x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casa Dante, ţintă imobiliară

Casa Dante, ţintă imobiliară

de Dorian Cobuz    |    21 Iul 2008   •   00:00
Casa Dante, ţintă imobiliară

Chiar sub gardul vilei de protocol în care doarme preşedintele Traian Băsescu se fac afaceri imobiliare care au un foarte important element de legătură: RA-APPS. Micuţa Stradă Dante a intrat în şantier şi se pare că nici vila de protocol Dante nu va scăpa furiei afacerilor pe bani grei.

Chiar sub gardul vilei de protocol în care doarme preşedintele Traian Băsescu se fac afaceri imobiliare care au un foarte important element de legătură: RA-APPS. Micuţa Stradă Dante a intrat în şantier şi se pare că nici vila de protocol Dante nu va scăpa furiei afacerilor pe bani grei.

 
Fondul imobiliar al fostei Gospodării de Partid a fost o vacă bună de muls pentru toate guvernările care s-au succedat după 1990. Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), instituţia care a preluat această zestre imobiliară, a fost de-a lungul anilor o gaură neagră acoperită de interese puse în slujba celor puţini, dar cu acces direct în cabinetele demnitarilor statului român.

 
SE PREGĂTEŞTE UN TUN. Încă din vara anului trecut, secretarul general al guvernului Tăriceanu, Ilie Bolojan, actualul primar al municipiului Oradea, a anunţat că RA-APPS, instituţie subordonată Cabinetului premierului, scoate pe piaţă o mare parte din fondul imobiliar administrat. 500 de astfel de imobile – jumătate dintre cele deţinute de regie – va face obiectul unor tranzacţii "în condiţiile pieţei", după cum s-au grăbit să ne asigure responsabilii guvernamentali. O primă constatare care se poate face este însă aceea că, în mod surprinzător, în acest fel RA-APPS va administra mai multe imobile cu chiriaşi constituind cazuri sociale, decît demnitari de stat. RA-APPS deţine mai multe imobile în care stau cu chirie, de exemplu, propriii angajaţi, iar înstrăinarea vilelor de protocol, aşa cum se întîmplă acum, face ca ponderea acestora să transforme instituţia într-una care substituie rolul primăriei, şi nu într-o regie al cărei obiectiv principal de activitate îl constituie administrarea imobilelor pentru funcţionarii de rang înalt.

 
INFERNUL DE BETON. Afacerile hrănite de RA-APPS capătă proporţii dramatice cu cît respectivele imobile se află în zone cu mare căutare pe piaţă, un indiciu că nimic nu este întîmplător. Cartierul Primăverii este un foarte bun exemplu, acesta devenind de cîţiva ani o zonă unde blocurile se înghesuie perete în perete, iar fiecare parcelă de teren este subiectul unui conflict surd, purtat în spatele uşilor închise.

Ridicat în mare parte de Gheorghiu Dej, cartierul a servit nomenclaturii, iar pînă în 1990 ieşea în evidenţă prin spaţiile verzi care dominau harta cadastrală. Cu fiecare an însă, în spatele cîte unei restituiri a dreptului de proprietate sau al oricărei alte forme de scoatere din patrimoniul RA-APPS s-au ascuns "băieţi deştepţi", al căror singur obiectiv era profitul. Astfel că fiecare autorizaţie nouă de construcţie a însemnat dispariţia a încă unui petic de verdeaţă şi doborîrea pomilor, unul cîte unul. Un bun exemplu este Strada Puşkin, care avea pînă acum cîţiva ani un singul locatar, dar între timp locul grădinilor a fost luat de betoanele capitalismului românesc.

Ultima "tranşee" a acestui război dus de "băieţii deştepţi" cu cartierul pe care îl cotropesc este Strada Dante, o micuţă arteră care se strecoară pe sub gardul vilei ridicate la rang prezidenţial prin mutarea lui Traian Băsescu – binecunoscuta Vilă Lac 3. Pe terenurile din vecinătatea domiciliului prezidenţial, goale pînă de curînd, deja se lucrează, intenţiile actualilor proprietari fiind acelea de a ridica blocuri cochete care să justifice sumele uriaşe aruncate în joc. Străduţa de doar cîţiva zeci de metri se termină în poarta vilei de protocol "Casa Dante", un imobil care a servit în ultimii ani guvernului Tăriceanu, dar şi PNL-ului, pentru organizarea unor evenimente. Vila Dante a intrat însă în colimatorul "băieţilor deştepţi", după cum susţin surse din jurul afacerii, şi ar urma să facă obiectul unei tranzacţii pe ultima sută de metri a guvernării PNL, manevră care ar lua forma unei licitaţii organizată de Sucursala de Reprezentare şi Protocol (S.R.P.) Triumf a RA-APPS.

Nimic surprinzător, dacă priveşti lucrurile cu ochii unui afacerist imobiliar. Vila Dante se bucură de o curte de peste 2.000 de metri pătraţi, într-una dintre cele mai scumpe zone ale capitalei dîmboviţene, iar una dintre faţadele acesteia se oglindeşte în apa lacului Floreasca.

 
EFICIENŢĂ ARZĂTOARE. În mod surprinzător, pe latura care se învecinează cu terenurile private de pe Strada Dante, imobilul aflat în grija SPP-ului nu mai are gard. Ultimele parcele de sub gardul vilei Dante aparţin unui om de afaceri controversat, Mihai Cuptor, care se pregăteşte şi el de şantier. Mihai Cuptor a fost în urmă cu mulţi ani partenerul lui Teodor Meleşcanu, sub sigla Alianţei pentru România (ApR), formaţiune politică înghiţită de PNL, după un stagiu pe post de conducere la Rompetrol al actualului ministru al Apărării. Numele lui Mihai Cuptor apare şi pe lista datornicilor de la Bancorex.

Cuptor, fost ofiţer al Securităţii, a contribuit cu bani la susţinerea ApR, dar numele lui a căpătat o rezonanţă deosebită după ce afacerile sale au făcut obiectul unei cercetări penale cu privire la nişte tranzacţii suspecte cu alcool. Afaceristul a început să facă bani grămadă după ce a intrat în combinaţia restituirilor de terenuri de la RA-APPS. Acesta a devenit proprietarul a zeci de astfel de parcele. Schema, una simplă. Un petent care solicita reconstituirea dreptului de proprietate semna un antecontract de vînzare-cumpărare cu acest Mihai Cuptor şi asociaţii săi, Dinu Cristian Mugurel şi Grosu George, cererea de restituire primind răspuns favorabil din partea RA-APPS în doar cîteva luni. Surprinzătoare eficienţa, deoarece astfel de cazuri se rezolvau imediat ce intra Cuptor pe fir, deşi trenaseră ani întregi, iar de multe ori, în cele trei luni în care petentul primea pămîntul solicitat, Guvernul trebuia să emită şi o Hotărîre de scoatere a terenului din proprietatea publică a statului.

 
ZBOR CÎŞTIGĂTOR. Cuptor este acum proprietarul mai multor terenuri de lîngă Casa Dante, care pare prinsă într-o adevărată menghină imobiliară. Eventuala vînzare a acesteia nu ar putea decît să îmbunătăţească perspectivele afacerilor acestuia.

Imediat lîngă proprietăţile lui Cuptor, şantierul a fost deja deschis de Aaylex Trading SRL. Aici afacerea are un actor mai puţin cunoscut, dar de o eficienţă la fel de surprinzătoare ca aceea a lui Cuptor: Paula Dobrescu. Petentul Ioana Alimănăşteanu a avut inspiraţia de a semna un antecontract de vînzare-cumpărare pentru 60.000 de dolari pentru parcela de 630 de metri pătraţi de pe Strada Dante Aligheri numărul 6, astfel că după nici trei luni de zile este pusă în posesie, în septembrie 2004, proprietar devenind însă Maria Paiss. Misterioasa cumpărătoare ţine documentele "la saltea" vreme de doi ani, pînă în ianuarie 2006, cînd îşi intabulează proprietatea, pe care o donează peste trei luni Paulei Dobrescu, fiica sa. De altfel, fiica pare să fi fost "actorul" întregii afaceri, manevrele făcute fiind doar acelea de a evita asocierea numelui său cu întreaga afacere. Paula Dobrescu, şefa agenţiei KLM din România, dovedeşte un spirit întreprinzător ieşit din comun, cîştigînd din afacere aproape 1,5 milioane de euro, diferenţa dintre suma plătită de mama sa moştenitoarei terenului şi preţul primit de la cumpărătorul final, societatea care acum face investiţia imobiliară.

 

Război chiriaşilor

Pentru a contracara criticile cu privire la vînzarea imobilelor din administrare, RA-APPS a anunţat mai întîi că noile contracte pentru demnitari vor prevedea eliberarea imediată a spaţiilor la încetarea exercitării funcţiei, astfel încît să se facă loc "noilor veniţi", iar pe de altă parte, vînzarea acestor active "excedentare" se va face prin licitaţie publică, adică transparent şi cu tratament egal pentru toţi cei interesaţi.

Numai naiv să fii şi chiar ai putea crede că licitarea vilelor are o motivaţie obiectivă: RA-APPS a fost dintotdeauna un instrument pentru cei cu legături directe "acolo sus", chiar în mijlocul celor care au format guvernul. În plus, scoaterea pe tarabă a unor imobile ocupate deja de chiriaşi, fără ca acestora să le fie asigurată nici un fel de protecţie, nu poate decît să ridice semne de întrebare. De bine, de rău, respectivii chiriaşi reprezintă foşti demnitari, iar mulţi dintre ei nu au nici o altă soluţie locativă.

Primul pas făcut de Guvernul Tăriceanu a fost acela de a mări chiriile pentru foştii demnitari. Unii dintre aceştia plătesc acum regiei sume chiar peste valoarea pieţei, iar totul nu pare să indice decît o grabă a celor de "la butoane" de a scăpa de "musafirii nedoriţi" care le încurcă afacerile imobiliare.

×
Subiecte în articol: special cuptor ra-apps