x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul Elodia: filmul crimei

Cazul Elodia: filmul crimei

de Miruna Pasa Petru    |    Libiu Mateescu    |    Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    13 Oct 2007   •   00:00

Echipele de poliţişti şi procurori au căutat ieri cadavrul Elodiei Ghinescu prin lacurile din preajma Braşovului. Pe teren, procurorul Marius Iacob a acceptat să răspundă cătorva intrebări. Astfel, am aflat ipoteza agreată de anchetatori, posibilul scenariu după care poliţistul Cioacă şi-a ucis soţia.

• Căutarea acului in carul cu făn • Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său • Dosarul de presă al unei posibile crime • Prima declaraţie a lui Cristian Cioacă • Declaraţia asistentei avocatei • Declaraţia bonei copilului • Declaraţia amantei • Plăngerea lui Cioacă • Martor după pozele de la tv • Premieră in justiţie • Violare cu perversiuni verbale • Vie sau moartă, ştii unde e? • Momentele posibile ale crimei • "Mi-a distrus fiica" • Comoara din prăpastie

Anchetatorii au extins ieri căutările in cazul avocatei Elodia Ghinescu, dispărută din data de 30 august, in lacurile şi canalele din judeţul Braşov.


O echipă de opt scafandri a făcut verificări la balastiera din cartierul braşovean Stupini, dar şi in răurile din localitatea Bod. Căutările vor continua şi la o staţie de epurare a apei, părăsită, din Covasna. Operaţiunile de reperare a trupului femeii in apele lacurilor Vidraru şi Pecineagul, din judeţul Argeş, nu au dus la nici un rezultat. La fel s-a intămplat şi in cazul scotocirilor făcute de poliţişti şi de jandarmi in văile şi in răpele de la Lacul Vidraru pănă la Piscu Negru. In cursul zilei de ieri, Cristian Cioacă s-a prezentat la Spitalul Militar din Braşov, fiind diagnosticat cu "sindrom nervos depresiv". Motiv pentru care şi-a luat trei zile de concediu.


CONCEDIU.
Poliţistul braşovean Cristian Cioacă, suspectat de uciderea soţiei sale, şi-a luat ieri, după numai o zi de muncă, un nou concediu medical pentru o perioadă de trei zile. Motivul invocat de acesta a fost că suferă de sindrom nervos depresiv. Medicii de la Spitalul Militar Braşov i-au făcut lui Cioacă o examinare psihologică, după care i-au acordat trei zile de concediu medical, deoarece mai are nevoie de odihnă şi relaxare. In cursul zilei de miercuri, poliţistul Cristian Cioacă s-a prezentat la serviciu, la Secţia 2 Poliţie din Braşov. Acolo i s-a comunicat că i-a fost suspendat temporar permisul de portarmă, iar arma din dotare i-a fost reţinută pănă la o nouă evaluare psihiatrică. Apoi a fost trimis in patrulare pe raza Secţiei 2 de Poliţie.

După dispariţia Elodiei, soţul a chefuit cu prietenii

  • Miruna Pasă Petru


Pentru a vedea cum decurg cercetările la faţa locului am mers ieri la Braşov. Procurorul Marius Iacob a acceptat să răspundă cătorva intrebări cu privire la cursul anchetei.

  • Jurnalul Naţional: Ce probe indică faptul că Elodia Ghinescu ar fi moartă? Mai luaţi in calcul şi ipoteza ca ea să fie incă in viaţă?

Marius Iacob: Cele mai multe elemente pe care le avem conduc la concluzia că ea este moartă. In primul rănd, familia ei şi toţi prietenii au susţinut că Elodia nu a plecat niciodată de acasă fără să spună unde se duce, că niciodată nu şi-a inchis telefoanele mobile, chiar atunci cănd era in instanţă de judecată lăsa telefoanele pe silenţios, pentru a putea vedea apoi cine a sunat-o. Pe de altă parte, ea avea un program stabilit pentru zilele următoare datei de 29 august, iar din declaraţia secretarei şi din adnotările pe care şi le făcuse personal in agendă rezultă că avea programate mai multe intălniri profesionale. Acesta este motivul care ne-a condus şi pe noi la ipoteza că ea nu şi-ar fi abandonat serviciul pentru a pleca intr-un loc necunoscut. Din toate aceste date rezultă că ea nu putea să plece fără să spună unde se duce, cu voia ei. Cu privire la ipoteza răpirii am făcut mai multe investigaţii in activitatea ei profesională şi nu am găsit nici măcar un indiciu care să conducă la concluzia asta. Avea doar vreo trei dosare de natură penală, in care era avocat, două de furt şi unul de calomnie. Cu alte cuvinte, activitatea ei era axată mai mult pe dosare civile şi comerciale, iar, pe de altă parte, nu am identificat nici măcar un aspect care să conducă la concluzia că ea ar fi putut fi ameninţată, răpită sau agresată de alte persoane. Absolut nici un semn care să ne indice răpirea.

Săngele găsit in locuinţă pe mai multe obiecte şi in mai multe incăperi ale locuinţei. Asta ne-a condus la concluzia că a avut loc o altercaţie in urma căreia Elodia Ghinescu a fost rănită. Petele de sănge au un aspect dinamic, fapt care atestă că ea a fost supusă unei agresiuni. Săngele ei s-a mai găsit pe tocul de la pistol lui Cristian Cioacă şi pe mocheta din portbagajul maşinii lui. Sunt de asemenea urme specifice care atestă o ştergere pe gresia din baie şi de pe hol.

Despre ultimele descoperiri

  • Noile probe descoperite au relansat practic ancheta. Cum aţi ajuns la ele şi ce ar putea ele indica? Aţi mai căutat in acel loc inainte să le descoperiţi? Luaţi in calcul ipoteza plantării acestor probe acolo in scopul unei deturnări a anchetei?

Toate obiectele descoperite in răpă au fost duse la laboratorul criminalistic, pentru investigaţii amănunţite. Aşteptăm rezultatele la inceputul săptămănii viitoare. Pot doar să vă spun că mărimea cămăşii şi pantalonii corespund cu mărimile hainelor de serviciu pe care le purta Cristian Cioacă. Păreau haine purtate, dar se aflau intr-o stare avansată de umiditate, ţinănd cont de condiţiile atmosferice in care au stat. Inainte să descoperim aceste probe, nu am mai căutat in acel sector. Este o zonă care se intinde pe aproximativ nouă kilometri şi pe care am impărţit-o pentru verificări in mai multe zile. S-au mai găsit in aceeaşi locaţie cărţi, o pereche de chiloţi bărbăteşti, o pereche de pantaloni scurţi, perniţe de scaun, inscrisuri şi două prosoape. Nu se aflau in acelaşi loc, erau răspăndite pe o arie de aproximativ 100 de metri. S-au găsit şase saci goi, sfăşiaţi probabil de animale. Presupunerea noastră este că obiectele au fost in aceşti saci, dar au fost apoi imprăştiate de animale. A doua zi după această descoperire am mai găsit o tresă de poliţist, cu gradul de inspector principal, grad care de altfel corespunde celui al lui Cristian Cioacă. Nu putem exclude ipoteza plantării acelor probe, dar din toate datele de pănă acum, această idee pare puţin probabilă. In primul rănd, dacă se va stabili că pe aceste obiecte este săngele ei şi că uniforma aparţine lui Cioacă, nu văd cine ar fi putut intra in casa celor doi soţi pentru a lua aceste obiecte. De altfel, Cioacă nu a reclamat vreodată că i-a fost spartă casa sau că i-a dispărut uniforma. Aşteptăm insă expertiza.


Care sunt punctele care v-au stărnit dubii şi au indreptat ancheta spre ipoteza crimei şi spre ideea că soţul a comis-o?
In primă fază a fost atitudinea lui. El a sesizat dispariţia soţiei sale abia după şase zile, deşi a susţinut că in toată această perioadă a incercat de foarte multe ori să o contacteze, dar că avea telefoanele inchise. Or, in alte declaraţii, tot el a susţinut că ea nu-şi inchidea niciodată telefonele şi că nu a plecat niciodată de acasă o perioadă aşa de lungă fără să anunţe. Mai mult, deşi spune că şi-a căutat ingrijorat soţia dispărută in toate acele zile, avem informaţii că atăt la 30, căt şi la 31 august, Cioacă a ieşit la terasă să se distreze cu prietenii.

A urmat descoperirea petelor de sănge din locuinţă. A fost şi testarea poligraf. Cioacă a manifestat un comportament disimultat, adică a minţit. Noi am incercat să-i mai facem şi o a doua testare la poligraf. Aceasta ar fi vizat aspecte legate de locul in care s-ar putea afla corpul Elodiei Ghinescu. Cristian Cioacă a refuzat insă să mai facă acest test, motivănd lipsa de incredere pe care o are in poligraf şi starea de stres in care se află. Pentru noi este un indiciu, care face parte dintr-un intreg ansamblu de probe care indică faptul că Elodia a fost omorătă de el.
Scenariul cel mai probabil

  • Din probele pe care le aveţi pănă acum care ar fi cea mai bună ipoteză cu privire la ceea ce s-a intămplat?

Verificăm toate ipotezele posibile, dar pănă acum cea care se confirmă cel mai mult este aceea că, in seara sau noaptea de 29 august, in casa celor doi a avut loc un conflict intre soţi, in urma căruia Elodia Ghinescu a decedat rănită. Primul moment posibil in care s-a petrecut altercaţia ar fi intre orele 18:00 şi 21:00, iar al doilea şi cel mai probabil intre orele 2:30 şi 8:45. In seara de 29 august, Cioacă a făcut un drum pănă la Piteşti. O cameră video de la o benzinărie l-a filmat la ora 21:00. A făcut pănă la Piteşti in jur de două ore şi ceva. Acolo a stat aproximativ o oră, apoi s-a intors la Braşov. O convorbire telefonică purtată intre Cioacă şi femeia pe care o vizitase atestă faptul că in jurul orei 2:30, acesta se indrepta spre casă. După ce a ajuns acasă a inceput probabil conflictul. Elodia Ghinescu a fost probabil lovită de mai multe ori cu pumnii. Totul s-a desfăşurat, in această ipoteză, pe baza unui conflict spontan. Au avut discuţii legate de un posibil divorţ, in acea zi avuseseră o discuţie mai aprinsă la telefon. A fost o luptă, pentru că s-a găsit sănge peste tot in casă, in sufragerie, in dormitor, in balcon, in cele două băi, pe pereţi, pe tocul uşii. Vă mai pot spune că ea afirmase tot timpul că, dacă el ar fi lovit-o, ea ar sări să riposteze. Nu cred că ar fi acceptat să fie bătută. După o perioadă scurtă este posibil ca el să-şi fi dat seama că ea este moartă. Atunci ar fi luat ideea să scape de cadavru. Mergem şi pe ipoteza că ar fi secţionat cadavrul, cu ajutorul cuţitului de bucătărie care lipseşte, pentru a putea să scape mai uşor de el. Este posibil să o fi transportat cu ajutorul valizei, care de asemenea lipseşte din casă. In dimineaţa zilei de 30 august, Cioacă a plecat spre Piteşti. Obiectele şi uniforma găsite in răpă se alfă doar la o abatere de 15 minute de drumul spre Piteşti.

  • Există persoane care au susţinut că ar fi văzut-o pe avocată in viaţă după momentul dispariţiei ei. Se confirmă aceste ipoteze?
Este o persoană care susţine că a văzut-o la data de 22 septembrie prin Braşov. Poliţiştii au identificat această persoană care a spus că femeia respectivă semăna cu Elodia Ghinescu şi că i-au atras atenţia ochelarii pe care ii purta. Dar că nu poate spune cu certitudine că ar fi Elodia.


  • Ce veţi face dacă nu veţi găsi cadavrul?
Deocamdată nu ne-am pus problema ce vom face in această ipoteză. Noi facem tot ce se poate pentru a-l descoperi. Este cam singurul element care lipseşte din tabloul probelor. Nu am luat deocamdată in calcul varianta unei trimiteri in judecată fără să descoperim cadavrul.




"Te luam de nevastă"

  • Libiu Mateescu

Afirmaţia-ofertă aparţine antrenorului de fitness al Elodiei Ghinescu, antrenor şi arbitrul emerit de culturism Gheorghe Sfinteş. Acesta spune că a antrenat-o pe Elodia timp de mai mulţi ani la sala de fitness de la complexul "Ursu" din cartierul Răcădău. "Era o fată extraordinar de muncitoare. Avea un corp lucrat, făcuse şi atletism in tinereţe, iar eu am vrut să o inscriu la concursul de fitness Body Fit, pentru că avea toate calităţile pentru a căştiga un loc pe podium, avea o separare şi definire musculară de excepţie. I-am spus, atunci cănd am aflat că s-a măritat cu Cioacă, că aş fi luat-o eu de nevastă, dacă ştiam că are asemenea gănduri. Vorbeam mereu pe Strada Republicii şi spunea că este fericită. Nu-mi aduc aminte să se fi luat de băieţi prin sală, işi vedea de treaba ei", spune antrenorul. O fostă colegă de facultate a Elodiei de la Universitatea de Drept "Iosif Constantin Drăgan", care preferă anonimatul, işi aminteşte că "era o femeie extrem de inteligentă, poate cea mai inteligentă dintre noi. Avea un acut simţ al aventurii şi un curaj ieşit din comun, la limita inconştienţei şi chiar a bunului-simţ. Era singura care avea curajul şi săngele rece să-l infrunte pe decanul Ioan Adam la cursul de Drept Civil. Era implicată in diverse activităţi paralele cu dreptul, cănta chiar la un cor «Transilvania». Băieţii roiau in jurul ei şi aveau diferite escapade-chefuri prin Poiana Braşov. Era insă o persoană fermecătoare, care voia independenţă totală", susţine cu regret fosta sa colegă de facultate. Primul soţ al Elodiei, subofiţerul de poliţie Ciprian Mustaţă, de la Dispeceratul IJP Braşov, nu a dorit să facă vreo declaraţie despre fosta sa soţie, de care a divorţat in urmă cu cinci ani. Poliţistul a reuşit intre timp să-şi refacă viaţa, s-a recăsătorit şi are o fetiţă de 2 ani. Preferă insă să nu discute şi să nu-şi aducă aminte de episodul Elodia din viaţa lui.

• Cazul Elodia - Căutarea acului in carul cu făn • Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său • Dosarul de presă al unei posibile crime • Prima declaraţie a lui Cristian Cioacă • Declaraţia asistentei avocatei • Declaraţia bonei copilului • Declaraţia amantei • Plăngerea lui Cioacă • Martor după pozele de la tv • Premieră in justiţie • Violare cu perversiuni verbale • Vie sau moartă, ştii unde e? • Momentele posibile ale crimei • "Mi-a distrus fiica" • Comoara din prăpastie

×