x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Căteva tipuri de neveste

Căteva tipuri de neveste

23 Dec 2007   •   00:00
Căteva tipuri de neveste

Nu-i voi inţelege niciodată, să mă pici cu ceară, pe cei ce se plictisesc. Spectacolul zilnic al străzii, al oamenilor, sarabanda politică ce te ţine cu respiraţia la gură mai ceva ca o telenovelă, capriciile vremii, o groapă proaspătă in caldarămul străzii, televizorul şi ziarele, scandalurile ce se ţin lanţ, recepţiile şi cocteilurile prilejuite de aproape orice.....

Nu-i voi inţelege niciodată, să mă pici cu ceară, pe cei ce se plictisesc. Spectacolul zilnic al străzii, al oamenilor, sarabanda politică ce te ţine cu respiraţia la gură mai ceva ca o telenovelă, capriciile vremii, o groapă proaspătă in caldarămul străzii, televizorul şi ziarele, scandalurile ce se ţin lanţ, recepţiile şi cocteilurile prilejuite de aproape orice, inecate in şampanie călduţă şi dulceagă, a cărei marcă e ascunsă abil de şervetul barmanului, intr-un cuvănt, meandrele concretului, cum a spus un clasic in viaţă, nu te lasă să te plictiseşti.

In cei optsprezece ani de cănd am schimbat liniştea oraşului meu natal din inima Transilvaniei pe tumultul Oraşului Luminilor in varianta lui dămboviţeană, am avut atăt şansa, căt şi prilejul de a intălni o grămadă de oameni, o mulţime de cupluri căsătorite, deci, pe cale de consecinţă, cum ar spune Vanghelie, o mulţime de neveste, soţii, soaţe, consoarte, sau cum doriţi să le numiţi, pe care am incercat, fără vreo pretenţie de exhaustivitate sau studiu ştiinţific, să le grupez in căteva categorii după cum urmează.

Nevastă copil

Incep cu acest tip, deoarece e cel mai frecvent intălnit in ultimul timp. Nevasta-copil e tănară. Foarte tănără. Diferenţa de vărstă dintre soţi e de minimum 14 ani, maxima putănd să ajungă la 25-30, chiar mai mult. De obicei, e a doua sau chiar a treia nevastă a respectivului soţ. In majoritatea cazurilor, ea a apărut in viaţa soţului după revoluţie, sau după ce s-a schimbat ceva esenţial in statutul material sau social al acestuia. Mă refer, bineinţeles, la o schimbare spectaculoasă in bine. Nevasta-copil nu e neapărat frumoasă, dar e proaspătă, evident copilăroasă, răsfăţată, setoasă să vadă, să ştie, să călătorească, să cumpere, să acumuleze, să meargă la recepţii, să cunoască lume interesantă, să apară in paginile mondene ale revistelor etc. De obicei, ii face repede fericitului soţ un copil sau chiar doi. In paralel, işi doreşte o mică afacere "numai a ei", gen butic, casă de modă sau restaurant (asta prin ’90-’95) sau, mai nou, o fundaţie care, nu e aşa, să ajute acolo unde e nevoie, dar, mai ales, să fie prilej de recepţii, interviuri in revistele cu pagini lucioase şi colorate şi socializare.

Nevasta-copil işi doreşte uneori să devină vedetă, actriţă, manechin sau chiar director PR al unei mari companii, şi, in peste 90% dintre cazuri, işi implineşte acest vis prin diligenţele prietenilor soţului, adeseori in pofida evidentei lipse de talent sau aptitudini.

Nevasta-copil işi ia foarte repede un amant apropiat de vărsta ei, care e de la ea din cartier, sau pe care il intălneşte in lumea in care evoluează, care o implineşte din punct de vedere afectiv şi emoţional, a se vedea fizic, deoarece soţul e mai tot timpul plecat sau, cănd vine acasă, obosit şi acrit de ceea ce i s-a intămplat peste zi. Ea nu il va părăsi nicicănd pe soţ pentru amant, adeseori soţul ştie şi acceptă tacit existenţa acestuia din urmă, neconsiderăndu-l un pericol real pentru mariajul său fericit.

Pe de altă parte, amantul nu ii va cere niciodată nevestei-copil să divorţeze pentru a rămăne cu el, deoarece se pierde fascinaţia de a te strecura in patul unui bărbat puternic in absenţa lui, se pierd vacanţele de 5 stele, elaborat construite pe banii acestuia, hainele de firmă şi, mai ales, misterul. Pentru că, pentru amant, nevasta-copil nu e un copil.

Nevasta-antrepenor

Nevasta-antrepenor, şef de companie, intreprinzător privat, este o femeie foarte inteligentă, care, in cele mai multe cazuri, a avut o copilărie şi o adolescenţă dificilă, peste care a trecut prin puterea propriei voinţe. Este aşa-numită selfmadewoman, determinată şi competentă, dar, in paralel, in căutarea propriei feminităţi, pierdută undeva in drumul către succesul financiar şi social.

De obicei işi ia un soţ arătos, uneori mai tănăr sau, cel mai adesea, de aceeaşi vărstă cu ea, uneori un fost coleg de şcoală pe care ea l-a plăcut in secret, in timp ce el nu o băga in seamă şi pe care, datorită performanţelor ei ulterioare, l-a recuperat din nostalgia frustării adolescentine.

Soţul nevestei-antrepenor este, cel mai adesea, angrenat in activităţi de natură artistică sau ecologistă, fără finalitate lucrativă, e un artist in cel mai pur sens al cuvăntului, dispreţuieşte banul şi societatea găunoasă in care e nevoită să evolueze soaţa lui, budează recepţiile şi alte corvoade sociale, doar uneori concede să participe la acestea cu un aer bosumflat, comentănd cu umor sotto-voce pe convivi.

Totuşi, apreciază in cel mai inalt grad confortul unei case şi al unei existenţe indestulate oferit de statutul social şi material al consoartei, ba chiar simte că prin intreaga lui existenţă contribuie masiv la bunăstarea cuplului.

Adoră măncărurile şi băuturile fine, ştie şi ii place să gătească, aranjează artistic masa, e mereu binedispus şi disponibil, ia copilul de la şcoală, găseşte cele mai exclusive destinaţii de vacanţă, bate cuie, are idei, nu ii e somn niciodată şi nu uită să ii repete soţiei sale că e cea mai minunată fiinţă din lume.

Pe partea ei, nevasta-antrepenor le explică prietenilor comuni latura artistică profundă a soţului ei şi trăieşte in iminenţa unei isprăvi artisitice a acestuia cu consecinţe materiale majore.

In adăncul sufletului, femeia antrepenor, inteligentă cum e, ştie adevărul adevărat, dar nu l-ar recunoaşte nici sieşi in baie.

Nevasta-casnică

Poate fi tănără sau mai puţin tănără, frumoasă sau nu, inteligentă sau "vegetală", nu prea contează.

Ea e stăpăna casei, administrează o lume domestică cu o logistică adeseori complexă, are un carneţel miraculos cu numerele de telefon ale tuturor instalatorilor, electricienilor, tămplarilor, grădinarilor şi femeilor de menaj de pe o rază de 100 de kilometri, deţine cele mai competente informaţii despre şcoli, grădiniţe, educaţia copiilor sau medicină nasturistă.

Face cel mai bun ştrudel cu mere, nu acceptă, Doamne fereşte, derogări de la reţeta de friptură de miel care a consacrat-o intre prieteni, acordă importanţa cuvenită tuturor sărbătorilor de familie, gen aniversări, onomastici, Crăciun, Revelion, Paşte, pe care le organizeazaă cu minuţiozitate şi aplicaţie.

Nu citeşte şi, indeobşte, nu e cultivată, dar acest lucru nu e evident in societate, deoarece are abilitatea rară de a tăcea graţios şi aceea şi mai rară de a-i asculta pe ceilalţi.

Urmăreşte doar o singură telenovelă (nu are timp pentru mai multe), dar pe aceea cu sfinţenie, eventual impreună cu o vecină.

Nu simte nevoia unei vieţi sociale, acceptă cu greu să işi insoţească soţul in funcţiunile lui sociale, are intotdeauna căteva "haine bune", corect şi judicios selectate, cu poşetă şi pantofi asortaţi, precum şi bijuteriile aferente scoase din casetă pentru această ocazie, dăruite de un soţ fericit, liber şi etern recunoscător pentru armonia mariajului său.

Se uită mult la televizor, ceea ce ii dă impresia că trăieşte intens toate dramele şi intămplările celorlalţi. După ce toată casa doarme, se uită pe furiş la OTV să vadă dacă au găsit-o sau nu pe Elodia.

E victima sigură a femeii-copil sau a femeii-manechin, care ii va fura soţul, mai devreme sau mai tărziu.

Nevasta-manechin, vedetă tv, căntăreaţă, starletă, realizatoare tv

Acest tip poate fi asimilat după caz nevestei-copil, dar nu neapărat.

Nevasta manechin este, necesarmente, foarte inaltă, foarte frumoasă (de gustibus non disputandum) şi foarte decorativă. Ea are o carieră, pentru care e dispusă să sacrifice totul!

Este extraordinar de ingrijită, nici măcar propriul ei soţ nu a văzut-o vreodată cu părul răvăşit altfel decăt artistic, sau nefardată, are manichiură şi pedichiură impecabile, nu ştie şi nu vrea să inveţe să gătească, cheltuieşte astronomic de mulţi bani pe haine, coafor, ingrijiri cosmetice, dar mai ales pe accesorii, cu accent pe poşete şi pantofi.

Este branşată (iertat fie-mi barbarismul) la viaţa mondenă a urbei, participă la cocteiluri de lansare a noilor colecţii de modă, baruri, restaurante etc, dar şi la balurile de caritate (pentru că dă bine).

Are un grup de prietene cu care dejunează săptămănal intr-unul dintre restaurantele "en vogue", lăsăndu-se admirată, invidiată, comentată cu pasiune.

Este o fiinţă care se respectă şi solicită respectul necondiţionat al celor din jur. Are păreri proprii, bine infipte, ca să nu zic imuabile, despre aproape orice, pe care le exprimă răspicat in ocazii publice.

O admiră pe Angelina Jolie şi pantofii Louboutin (din care are acasă o colecţie intreagă).

Are, obligatoriu, un soţ celebru sau bogat, (care a luat-o de nevastă precum achiziţionezi un ceas de prestigiu sau o casă de caracter), fapt care o indeamnă, adeseori, să cocheteze cu mediul artistic şi intelectual. Işi descoperă vocaţii şi aspiraţii in această zonă şi o societate cu valori răsturnate şi mizerii materiale acute ii căntă in strună in protestul timid şi repede redus la tăcere al celor cătorva voci competente.

E idealul adolescentelor noastre.

Nevasta de politician

E o specie aparte, de cele mai multe ori mult mai inteligentă şi mai intreprinzătoare decăt soţul ei.

E, de departe, şi cea mai nefericită, deoarece e deşteaptă, activă, indeobşte cu o formaţie profesională liberală sau tehnică (avocat, inginer, arhitect etc) pe care nu o poate valorifica, din motive de interferenţă cu cariera politică a soţului.

Se consolează cu statutul de "femeia din spatele bărbatului", ii alege cu grijă cravatele, costumele şi pantofii, il consiliază să işi pună intotdeauna o cămaşă albastră cănd apare la televizor, pentru că flatează tenul şi dă electoratului o impresie generală de optimism, incredere şi competenţă, spre deosebire de cămaşa albă care il transformă intr-un cioclu palid şi transpirat. Işi infiinţează o fundaţie de caritate, strănge fonduri, participă la reuniunile publice şi recepţiile la care soţul nu poate sau nu consideră oportun să facă act de prezenţă.

Nu indrăzneşte decăt arareori (de frica presei şi a ruinării carierei politice a consortului) să işi ia un amant, deşi are oportunităţi multiple şi dorinţa de a o face.

Organizează cine bine găndite şi minunat orchestrate in reşedinţa familiei, in scopul de a innoda noi alianţe politice pentru soţul star, sau a de a le intări pe cele existente.

Bineinţeles, acesta este tipul ideal de nevastă de politician. In realitate, lucrurile se petrec cu totul şi cu totul diferit.

Nevasta independentă

E, de obicei, cel mai bun camarad al soţului ei şi cea mai aproape de modelul european de soţie. Are concepţii foarte precise despre felul in care doreşte să işi trăiască viaţa şi despre realitatea inconjurătoare. Adeseori e angajată profesional intr-o activitate care o pasionează şi o ocupă plăcut. Işi doreşte copii şi chiar face unul sau doi, pe care incearcă să ii educe cum poate mai bine. Este responsabilă social fără paradă, e competentă fără a avea pretenţii de exhaustivitate a opiniilor, e prietenoasă şi sociabilă, fără exces, nu prea are prietene femei sau are doar prietene femei, e critică, poate fi caustică, nu se imbracă neapărat după ultima modă şi nu pune prea mare preţ pe ceea ce se spune despre ea.

Are o doză nepermisă de raţiune, care o conduce destul de repede spre concluzia că mariajul e o convenţie socială general acceptată, in care intri sau nu, dar odată intrată, trebuie să ii accepţi şi respecţi regulile.

Are nevoie de spaţiu şi timp care să fie "numai al ei", de obicei nu doreşte un dormitor conjugal comun, răreşte sau chiar incetează complet relaţiile sexuale cu consortul de indată ce acestea nu ii mai produc emoţiile de la inceput, pe care singură le defineşte drept fiind chimice, pleacă singură in vacanţe, citeşte mult, una peste alta este o fiinţă extrem de egoistă, mai bine spus egocentrică, intoarsă inspre ea şi inspre trecerea ei in această lume.

Nu e făcută să fie nevastă şi niciodată bărbaţii nu vor fi fericiţi să işi ia o astfel de soţie. Ea nu inţelege de ce bărbaţii preferă neveste copil, neveste manechin, neveste casnice sau orice alt fel de nevastă in locul ei.

De la bun inceput am spus că nu am pretenţia aici de a epuiza tipologiile nevestelor de la noi sau de aiurea. Ca de obicei, slavă Domnului, realitatea e mai complexă şi mai nuanţată decăt definiţiile pe care noi le putem emite, aşa că există multiple combinaţii intre tipurile ilustrate mai sus, precum şi alte genuri, pe care, din varii motive, nu le-am descris in acest articol.

De fapt, asta face ca misterul feminin să rămănă mereu nepătruns şi asta ne face, aproape pe toţi, cu neglijabile excepţii, să considerăm in continuare instituţia mariajului drept cea mai funcţională şi mai dezirabilă modalitate de a exista in cuplu, in ciuda evidenţelor.

×
Subiecte în articol: special işi soţul soţ so