x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casa de la Primarie la pretul unui bilet RATB

Casa de la Primarie la pretul unui bilet RATB

19 Iun 2004   •   00:00

DEZVALUIRI

Viceprimarul comunei bistritene Telciu a reusit in timpul mandatului sa cumpere ilegal o casa din fondul locativ al Primariei cu 8.000 de lei. Casa este revendicata de o familie de evrei stabilita in SUA. Intr-un colt de tara, numit comuna Telciu, din judetul Bistrita, conducerea politica a locului, adica primarul si viceprimarul, a instituit legea bunului plac si nu mai tine cont de legislatia in vigoare. Dumitru Peter, viceprimarul liberal al comunei, a devenit proprietar ilegal intr-o casa pe care a insusit-o la valoarea incredibila de 8.486 lei, desi imobilul trebuia restituit adevaratilor proprietari, o familie de evrei ce a parasit tara la inceputurile comunismului in Romania.
GABRIEL BURLACU

Casa si terenul, achizitionate intr-un mod evident taxabil din punctul de vedere al legislatiei, au apartinut familiei Stainer Wolf, care era in perioada interbelica proprietara in comuna a mai multor terenuri si imobile. O data cu venirea comunismului, proprietatile familiei au fost cedate cu acte statului, aceasta fiind de altfel una dintre conditiile care trebuiau indeplinite de aceasta pentru stabilirea in Israel.

Adevarata istorie

In decursul timpului, pe terenul din centrul comunei, pe care erau construite doua case ale familiei Wolf, primaria a avut mai multi chiriasi. Intr-una dintre case, ca ultim chirias a locuit familia invatatorului Viorel Gavrilas, iar in cealalta a stat familia veterinarului, pe atunci, Dumitru Peter.

Povestea sirului de ilegalitati incepe in mijlocul anilor 1960, cand dupa ce familia Wolf paraseste tara, un alt evreu, pe nume Polac, se autodeclara urmasul tuturor evreilor din Telciu si declara statului ca toate neamurile lui au decedat intre timp in strainatate, lucru de altfel fals. Astfel, acesta, fara nici un temei legal, vinde pe baza unei simple chitante de mana terenul din vatra satului, iar unul dintre imobile, familiei Gavrilas, cealalta casa a familiei Wolf, in care locuia deja Dumitru Peter, ramanand in proprietatea primariei. Interesant este faptul ca actul de proprietate incheiat in anul 1974 este, potrivit legislatiei, lovit de nulitate, si asta pentru ca prescriptia achizitiva prin care au devenit proprietari nu mai respecta, la vremea respectiva, termenul de posesie de 30 de ani.

Nici nu apucase Dumitru Peter sa isi ia in serios postul de viceprimar, ca si incepuse isi faca planuri marete. Primul a fost acela de a deveni, fara efort financiar, proprietarul casei in care locuia de ani buni cu chirie.

Astfel, la cateva luni de cand a devenit persoana publica in comuna, Consiliul Local Telciu ii elibereaza lui Dumitru Peter o adeverinta prin care ii conferea dreptul de proprietate asupra terenului de sub casa familiei Wolf, document semnat de primarul Vasile Puica. Operatiunea de avizare a venit dupa ce, in prealabil, familia Gavrilas, parceleaza imobilul cumparat pe o banala chitanta si vinde aproape o jumatate din teren familiei Peter, contractul de vanzare-cumparare neavand practic valoare. Astfel, Dumitru Peter intra in posesia terenului, dar nu si a casei. Totusi, pentru a-si usura misiunea, viceprimarul Peter prezinta Biroului de Carte Funciara o adeverinta cu nr. 1292, din noiembrie 1996, din care rezulta ca terenul se afla in intravilanul comunei, si o nota de constatare a expertului Ioan Ilies, care confirma existenta unor constructii pe terenul astfel dobandit. In pofida legilor, chiar daca o nota de constatare si o adeverinta nu pot fi asimilate titlului de proprietate, Biroul de Carte Funciara a inregistrat si constructiile.

"Lupul", pus paznic la oi

Departe de ochii administratiei centrale, primarul si-a vazut de treaba, continuandu-si consolidarea drumului spre improprietarire. O alta ilegalitate se comite. In 1997, primaria hotaraste sa efectueze un nou inventar al patrimoniului. Primarul Vasile Puica, prieten bun pe acea vreme cu "vicele" sau Peter, dispune ca acesta din urma sa detina functia de presedinte al nou-infiintatei Comisii de inventariere a bunurilor materiale si banesti. De fapt nu este vorba decat de un mascat conflict de interese. Operatiunea este avizata prin procesul-verbal 918, incheiat in mijlocul lunii iunie 1998. Potrivit procesului-verbal, presedintele Peter hotaraste cu de la sine putere ca "la Consiliul Local Telciu au fost scoase de la mijloace fixe din inventar o cladire de locuit in valoare de 8.486 de lei, conform CF 4360". Motivatia acestuia a fost aceea ca respectivul imobil, aflat in grija primariei, este degradat intr-un procent de 100% si de aceea trebuie casat! Si asta, desi ani la rand casa, fiind in proprietatea primariei, a fost reparata din fondurile consiliului local. Astfel, prin manevre frauduloase, viceprimarul comunei Telciu ajunge sa isi intabuleze dreptul de proprietate asupra casei pentru o valoare de nu mai mult, nici mai putin de 8.500 de lei, pretul unui bilet de autobuz.

Puica a semnat ca primarul

Abuzul facut de viceprimarul Peter nu a ramas insa fara urmari. Instiintati de familia Ros, urmasii lui Stainer Wolf, care are in jur de 90 de ani si locuieste in SUA, au demarat procedurile de a intra in posesia proprietatilor inaintasilor lor. Urmeaza o serie intreaga de procese purtate pe parcursul mai multor ani in justitia romana. Odiseea in justitie incepe o data cu sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud pentru falsul si uzul de fals ale familiilor Peter si Gavrilas. Desi dovedibile, faptele nu au mai fost luate in considerare de justitie din cauza prescriptiei termenelor. Dosarul a fost tinut trei ani prin sertare de catre ofiterii de politie.

Primarul Puica, vazand ca lucrurile devin prea serioase pentru el, a revenit la ganduri mai bune si, conform Legii 10/2001, ii restituie familiei Wolf si reprezentantului ei, David Kahan, terenul si casa care ii apartineau. Numai ca prefectura il someaza ulterior pe primar ca il da in judecata pentru hotararea luata si ii cere ilegal sa revina asupra deciziei. Nestiind care sunt legile prin Romania, Puica asculta de prefectura si anuleaza hotararile semnate initial.

JUSTITIE

Cazul recuperarii proprietatilor a avut parte in justitie de decizii contradictorii. Astfel, urmasul lui Stainer Wolf, David Kahan, a obtinut castig de cauza printr-o hotarare definitiva si irevocabila pentru imobilul detinut de familia Gavrilas la Curtea de Apel din Cluj, statul intarziind in schimb de atunci punerea in posesie. Altul a fost traseul pentru casa ocupata de Peter. Justitia nu da dreptate urmasilor familiei Stainer. Incheierile de sedinta au fost semnate de alti judecatori decat de cei care au judecat cauza in sala... Cauza se afla in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Reprezentantul lui Stainer Wolf, David Kahan, ne-a declarat: "In cazul recuperarii casei viceprimarului, iau in serios afirmatia lui Peter ca ar fi aranjat la Bucuresti. Am indoieli ca se va face dreptate".

PSEUDOARGUMENT

"Am incercat sa cumparam casa si terenul, iar la Cartea Funciara mi s-a spus ca statul nu are in evidenta casa si nu am ce sa cumpar. Eu sunt dispus sa ma inteleg cu mostenitorii lui Wolf..."
Dumitru Peter viceprimar
×