x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ce nu s-a facut

Ce nu s-a facut

de Alexandru Nastase    |    15 Oct 2005   •   00:00
Ce nu s-a facut

In cazul extinderii cazurilor de pasari moarte la care a fost depistat virusul gripei aviare in Delta Dunarii, autoritatile pot lua doua masuri pentru stoparea prevenirii epidemiei. Prima dintre aceste masuri a fost luata cu mare intarziere de autoritatile de la Bucuresti, iar cea de-a doua nu este luata nici acum, in ceasul al 12-lea, cand virusul gripei aviare este confirmat in Romania.

Cel mai bun exemplu pentru aplicarea acestor masuri este cazul Turciei, tara care s-a confruntat si ea cu prezenta virusului. Cele doua masuri sunt foarte simple: interzicerea vanatorii si izolarea pasarilor domestice, astfel incat acestea sa nu intre in contact cu vietatile salbatice.

INTERZICEREA VANATORII. In ceea ce priveste prima masura, desi fusesera avertizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la posibilitatea izbucnirii unei epidemii, autoritatile romane au decis inceperea sezonului la vanatoare la data de 15 august, iar in Delta Dunarii la 15 septembrie. In ciuda protestelor interne, vanatoarea nu a fost sistata si, chiar si dupa descoperirea anticorpilor de gripa aviara la pasarile din Ceamurlia, partidele de vanatoare au continuat sa se desfasoare in Rezervatie. Seful Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", guvernatorul-gunoier Paul Cononov, a incercat sa-si mascheze incompetenta explicand ca vanatoarea nu reprezinta nici un pericol. Mai mult, Cononov explica in presa locala de ieri ca nu s-a mai vanat deloc in Rezervatie de la anuntarea ordinului de interzicere, dezinformand cu nerusinare.

IZOLAREA PASARILOR. In ceea ce priveste a doua masura, autoritatile locale ar fi trebuit, potrivit specialistilor, sa izoleze inca din luna august toate pasarile domestice in curti, gradini si cotete si sa evite ca acestea sa se poata plimba in voie pe ulitele satelor sau chiar in afara localitatilor. Aceasta masura, considerata ca extrem de importanta, nu este aplicata nici acum, in ceasul al 12-lea. In localitatile anuntate ca fiind in carantina, ca si in cele aflate sub "stricta moniorizare", carduri intregi de rate, gaste, curci si alte oratanii continua sa bata nestingherite ulitele, curtile si gradinile fara ca sa ia vreo masura cineva.

Expertii nu recomanda sub nici o forma uciderea pasarilor salbatice atunci cand se depisteaza cazuri de gripa aviara. Potrivit estimarilor facute de experti, in Delta Dunarii sunt pana intr-o suta de specii de pasari si, in sezonul rece, pana in doua milioane de exemplare.

MIGRATOARE NEBUNE
In Delta Dunarii nu a fost semnalat nici un caz de pasare migratoare sosita din Rusia sau Kazahstan care sa fi murit din cauze suspecte, iar situatia este atent monitorizata de specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" si de agentii ecologi ai administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Tarile tranzitate de pasarile migratoare posibil purtatoare ale virusului aviar (rate salbatice, garlite si gaste cu gat rosu) nu au anuntat cazuri de mortalitate nici la aceste specii si nici la cele domestice.

Directorul INCDDD, Romulus Stiuca, afirma ca in Delta Dunarii nu a murit nici o pasare venita din nordul Asiei. Nici Rusia si nici alte tari nu au anuntat cazuri suspecte de gripa aviara. Zonele cele mai cautate de pasarile posibil purtatoare ale virusului H5N1 sunt terasa dobrogeana si Complexul lagunar Razim-Sinoe. Farmaciile din orasul Tulcea nu mai aveau ieri nici o singura doza de vaccin antigripal. Aceeasi situatie se inregistra atat la Spitalul Judetean, cat si la statia de ambulanta din oras. Farmacistii spun ca au epuizat ultimele doze inca din cursul zilei de joi si nu au mai reusit sa isi umple stocul. Si asta pentru ca nici distribuitorii nu mai au doze si se asteapta inceperea importurilor.

Fiecare farmacie din Tulcea a detinut doar cateva zeci de doze din acest vaccin, si asta pentru ca nu se asteptau la aparitia cazurilor suspecte.

Farmacistii isi mai motiveaza stocurile sarace si prin termenul de valabilitate scurt (sase luni) al vaccinului antigripal. Pretul unei doze de vaccin varia intre 230.000 si 270.000 lei vechi. Se spera ca urmatoarele doze de vaccin antigripal vor putea fi gasite la farmaciile din Tulcea la inceputul saptamanii viitoare.
×
Subiecte în articol: eveniment dunării delta delta dunării