x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceausescu - Raport la al XIV-lea Congres al PCR

Ceausescu - Raport la al XIV-lea Congres al PCR

17 Noi 2004   •   00:00
Ceausescu  -  Raport la al XIV-lea Congres al PCR

NOIEMBRIE ULTIMUL BAL
Anul 1950: 1.800 de calorii Anul 1989: 3.300 de calorii

Ca sa arate cat de bine traiau romanii, Ceausescu spunea in raportul la Congres: "Consumul alimentar a crescut de la 1.800 de calorii zilnic pe locuitor, in 1950, la circa 3.300 de calorii in prezent". Raportul a fost prezentat la 20 noiembrie 1989, in prima zi a Congresului al XIV-lea al PCR. Ceausescu a citit timp de 6 ore acest raport politic. Un interviu cu unul dintre cei care au redactat raportul, generalul (r) Constantin Olteanu, dezvaluie cateva dintre culisele ultimului for al comunistilor romani.

Sase ore de impliniri si planuri marete

Jurnalul National va prezinta azi fragmente din raportul politic citit de Nicolae Ceausescu in fata celor 3.308 delegati in prima zi a Congresul al XIV-lea al PCR care s-a desfasurat intre 20 si 24 noiembrie 1989.
MONICA IORDACHE

CONTINUARE

Click pentru a mari imaginea
PERSPECTIVE. In raportul citit la Congres, Nicolae Ceausescu prezenta planurile de dezvoltare a Romaniei pana in anul 2010
Sase ore i-au trebuit dictatorului pentru a citi cele 24 de capitole ale raportului, in care sunt pomenite procesul de "edificare a oranduirii socialiste", marile realizari de dupa Congresul al IX-lea (la care Ceausescu a fost ales secretar general), planul pe urmatorul cincinal si politica externa. La acest ultim capitol, Ceausescu a cerut in premiera anularea tuturor acordurilor incheiate in perioada celui de-al doilea razboi mondial cu Germania hitlerista, implicit a Pactului Ribbentrop-Molotov. Discursul lui Ceausescu a fost intrerupt de ovatii si aplauze care au durat 100 de minute. Intertitlurile apartin redactiei.

Calea progresului

"Stimati tovarasi, (...) Congresul are loc in imprejurari internationale deosebite, cand in fata tarilor socialiste, a tuturor popoarelor, se pun noi si noi intrebari si probleme cu privire la calea progresului economico-social, a lichidarii inegalitatilor si asupririi, a inlaturarii pericolului razboiului nuclear, care ar duce la distrugerea a insasi vietii pe pamant, cu privire la caile de transformare revolutionara a lumii, de realizare a unor relatii sociale si noi relatii intre state si popoare in vederea asigurarii si fauririi unei lumi mai drepte si mai bune pe planeta noastra".

Congresul al IX-lea

"(...) Este meritul istoric al Congresului al IX-lea de a fi pus capat conceptiilor si practicilor straine socialismului, de copiere si ploconire in fata a tot ce era strain, de a fi renuntat cu hotarare la asa-zisul "model unic" obligatoriu pentru constructia societatii socialiste si a fi proclamat principiul realizarii socialismului pe baza legilor obiective si a principiilor socialismului stiintific, corespunzator vointei si realitatilor din patria noastra, pornind de la faptul ca noua oranduire se realizeaza in mod diferit de la o tara la alta, de la o etapa la alta".

Marile realizari

"Este necesar sa subliniem ca in 20 de ani, din 1945 pana in 1965, s-au alocat pentru fondul de dezvoltare circa 400 de miliarde de lei, in timp ce in perioada 1966-1990, avand in vedere si prevederile de investitii pentru anul viitor, s-au alocat peste 5.000 miliarde lei. Din totalul fondului national de dezvoltare, investitiile au reprezentat in cei 20 de ani - (1945 - 1965) circa 340 de miliarde de lei, iar din 1966 pana in 1990 acestea se ridica la peste 4.300 de miliarde de lei. Din totalul investitiilor, circa 2.300 de miliarde de lei au fost alocate pentru realizarea unei puternice industrii socialiste, moderne.

Ca urmare a acestei puternice dezvoltari, se poate spune ca nu exista domeniu mai important in care industria romaneasca sa nu realizeze produse de inalta tehnicitate si complexitate, competitive cu cele mai bune pe plan mondial. Numai pe acesta baza s-a asigurat ca la sfarsitul actualului cincinal industria patriei noastre sa fie de peste 145 de ori mai mare decat in 1945, din care de 128 de ori realizata dupa cel de-al IX-lea Congres al partidului. In primii 20 de ani - 1945-1965 - s-au alocat circa 56 de miliarde de lei pentru agricultura, iar din 1965 pana in 1990, peste 650 de miliarde de lei. Pe aceasta baza s-au realizat programul de irigatii, de amenajari funciare, puternica dotare cu tractoare si masini agricole, cu tot ce este necesar, asigurand baza tehnico-materiala pentru infaptuirea cu succes a obiectivelor noii revolutii agrare. (...)

Ca rezultat al dezvoltarii generale a fortelor de productie, al alocarii unui procent important, de peste 30% din venitul national pentru fondul de dezvoltare si acumulare, dupa Congresul al IX-lea al partidului, avutia nationala va fi, in 1990, de circa 5.660 de miliarde de lei, fata de numai 252 miliarde de lei in 1945 si de 810 miliarde de lei in 1965 (...)"

Caloriile zilnice

"Este adevarat ca la noi nimeni nu se mai poate imbogati fara munca si au dreptate cei care ne critica ca nu dam libertate pentru bogati, dar nu o vom da niciodata, insa nu mai avem nici saraci, si nici nu mai vrem sa avem saraci in Romania! (...) Totodata, desfacerea de marfuri cu amanuntul prin comertul socialist se ridica in acest an la circa 315 de miliarde de lei, fiind de 18,5 ori mai mare decat in 1950. Consumul alimentar a crescut de la 1.800 de calorii zilnic pe locuitor, in 1950, la circa 3.300 calorii in prezent, Romania inscriindu-se intre tarile cu un bun consum din punctul de vedere al necesitatilor".

Cincinalul 1991-1995

"(...)Productia - marfa industriala urmeaza sa creasca cu 30-50%, dar este necesar sa avem in vedere ca, in cadrul dezbaterilor in partid si cu intregul popor, s-a subliniat ca este necesar sa consideram acest spor ca minim - si trebuie sa actionam pentru o crestere mai accentuata(...). Avand in vedere rezervele existente, pana in 1995, productia de lignit si carbune trebuie sa ajunga la circa 80 mili-oane tone, iar cea de huila cocsificabila la peste 20 de milioane de tone, asigurandu-se cel putin 90% din necesarul de carune cocsificabil. Va trebui sa creasca productia de metale neferoase, care trebuie sa asigure in intregime, necesarul economiei nationale. (...) Totodata este necesar sa se actioneze cu mai multa hotarare pentru elaborarea de noi tehnologii, care sa duca la reducerea substantiala a consumului de combustibil in toate sectoarele (...) Este necesar sa asiguram infaptuirea in cele mai bune conditii a programului de irigatii si amenajari funciare, astfel incat pana in 1995 sa se realizeze irigarea acel putin 6 milioane de hectare, urmand ca pana in anii 2000 sa incheiem organizarea intregului sistem national de irigatii, care va ajunge la circa 7-7,5 milioane de hectare teren agricol, din care cel putin 5,5 milioane hectare teren arabil. (...) Avand in vedere recolta de cereale record din acest an, de peste 60 de milioane de tone, este necesar sa ne propunem sa asiguram, in anii viitori, o productie permanenta de cel putin 50 de milioane de tone". (...)

SI NATURA ERA COMUNISTA
"In cinstea Congresului, insasi natura a imprastiat norii si astazi este o zi cu soare, care demonstreaza ce minunat este socialismul! (Aplauze puternice, indelungate)". Pasajul face parte tot din Raportul prezentat de dictator si reprodus de "Romania libera". Ziarele care apareau in zilele congresului nu mai aveau spatiu pentru a publica prognoze meteo, dar observatiile lui Nicolae Ceausescu erau relevante in privinta starii vremii.

IMBOGATIRE
"Este adevarat ca la noi nimeni nu se mai poate imbogati fara munca si au dreptate cei care ne critica ca nu dam libertate pentru bogati, dar nu o vom da niciodata, insa nu mai avem nici saraci, si nici nu mai vrem sa avem saraci in Romania!" Nicolae Ceausescu

ANULAREA PACTULUI
"Anul viitor se implinesc 45 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial. De aceea, Romania considera ca trebuie sa se treaca la adoptarea masurilor necesare solutionarii tuturor problemelor care nu s-au rezolvat inca. In primul rand apare necesar sa se adopte o pozitie clara, fara echivoc de condamnare si anulare a tuturor acordurilor incheiate cu Germania hitlerista, tragandu-se concluziile practice pentru anularea tuturor urmarilor acestor acorduri si dictate. Trebuie considerat anormal ca dupa 45 de ani de la incheierea razboiului nu s-au realizat inca tratatele de pace intre toate statele si nu s-a instaurat de fapt pacea in Europa. Apare deci necesar sa se treaca la tratative intre statele interesate in vederea incheierii tratatelor de pace si lichidarii cu desavarsire a urmarilor celor de-al doilea razboi mondial. Si pentru a raspunde anticipat la unele intrebari eventuale, vreau sa spun clar ca aceasta nu trebuie sa duca la schimbari in Europa si ca existenta celor doua state germane trebuie sa continue, sa fie o realitate a Europei de azi si de maine! (...) Subliniez toate acestea pentru ca este necesar ca acum, cand in Europa se reactiveaza din nou fortele revansarde neonaziste, sa se adopte o pozitie ferma, de ingradire a activitatii lor, de a nu se merge - in nici un fel - pe calea concesiilor, in numele asa-zisei libertati de exprimare a parerilor".

RESTANTE LA BOVINE
"Continua sa se manifeste o ramanere in urma in ceea ce priveste cresterea efectivelor de bovine si ovine, desi avem si la acestea cresteri importante, dar trebuie sa ne propunem ca in viitorul cincinal sa realizam in intregime obiectivele privind cresterea efectivelor de bovine la cel putin 11 milioane, dintre care 5 milioane vaci cu lapte si la cel putin 30-35 milioane de oi, din care cel putin 30-35 milioane de oi-mame. (...)

Infaptuirea programelor de dezvoltare economico-sociala impune ca o necesitate obiectiva alocarea si in viitor a 28%-30% din venitul national pentru fondul de acumulare si dezvoltare. Pe aceasta baza, in urmatorul deceniu, se vor realiza investitii de 3.200-3.500 miliarde de lei, din care 1.600-1.700 miliarde de lei in cincinalul al IX-lea. (...)

Pe acesta baza se vor crea conditiile ca, in 1995, toate judetele sa realizeze un volum de activitate economica pe locuitor de cel putin 100 mii lei, iar in peste 20 de judete sa se depaseasca 150 mii lei".

TRAI
"In cincinalul viitor, Programul-directiva prevede cresterea retributiei medii reale, 1995 fata de 1990, cu 3%-8%, iar a veniturilor totale ale taranimii cooperatiste tot cu 3%-8%. Nu trebuie sa uitam ca orice crestere a veniturilor oamenilor muncii este strans legata de dezvoltarea continua a fortelor de productie, a nivelului general al societatii, ca nu putem si nu vom putea niciodata sa consumam mai mult decat ne permite dezvoltarea economiei nationale, ca daca am comite marea greseala sa consumam peste posibilitati, am ajunge intr-o scurta perioada la oprirea procesului de dezvoltare economico-sociala, am condamna de fapt patria noastra la inapoiere (...).

Vom asigura si in continuare ca raportul intre retributiile mici si mari sa fie de circa 1 la 4,5. (...) In nici un caz nu se pune problema - si societatea noastra nu trebuie sa admita - ca raportul intre veniturile mari si mici sa atinga un asemenea nivel incat sa se acumuleze la un pol bogatii si la altul saracii (...)."

Unii se intreaba: ce este rau daca o sa avem si noi someri cum exista in tarile capitaliste? Asta imi reaminteste ce spunea, desigur, in secolul trecut, Caragiale - de ce sa nu avem si noi falitii nostri? Sigur, o asemenea abordare nu este socialista.

Intrebari pentru Nicolae Ceausescu inainte de Congres

Click pentru a mari imaginea
MOBILIZARE. Cultul personalitatii a fost promovat intens de cuplul Ceausescu
Alexandru Melian, profesor doctor in cadrul Facultatii de Litere - Universitatea Bucuresti, a trimis postului Europa libera 14 intrebari adresate lui Nicolae Ceausescu si "mai ales celor care-l ajuta sa-si pastreze puterea dictatoriala". Va prezentam aceste intrebari care au fost difuzate de Europa libera la 8 noiembrie 1989. Documentul poate fi citit si pe www.unibuc.ro sau in volumul "Polemici implicite", Alexandru Melian, aparut la Editura Universitatii Bucuresti, 2003.

1 Cum se explica discrepanta flagranta intre "Epocalele succese" pe care le trambitati pe toate caile, intre statisticile triumfaliste, si nivelul de viata mizer al majoritatii poporului?

Cartelizarea bunurilor de prima necesitate (nici acelea asigurate).

Nesiguranta caldurii normale in apartamente si la locurile de munca.

Neasigurarea medicamentelor, a asistentei medicale si a concediilor de boala. (...)

2 Care este dupa parerea dvs. unitatea de masura a bunastarii unui popor? Un mare scriitor, Albert Camus, spunea ca "slujesti cu adevarat viitorul numai dand totul prezentului".

3 Cum se potriveste democratia proclamata mereu, in gura mare si pretutindeni, cu pedepsirea necrutatoare a oricarei opinii care nu coincide cu a dvs. sau cu a sotiei dvs., cu refuzul oricarui dialog si cu eliminarea din circuitul puterii a oricarui om cu demnitatea opiniei? (...)

4 Cum concorda invatatura marxista cu degustatorul cult al personalitatii pe care-l intretineti in jurul persoanei dvs. si al sotiei dvs. cu familiarismul fara rusine si privilegiile fara limita?

Raspunsul dat intr-un interviu este cu totul nesatisfacator, fals si megaloman.

5 Ati calculat vreodata pierderile economice si morale ale cultului personalitatii, in raport cu ceilalti conducatori ai tarii si mai ales in raport cu poporul?

6 Ati calculat vreodata pierderile economice si morale ale cozilor interminabile la orice?

7 Cum se potriveste pacifismul pe care-l afisati cu fiecare prilej, cu vanzarile clandestine de arme si cu declaratiile belicoase?

8 Cum explicati tragicul exod al romanilor pe drumurile pribegiei? Cunoscutele lozinci pe care le afisati de obicei sunt puerile si profund nocive fiindca eludeaza adevarul
.

9 Cum se potriveste elogiul si solicitarile adresate invatamantului si stiintei cu statutul mizer al acestora, cu izolarea lor internationala, cu dispretul real pe care-l nutriti pentru ele dvs., dar mai ales sotia dvs., pusa sa conduca domenii pentru care nu are nici o competenta?

1
0 Cum se explica faptul ca pana cand ati devenit secretar general al partidului si mai apoi presedinte al tarii ati fost un anonim activist, pentru ca apoi, deodata, sa deveniti "genial", "erou intre eroi" (ce acte de eroism ati savarsit?), cel mai iubit fiu al poporului (de fapt cel mai urat dintre conducatorii pe care i-a avut vreodata tara asta).

1
1 Cum se explica faptul ca sotia dvs., pana a nu deveni dvs. conducatorul partidului si al statului, a fost o persoana cu totul cenusie, mai anonima chiar si decat dvs., pentru ca acum sa devina doctor, academician, iar pe deasupra si savant de renume mondial? Ati descoperit vreo licoare care sa transforme mediocritatea, incultura, invidia, rautatea in valori spirituale superlative? Comunicati reteta intregii lumi si poate veti candida la Premiul Nobel (de cand visati asa ceva!).

1
2 De ce nu raspundeti scrisorilor deschise ce vi se trimit si de ce refuzati dialogul cu tara?; dialogul autentic, nu monologul discursurilor in fata imenselor adunari ori congrese in care dvs. vorbiti mereu aceleasi platitudini agramate hranite din trupul unor idei generoase, iar ceilalti, platiti pentru aceasta sau inspaimantati, va aplauda.

1
3 Ati declarat intr-un interviu ca minciuna are picioare scurte, ceea ce este foarte adevarat. Dar credeti ca minciunile dvs., nenumarate si atat de gogonate, au cumva picioare mai lungi?

1
4 Ati vorbit la o Plenara a CC al PCR de pedepsirea tradatorilor poporului si ai tarii. Cine sunt acestia? Cine a tradat partidul care l-a pus in fruntea sa? Cine a tradat tara si si-a calcat juramantul de presedinte ruinand economia, viata sociala, cultura si incalcand fara jena Constitutia?

Nu ratati! I
In ziarul de maine puteti citi o lista a delegatilor cu probleme invitati la Congresul al XIV-lea si de ce anume erau indezirabili. Printre ei, nume sonore!
×