x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ce-au fost şi ce-au ajuns. Cum a făcut Crin Halaicu primul milion de dolari

Ce-au fost şi ce-au ajuns. Cum a făcut Crin Halaicu primul milion de dolari

de Carmen Dragomir    |    29 Noi 2011   •   12:02
Ce-au fost şi ce-au ajuns. Cum a făcut Crin Halaicu primul milion de dolari

Primul primar ales pe care l-a avut Bucurestiul dupa Revolutie, Crin Halaicu, explica pentru prima oara, dupa aproape 15 de ani, subiectele controversate pe care le-a lasat in urma de cand a parasit functia de edil al Capitalei. Fostul primar povesteste pentru Jurnalul National cum s-a nascut legenda primei "borduriade', care a fost povestea cu parcarile Dalli si cum s-au inchiriat spatiile comerciale care apartineau administratiei locale la acea vreme. Crin Halaicu dezvaluie cum a facut primul milion de dolari, povesteste despre divorturile sale, despre familie, cum a fost drumul pana la Primarie si cu ce s-a ocupat dupa ce a iesit din viata publica.

L-am gasit pe Crin Halaicu ceva mai carunt si mai slab ca odinioara. Si-a facut aparitia cu un "look' aristocratic, palton, palarie, camasa alba si lavaliera. La discutia noastra este prezent si consilierul lui de imagine -o tanara a carei meserie nu exista in Romania pe vremea cand Crin Halaicu era primar, lucru care i-a creat, dupa cum marturiseste, mari neplaceri. Isi aduce aminte de relatiile tensionate pe care le-a avut cu presa, motiv pentru care nici nu a mai simtit nevoia de a avea o pozitie publica fata de subiectele controversate ce il aveau drept protagonist.

Halaicu anunta o posibila revenire pe scena publica

Fostul edil al Capitalei marturiseste ca n-a vrut sa ia atitudine cat timp nu a fost activ politic pentru ca, spune el, ar fi fost ca si cum ar fi vorbit de pe margine, ca un suporter de fotbal. De ce si-a luat acum Crin Halaicu consilier de imagine? "Nu sunt acum vizibil, dar eu, de fapt, sunt foarte activ in cadrul partidului, iar la un moment dat este posibil sa fiu si vizibil. Urmeaza o campanie electorala in care o sa fiu cautat si paracautat...', ma lamureste.

Despre neajunsurile aduse de lipsa cuiva care sa aiba grija de imaginea sa publica, Crin Halaicu isi aminteste: "La Primarie am avut doi atasati de presa, nu exista consilier de imagine. Eu am simtit insa intotdeauna nevoia de cineva care sa-ti poata da sfaturi pertinente. Este evident ca n-am stiut cum sa-mi gestionez problema de imagine. Am cazut atunci la mijloc, intr-un razboi. Pe de-o parte era PSD-ul, care isi dorea functia de primar general, pe de alta parte era PNT-ul, care voia acelasi lucru. Cei de la PNT au incercat intr-un fel sau altul, civilizat si fara presiuni, sa ma racoleze. Dar eu am intrat in PNL la 6 ianuarie '90, am ramas pana acum si le-am spus atunci ca nu am de gand sa plec… Lupta politica s-a dus in Romania de la Revolutie incoace cu arme murdare si presa a fost folosita din plin si de unii si de altii. Iar eu am intrat la mijloc.'

Apoi, functia de primar i-a adus lui Halaicu si adversitati personale, dupa cum marturiseste, "cu diversi oameni influenti' cu care a avut diferende "legate strict de cascaval. De cascavalul lor. Pentru ca ei au inteles ca eu sunt trimis acolo ca sa le dau lor. Iar eu n-am inteles asta. Eu am inteles ca sunt trimis acolo sa fac o treaba pentru toata lumea. In felul asta mi-am facut si multi dusmani, dar n-am prea tinut cont de asta', spune Crin Halaicu.

Fostul primar spune ca astazi ar fi disponibil pentru a pasi din nou pe scena publica, "daca este nevoie, in anumite situatii si pentru lucruri la care ma pricep. Sunt pozitii care chiar nu ma intereseaza. Mi se pare o nebunie cum se duc unii la diverse ministere, ei avand cu totul alta pregatire' .

Crin Halaicu spune ca ascensiunea in partid nu il intereseaza. "Am avut toate functiile, doar presedintele partidului nu am fost si nici nu mi-am dorit asta. Ati auzit de principiul lui Peter? Este un principiu sociologic, aplicat in activitatea de personal. Se spune asa: daca un individ performeaza intr-o anume activitate, trebuie promovat. Daca este promovat se pot intampla doua lucruri: performeaza - deci este promovat in continuare sau nu performeaza- deci si-a atins nivelul de incompetenta. Asadar, eu nu incerc sa-mi ating nivelul de incompetenta. Eu incerc sa fiu util acolo unde sunt, nu inseamna ca daca sunt in fruntea mesei sunt util'.

Prima borduriada, "lucratura' lui Dumitrescu

Fostul edil nu a explicat niciodata lucrurile care i s-au imputat pe vremea cand era primar. "Ce era de explicat? Sunt trei chestiuni care au ramas in istorie. Prima este legata de borduri. Toata zona centrala si mai ales zona din jurul Parcului Herastrau a fost pavata cu granit adus din Belgia, la sarsitul anilor ‘20. Acele pietre costa destul de mult, cu 30 % mai mult decat un asfalt obisnuit. Avantajul este ca la al doilea ciclu, dupa sapte ani, ele se pot refolosi in proportie de 90 %. Pentru asta insa, trebuia o masinarie speciala pentru rectificari de piatra naturala, cu care se pot reconditiona si bordurile de granit sau bazalt.

Singurul bulevard pe care am reusit sa-l refacem atunci cat de cat a fost cel din fata primariei, Bd-ul Elisabeta. Pe vremea aceea se chema Kogalniceanu si tinea pana la Piata Universitatii. Acolo bordurile erau unele foare vechi, de granit. Le-am scos si le-am pus deoparte. Nu se puteau reface pe loc. Trebuia adusa acea masina speciala care costa destul de mult. Am cumparat-o mai ales in ideea ca puteam reface cu ea si carosabilul pavat. Masina asta nu a fost niciodata folosita de urmasii mei. Cred ca zace si acum pe undeva. Acele borduri de granit scoase au fost puse deoparte, in inventarul administratiei Bucurestiului, si am pus alte borduri.

Toata povestea a pornit de aici si de la un colaborator al meu, Dumitrescu il cheama. Impreuna am luat decizia asta. Ulterior, el a inceput sa incurce lucrurile pentru ca isi dorea foarte tare sa candideze din partea PAC-ului. S-a gandit ca e bine daca incurca lucrurile la primarie ca sa arate cat sunt de incurcate, urmand sa vina el sa le descurce. Iar eu l-am dat afara.

Bordurile au ramas in inventar. Chiar nu stiu ce s-a intamplat cu ele dupa plecarea mea de la primarie. Bordurile din granit sunt rare si pretioase; pe vremuri ele se faceau manual. Acestea erau insa ciobite, stirbite, era nevoie sa fie reduse in dimensiuni si trebuia facut ceva cu ele, eventual puse la loc'

Contractul cu celebra Dalli si spatiile comerciale

Al doilea lucru ramas in istorie a fost contractul cu firma Dalli, careia Crin Halaicu i-a atribuit parcarile Bucurestiului. "Dalli a concurat contra unui amic foarte bun de-al meu. Ei au oferit 55% pentru Primarie, amicul meu oferea 40% pentru Primarie. Normal ca a castigat Dalli, m-am si certat cu amicul meu'.

A treia legenda urbana de pe vremea lui Halaicu vorbeste despre spatiile comerciale care mai erau la acea vreme in administarea Primariei. "Mai erau cateva sute, inchiriate cu sume exorbitante pentru epoca aceea, in jur de 40 de dolari/mp, bani care in momentul acela nu se puteau lua. Iar eu am redus chiriile. Sigur, ulterior s-a ajuns si la 100 de euro pe Magheru, in 2005, dar atunci banii astia nu se puteau lua. Iar unii dintre chiriasi nu plateau si au fost actionati in instanta. S-a intamplat ca au fost unii care au considerat ca, decat sa platesti 2000 de dolari pe luna chirie, mai bine dai 200 de dolari unui ziarist sa scrie un aricol contra Primariei care distruge comertul bucurestean. Si stiu si nume, stiu oameni care au luat acesti 200 de dolari ca sa scrie un articol. Asa era epoca. Cu foarte putini bani puteai sa incerci sa ingropi pe cineva', explica Crin Halaicu.

Prima aterizare pe pamant. Faimosul "zai'

Cel mai complicat lucru pe care l-a suportat din fotoliul de primar? "Erau unele probleme aproape insurmontabile. Toata zona centrala nu avea apa multe ore pe zi, mai ales in orele de varf. La Camera de Comert, tot acel cartier era locuit, dar nu avea strazi, erau doar niste mormane de pamant, oamenii nu aveau caldura, apa, curet electric si nici gaze. Oamenii aia locuiau acolo asa, nu stiu cum era posibil. A trebuit sa scoatem bani din piatra seaca pentru a rezolva problema de acolo si am oprit alte lucrari care se puteau face. A fost prima aterizare pe pamant din norii castigului electoral. Chiar daca sunt unii care spun diverse, ar trebui sa fie foarte multa lume care, chiar daca nu vorbeste, cred ca e multumita. Eu cred ca totalul locuintelor construite dupa mandatul meu nu se ridica nici la jumatate din cat am construit eu impreuna cu echipa de la Primarie, cu atat de putine resurse. Bugetul actual al Primariei Capitalei este egal cu cat am avut eu pe patru ani, pentru tot orasul. Deci, totalul banilor care sunt acum in oras reprezinta de 16 ori mai mult decat am avut eu intr-un an de functionare'.

Putini mai stiu ca in iarna lui ‘92 tot Bucurestiul a ramas fara apa; o sa gasiti la biblioteca, in ziarele vremii despre "faimosul zai'. Orasul era alimentat cu apa dintr-o acumulare, cu o priza de suprafata. Era iarna, frig, iar lacul avea gheata deasupra. Priza era sub nivelul ghetii, dar a fost suficient sa scada nivelul apei in lac… Administratia Apelor a facut asta in mod intentionat ca sa se creeze probleme orasului. De ce? Pentru ca Primaria trebuia sa aiba probleme permanente. Sistemul nu e nou. Decat sa se vorbeasca despre problemele Guvernului, mai bine sa se vorbeasca despre un subiect pe care lumea il simte... Au ridicat imediat nivelul, dar gheata intrase pe conducte. A trebuit sa le spargem ca sa scoatem gheata. A fost o munca titanica! Dupa parerea mea, acesta a fost caz de atentat la siguranta populatiei, dar procuratura dormea, SRI-ul nu vedea…', isi aminteste fostul primar.

In anii care au trecut, Crin Halaicu a reflectat la lucruri despre care spune ca atunci nu avea cum sa le stie: "Romania de atunci era ca un copil care a ajuns la gradinita. Existau unii oameni care veneau, intr-adevar, de la facultate, dar erau putini si oricum nu erau in tabara mea'.

Liberal, de mic

Crin Halaicu nu a parasit niciodata PNL. "Cand cineva, atunci cand ajunge intr-o anumita pozitie, este preocupat de ideea ca X fura, dupa parerea mea acea persoana este descalificata pentru a ocupa acea functie pentru ca numai la asta ii sta mintea si exact asta va face. Povestea cu loialitatea este pur si simplu la fel. Unii oameni sunt capabili sa treaca de la un partid la altul fara nici o problema, ba chiar exista un partid care si-a schimbat doctrina de la stanga la dreapta fara ca nici macar sa traga aer in piept. Eu am deschis ochii in ceea ce priveste PNL cand am dat in podul casei de niste carti si mi-am spus atunci, la 12 ani, ca eu n-am sa intru decat in acest partid. Probabil ca acea decizie mi-a marcat viata.

Intr-o zi, copil fiind, tata m-a trimis sa aranjez in pod. Zona in care am copilarit eu, pe Calea Grivitei, a fost una intens bombardata in timpul razboiului. Casa era a bunicului din partea mamei. Si el, si bunica au murit cand mama era foarte tanara, eu nu i-am apucat. Am gasit in podul casei un cufar cu carti, majoritatea erau carti de scoala ale mamei, printre care o serie de romane interzise in momentul acela, dar si unele carti de istorie. Mi-am zis ca, daca e sa intru intr-un partid, acesta o sa fie PNL. Ambii bunici au fost membri ai PNL, dar nu erau printre corifeii partidului. Bunicul din partea tatalui era sef de plasa in fostul judet Dorohoi. Ii facea campanie lui Ion Pilat-poetul, care era de-acolo dupa tata, din Saveni, fiind si nepotul lui Ion Bratianu. Ca toti care au avut bani, pamant, si el a avut o istorie cu comunistii. La fel si tata. Ai mei se fereau sa-mi povesteasca despre ideea liberala; am avut membri de familie care au disparut in Bucovina, Herta si nordul Basarabiei, unde erau foarte multe neamuri de-ale noastre. Atunci aveam 12 ani si citeam deja foarte mult - era principala mea preocupare. Vara aia mi-am petrecut-o citind si nu am spus nimanui de descoperirea mea. Sesizasem eu ca se fereau. Tata fuserse arestat cand a fost manifestatia din 8 noiembrie 1945 din Piata Palatului, cand au tras oamenii lui Vasile Luca, ministrul de Interne in guvernul Groza. Au pus mitralierele pe fereastra ministerului si au tras in manifestanti. Garzile muncitoresti au intrat printre manifestanti si au facut arestari. Printre ei si tata, care a scapat repede doar pentru ca erau prost organizati. A fost arestat atunci si Campeanu. Eu am aflat de povestea asta de-abia cand aveam 20 si ceva de ani. Pe tata l-a cautat apoi Securitatea pentru ca avea un var care lupta in munti. S-a ascuns aproape trei ani in podul unor vecini evrei'.

Primul milion de dolari

Inainte de Revolutie un salariu era in jur de doua mii de lei. Halaicu castiga pe santier 12 mii. "E drept, lucram de dimineata pana noaptea. Deci, nu eram chiar modest nici atunci. Nu eram nici bogat, dar cine era bogat in '90? Doar cativa care erau prin Securitate si aveau acces la dolari. Eu avusesem o firma, mi-am sustinut campania pentru Primarie din banii mei. Doar afisele mi le-a tiparit partidul. Firma se ocupa cu inchirierea de spatii, aveam cateva intr-un pasaj pietonal in centrul Bucurestiului. Era epoca comertului, cine avea spatii, le putea inchiria foarte bine, intr-unul -doua mai vindeai si tu marfa… iar banii se faceau destul de usor, mai ales ca se plateau impozite minime. Cand am ajuns primar am iesit din afacere pentru ca aceste pasaje de erau de fapt ale Primariei si nu era etic sa raman intr-un astfel de business. Asa ca nu pot sa spun ca in '92 eram identic cu cel de azi, dar oamenii evolueaza si averile o data cu ei.'

Cat era salariul de primar, Halaicu nu isi mai aminteste, pentru ca nu traia din el. S-a gandit ca ar trebui sa faca o afacere care sa n-aiba legatura cu Primaria si asa a infiintat o firma de asigurari. "Mai simplu imi era sa fac o firma de constructii, pentru ca la asta ma pricepeam foarte bine. Dar am considerat ca nu este corect. La asigurari nu ma pricepeam, dar mi-am dat seama ca poate fi o afacere buna. Mi-am adus aminte ca aveam un prieten in Germania care facea asta, am vorbit cu el, s-a intors si am facut o firma in care eu aveam 30 %. Am castigat in 3 luni, 3 milioane de dolari, cu tot cu vanzarea procentelor' .

Fostul primar marturiseste ca nici azi nu se pricepe la asigurari. Firma a fost vanduta ulterior, iar apoi a investit intr-o sticlarie de arta care n-a avut norocul asigurarilor si a dat faliment in scurt timp. Alte afaceri nu a avut in timpul mandatului, spune el.

De bucurat n-a avut timp sa se bucure la primul million de dolari. "Am cateva principii care cred eu ca sunt solide. Pentru mine nu conteaza banii, ci numai ceea ce as putea face cu ei. Cand sunt nu ma bucura, nici nu ma intereseaza. Cand nu mai sunt incep sa-mi fac probleme…Banii trebuie sa-ti acopere un anume stil de viata pe care il ai, iar eu nu am unul extrem de expansiv, extrem de luxos, merge mai degraba spre un normal care in Romania, din pacate, nu este inca normal. Nu am un numar foarte mare de prieteni, nu sunt toata ziua cu lautari dupa mine, nu stiu daca mi-au mai cantat de vreo cinci ani- cand am nimerit intamplator intr-un loc. Nu-mi plac manelele si nu ma duc in cluburi. Imi place sa citesc, nu chiar orice, sunt de parere ca oricata imaginatie ar avea un scriitor, tot e in urma fata de situatia de viata reala. De aceea nu prea citesc romane. Acum citesc o carte de filozofie a istoriei civilizatiilor a lui Will Durant, faimoasa in lume, sunt 35 de volume... De calatorit nu calatoresc foarte mult, dar eu sunt intr-o vacanta permanenta, chiar daca am treaba de dimineata pana seara. Pentru ca fac intotdeauna ce vreau, ma simt ca intr-o vacanta, asa ca nu am nevoie sa plec undeva', povesteste Crin Halaicu.

Primul apartament de lux vandut in Bucuresti. Conacele "Halaicu'

Dupa ce a lasat sefia Bucurestiului s-a apucat de constructii. "Am o pasiune pentru constructii si arhitectura. Desi am vrut sa ma fac avocat, mi-am dat seama ca in vremea aceea trebuia sa fii foarte bine sustinut de partid (nr- Partidul Comunist), iar eu am refuzat sa fiu chiar si utecist. Asa ca m-am facut inginer constructor.

Am avut doua viziuni, una legata de locuintele de lux, a doua de vechile case care pot fi restaurate. Am cumparat trei apartamente impreuna cu altcineva, nefinisate, pe un palier de bloc in centrul Bucurestiului. Am daramat tot, cu acte in regula, si am facut un singur apartament- prima locuinta de lux care s-a vandut in Bucuresti. Intr-un moment in care nu se vindea nimic cu mai mult de 1000 de dolari/mp, apartamentul acesta s-a vandut cu 2000/dolari mp. Am facut atunci o gramada de bani.

Crin Halaicu marturiseste ca acum locuieste intr-o casa mult prea mare pentru un singur om. "Este adevarat, daca aveti un cumparator, o vand', rade. Conacul vestit de pe malul lacului Mogosoaia valoreaza astazi in jur de cinci milioane de euro.

"Valoarea este stabilita de momentul in care vinzi. In 2008 ar fi valorat dublu. Sub valoarea la care este acum nu poate sa cada decat daca ar cadea muntii Carpati pe noi', rade.

Crin Halaicu povesteste ca, initial, a cumparat zece mii de metri patrati din care a mai cedat ceva pentru o strada: "Am proiectat-o integral dupa o poza facuta in Normandia. Nu aveam planuri, ci doar o imagine de la o fatada. E a doua casa pe care o fac pentru mine, prima a fost conacul de la Izvorani. Era o ruina foarte frumoasa. Am cumparat-o de la urmasii ultimului primar liberal de dinainte de comunism, Al.Gh. Donescu. Era o casa eclectica, formata din trei parti de inspiratie distincta: un pridvor romanesc de inspiratie brancoveneasca, un turn hexagonal de inspiratie franceza si un corp de inspiratie alsaciana. Asa a construit-o arhitectul austriac, pe fundatia unei case mai vechi. Am refacut constructia, iar azi este considerat cel mai frumos conac din zona. Eu am locuit acolo mai mult de zece ani'.

Cautator de talente la PNL. Viziunea politica

Din 2009 Crin Halaicu a vrut sa fie organizator al comisiilor partidului pe Bucuresti. "Peste trei ani urmau alegerile locale si, in momentul acela, am avut convingerea ca PNL, intrand in Opozitie, va castiga localele pe Bucuresti si apoi alegerile generale. Am cautat in randul membrilor de partid, oameni cu care sa pot constitui un program de guvernare a orasului. Am vazut si am stat de vorba cu peste o mie de oameni din care am selectionat cam 120. Toti sunt ceva prin ei insisi, prin ceea ce au facut, niciunul nu are notorietate, dar in cercul lor unii sunt chiar renumiti. Am incercat sa gasesc niste oameni cu care sa se poata face aceasta treaba si pe care partidul sa-i aiba la dispozitie ca sa guverneze. Parerea mea este ca unul dintre ei ar putea fi prim-ministru fara nici o discutie. Are numai 42 de ani, este de formatie inginer si a lucrat in strainatate timp de 15 ani in board-ul unor multinationale. Stiti ca prim-ministrii Italiei, Greciei, presedintele Bancii Centrale Europene sunt proveniti din diversele nivelele de structura ale Goldman Sachs? (n.r. - una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, care desfasoara activitati de investitii bancare, securities si management de investitii). Ca lucrurile sa functioneze de la sine este extrem de important pentru un partid sa aiba si aceasta componenta, nu numai cea electorala.

Incepand cu mandatul meu, din pacate, oamenii care au fost adusi in administratie nu au fost foarte competenti. Unii erau deja acolo, multi au venit pur si simplu si s-au angajat printr-un soi de concurs. Noi trebuie sa fim foarte preocupati de aceasta problema ca sa putem administra. De ce merg lucrurile atat de bine in Belgia, Franta, Portugalia, Spania?! Pentru ca au adus oameni competenti cu programe facute inainte, programe pe care trebuie sa le respecte. Nici eu si nici cei de dupa mine nu am avut un program pe care sa-l urmarim. Ãsta este motivul pentru care s-au aruncat atat de multi bani pe atat de putine lucruri', este de parere fostul primar.

"As convoca din nou alegeri si i-as desfiinta'

Despre tabloul politic de astazi Crin Halaicu crede ca "toate aceste decizii de amanare, de comasare, de alegeri intr-un singur tur, la limita inferioara a democratiei, nu vor face decat sa incurce lucrurile. Astea sunt niste decizii tampesti, niste prostii pe care le platim toti, inclusiv ei. Daca eu as conduce Opozitia azi, a doua zi dupa ce castig as convoca din nou alegeri si i-as desfiinta. Asa trebuie procedat.

Lupta politica se poarta cu arme din ce in ce mai sofisticate, se invata mereu lucruri noi. Churchill a spus o chestie in care nu poate fi contrazis: democratia este absolut imperfecta, dar n-am descoperit ceva care sa asigure un grad mai mare de libertate individului, n-avem cu ce sa o inlocuim. Abia invatam, suntem in primii ani de scoala ai acestui sistem capitalist'.

Fostul edil vede in clasa politica oglinda societatii: "Ea nu se poate schimba peste noapte, nu poti schimba societatea ca sa ai o alta clasa politica. De aceea, evolutia clasei politice va avea loc o data cu cu disparitia unor generatii. Daca generatiile viitoare vor fi calitative, atunci foarte bine. Oricum cei care vin din urma nu au toate metehnele trecutului.

Elitele nu sunt marginalizate, ele in mod traditional traiesc in turnul lor de fildes.

Intotdeauna a fost asa. A fost o vreme in care elitele intelectuale se puteau identifica cu cele politice si funciare, dar asta era pe vremea guvernelor rezultate din alegeri censitare -inainte de Primul Razboi Mondial. Introducerea democratiei moderne, dupa Primul Razboi Mondial, a largit baza de selectie a elitei intelectuale. Din acest motiv, identificarea intelectualitatii cu clasa politica n-a mai avut loc decat ca exceptie.

Jucator pe bursa de la New York

Despre societatea romaneasca de azi Crin Halaicu crede ca "nimeni, traind in Romania, nu se poate exprima obiectiv despre evolutia Romaniei. Este o veche vorba care spune ca, daca nu te departezi de padure nu o vezi din cauza copacilor. Deci, numai cei care vin din afara sau care ne urmaresc de la distanta pot avea o parere. Viata noastra aici este influentata de tot felul de decizii, nu consider ca e cazul sa ne exprimam noi despre noi'.

Apoi, ceea ce se intampla cu Romania de azi poate fi comparat cu un indice bursier, crede fostul primar: "Uneori e sus, alteori e jos, conteaza daca tendinta este pozitiva sau negativa. Acelasi lucru se poate spune si despre Romania, e ca indiciele bursier'. De altfel, fostul primar recunoaste ca joaca la bursa. "La ora asta e cam greu sa faci bani. Acum zece ani am facut niste cursuri Forex (-tranzactii pe piata valutara internationala). Mi s-a intamplat sa pierd foarte mult, dar am si castigat foarte mult. In alte afaceri n-am prea pierdut. Bursa este stiinta, o stiinta care depinde foarte mult de informatia cotidiana.

In alte tari exista si facultate pentru a fi broker. Noi am avut la un moment dat unul dintre primii mari jucatori pe Forex. Lucra in cadrul Securitatii, nu stia nimeni, dupa Revolutie a devenit vicepresedinte de banca. A murit. Erau insa mai multi aceia care puteau crea o scoala. Nu poti sa inveti despre economie si sa te uiti ca mata-n calendar la bursa', e de parere fostul primar.

Viata dupa divort

Crin Halaicu a fost casatorit de doua ori. In total vreo 30 de ani, impartiti pe jumatate, sa nu fie cu suparare. Prima oara s-a casatorit la 21 de ani, pe vremea cand lucra ca inginer la Portile de Fier, cu o educatoare. Tot atunci i s-a nascut si primul copil. A divortat peste vreo 15 ani si s-a recasatorit. "Am trei copii, cel mai mare, un baiat, din prima casatorie. Face acum inca o facultate, imagine-film, sa-si gaseasca drumul in viata. Mai am, din a doua casatorie, un baiat care este in clasa a cincea si o fetita in clasa a doua. Este incredibila, e cea mai tare, stiu asta de la doi ani. Va farama lumea in patru'.

Mai multe nu vrea sa povestesca, dar isi aduce aminte si de vremea cand a fost nevoit sa fie bona: "La primul copil cu a doua sotie am inchins firma trei saptamani si am stat acasa sa cresc copilul. Mama lui a facut o depresie si nu mai era capabila' .

Crin Halaicu a divortat de cea de-a doua sotie in 2010, intr-o mare discretie. Presa tabloida a speculat atunci diverse scandaluri conjugale. "Eu am o relatie buna cu absolut toti copiii mei si cu fostele mele neveste. Am divortat civilizat, nu ne-am luat la bataie, au fost alte motive, dar nu intram in amanunte. Am divortat fara sa ne balacarim', precizeaza fostul primar.

Experientele conjugale i-au intarit lui Crin Halaicu si o anume filozofie despre casatorie: "Casatoria asa cum o percepem noi e o traditie crestina care isi avea motivatiile ei atunci cand a fost fortata sa intre in cutuma, desi a existat casatorie si la greci si la romani. Intr-un fel ideea e cam perimata. Din pacate, valentele casatoriei devin "tarele'. Am observat ca, de multe ori casatoria distruge dragostea'.

Fostul primar crede ca "ideea de familie este o legatura pe care o ai cu societatea. De foarte multe generatii famila a reprezentat probabil singura legatura apropiata, serioasa, fireasca pe care o ai cu societatea. E o nevoie sociala, noi romanii suntem mai atasati de familie'. Dupa tot ce a trait, Crin Halaicu e convins ca ideea de fericire consta in a trai viata, cu bune si rele, asa incat sa poti sa manevrezi lucrurile ca partea plina a paharului sa fie intotdeauna mai mare decat cea goala. "Eu ma bucur de fiecare clipa a vietii, indiferent cum e. Incerc sa vad partea pozitiva a lucrurilor', spune el.

In ce priveste lucrurile cotidiene, fostul primar spune ca citeste presa "sub forma rezumata, e drept', iar la televizor se uita foarte rar si atunci doar la meciurile de fotbal, caci e rapidist convins. Ii place sa mearga uneori in vechile cartiere cu verdeata ale Bucurestiului. Recunoaste ca nu o face prea des, si din cauza trotuarelor stricate sau ocupate de masini, dar si pentru ca lumea nu mai are grija de gradini asa cum o facea cand el era copil. In schimb, ii place enorm sa conduca. Ii plac masinile solide, care confera siguranta. Motiv pentru care si-a luat doua. Uneori mai face si putin sport, inot- singurul la care are bilet de voie, asta din cauza unor vertebre tasate.

In rest, spune ca traieste dupa o singura filozofie de viata: "Sa nu te bucuri foarte tare cand iti merge foarte bine si sa nu te intristezi foarte tare cand iti merge foarte rau. Asa lucrurile sunt intr-un echilbru, nu ajungi niciodata in situatii extreme' .

×
Subiecte în articol: crin halaicu ce-au fost si ce-au ajuns