x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Centre de plasament - Triunghiul Bermudelor

Centre de plasament - Triunghiul Bermudelor

de Alex Nedea    |    Ionela Gavriliu    |    06 Feb 2007   •   00:00

Ciobanii isi numara oile de mai mul-te ori pe zi. Daca una dintre ele dispare, pleaca sa o caute. Caci "oaia ratacita" e la fel de importan-ta ca si restul turmei. Cand un copil dispare dintr-un centru de plasament, nimeni nu intra in panica, iar ca-zul ajunge uneori in atentia Politiei si dupa saptamani.

UN PROIECT JURNALUL NATIONAL
  • Copii disparuti
    Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
    DISPARUTI. Anul trecut 17 copii au fugit din centrul "Ciresarii 2". Conform DGASPC Sector 5, 13 dintre ei s-au intors, iar patru sunt inca dati in urmarire generala

    Pe Andrei Manalau, lipsa de comunicare dintre autoritati l-a costat opt ani petrecuti in Centrul "Ciresarii II" din Capitala. La un an de la semnarea unui protocol de colaborare intre Politie si Protectia Copilului, reactiile intarziate ii costa inca scump pe copiii care dispar din centrele de primire in regim de urgenta.

    La data de 4 ianuarie 2007, doi frati din Calarasi au plecat de-acasa. Marian Dumitru Manuta, de 12 ani, si Daniel Mirel Stefan, de 5 ani, au ajuns in Bucuresti cu trenul. La 5 ianuarie, Politia Metrou i-a dus in Centrul de Primire in regim de Urgenta (CPU) "Pinocchio 1" din Capitala.

    PING-PONG CU RESPONSABILITATEA. Spre ghinionul lor, cei doi copiii au fost gasiti intr-o vineri. "Baietii au fost adusi in stare buna, au zis ca au luat calatoria ca pe o aventura. Fiind vineri si urmand week-end-ul, nu am anuntat Politia, mai ales ca am incercat sa-i convingem pe cei doi ca-i ducem noi acasa cu o masina a centrului. Ne-am uitat si pe site-ul Politiei si nu i-am vazut acolo. Nici luni nu am anuntat Politia, pentru ca tot incercam sa-l convingem pe cel mare sa nu plece singur si sa accepte ajutorul nostru", precizeaza sefa Centrului Pinocchio, Sorina Chivoiu.

    De la IGP Calarasi ni s-a spus ca mama copiilor a semnalat disparitia copiilor vineri. Tot atunci, fotografia copiilor a fost pusa pe site. "Am urmat mai multe piste. I-am dat in urmarire in judetele invecinate, in gari, la metrou. Un boschetar din Constanta ne-a zis ca l-a vazut pe cel mare in gara din oras, asa ca seful de post din Gradistea, satul copiilor, a mers pana acolo", a spus purtatoarea de cuvant a IGP Calarasi, Elena Musat.

    FIR INTRERUPT. In tot acest timp, copiii gasiti de Politia Metrou la statia Victoriei se aflau la Centrul Pinocchio 1. Dupa cinci zile, cei doi baieti au fugit din centru. Nici acum Politia nu a fost anuntata, pentru ca, spune sefa de centru, au aflat chiar a doua zi din presa ca baietii au ajuns cu bine acasa. Protocolul semnat de ANPDC si Politie prevede ca sesizarea disparitiei unui copil dintr-un astfel de centru sa se faca imediat. "Copiii fiind adusi de Politia Metrou, nu am considerat necesar sa mai anuntam si noi cand au ajuns la centru. Procedura e in felul urmator: copiii vin la noi fie depistati de Politie, fie la cerere sau adusi de alte persoane. Ii identificam pe cei adusi de altii. Apoi, daca le aflam domiciliul, anuntam DGASPC din localitatea lor. Verificam si site-ul Politiei, ca sa vedem daca sunt urmariti, in acest caz anuntand Politia. La disparitia copiilor din centru e obligatoriu sa anuntam Politia cat mai repede posibil", expune teoria Sorina Chivoiu.

    Politia, la randul, ei nu a reactionat stralucit in acest caz. "Nici la nivelul Politiei nu se comunica, din pacate. Isi fac treaba, dar, de exemplu, cei de la metrou aduc copiii in centre, insa nu anunta mai departe, la Urmariri. De aceea noi mizam pe faptul ca centrele ne anunta in cel mai scurt timp posibil cand primesc un minor. Daca la 10:30 a fost internat, la 10:35 ar trebui anuntata Politia. Altfel ajungem sa ne jucam de-a «puia-gaia» cu copiii din centre", recunoaste subcomisarul Nicolae Burnici, de la IGPR.

    FUGARUL E DE VINA. Cazul celor doi frati a fost unul fericit, deoarece copiii au gasit singuri drumul spre casa. Din cauza sincopelor din sistem, Andrei Manalau, sau "Culita", din Vaslui, a stat opt ani in Centrul de Primire in regim de Urgenta "Ciresarii 2", din Bucuresti. Chiar daca si-a gasit familia dupa atat timp, adolescentul nu se mai poate integra in sanul ei.

    Centrul de Primire minori in regim de Urgenta "Ciresarii 2", din Bucuresti, arata ca o fortareata. Gardul din tabla groasa, inalt de patru metri, mascheaza cladirea centrului. Poarta, tot din tabla, ferecata cu doua randuri de yale, nu are clanta decat in interior. Din aceasta cetate au fugit anul trecut 17 copii. Cam o treime din cati sunt cazati acum acolo. Gardul de puscarie, care, conform conducerii, este destinat doar protectiei copiilor de lumea rau famata a cartierului Ferentari, nu a impiedicat "Ciresarii 2" sa fie, potrivit site-ul IGP, campion la copii disparuti in randul centrelor de plasament. Din 16 copii cati erau disparuti din institutiile de protectie ale statului la inceputul anului, patru provin de aici. "Pleaca pentru ca nu se pot adapta regulilor centrului. Aici, spre deosebire de viata din strada, trebuie sa faci curat, sa strangi masa", spune directoarea delegata a centrului, Gabriela Sarbu. Sarbu sustine ca nu fug de la ei decat cei care sunt adusi de curand din centrele de plasament. Andrei Manalau a venit la varsta de 7 ani in institutie. Pe la 16 ani a fugit pentru prima data, adica dupa noua ani. Este un exemplu care o contrazice pe directoare. "Mai sunt si unii care folosesc fuga, pentru ca vor sa ii pedepseasca pe cei din jurul lor. Stiu ca, daca dispar, cineva va fi tras la raspundere."

    "POLITICA" DE LA CENTRU. Directoarea de la "Ciresarii 2" se apara si spune ca nu crede ca centrul ei este campion la disparitii de copii. Zice ca foarte multe centre s-ar putea nici sa nu declare disparitia minorilor fugiti, pentru ca "tine de politica fiecarui centru…". Conform DGASPC Sector 5, in 2005 au parasit CPU "Ciresarii II" 12 copii, dintre care 11 copii au revenit. In 2006 au parasit centrul fara permisiune 17 copii, dintre care au revenit 13, ceilalti 4 fiind dati in urmarire la organele de Politie. Copiii din CPU au voie sa paraseasca centrul doar cu bilet de voie. Bilet ce se emite de conducerea unitatii doar daca minorul pleaca in vizita la o ruda. Daca un copil nu isi cunoaste rudele, nu primeste niciodata invoire, ni se spune la "Ciresarii 2". "La teatru, la film, in oras merg in grup, insotiti de educatori", precizeaza Sarbu.

    Graitor pentru viteza de reactie a autoritatilor este si cazul Vandanei Mustafa, care a fugit din Centrul "Ciresarii 2" la 4 ianuarie. Politia afirma ca sesizarea de la centru a ajuns la ei abia la 31 ianuarie. Directoarea centrului spune insa ca a facut sesizarea in aceeasi zi. De la DGASPC Sector 5 se mai adauga cateva zile: sesizarea s-a facut de fapt la 10 ianuarie, pentru ca "pe 4 s-a constatat ca nu s-a intors fata, apoi s-a mers la parintii fetei la vechi adrese pe unde se mai intalnea cu alte rude, am luat legatura cu alte centre. Exista un termen, cam de 48 de ore, in care se face sesizarea", a declarat directorul adjunct al DGASPC Sector 5, Ionel Brai.

    PREDARE-PRIMIRE. Exista proceduri bine stabilite ce sunt urmate atunci cand dispare un copil. Imediat ce este sesizata lipsa acestuia, se anunta Politia in scris. "Avem niste tipizate pe care le completam si le trimitem la biroul urmariri", explica directoarea de la "Ciresarii 2". Cand este gasit, procedurile sunt urmatoarele: "Copilul este adus la noi de Politie si se face un proces-verbal de predare-primire". Celor care sunt readusi aici li se asigura, teoretic, consiliere psihologica. In momentul de fata exista doar un singur psiholog la 69 de copii. "Copiii care fug sunt consiliati, dar nu putem avea rezultate cu ei, pentru ca sedintele nu trebuie intrerupte. Iar ei fug dupa doua-trei luni si trebuie sa o luam de la capat", recunoaste psihologul centrului, Mihai Codrea.

    SOLUTIE TEMPORARA. Sefa Centrului "Pinocchio 1" din Sectorul 1 afirma ca minorii nu pot fi tinuti in centru daca nu doresc. "Noi nu avem dreptul sa retinem copiii in centru. Daca-l convingem ca poate sa iasa din centru cand vrea, si el ramane, e un caz 100% reusit. Daca nu vrea sa ramana, incercam sa-i aratam ce-i putem oferi noi, alternative mai avantajoase la ceea ce gaseste el pe strada." Gardienii de la centru nu ii pot impiedica pe minori sa iasa, ei sunt acolo in cazul in care grupul din care face parte un copil vine sa-l convinga sa plece din centru sau membrii familiei, cu care s-a intrerupt legal orice contact, isi revendica anumite drepturi.

    Danut Fleaca, directorul DGASPC Sector 1, explica statutul acestor centre: "Centrele de primire in regim de urgenta sunt centre cu circuit deschis, de tranzit. Si-au pastrat si o ramasita de centru rezidential, astfel ca pe unii copii reusim sa-i sedentarizam, pe altii, nu. Nu avem parghiile legale sa tinem un copil in centru daca acesta vrea sa plece". Bogdan Panait, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copiilor (ANPDC), vede problema usor diferit. "Problema nu e asta. Problema e de ce pleaca acesti copii din centre? Centrele trebuie sa vina in intampinarea copiilor cu programe care sa le permita sa se exteriorizeze, sa aiba activitati. Nu sunt pentru ideea de a face centre cu gratii la geam", a declarat Panait.

    SEDENTARIZARE. Amalia, de 18 ani, sta in Centrul Pinocchio de 6 ani si spune ca se simte bine in a doua ei casa

    DISPARUTI IN MOD REPETAT. Sunt si copii care nu pot fi tinuti cu nici un chip in centrele de primire in regim de urgenta. Un caz de pomina este cel al lui Ovidiu Cionach, de 14 ani. A plecat din Centrul "Pinocchio" din Capitala de patru ori. Ultima oara baiatul a fost gasit la Bacau si dus la un centru acolo. A fugit imediat si a ajuns la gara inaintea politistului care-l escortase. Centrul din Bacau nu a mai vrut sa-l primeasca inapoi si baiatul a ajuns din nou la "Pinocchio". Sefa centrului spune ca, din ultimele informatii, baiatul e acum in familie. "Cionach a parut munca in zadar, avand in vedere ca tot pleca, Politia iar il aducea. Numai ca am reusit sa-i evaluam nevoile, l-am dus si la Spitalul 9 pentru dezintoxicare, caci consuma droguri si aurolac. El stie acum cum il putem ajuta", spune Chivoiu. Subcomisarul Burnici admite ca pentru politisti astfel de cazuri sunt extrem de costisitoare ca energie si ca bani. "Fiecare noua plecare a copiilor din astfel de centre e inregistrata ca o noua disparitie", explica subcomisarul din IGPR.

    MUNCA IN ZADAR
    La 26 ianuarie a.c., din 141 de disparitii de minori afisate pe site-ul IGPR, 21 erau din Centrele de Plasament. Multi - din Bucuresti.

    Jurnalul National: A incheiat Politia Romana vreun protocol de colaborare cu aceste centre pe disparitii de minori ?
    Seful Politiei Romane: Exista o cooperare intre serviciile de specialitate si centrele de plasament.

    Dar din partea centrelor de plasament nu vedem nici o preocupare.
    Exista, la nivelul Consiliului Judetean, o comisie de ocrotire sociala, unde sunt si reprezentantii Centrelor de Plasament, care dispune anumite masuri pentru unele categorii de minori. Reprezentantul Politiei in aceasta comisie este ofiterul care raspunde de problematica minorilor, de delincventa juvenila. Membrii comisiei relationeaza, se intalnesc de cate ori este nevoie, aproape saptamanal. Iar cei din centru sunt obligati sa sesizeze disparitiile!

    Ii obliga Legea 272/2004, in 24 de ore. Da’ nu cred ca fac ceva. Stiti de ce? In Bucuresti, un baiat a disparut de opt ori anul trecut. Altul - de noua ori. Daca cei din centru nu fac nimic, politia e "cooperativa munca in zadar"!
    Sunt niste standarde europene… Mi-aduc aminte ca am vrut sa fac un centru de primire pentru minorii traficati care erau adusi din strainatate. Si am fost in vizita cu Olga Conrad, reprezentantul Pactului de Stabilitate care se ocupa de traficul de fiinte umane si exploatarea minorilor, la un centru, la "Ciresarii", din Sectorul 2 parca. Nu era pentru copii delincventi, dar dumneaei, cand a vazut masurile de securitate, a zis: "Nu, asa in nici un caz". A zis ca aia este o puscarie si ca nu este normal sa fie asa. Ca nu reeduci copilul, asa, tinandu-l intr-un mediu ca si cum l-ai tine intr-un penitenciar pentru copii. Acolo, psihologii trebuie sa aiba rolul lor, sa-l determine pe copil sa nu mai fuga si sa ramana intr-un mediu de plasament.
    E o intreaga filozofie…

    Presedintele CNA il acuza pe seful IGPR: ""Domnul Fatuloiu inventeaza""

    Intr-un interviu publicat ieri de Jurnalul National, seful IGPR, Dan Fatuloiu, declara ca pentru mediatizarea cazurilor de copii disparuti "i s-a facut si o solicitare domnului Ralu Filip, care a transmis sau nu, asta nu stiu, recomandari anumitor televiziuni ca, atunci cand sunt copii disparuti si avem nevoie, sa difuzeze informatia. (…) Noi am avut atunci (n.r. - noiembrie 2005) o discutie cu toate posturile de televiziune la nivelul CNA-ului. Si prin CNA s-a facut o recomandare pentru extinderea perioadei de publicitate cu 20 de secunde, pentru ca in acel interval sa fie difuzate si cazurile de copii disparuti. Stiu ca s-a facut asta".

    Presedintele CNA, Ralu Filip, sustine insa ca "domnul Fatuloiu inventeaza. Este adevarat ca dansul a venit aici si ne-a solicitat sprijinul. Ne-a entuziasmat initiativa, am vorbit cu reprezentantii posturilor, cu fiecare televiziune in parte, si am obtinut acordul de principiu. Trebuia sa avem o alta intalnire la CNA, cu ei si cu domnul Fatuloiu. Vazand ca nu mai da nici un semn de viata, l-am sunat. A ramas ca vine in trei zile si a trecut de atunci un an si ceva!".

    Cat despre marirea spatiului de publicitate, Ralu Filip spune ca "asta e o nebunie, nu stiu de unde a scos-o! CNA n-a dat nici o recomandare si nici o decizie in acest sens. Daca am fi facut asta, ar fi fost public! Trebuia doar sa ne intalnim pentru a discuta modalitatea in care stirea despre un copil disparut poate ajunge imediat in redactiile televiziunilor, pentru a fi difuzata in buletine de stiri, in prime-time. Noi i-am pus mingea la 11 metri, iar el trebuia sa traga in ea. I-am scos si portarul din poarta! Iar el a disparut, de atunci n-a mai dat nici un semn de viata. Este o atitudine iresponsabila. Si asta arata ca domnul Fatuloiu este absolut pe dinafara la subiectul copii disparuti".

    PROTOCOLUL INCHEIAT DE ANPDC SI IGPR
    "Protocol de colaborare privind respectarea si apararea drepturilor copilului", semnat de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), semnat in decembrie 2005.

    CAP IV - Activitati desfasurate de ANPDC
    Art. 13, alin. d), prin directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului comunica, in regim de urgenta, structurilor teritoriale de politie cazurile in care un copil a fugit sau a disparut dintr-un serviciu de tip rezidential sau de la asistent maternal profesionist.
    Art. 13, alin. f), prin directiile de asistenta sociala si protectia copilului se acorda consiliere copiilor care au disparut de la domiciliu de mai mult de doua ori, in vederea constientizarii acestora asupra pericolelor.

    CUM SE PROCEDEAZA
    Standardul 20 din "Misiunea si locul serviciului pentru protectia copilului de tip rezidential in sistemul de servicii sociale judetean/local al sectoarelor municipiului Bucuresti": Absenta unui copil fara permisiune. Masuri care se iau in acest caz:

    alin. 1
    a) anuntarea parintilor, politiei si evaluarea riscurilor
    b) modalitati de cautare a copilului
    c) readucerea copilului in CPU
    d) evaluarea motivelor plecarii
    e) masuri de prevenire a acestor situatii.
    Conform standardului 20.2 din Ordinul nr. 89/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind centrul de primire in regim de urgenta pentru copilul abuzat, neglijat si exploatat, responsabilitatea notificarii evenimentelor revine coordonatorului CPU.

    BILANT
    La prezentarea de la 23 ianuarie a bilantului ANPDC pe anul trecut, Bogdan Panait a subliniat faptul ca in toamna lui 2006 a fost demarat un proiect prin care se vor construi 20 de centre care vor adaposti 300 de copii ai strazii. Intrebat care e rostul acestei investitii, de vreme ce copiii nu raman nici in centrele care sunt la ora actuala, Panait a spus ca centrele vechi nu corespund nevoilor copiilor. "Aceste centre ofera cazare, dar in ele copiii se plictisesc.
    Vrem sa facem centre care sa atraga copiii", a subliniat Panait.
    Una dintre aceste nevoi in momentul de fata e consilierea copiilor care pleaca de mai mult de doua ori dintr-un CPU. "N-as putea sa va spun in ce masura sunt consiliati acesti copii, dar se face. Trebuie sa tineti seama si de faptul ca acesti copii ai strazii au oricum o retinere fata de autoritati", a precizat secretarul de stat.

    Va urma
    Maine veti citi despre ONG-urile din Romania care se ocupa fictiv de copiii disparuti.
  • ×