x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul "Ambulanţa morţii”: patru destine frânte de bolidul de lux al Andreei Enache. "Viaţa ei merge mai departe,cine ne aduce înapoi oamenii pe care i-am pierdut?”

Cazul "Ambulanţa morţii”: patru destine frânte de bolidul de lux al Andreei Enache. "Viaţa ei merge mai departe,cine ne aduce înapoi oamenii pe care i-am pierdut?”

de Mara Raducanu    |    08 Iun 2012   •   21:00
Cazul "Ambulanţa morţii”: patru destine frânte de bolidul de lux al Andreei Enache. "Viaţa ei merge mai departe,cine ne aduce înapoi oamenii pe care i-am pierdut?”

17 decembrie 2010 - 8 iunie 2012.Un an si sase luni.Patru morti.Patru cruci.Nici un vinovat.Accidentul de circulatie petrecut la intersectia Bulevardelor Basarabia cu 1 Decembrie a schimbat pentru totdeauna destinele a sase oameni nevinovati.De atunci, singura certitudine este ca au murit patru oameni care faceau dializa de ani buni.Si pentru care viata era cu atat mai pretioasa.Si ca cei doi supravietuitori, Cristian Pintea si Aurica Elena Stanciu, au ramas bantuiti de cosmarul prin care au trecut.Masina de transport BGS a fost lovita cu putere de un BMW Seria 3, condus de Andreea Enache.

Soferita, de doar 20 de ani, isi luase permisul de conducere de vreo trei luni.Nu a stapanit prea bine bolidul de lux pe care il conducea si a facut praf patru persoane.De atunci,cei care au pierdut in accident cele mai dragi fiinte si pentru care viata a continuat cu greu, s-au lovit de birocratia sistemului.Un sistem de cele mai multe ori autist la nevoile si suferintele oamenilor.Unde trebuie sa stai cu zilele pe la usile inchise, sa fii amanat la nesfarsit, sa astepti ani intregi ca sa ti se faca dreptate, dar mai ales sa ai puterea sa privesti cum ucigasul/ucigasa fiintelor pe care le-ai pierdut se bucura inca de o nemeritata libertate.Rudele celor disparuti mai au inca puterea sa puna intrebari.

Din pacate, raspunsurile primite nu au fost intotdeauna lamuritoare si concrete.Ne-au povestit ca nu i-a chemat nimeni sa le explice, sa-i indrume, sa stea de vorba cu ei...Pana acum,tot cei care si-au ingropat oamenii dragi au suportat toate costurile.Din propriul buzunar au scos si banii, vreo noua milioane, pentru ridicarea de la IML a rezultatelor necropsiei victimelor accidentului.

Daca nu ai bani, mori cu dreptatea in brate!
Dosarul cazului "Ambulanta mortii' este inca la politie.Abia dupa ce rezultatele expertizelor vor fi aduse la cunostinta tuturor partilor implicate,dosarul va merge la Parchet.'Intr-adevar, experiza tehnica a fost finalizata.La fel si contraexpertiza ceruta. Concluziile au fost aceleasi.Urmeaza ca rezultatele sa fie aduse la cunostinta tuturor partilor si asteaptam eventualele obiectiuni.Dupa, dosarul va merge la Parchet cu propunerea corespunzatoare', au declarat surse din politie pentru Jurnalul National.

Dupa ce, in luna ianuarie 2011, anchetatorii accidentului rutier au dispus inceperea urmaririi penale impotriva soferitei Andreea Enache,dosarul se blocase prin mai 2011 – atunci cand ne-am interesat la politie despre evolutia cazului - la faza expertizei tehnice.Organele de cercetare penala au invocat atunci ca nu sunt bani pentru costul acestor expertize, extrem de importante in continuarea anchetei.Andreea Enache a ridicat din umeri, refuzand sa plateasca.Asa ca, tot rudele celor decedati au fost nevoiti sa suporte si costul expertizei, undeva pe la vreo 15 milioane.

'Expertiza a fost finalizata, asa cu aproximatie, prin luna august 2011.Trebuia sa platim noi, astfel nu putea sa mearga mai departe cu ancheta...Nu am avut de ales.Insa, avocatul domnisoarei a exprimat obiectii cerand o contraexpertiza.Concluziile au fost aceleasi si in cazul contraexpertizei.Se precizeaza foarte clar ca ea avea viteza mare,circa 85 de km/h si ca a intrat pe contrasens, ca vina ii apartine Andreei Enache.Se mai spune ca << a doua stare de pericol efectiv si iminent a fost creata tot de numita prin patrunderea interpensiva cu autoturismului BMW pe sensul opus de circulatie, datorita pierderii controlului asupra directiei de mers a autoturismului, consecinta vitezei excesive de deplasare pe carosabil umed, pe alocuri acoperit cu zapada si in curba.Analizand conditiile in care s-a produs si fata de modul in care s-a conturat starea de pericol rezulta ca accidentul putea fi evitat daca ar adaptat viteza de deplasare a autoturismului in functie de conditiile meteo si rutiere si daca pastra directia de mers pe sensul initial de deplasare>>', ne povesteste doamna Aurelia Dobrescu.

Dumneaei si-a pierdut in accident sotul.De atunci, in fiecare zi de la Dumnezeu isi doreste sa se faca dreptate.Ar fi singura multumire. Asa, un soi de rasplata, pentru cel care i-a fost alaturi la bine si la greu."Nu o acuza nimeni (NR.- pe Andreea Enache ), dar noi vrem sa se termine cu toate astea, sa se concretizeze ceva.Viata ei merge mai departe, ca doar ea nu a pierdut pe nimeni in accident.Si noi, de unde sa mai dam atatia bani? Am tot dat pana acum.Stiti pe ce se mizeaza? Ca nu ne putem gasi dreptatea daca nu avem bani. Am platit tot pana acum.Pe noi ne-a intrebat cineva daca avem cu ce sa platim?Nu a luat absolut nimeni legatura cu noi.M-as fi asteptat totusi,uman vorbind- nu ea, poate parintii ei - sa ne sune sa-si ceara scuze.Doua vorbe...

Nu putem sa aducem pe nimeni inapoi, dar macar un telefon...Sa nu ne ia nimeni de prosti...Sau dansii au impresia ca ei pot face orice din vietile noastre ca pe noi nu ne doare?Omeneste vorbind, si o floare daca o rupi o doare.Oamenii astia au avut o familie, au luptat pentru vietile lor.Eu, logic si omeneste, nu stiu ce sa cred, pur si simplu ma doare sufletul.Iti trebuie bani sa ajungi la dreptate.Domnilor, cand treceti prin asa ceva, sa stiti ca aveti nevoie de bani! Pe langa durerea traita pe care nu ti-o alina nimeni si nimic...'

Vieti distruse, vise spulberate...
Pentru Aurica, 58 de ani, supravietuitoarea din "ambulanta mortii', dupa accident viata a luat o alta turnura.A scapat de moarte ca prin minune, insa dupa ce si-a pierdut barbatul, neavand legal statut de mostenitor, a ramas si fara un acoperis deasupra capului. La serviciu renuntase cand alesese sa-l ingrijeasca pe domnul Petre Barbu (N.R-unul dintre pacientii decedati) care avea un picior amputat.

Cu lacrimi in ochi, Aurica ne-a povestit-la putina vreme dupa accidentul din 2010- ca in acea zi il insotea, ca de obicei, pe Petre Barbu la sedinta de dializa."Stateam impreuna de sapte ani si jumatate.Il ingrijeam ca pe un copil, din cauza problemelor avute cu piciorul.Urma sa implineasca 63 de ani chiar la 1 ianuarie 2011.De trei ori pe saptamana mergeam cu el la sedinta de dializa.Lunea, miercurea si vinerea.Il insoteam mereu, ca avea piciorul amputat. Facea dializa de 11 ani. Cand s-a produs tragedia, eu dadeam un telefon.Destinatia era Piata Minis, unde trebuia sa lasam prima pacienta.Nu am vazut nimic, pur si simplu, mi-a zburat telefonul din mana.Nu stiu ce s-a intamplat, nu am constientizat nimic, am lesinat si cand m-am trezit am vazut in jur o masa de carne.Sotul meu si ceilalti trei murisera. Soferul era plin de sange si incerca disperat sa dea telefoane de ajutor.Am stat vreo doua minute incarcerati, iar dupa am fost scosi', ne-a declarat supravietuitoarea.

"Dupa ce am fost scoasa dintre fiare, pana la venirea ambulantei, cineva m-a asezat pe bancheta din spate a BMW-ului domnisoarei care a produs accidentul.Imi era rau si mai icneam din cand in cand de durere, dar tanara nici nu m-a bagat in seama.Nu i-a pasat de mine.Statea la volan, cu usa masinii deschisa.Vorbea cu un tanar inalt, nu stiu cine este.Si el ii tot spunea:"Vine ambulanta, fa-te ca te doare! Prefa-te ca te doare!'.

Cristian Pintea, soferul ambutantei BGS, este celalalt supravietuitor al accidentului.In afara ranilor fizice (traumatism cranio-cerebral, fracturi multiple, traumatism de coloana), Cristian a trebuit sa se lupte cu povara apasatoare,fara sa fie vinovatul direct al accidentului rutier.Incepuse sa-i cunoasca pe acesti oameni.Nu-i mai considera niste straini.Se imprieteniseara.Angela Craciunoiu si-a pierdut in accidentul din decembrie cea mai iubita fiinta: mama.De atunci, asteaptarea a devenit cu fiecare zi mai grea...Pentru anchetatori, un caz ca oricare altul.Un dosar "atins' de aceeasi birocratie,de lipsurile materiale, de lipsa personalului, culminand cu ridicari neputincioase din umeri.'Asta avem, cu asta defilam', pare sa fie eterna scuza.Pentru acesti oameni inseamna o viata distrusa si un destin frant. Pe ei cine ii mai recompenseaza?!

×