x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Celebrare - Isus e viu!

Celebrare - Isus e viu!

de Mihai Stirbu    |    21 Apr 2006   •   00:00
Celebrare - Isus e viu!
PASTI
Ca in fiecare an, Biserica Romana Unita cu Roma celebreaza Invierea la aceeasi data cu Biserica Ortodoxa. In anul 1700, parintii sinodali au decis ca legea si calendarul sa ramana cele bizantine. "Suntem o Biserica Catolica Rasariteana sui juris. Chiar vom serba la 30 aprilie a.c. ridicarea la rangul de Arhiepiscopie Majora. Respectam si observam cu strictete randuiala rasariteana ce o mostenim impreuna cu Biserica sora Ortodoxa", afirma pr. greco-catolic Valeriu Median. Serviciul religios din seara Invierii nu difera de cel ortodox. La sfarsitul ceremoniei se distribuie paine sfintita, stropita cu vin, asa-numita Sf. Pasti, sfintita in Saptamana Mare, sambata. Din pacate, mai multe parohii greco-catolice sunt in stare de suferinta. Intre acestea si parohia in cadrul careia pr. Median isi desfasoara activitatea pastorala, "Sf. Vasile cel Mare" din Bucuresti. "Nu ne-a fost restituita biserica noastra de pe Strada Polona, chiar daca Justitia s-a pronuntat in favoarea comunitatii noastre. Acest lucru ne doare", incheie pr. Median.

IMPRUMUT
"In timp s-au preluat anumite devotiuni din Biserica Apuseana, dar aceasta nu inseamna renuntarea la traditia rasariteana. E o binecuvantata ingemanare intre cei doi «plamani» ai crestinitatii"

CIFRE
"Potrivit datelor ultimului recensamant controversat si contestat, ar exista circa 200.000-300.000 de greco-catolici. Din cifrele vehiculate in Biserica sunt aproximativ 800.000 de credinciosi"

VESELIE
"Cantecele de Pasti exprima bucuria sufleteasca a Invierii, data de certitudinea implinirii promisiunii Mantuitorului Isus Christos. Semnificatia sarbatorii e aceea pe care ne-o ofera Sf. Scriptura"

PREGATIRE
"De ce este necesara o pregatire? In masura in care suntem constienti de necesitatea mantuirii sufletului, acceptam ceea ce Sfanta Maica Biserica ne invata si ne ofera ca mijloace de salvare" - pr. Valeriu Median

×
Subiecte în articol: special biserica