x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cea mai veche gradina zoologica din tara

Cea mai veche gradina zoologica din tara

de Carmen Dragomir    |    11 Feb 2007   •   00:00

Normele de la Bruxelles au pus in dificultate majoritatea celor 36 de gradini zoologice din Romania Animalele de la Sibiu vor simti insa curand ca traiesc in Uniunea Europeana.

Mihai, Mihaela, Coca,Simi si Baghera


Normele de la Bruxelles au pus in dificultate majoritatea celor 36 de gradini zoologice din Romania. Animalele de la Sibiu vor simti insa curand ca traiesc in Uniunea Europeana.

In 1929 a fost deschisa in Padurea Dumbrava prima Gradina Zoologica din Romania de catre Intreprinderea de Electricitate. Ideea i-a venit inginerului Szekely dupa ce a gasit niste vulpi pe cand lucra la repararea barajului de la Sadu. Zoo Sibiu adaposteste acum 135 de animale si pasari din 35 de specii.

Mihai se intinde lenes peste Mihaela si toarce. Pare multumit sau cel putin resemnat cu viata lui. Ea viseaza cu ochii deschisi si inerti poate la tundrele siberiene pe care nu le-a vazut niciodata. Simi, care poarta numele unui sudor, da ture. E satul, da’ n-are stare. Coca e cea mai rea. Iar Baghera ne ignora complet. Si e parsiva. Celor cinci tigri, inchisi intre gratii inalte parca pana la cer, pare ca nu le pasa de nimic. Au mai avut un prieten, cel mai batran dintre ei. Intr-o zi, de tristete, dupa ce l-a muscat pe ingrijitor, s-a agatat de barele de fier ale custii si a stat asa toata ziua. Seara s-a desprins mort si a cazut pe pamantul batucit.

FELINE EXOTICE. Vecinii Andra si Bruno, cei doi lei, stau deocamdata in casa de iarna, o chicineta in care abia au loc sa se intoarca. Bruno n-a placut-o niciodata pe Andra si spera sa-i fie adusa cadou alta partenera. Andrei insa nu-i pasa, nu scoate un sunet, se uita doar la noi impietrita.

Alaturi, Lord, jaguarul, se lafaie singur in cei 800 de metri patrati pe care i-a capatat de curand. S-ar bucura poate daca nu l-ar fi ajuns singuratatea. Viseaza treaz, incremenit ca o statuie la picioarele unui templu. De anul acesta i s-a promis insa ca va avea companie.

Maimute, ursi, lupi albi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguari, pume, mistreti, lame, cerbi carpatini, lopatari, caprioare, bivoli albi, ponei, un piton reticulat, crocodili, fazani, papagali, pauni... De anul trecut au inceput sa uite de custile stramte. Peste patru ani, conform programului, toate se vor simti confortabil.

CA LA MUZEU. Peste drum e adapostul reptilelor. Intr-o caldura tropicala, un piton lancezeste intr-un acvariu fara apa, incolacit in propriile ganduri, ca o esarfa pe un gat taiat de copac. Probabil ca nici el nu mai stie de cand sta asa, de vreme ce n-ar avea loc sa se desfasoare cat e de mare. Crocodilul de alaturi s-ar putea plimba berechet, dar lucrurile astea nu-l mai intereseaza de mult. Sta ca impaiat intr-un ochi de apa care nu-l acopera pe de-a-ntregul.

Cristina, o ursoaica bruna, vioaie, abia are loc sa faca vreo cativa pasi intre peretii de fier ai custii. Pe cimentul zgrunturos zac coji de paine muiata. Cristinei nu-i mai place mancarea. Isi strecoara in fiecare zi nasucul printre zabrele, nerabdatoare sa-si vada noua resedinta. Doctorul care ne insoteste stie ce-i place: Cristina se intinde la dezmierdat, zguduind ca la cutremur casa de fier. O lasam rontaind cu neastampar drugii metalici. Langa ea, cei trei lupi albi, mandria Gradinii Zoologice, ne examineaza tacut si perfid.

In locuinta maimutelor e cea mai mare zarva. Soani e sefa. Se repede la geam sa ne asigure cu un ranjet sonor de antipatia ei profunda. Pe jos, pe sus, banane descojite stau agatate ca intr-un tablou dadaist. In coltul erbivorelor, cinci bivoli albi ne arata aliniati dosurile. Sunt concentrati cu totii sa infulece cat mai mult din mancarea proaspata desertata de ingrijitori in jgheab.

Mihai, Mihaela, Coca, Simi, Baghera… Unii-s vedete, altii - anonimi. Nimeni nu s-a invrednicit sa-i boteze. Dar toti privesc cu ochi umezi lumea marginita de gratii…

RENOVARI. Barajul aflat in incinta Gradinii a fost renovat anul trecut printr-o investitie de 640.000 RON. Iar cele 21 de barci din fibra de sticla cu care vizitatorii se vor plimba vor ancora la un debarcader nou-nout. Anul acesta, erbivorele si tigrii vor beneficia de o suprafata de 10.000 de metri patrati in plus. Lupii albi vor fi si ei norocosi in 2007, primind o parcela de 1.000 de metri patrati. Pana la vara vor mai fi gata o fantana arteziana, canalizarea si toaleta publica.
×
Subiecte în articol: special