x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceamul cu bucate

Ceamul cu bucate

de Karina Knapek    |    19 Oct 2005   •   00:00
Ceamul cu bucate

Maliuc a devenit o localitate interzisa, doar cazuri extreme trecand peste regula numarul unu a carantinei: cei care au adus alimentele si cativa turisti dezinfectati din cap pana in picioare.

Cel de-al doilea transport de alimente pentru locuitorii comunei Maliuc a fost asigurat de catre marina militara, luni, cu o nava de tipul ceam. Echipajul a fost vaccinat antigripal, iar la bord au fost luate toate masurile de prevenire. In total, in cele doua transporturi, la Maliuc au fost duse pe Dunare cate 20 de tone de faina alba si malai si cate 800 de kilograme de zahar, orez, ulei, conserve de carne, pateu de ficat si paste fainoase.

NECESITATE. Aceste alimente sunt necesare celor 400 de localnici din Maliuc si Vulturul pentru perioada de carantina. Dupa cum ne-a precizat colonelul Gheorghe Milian, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Tulcea, alimentele provin din rezerva de stat, iar autoritatile judetene au pe stoc si alte provizii, care ar putea fi distribuite urgent, daca ar fi identificat un alt focar sau daca s-ar decide prelungirea perioadelor de carantina peste termenul prevazut initial - trei saptamani.

Alimentele au inceput sa fie impartite populatiei incepand de ieri, abia dupa ce intreaga cantitate a ajuns in localitate. Primarul Maliucului, Gheorghe Manole, ne-a precizat ca o problema pentru autoritati a fost gasirea unor mijloace de transport a alimentelor in interiorul localitatilor. "Nu am vrut sa folosim aceleasi mijloace cu care am facut transportul pasarilor moarte", a precizat Gheorghe Manole.

14 PERSOANE EVACUATE
MALIUC. Primarul Gheorghe Manole, alaturi de consateni
Printr-un ordin al prefectului Lefter Chirica, 14 persoane au fost scoase ieri din Maliuc, dupa ce au fost dezinfectate din cap pana in picioare. Este vorba de turisti si alti cetateni cu domiciliul in alta parte care au fost surprinsi aici de instituirea carantinei. Patru dintre acestia venisera aici pentru inmormantarea unei rude, cazul uneia dintre femei trezind atentia autoritatilor si ducand la decizia de evacuare a celor blocati in focar: o localnica din comuna Enisala nu mai putea ramane in zona de carantina, deoarece sufera de cancer si avea nevoie de tratament medical de specialitate. "Am verificat toata zona pentru a ne asigura ca nu mai sunt si alti turisti izolati", ne-a spus primarul Manole.
×
Subiecte în articol: eveniment