca Romaneasca in anul 1949.

DOVADA. Din acte reise ca Fotino e unic mostenitor si legatar universal al lui Lucian Bildirescu, culmea, inainte ca Radu Lazarescu sa-si intre in drepturi ca mostenitor al celui din urma, a declarat Traian Plesca, unul dintre nemultumitii contractanti. Daca trei expertize extrajudiciare intocmite de experti autorizati demonstreaza ca terenul revendicat de Fotino nu se suprapune pe terenul Coanda, ne intrebam de ce autoritatile locale, judetene si justitia nu au verificat veridicitatea documentelor depuse de Fotino, in calitate de unic mostenitor? O alta dovada ca terenul revendicat de Fotino nu se afla pe amplasamentul Henri Coanda o reprezinta un contract de vanzare-cumparare din anul 1950, prin care Eliza Lazarescu ii vinde 7,5 hectare de teren unui anume Nicolae Ionescu. Partea de sud a terenului vandut are ca limita drumul comunal de acces la Soseaua Pipera.

ALTE REVENDICARI, ACELEASI ACTE. Cu ajutorul acelorasi certificate, Fotino revendica un teren de 144 de hectare din Teleorman, pe care il si castiga, dupa cum ne-a declarat mandatara acestuia, si un alt teren situat in comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Acest teren are o suprafata de 61,5 hectare, compuse din 50 hectare de teren arabil, curte si conac, vie si padure. Terenul a fost expropriat in anul 1949. "Noi revendicam dintr-un act de la 1949. Fotino are de recuperat cam 88 milioane de lei la Banca Romaneasca", ne-a declarat unul dintre avocatii lui Fotino. Din Raportul de evaluare a sumelor confiscate de Banca Nationala la data de 20 decembrie 1949, cerut de Fotino, reiese ca lui Lucian Bildirescu i-au fost confiscate la vremea aceea aproximativ 90 de milioane de lei. Adica echivalentul a 230 de miliarde de lei vechi. Prin urmare, daca Fotino castiga procesul, statul pierde sase milioane de euro, cu care va trebui sa-i despagubeasca pe contractantii caselor ANL, 230 de miliarde de lei vechi, bani datorati de Banca Romaneasca lui Lucian Bildirescu, terenul Henri Coanda in valoare de 1 miliard de euro si alte sute de hectare din Calarasi si Teleorman. Prin urmare, fiecare roman ar trebui sa scoata din buzunar peste 50 de euro, ca sa ajute statul roman sa plateasca eventualele datorii catre Fotino.

TESTAMENT
In urma cu o saptamana, Andra Rasnoveanu, mandatara lui Fotino, insotita de George Costin, primvicepresedinte al Blocului National al Revolutionarilor, ne-a adus la redactie testamentul lasat de Radu Lazarescu lui Ion Radu Fotino: "Testament. In dorinta de a respecta si dorinta sotiei mele, Alexandrina, las nepotului ei, Fotino Ion Radu , domiciliat... averea mea mobila si imobila. Bucuresti, 11 decembrie 1988". Semnatura lui Radu Lazarescu de pe testamentul lui Fotino nu coincide cu semnatura lui Lazarescu de pe certificatul de mostenitor numarul 869 din Arhiva Camerei Notarilor Publici Bucuresti, semnatura facuta cu doar trei ani inainte de scrierea testamentului.

FALSURI
Asociatia detinatorilor de lot Cartier Henri Coanda, impreuna cu Agentia Nationala pentru Locuinte, au depus plangeri impotriva Andrei Rasnoveanu, lui Ion Radu Fotino, Romulus Benone si Ion Tanvuia, pentru inselaciune, fals, uz de fals si abuz in serviciu, la Sectiile 3, 7 si 10 de Politie. La Sectia 7 de Politie s-a dat neinceperea urmaririi penale impotriva lui Romulus Benone, iar Parchetul a retrimis dosarul inapoi, pentru cercetari. In toate aceste cauze cei trei au fost reprezentati de avocatul Mihai Costea. Andra Rasnoveanu a depus, la randul ei, plangere penala impotriva secretarului Primariei Voluntari, Ghincea Marius. In luna martie, acesta fusese condamnat la sase luni de inchisoare, pentru fals.
×