x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Cristian Paţurcă: "Am făcut revoluţia boschetarilor"

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Cristian Paţurcă: "Am făcut revoluţia boschetarilor"

30 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Cristian Paţurcă: "Am făcut revoluţia boschetarilor"

Fostul idol al Pietei Universitatii isi lansa pe 16 decembrie 2010 un album cu colinde. "Tu esti iarna" este CD-ul pe care l-a dedicat tu­tu­ror romanilor, chiar si celui mai mare dusman al sau – Ion Iliescu. "Co­lindele sunt prea sfinte, le dedic oamenilor – mar­tu­risea revolutionarul. Dar, pana la urma, si Iliescu este un om. Colindele inseamna doar impacare, niciodata uitare." La 18 ianuarie 2011, Cristian Paturca parasea aceasta lume. Avea 46 de ani. In decembrie 2007, a fost internat in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucu­resti. Paturca a fost adus atunci in stare grava, in Sectia de Anestezie Terapie Intensiva a spitalului, cu hemoragie interna. Avea tuberculoza.

La 25 de ani, copilul teribil al Pietei Universitatii – km 0 al zonei libere de comunism – canta cu o teribila convingere impotriva sistemului. A fost vedeta celui mai lung "spectacol" din istoria Romaniei, care in fiecare seara aduna peste 30.000 de "generatori de tulburari in societate", pe scurt – golani. "Nu trebuia sa fiu atat de naiv. Dar de unde sa fi stiut eu cum sa-mi gestionez viata? Nu exista o reteta", spunea Paturca.

Era un artist liber-profesionist care s-a luptat demn cu saracia. La 45 de ani ajunsese doar o umbra. "Libertatea o aveam, n-am stiut ce sa facem cu ea. Daca m-as intoarce in timp, as face la fel. As incerca insa sa evit boala. Imi pare rau ca in ’90 n-am luat un Kalasnikov si sa-i impusc pe toti cei din frunte... Am fost un naiv, am crezut in niste idealuri... Am facut revolutia boschetarilor. Asta am ajuns, un boschetar!", declara Cristi­an Paturca intr-un interviu.

Abia anul trecut primise certificatul de revolutionar din partea secretarului de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Nicolaescu. Cristian Paturca este un erou... Eroii nu mor niciodata!

Scrisoarea-testament a lui Cristi Paturca
La 27 aprilie 2010, Cristian Paturca a primit Crucea Nationala "Serviciul Credincios – clasa a III-a", distinctie acordata de presedintele Traian Basescu. "Am trait pentru tara mea, neamul si regele meu!", a lasat scris Paturca pe o cutie care continea "testamentul" sau, o scrisoare in care isi lua adio de la fiul sau, Vlad, de la fosta sotie, Sorana, de la rude si prieteni dragi. In aceeasi cutie a mai fost gasita o scrisoare adresata post-mortem Motului Pittis.

×