x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cercetator roman de un milion de euro

Cercetator roman de un milion de euro

27 Aug 2004   •   00:00

SPECIAL

Romanul Mihail Dumitru Barboiu (foto), expert in chimie moleculara, este fericitul castigator al unui premiu de un milion de euro, la un concurs european de cercetare. Cu banii primiti isi va forma o echipa alaturi de care are sanse mari ca, peste cativa ani, sa castige si un Nobel. Mihail este din Pascani. De sase ani traieste si lucreaza in Franta. Mihail Dumitru Barboiu este un cercetator in varsta de numai 35 de ani care a castigat un milion de euro la concursul European Young Investigator. La origine din Pascani, judetul Iasi, Mihail si-a inceput activitatea de cercetare in Romania, ca student la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Acum se ocupa de sintetizarea moleculelor "taiate pe masura".
EUGENIA MIHALCEA

  • Jurnalul National: Sunteti unul dintre cei 25 de laureati ai European Young Investigator.

    Mihail Dumitru Barboiu: Am avut recent bucuria sa ma numar printre laureatii EURYI Awards. Nu cred ca mai sunt si alti romani premiati. Totul a inceput cu mai bine de un an in urma, in 2003, cand era lansata la nivel european o noua schema de finantare European Young Investigator - EURYI Awards. Scopul este sa atraga in Europa tineri cercetatori straluciti din toata lumea.

  • Cum v-ati inceput activitatea de cercetare?

    Pasiunea mea pentru chimie s-a conturat in perioada liceului, cand am participat la multe olimpiade nationale si la Olimpiada Internationala de Chimie in 1987. Cariera mea de cercetator a inceput in Romania in 1993, unde am fost asistent la Catedra de Chimie Analitica si Analiza Instrumentala. Aici, in numai doi ani am reusit sa-mi fac un mic grup de cercetare, cu care am lucrat vreme de 5 ani. In acest timp, am pregatit teza de doctorat in colaborare cu Laboratorul de Materiale si Procedee Membranare din Montpellier, dirijat de prof. Louis Cot.

  • Unde v-ati nascut si unde v-ati facut studiile?

    M-am nascut in 1968, in Pascani-Iasi, si am facut studiile superioare la Liceul Nicolae Balcescu (actualul colegiu "Carol I") din Craiova. Mi-am completat studiile universitare la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Chimie Industriala, promotia 1993. Am obtinut titlul de doctor in Chimia Materialelor la Universitatea Montpellier II in 1998.

  • In cariera de cercetator statul roman v-a sprijinit financiar?

    Am castigat si in Romania cateva granturi la nivel national, dar in vremea aceea acesti bani intrau in dotarea institutelor unde lucram.

  • Dar statul francez, unde locuiti acum, va ajuta?

    In Franta ca si in Romania exista un sistem de granturi ce iti da posibilitatea sa aplici in diferite competitii pentru a completa sustinerea de baza a Centrului National de Cercetare Stiintifica.

  • Ce inseamna pentru dumneavoastra premiul castigat? Pentru romani un milion de euro este o suma destul de mare.

    Acest premiu nu este un premiu personal! Inca de la bun inceput as vrea sa fie foarte clar ca voi utiliza acest premiu pentru a promova un nou concept stiintific, dezvoltat in proiectul-program cu care am concurat, formand o echipa de cercetare competitiva la nivel mondial.

  • Cand ati plecat din Romania si de ce?

    In 1998 am plecat din Romania pentru a lucra la Montpellier ca asociat postdoctoral si in 1999 am obtinut un post de Maitre des Conferences I-ere classe la College de France, avand imensa sansa de a lucra la Institutul de Stiinte si Inginerie Supramoleculara la Strasbourg ca asociat al prof. Jean-Marie Lehn, Premiu Nobel in chimie 1987. Aici am trait o adevarata revelatie la toate nivelurile: stiintific, uman si educational. In tot acest timp legaturile mele cu Romania nu au incetat, am reusit sa fac colaborari pe linie de invatamant si cercetare cu numeroase grupuri de cercetare si universitare din Romania.

  • Cum vi se pare cercetarea care se face in Franta, comparativ cu cea din Romania?

    Intrebarea aceasta e destul de delicata pentru ca e greu sa faci comparatii la acest nivel. In orice caz, un lucru e sigur - nivelul stiintific si pregatirea de baza sunt foarte ridicate in Romania. De aici rezulta de obicei succesul multor romani in afara granitelor tarii. Probabil in momentul cand pe langa pasiune vor putea fi adaugate spiritul aventurii si riscul de a face stiinta fara a cere imediat rezultate profitabile, atunci vor putea aparea adevarate platforme de cercetare in Romania, competitive la nivel european.

    DOMENIUL DE CERCETARE

    "La origine sunt chimist organician, dar domeniul meu actual "chimie supramoleculara" este unul interdisciplinar, situat la interfata chimie-fizica-biologie. In linii mari exista o tendinta foarte accentuata in acest moment in stiintele chimice de a sintetiza molecule "taiate pe masura". Mai precis, noi construim materiale inteligente pe baza de principii moderne de Conceptie supramolecular si combinatorial cu aplicatii in tehnici separative si de detectie utilizand membrane asa-zise "biomimetice", care functioneaza dupa modele biologice sau dupa principii fizico-chimice precise. Din 2001 sunt Cercetator Principal CNRS la Institutul European de Membrane din Montpellier, unde am format un grup de cercetare numit Nanosisteme supramoleculare adaptative. Aici dezvolt o cercetare interdisciplinara cu aplicatii in medicina, biologie, fizica si protectia mediului."

    CONCURSURILE SI PREMIUL CASTIGAT

    "Selectia pentru acest premiu a fost de lunga durata si a cuprins mai multe etape. In primul rand, a fost o etapa la nivel national si in toate tarile participante au fost depuse aproximativ 800 de aplicatii. Selectia la nivel national in Franta a fost foarte dura, dar am fost extrem de bucuros cand am fost singurul selectionat in chimie, alaturi de doi fizicieni, doi biologi (medici) si un astrofizician. La nivel european (163 de aplicatii) au fost doua etape de selectie, una pe baza dosarului si a doua in urma unui interviu la Bruxelles cu o comisie extrem de selecta, compusa de prof. Bengt Nordeen, presedintele Comitetului Nobel pentru Chimie al Academiei Regale din Suedia. In urma acestei selectii finale au ramas doar 25 de aplicatii in diferite domenii stiintifice.

    Toate acestea au fost organizate exemplar pentru prima data de European Heads of Research Concils (EUROHORCS) si European Science Foundation (ESF) si vor avea ca punct final premierea la Sediul Nobel in Stockholm la 26 august (ieri - n.r.). Pentru mine, ca roman, va fi o mandrie sa fiu acolo!

    Selectia a cuprins mai multe criterii, tinand cont de pregatirea individuala a fiecarui participant, calitatea stiintifica a lucrarilor efectuate, calitatea proiectului propus, capacitatea aplicantului de a deveni un viitor lider european etc."

    PROGRAMUL

    Romanul Mihail Dumitru Barboiu este unul dintre cei 25 de cercetatori care vor primi, fiecare, intre 1 si 1,25 milioane de euro pe o perioada de cinci ani, pentru a-si intemeia o echipa si pentru a-si continua proiectele de cercetare in orice centru european pe care si-l aleg. Prin aceasta initiativa Europa doreste sa atraga cei mai buni tineri oameni de stiinta din lume pentru a lucra in Zona de Cercetare Europeana.

    Premiile EURYI sunt propuse de sefii organizatiilor de cercetare europene, reunite in EUROHORCS, in colaborare cu Fundatia Europeana pentru Stiinta (ESF) si cu sprijinul Comisiei Europene.

    Participante la finantarea acestei initiative sunt 15 tari europene. Nu se ia in considerare principiul de "juste retour" pentru contributiile nationale. Primii castigatori ai premiilor European Young Investigator (EURYI) au fost anuntati la 29 iulie la Bruxelles. Cei 25 de premiati isi vor crea propria echipa si vor conduce proiectul cu care au participat la concurs.

    Domeniile premiate anul acesta variaza intre biomedicina si inginerie mecanica si intre fizica si lingvistica. Cu toate ca programul este deschis oricarui cercetator din lume, 24 din cei 25 de laureati de anul acesta sunt europeni.
  • ×