x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Alex. Leo Şerban, "o minte strălucită"

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Alex. Leo Şerban, "o minte strălucită"

de Maria Sârbu    |    30 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Alex. Leo Şerban, "o minte strălucită"

Avea 52 de ani si viata i-a fost curmata de o boala incurabila, la 8 apri­lie. Alex. Leo Serban s-a manifestat, in primul rand, ca unul dintre cei mai apreciati critici de film romani, un promotor, un sustinator fervent al valului nou de cineasti din Romania, adica a "generatiei asteptate", dar si ca un bun observator al cinemaului lumii. Era apreciat de colegi drept "o minte stralucita". Avea "un talent, un rafinament si o profunzime a gan­dirii pe care rar le mai gasesti in breas­la noastra" (Cristina Corciovescu). Dar el a fost nu numai critic de film, ci si eseist, prozator, traducator, artist vizual.

Debutul literar si l-a facut la 17 ani, cu un poem, in Chicago Review din SUA. A absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universi­tatii Bucuresti in 1983. A fost bursier al Ministerului Culturii din Franta (1992), "International Visitor" in SUA (1996), bursier GE/NEC (2003-2004). A predat la Facultatea de Limbi Straine din Bucuresti si la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica.

A scris nenu­ma­rate articole in presa din Romania si din strainatate. In colaborare cu Mihai Chirilov si Stefan Balan, a pu­bli­cat volumul "Lars von Trier: fil­me­le, femeile, fantomele" (Editura Idea). De asemenea, in colaborare cu Serban Foarta a scris "Jeu de paume" (LiterNet). Este si autorul volumelor "Dietetica lui Robinson" (Editura Curtea Veche), "De ce ve­dem filme" (Editura Polirom, Pre­miul de critica al Uniunii Cineastilor) si "4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc" (Ed. Polirom). A ingrijit si colectia "Bi­blioteca de film" (Editura Huma­nitas).

Criticul de film, preferatul cinefililor
Nascut pe 28 iunie 1959, la Bucuresti, Alex Leo Serban s-a dedicat atat filmului, cat si lite­raturii. Putini stiu ca a si tradus importanti autori, precum Ber­nard-Marie Koltès, Paul Bowles, Yasmina Reza, W.H. Auden, Jean Baudrillard, Sa­muel Beckett, Don DeLillo, Be­noit Du­teurtre, Mathieu Lindon, Vla­di­mir Nabokov, Susan Sontag. A avut multe expozitii de foto­gra­fie. A fost si realizator si mode­rator al emisiunii "Foto­grame" de pe TVR Cultu­ral (2005-2006), dar si invitat in emi­siunea "Double Je" a lui Bernard Pivot in 2004. L-a intervievat The New York Times. In 2008, Alex. Leo Serban a fost ales in urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, "criticul de film preferat al cinefililor romani".

×
Subiecte în articol: ne-au parasit in 2011