x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cer negru la Tocileni

Cer negru la Tocileni

de Razvan Constantin    |    01 Aug 2007   •   00:00
Cer negru la Tocileni

Prea Fericitul Părinte Teoctist s-a dus cu inima impăcată la Ceruri. I-a părut rău insă că a părăsit lumea. După lunga secetă care a lovit Botoşanii, ieri, cerul de deasupra Tocilenilor, satul său natal, a fost acoperit de nori. După două luni uscate, o ploaie binecuvăntată a inceput apoi să cadă, umplănd de bucurie sufletele "tocilenilor".


Prea Fericitul Părinte Teoctist s-a dus cu inima impăcată la Ceruri. I-a părut rău insă că a părăsit lumea. După lunga secetă care a lovit Botoşanii, ieri, cerul de deasupra Tocilenilor, satul său natal, a fost acoperit de nori. După două luni uscate, o ploaie binecuvăntată a inceput apoi să cadă, umplănd de bucurie sufletele "tocilenilor".

Mihai Arăpaşu, nepotul Prea Fericitului, părea cel mai impăcat: "A dat Dumnezeu ploaie. Cum să-ţi mulţumesc, Doamne!".

NEPOTUL PREFERAT. Dar şi in sufletul bătrănului de 75 de ani ploua. Ploua cu lacrimi amare. Era nepotul preferat al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romăne, cel care avea grijă de biserica ctitorită de Prea Fericit. De altfel, ieri, pe uliţele Tocileniului, un sat nu prea avut din judeţul Botoşani, unde incă mai locuiesc aproape 30 de nepoţi, toţi oamenii purtau doliu şi aproape nimeni nu vorbea. Vorbeau insă ochii lor, scăldaţi in lacrimi. "Este o pierdere mare pentru noi, era sufletul nostru, era sănge din săngele nostru, este ctitorul acestei biserici. Era un om cum nu mai vezi alţii. Era invăţat, ştia multe, dar tot timpul a fost alături de noi, care nu ştim carte. Se interesa tot timpul de noi, ce facem, cum o ducem", spunea ieri printre lacrimi Mihai Arăpaşu, nepotul Părintelui Teoctist.


Biserica, a cărei construcţie a inceput incă din 1986, este măndria oamenilor din Tocileni. De trei ori
s-a inceput turnarea temeliei şi tot de trei ori au fost oprite lucrările. "Cu voia lui Dumnezeu, in 1991 a fost terminată şi apoi sfinţită. Au fost tare multe piedici atunci din partea autorităţilor comuniste", a precizat părintele paroh Liviu Cătălin Liteanu. Prea Fericitul a avut intotdeauna grijă de ctitorie şi i-a spus nepotului să aibă grijă să fie tot timpul curată şi bine ingrijită. "A donat foarte multe cărţi şi veşminte. Mie imi pare rău că nu m-a cunoscut, că nu a venit la biserică de cănd sunt eu aici", işi exprima ieri regretul părintele paroh al bisericii din Tocileni.


Cel care a ocrotit Biserica Ortodoxă Romănă vreme de mai bine de 20 de ani a intrat in monahie incă de la 14 ani. Nu cu acordul părinţilor săi, Dumitru şi Marghioala. Mihai, nepotul, povesteşte că s-a dus pe ascuns la Vorona. "A plecat şi nu a zis la nimeni. Dar apoi l-au găsit părinţii şi l-au adus acasă. După aia a fugit iar la mănăstire, l-a dus tata cu căruţa la Vorona. Da’ după aia s-au bucurat că a intrat la mănăstire şi ne-am bucurat şi noi", a povestit Mihai Arăpaşu primii paşi in viaţa monahală a Prea Fericitului Părinte Teoctist.


NEAMUL ARĂPAŞU. Casa in care a copilărit Prea Fericitul nu mai există, terenul a fost retrocedat, in schimb, pe o uliţă din Tocileni trăiesc aproape 30 de nepoţi. Dintre toţi, Mihai Arăpaşu era cel mai aproape de sufletul Prea Fericitului. A fost şi la Bucureşti in vizită. "Am vizita toate camerele de la Patriarhie. Dar nu putea să stea foarte mult cu mine. Era foarte ocupat, ieşea numai şi mă imbrăţisa şi imi spunea că ne vedem seara. Dar şi atunci avea treabă, că venea un consilier şi aducea tot felul de acte la semnat", spunea Mihai Arăpaşu. Aici, cei doi vorbeau despre tot felul de probleme. "Se căina şi el, spunea Doamne, şi eu trag multe aici. Nu se ferea de mine, imi spunea cine a greşit sau cine a făcut bine", ne-a declarat nepotul Mihai. Nedumerirea acestuia era unde va fi ingropat Prea Fericitul Părinte Teoctist. Nu ştia că Sfăntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romăne hotărăse ca Prea Fericitul să fie inmormăntat vineri in Dealul Mitropoliei. Pentru a reuşi să obţină autorizaţia de construcţie a bisericii din Victoria, Prea Fericitul le-a spus autorităţilor că doar vrea să extindă o capelă refăcută in 1967 chiar de Mihai Arăpaşu. A reuşit, dar biserica ascunde un mare secret. "Nu ştiu unde va fi ingropat, că depinde de ce a scris in testament. Dar la biserică este ascunsă o odaie mare, pe care noi o folosim acum ca magazie. Acolo este o criptă, de care nu ştie multă lume. Nici eu nu am ştiut. Dar după ce a fost sfinţită biserica, m-a rugat atunci episcopul Adrian Botoşăneanul să-i arăt unde va fi ingropat Prea Fericitul. Atunci mi-am dat eu seama că de fapt e o criptă, că era foarte mare secret", a şoptit Mihai Arăpaşu.


MICROBUZ PENTRU RUDE. De altfel, dorinţa cea mai mare a credincioşilor botoşăneni era ca Prea Fericitul Părinte Teoctist să fie ingropat la Vorona, acolo unde şi-a inceput viaţa monahală, sau chiar in biserica ctitorită de el, oamenii locului spunănd că Prea Fericitul şi-a exprimat in dese rănduri dorinţa să fie ingropat in acelaşi sat cu părinţii săi. Pentru nepoţi, ingroparea Prea Fericitului la Bucureşti inseamnă o problemă in plus. Starea financiară precară nu le-ar permite să participe in Capitală pentru funeralii şi numai un microbuz pus la dispoziţie de autorităţi i-ar ajuta să ajungă la Bucureşti. "Pănă acum, el venea mai des acasă şi era o sărbătoare. Noi ajungeam rar la el. Ultima dată a fost acasă anul trecut şi s-a rugat la mormăntul părinţilor săi. Noi am fi vrut să fie inmormăntat la Vorona", ne-a mai spus Mihai Arăpaşu.

×