x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cel putin 33 de morti

Cel putin 33 de morti

de Marina Constantinoiu    |    07 Iul 2005   •   00:00
Cel putin 33 de morti

Cel putin 33 de persoane au fost ucise azi dimineata in atentatele comise in transportul in comun din Londra, a anunat sub-comisarul Brian Paddick, de la Scotland Yard. Serviciile de ambulanta, prezente la conferinta de presa, au anuntat un numar de 345 de raniti, dintre care 45 grav. Politia vorbea anterior de sase atentate la metrou si de o explozie intr-un autobuz, dand un bilant de doi morti si 150 de raniti.

PRUDENTA PENTRU CEI CE VOR SA MEARGA LA LONDRA Ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle, recomanda persoanelor care intentioneaza sa efectueze deplasari la Londra in viitorul apropiat sa se informeze din presa sau de pe Internet in legatura cu ultimele evolutii ale situatiei, dupa atentatele petrecute in capitala britanica. Intr-un mesaj adresat comunitatii britanice din Romania, ambasadorul Quinton Quayle afirma ca sistemul transportului public din Londra a fost grav afectat de atentate si in prezent este suspendat in intreaga capitala.

Politia sfatuieste populatia sa renunte la deplasarile catre Londra care nu sunt absolut necesare, precizeaza comunicatul ambasadorului Marii Britanii.

Autoritatile britanice au sporit in ultimele luni avertismentele cu privire la riscul unor atentate in Marea Britanie, in special din cauza angajamentului asumat de Londra alaturi de administratia americana in Irak.

La 17 aprilie, directorul Scotland Yard, Sir Ian Blair, a avertizat cu privire la riscul unor atentate in Marea Britanie, la patru zile dupa condamnarea la 17 ani de inchisoare, la Londra, a algerianului Kamel Bourgass, presupus membru al-Qaida, vinovat de complot terorist in vederea comiterii unui atac cu ricina. "Este foarte clar ca membri afiliati la al-Qaida vizeaza Marea Britanie", a declarat atunci Ian Blair.

Serviciile de informatii britanice au adoptat masuri de precautie riguroase in timpul campaniei electorale pentru alegerile generale din mai.

Politia antiterorista a avertizat de multe ori ca Marea Britanie va fi probabil, la un moment dat, tinta extremistilor islamisti, in special din cauza angajamentului britanic in Irak, unde aproape 8.000 de militari ai Marii Britanii sunt desfasurati, dar si din cauza unei atitudini dure abordata de autoritati fata de extremistii islamisti.

In februarie, premierul Tony Blair a declarat ca "sute de persoane" din Marea Britanie "sunt implicate in organizarea de atentate". "Cel putin 100 de teroristi antrenati de Osama ben Laden circula in libertate, iar numarul lor este cu siguranta mai aproape de 200", a declarat fostul director al Scotland Yard John Stevens, in martie.

In martie, o campanie de informare de o luna le-a cerut londonezilor sa dea dovada de vigilenta, in special in transportul public.

In decembrie 2004, Stevens a declarat ca politia britanica a dejucat atentate de tipul celor comise la Madrid in martie 2004. "Riscul comiterii unor atentate la Londra nu s-a diminuat", a subliniat Stevens.

In martie 2004, la putin timp dupa atacurile de la Madrid, soldate cu 191 de morti, Stevens si primarul Londrei, Ken Livingstone, au declarat ca este "inevitabil" ca la un moment dat sa fie comise atentate in capitala britanica.

Interesele britanice din strainatate au fost vizate in special in noiembrie 2003, cand atentate sinucigase cu masini-capcana au fost comise la Istanbul, la consulatul britanic, banca britanica HSBC si doua sinagogi, soldandu-se cu 63 de morti, printre care consulul Marii Britanii, si cu sute de raniti.
×
Subiecte în articol: londra eveniment Marea Britanie atentate