x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Fănuş Neagu şi-a îndeplinit misiunea pe Pământ

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Fănuş Neagu şi-a îndeplinit misiunea pe Pământ

30 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Fănuş Neagu şi-a îndeplinit misiunea pe Pământ

"Orice scriitor care dispare de pe Pamant merge intr-un loc tainuit, dar radacina lui ramane. Pentru noi, Fanus Neagu este unul dintre scriitorii mari aparuti dupa al doilea razboi mondial. El a fost o mare figura in lumea literara, a fost un personaj in aceasta piesa care s-a jucat inainte de ’89 si dupa", a spus Mircea Dinescu pentru Jurnalul National.

In opinia sa, multi scriitori pot sa fie mari ta­lente, dar nu reusesc sa devina si personaje in lumea in care traiesc. Or, Fanus Neagu a fost, asa cum spune poetul Dinescu, intr-ade­var unul dintre personajele principale, pentru ca "era o figura in lumea literara", devenind la un moment dat "cel mai popular scriitor roman, fiindca scria si cronici de fotbal".

"Pe vremea aceea, chiar Romania literara sau Luceafarul, reviste in care el scria la rubrica de sport, erau citite in tri­bune. Suporterii de atunci erau ceva mai cititi decat astia de astazi, de pe stadioane. Astfel, Fanus era important nu numai in lumea literara, dar si in afara lumii literare", afirma Mircea Dinescu, adaugand ca marele prozator era cunoscut ca un perso­naj boem, dar facea parte nu din "boema neagra si saraca, caci el traia destul de bine, avea succes cu cartile lui".

"Era un mare bautor, nu era ceea ce se cheama un betiv; era un mare bautor si atunci la mesele la care venea Fanus Neagu se incingea imediat atmosfera si el reusea sa iradieze voia buna, chiar in perioade mai cumplite din istoria aia", spune Dinescu.

Mircea Dinescu a avut sansa sa stea la Casa de creatie de la Mo­go­soaia, unde erau Fanus Neagu, Marin Preda, Teodor Mazilu, Sanziana Pop... Abia debutase, ii aparuse prima carte (1970), pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, cand "Fanus m-a luat de ciuf si m-a adus la Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, unde era secretar; m-a angajat pe post de portar, dar lucram la almanah, nu stateam cu pusca pe umar, asa cum cred unii... Parerea mea e ca trebuie sa vorbim cu seninatate despre Fanus Neagu, pentru ca el si-a indeplinit misiunea pe Pamant".

Un mare scriitor si o mare constiinta
Augustin Buzura despre Fanus Neagu: "A fost unul dintre foarte putinii care au mai ramas din generatia ’60 atat de chinuita si care, in fond, a contribuit la repunerea literaturii romane pe bazele ei reale. Fanus a fost un stapan desavarsit al limbii romane, un creator obsedat de frumusetea limbii romane si de spatiile pe care le-a descris ca nimeni altul. A fost un om care a facut gazetarie de mare clasa, a scris cronica sportiva si a schimbat fata cronicii sportive", a declarat Buzura, amintindu-si, totodata, ca Fanus Neagu a fost si "un fanatic al unei echipe de fotbal, Rapid... Era un mare scriitor si o mare constiinta. In ultima vreme, el a fost revoltat de degradarea vietii culturale si spirituale, de improvizatia si prostul gust care au pus stapanire pe tara".

×